Hoppa till innehåll


        

        

        

Foto

bygga rök


18 svar till detta ämne

#1 OFFLINE   Andre´

Andre´

    Småviltsjägare

  • Bloggers
  • 180 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Långsele

Postad 25 Dec 2008, 11:01

Tänkte att jag skall bygga en rök, min tanke är att jag ska bygga ett rökskåp ungefär som ett utedass eller ett sopskåp dra in ett rökrör i botten från en gammal kamin som står ett par meter därifrån.Min fråga är dels om jag kan elda med vilken ved som helst och om man måste ha smakförstärkare typ enris eller alspån och vart man i så fall placerar det.
mvh Andre´


  

  

  

#2 OFFLINE   Andre´

Andre´

    Småviltsjägare

  • Bloggers
  • 180 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Långsele

Postad 26 Dec 2008, 10:40

Tänkte att jag skall bygga en rök, min tanke är att jag ska bygga ett rökskåp ungefär som ett utedass eller ett sopskåp dra in ett rökrör i botten från en gammal kamin som står ett par meter därifrån.Min fråga är dels om jag kan elda med vilken ved som helst och om man måste ha smakförstärkare typ enris eller alspån och vart man i så fall placerar det.
mvh Andre´

Hej igen 100 tittat men ej något svar

#3 OFFLINE   John

John

    Småviltsjägare

  • Bloggers
  • 404 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:BD
  • Interests:Småviltsjägare res er mot älgjägarnas tyrrani!!

Postad 26 Dec 2008, 20:11

Hej igen 100 tittat men ej något svar


vad jag vet så ska du inte använda barr trä att elda med,al går bra vet jag.
ska du bygga varm eller kall rök ?
Småviltsjägare res er mot älgjägarnas tyrrani!!

http://www.youtube.com/watch?v=u_VsvZmIWxY

"Nos nihil efficere non possumus"
"In sauna veritas"

#4 OFFLINE   Sajmon

Sajmon

    Erfaren jägare

  • Bloggers
  • 1503 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Boden

Postad 26 Dec 2008, 21:02

Är ingen expert i ämnet, men vi har murat in en gammal kamin och byggt ett rökskåp ovanpå som har mycket ventilations möjligheter för att kunna sänka värmen vid behov.

Vi eldar med al och smaksätter den sista röktiden genom att elda enris.

#5 OFFLINE   Figo

Figo

    Småviltsjägare

  • Bloggers
  • 260 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Norrbo/HUdiksvall

Postad 26 Dec 2008, 21:45

Tänkte att jag skall bygga en rök, min tanke är att jag ska bygga ett rökskåp ungefär som ett utedass eller ett sopskåp dra in ett rökrör i botten från en gammal kamin som står ett par meter därifrån.Min fråga är dels om jag kan elda med vilken ved som helst och om man måste ha smakförstärkare typ enris eller alspån och vart man i så fall placerar det.
mvh Andre´

När jag röker så använder jag alved, har provat med enris som smakförstärkare med det blir för stark smak.

#6 OFFLINE   Wizard

Wizard

    Trolljägare

  • Administrators
  • 10865 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Övedskloster, Skåne

Postad 27 Dec 2008, 00:05

Jag har kört en hel del med ekspån med mycket gott resultat.
Men det skall inte brinna ordentligt, det skall bara pyra lite. Annars finns risken att det kommer att smaka som John Silver utan filter.

2-3 meter rökkanal i metall så röken kyls ner så blir det bra.

Om du skall röka fisk så är torkad fänkålsblast en riktigt höjdare de sista 30 minuterna!
Jagar primärt med hagel och Engelsk Springer Spaniel. [Workingwess Amazing Port Ellen (Ellen) & Workingwess Brilliant Supernova (Nova)]
Min blog: politisktinkorrektpappa.wordpress.com

#7 OFFLINE   Urax

Urax

    Erfaren jägare

  • Bloggers
  • 1170 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Uppland, Enköping

Postad 28 Dec 2008, 17:32

Jag har provat att röka med i princip alla olika lövträdsslag som finns i skogen, med gott resultat faktiskt. <_< Det som jag tycker gör mest för den rökta smaken är att få till en bra blandning av torr och sur ved. Den torra veden behövs ju för att det skall bli riktigt fyr i spisen, den sura ger mycket rök ( = smak). Jag har en favoritblandning som består av torr björk ( 50 %) resterande en blandning av sur/rå al, enris, körsbär, äppel och ask.

God Luck !!

#8 ONLINE   MarkusR

MarkusR

    Storviltsjägare

  • Bloggers
  • 8621 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Värmland
  • Interests:Jakt, matlagning, etc mm

Postad 28 Dec 2008, 19:04

Jag ær inte så haj på røkning sjælv men jag vet att Vesa hær på JS har byggt en røk, jag har smakat en helt gudomlig sjælvfiskad, hemrøkt Klarælvslax. PMa honom så kanske han kan hjælpa dig.

(jag sitter vid sværfars dator i Norge, å æ ø ær inte som det brukar)

22lr, 6,5X55imp, 338-06Ai, 458WinMag


#9 OFFLINE   Edsvalla

Edsvalla

    Erfaren jägare

  • Bloggers
  • 2063 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Edsvalla Karlstad

Postad 28 Dec 2008, 19:32

(jag sitter vid sværfars dator i Norge, å æ ø ær inte som det brukar)



Du ska inte behöva skriva på detta fruktansvärda vis med så hemska tecken <_< Tryck Alt knappen och 0229 så har du å, 0228=ä, 0246=ö.

P.S när ska vi ta oss en öl :o

2 Mos 20:1-17 #1
NOLLVISONÄR
 


#10 OFFLINE   Andre´

Andre´

    Småviltsjägare

  • Bloggers
  • 180 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Långsele

Postad 28 Dec 2008, 19:53

vad jag vet så ska du inte använda barr trä att elda med,al går bra vet jag.
ska du bygga varm eller kall rök ?

Jag tänkte bygga en varmrök jag tycker väl att det verkar vara mest tidseffektivt,jag har även pratat med lööf på telefonen och fått en del tips men jag tackar även för alla andra svar./Andre´

#11 OFFLINE   Zeph

Zeph

    Ekorrjägare

  • Ekorrjägare
  • 26 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Härnösand

Postad 10 Feb 2009, 11:30

Länge sen det hände något i den här tråden.
Bumpar lite och hoppas.


Det är ingen som har ritningar osv. på rökar?

Husqvarna 9,3x62

Husqvarna 8x57JS

Husqvarna 222

Toz-99 Deluxe 22.lr
Classic 12/70


#12 OFFLINE   Tolf

Tolf

    Småviltsjägare

  • Bloggers
  • 105 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Västervik (Skaftet)

Postad 10 Feb 2009, 15:03

Länge sen det hände något i den här tråden.
Bumpar lite och hoppas.


Det är ingen som har ritningar osv. på rökar?


Hur stor ska du bygga?

Kan ta lite bilder på vår rök, Så kanske du kan få lite idéer.
Carl Gustaf 3000 6,5x55
Beretta S56E 12 + Pipset
Krupp Hameles 12
Bingham 22
Schmidt & Bender 2 1/2-10x56
Nova Scotia Duck Tolling Retriever - Rödrävens (Mitzi)

Nova Scotia Duck Tolling Retriever - Andrummets Eviga (Steady)



www.tolf.se

#13 OFFLINE   Zeph

Zeph

    Ekorrjägare

  • Ekorrjägare
  • 26 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Härnösand

Postad 12 Feb 2009, 18:52

Hur stor ska du bygga?

Kan ta lite bilder på vår rök, Så kanske du kan få lite idéer.



Vet inte riktigt. Tillräckligt. Gillar mycket rökt kött och mycket torkat.
Ska börja torka älghjärta imorrn tänkte jag.
Ev. börja bygga röken i helgen om det finns några bra tips! :lol:

Husqvarna 9,3x62

Husqvarna 8x57JS

Husqvarna 222

Toz-99 Deluxe 22.lr
Classic 12/70


#14 Gäst_Janne B_*

Gäst_Janne B_*
  • Guests

Postad 13 Feb 2009, 15:08

Har hållit på med rökning i många år och här kommer några små tips för er som ev är intresserad.
1. Glöm allt vad kallrökning heter om du inter har all tid i värden... då vi pratar om låga temperaturer och många timmar/dygn.
2 Isolera rökrummet MYCKET VÄL !!!!! Detta gör att rökgastemp är lättare att hålla konstant.
2. Försök med spjällets hjälp hålla en temp på ca 80 grader ( Själv använder jag 2 termometrar 1 digital + 1 rökgas termometer) gärna under men inte över... Röker du i tex 125 grader så hinner du inte få köttet genomrökt det blir mer stekt.
3. Saltlagen bör hålla ca 10% (smaksak) Sprutsaltar du det inte så räkna med att det drar in ca 1 cm/dygn
4. Köttet kan inte hålla mer än ca 10 % av sin egen vikt av saltlagen... vare sig du sprutar eller bara låter den ligga i lag.
5. Antalet dygn i saltlag är enligt mig som en skröna.... För om vi tänker efter, Har du en lag på tex 10% kan ALDRIG köttet bli saltare än just 10% hur länge det än ligger !!! Vill man sedan ha en mildare lag så prova tex 7-8 %.
6. Allt kött som skall rökas bör först tvättas av i kallt vatten för att få bort ytsaltet sedan torkas av alt.. hängas torr i ca 1 dygn, för att få en vacker färg. D.v.s Häng inte in blött kött i röken.

Anväder ni er av dessa 6 punkter kan jag lova er ett mycket bra resultat !!!
Smaklig spis !!!

P.s
Kalvkött är det alltid svårt att få färg på... men det är inget fel på smaken :D

#15 OFFLINE   Zeph

Zeph

    Ekorrjägare

  • Ekorrjägare
  • 26 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Härnösand

Postad 13 Feb 2009, 15:39

Har hållit på med rökning i många år och här kommer några små tips för er som ev är intresserad.
1. Glöm allt vad kallrökning heter om du inter har all tid i värden... då vi pratar om låga temperaturer och många timmar/dygn.
2 Isolera rökrummet MYCKET VÄL !!!!! Detta gör att rökgastemp är lättare att hålla konstant.
2. Försök med spjället hjälp hålla en temp på ca 80 grader gärna under men inte över... Röker du i tex 125 grade så hinner du inte få köttet genomrökt det blir mer stekt.
3. Saltlagen bör hålla ca 10% (smaksak) Sprutsaltar du det inte så räkna med att det drar in ca 1 cm/dygn
4. Köttet kan inte hålla mer än ca 10 % av saltlagen... vare sig du sprutar eller bara låter den ligga i lag.
5. Antalet dygt i saltbad är enligt mig som en skröna.... För om vi tänker efter, Har du en lag på tex 10% kan ALDRIG köttet bli saltare än just 10% hur länge det än ligger !!! Samt att köttet kan ALDRIG ta åt sig mer saltlag än ca 10% av sin egen vikt !!! Vill man sedan ha en mildare lag så prova tex 7-8 %.
6. Allt kött som skall rökas bör först tvättas av i kallt vatten för att få bort ytsaltet sedan torkas av alt hängas torr i ca 1 dygn, för att få en vacker färg. D.v.s Häng inte in blött kött i röken.

Anväder ni er av dessa 6 punkter kan jag lova er ett mycket bra resultat !!!
Smaklig spis !!!

P.s
Kalvkött är det alltid svårt att få färg på... men det är inget fel på smaken :(



Fina tips! Vet att dom är väldigt bra också. Min bror röker på samma sätt och det funkar utmärkt!
Du råkar inte ha några ritningar på lager också? Det enda jag hittar är från någon "Gör det själv" tidning eller vad det är.
Jag vill bygga en rejäl, typ 80b x 60d x 150h med någon bra lösning. :D

Husqvarna 9,3x62

Husqvarna 8x57JS

Husqvarna 222

Toz-99 Deluxe 22.lr
Classic 12/70


#16 Gäst_Janne B_*

Gäst_Janne B_*
  • Guests

Postad 13 Feb 2009, 16:34

Här kommer några länkar på rökar.... Hoppas du kan använda nån av dom....

http://www.did.se/cc...=...=182&kat=64
http://www.wedlinydo...ok_ms/ms_sd.htm
http://www.bae.lsu.e...2Smokehouse.pdf
http://www.lsuagcent...1Smokehouse.pdf

Hälsn
Janne

#17 OFFLINE   Zeph

Zeph

    Ekorrjägare

  • Ekorrjägare
  • 26 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Härnösand

Postad 13 Feb 2009, 18:24

Tack för dom länkarna!
Tror jag ska använda en utav dom. Blir till att jaga fram grävaren
så man får bort snön och tjälen så de blir en fin liten grund :D

Nä då. Seriöst så blir det ett bra projekt fram på försommaren!

Husqvarna 9,3x62

Husqvarna 8x57JS

Husqvarna 222

Toz-99 Deluxe 22.lr
Classic 12/70


#18 OFFLINE   Peter M

Peter M

    Småviltsjägare

  • Bloggers
  • 135 inlägg
  • Location:Lillpite

Postad 13 Feb 2009, 20:53

Janne B hade de flesta tipsen.

Vad gäller själva röken så skulle jag idag gjuta en sula på 1.5x1.5m till 2x2m och bygga ett litet rökhus på detta. Jag använder idag en rökkåta men den är lite för liten i volym så den är svårt att hålla nere tempen, funderar faktiskt på att sälja den och bygga nytt. Sedan skulle jag elda direkt på sulan och hänga / lägga köttet på olika höjder från golvet beroende på temperatur.

/Peter
Piteå Luftvapen Klubb

#19 Gäst_Janne B_*

Gäst_Janne B_*
  • Guests

Postad 27 Feb 2009, 17:35

Jag har lagt in en ny tråd under recept som heter:
Korvrecept från hela värden !! ( Och som ni vet... Korv har fött mången lata jägare genom åren :D )
Där finns förutom alla korvrecept bilder på en bra rök !!!!

Janne



Svara



  


0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar