Hoppa till innehåll


        

        

        

Foto

And och gåskött.


15 svar till detta ämne

#1 OFFLINE   Micke Adolfsson

Micke Adolfsson

    Småviltsjägare

  • Bloggers
  • 353 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Bor i Roteberg utanför Edsbyn i Hälsingland!
  • Interests:Rovdjursjakt är absolut det roligaste som finns men då det inte är tid för det så jagar jag det mesta.
    Fiskar en del gädda med jerkbait och spinfiske efter öring och abborre.

Postad 24 Aug 2010, 21:02

Jag skulle vilja ha lite idéer om att laga till and och gåskött:) röka, grytor, grilla? ja ös på med era recept:) MVH
Rävjakt med stövare är det bästa som finns.
Känslan man får när man vaknar på morron när det kommit tre cm spårsnö!
http://www.jaktochfi....se/news_1.html


  

  

  

#2 OFFLINE   Älgflugornas Herre

Älgflugornas Herre

    Erfaren jägare

  • Bloggers
  • 3015 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:södra västergötland
  • Interests:Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

    Naturen upplevs bäst IRL.

Postad 14 Sep 2010, 08:24

I fredags lagade jag andbröst i balsamicoreduktion...

FM: skrovet från en and stektes hårt och kokades med lök, lagerblad och lite svartpeppar nästan hela dagen. Reducerades till en fin fond och silades.

Fräste ett par andbröst i het panna någon halvminut per sida. Sänkte till 1:an på spisen, slängde i lite charlottenlök, en morot, ett par citronskivor. Öste på lite rödvin, fond och balsamvinäger samt en klick nyslungad honung som råkade stå vid spisen. Ett par kvistar rosmarin, lite svartpepper och några nypor salt och på med lock. Så fick det stå och puttra på låg temp. När köttet började bli lagom togs det upp och sveptes i al-fol, vätskan fick koka ihop något.

Brösten skars tunnt och lades på serveringsfat, reduktionen silades och ringlades över köttet.

Kantarellrisotto till. Här användes resten av fonden, någon liter färska kantareller, charlottenlök samt mot slutet lite osaltade cashewnötter. Vilken slags ost som användes kommer jag inte ihåg, antagligen var det en långlagrad Gäseneost (lokalpatriot som man är)

Sveriges bästa jaktblogg? Bedöm själv: http://lipoptena.blogspot.com/

 

Med tjt & kh vorsteh samt ett fullt vapenskåp är man glad alla dar i veckan!


#3 OFFLINE   Micke Adolfsson

Micke Adolfsson

    Småviltsjägare

  • Bloggers
  • 353 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Bor i Roteberg utanför Edsbyn i Hälsingland!
  • Interests:Rovdjursjakt är absolut det roligaste som finns men då det inte är tid för det så jagar jag det mesta.
    Fiskar en del gädda med jerkbait och spinfiske efter öring och abborre.

Postad 14 Sep 2010, 08:35

I fredags lagade jag andbröst i balsamicoreduktion...

FM: skrovet från en and stektes hårt och kokades med lök, lagerblad och lite svartpeppar nästan hela dagen. Reducerades till en fin fond och silades.

Fräste ett par andbröst i het panna någon halvminut per sida. Sänkte till 1:an på spisen, slängde i lite charlottenlök, en morot, ett par citronskivor. Öste på lite rödvin, fond och balsamvinäger samt en klick nyslungad honung som råkade stå vid spisen. Ett par kvistar rosmarin, lite svartpepper och några nypor salt och på med lock. Så fick det stå och puttra på låg temp. När köttet började bli lagom togs det upp och sveptes i al-fol, vätskan fick koka ihop något.

Brösten skars tunnt och lades på serveringsfat, reduktionen silades och ringlades över köttet.

Kantarellrisotto till. Här användes resten av fonden, någon liter färska kantareller, charlottenlök samt mot slutet lite osaltade cashewnötter. Vilken slags ost som användes kommer jag inte ihåg, antagligen var det en långlagrad Gäseneost (lokalpatriot som man är)

Det där lät underbart gott! B) Tack så mycket för att du delar med dig!:rolleyes: Alltid roligt att få tips från andra när man ska laga till viltet eftersom gillar man att jaga och gör det ofta så har man ju ganska mycket kött i frysen och det kan lätt bli lite enformiga maträtter efter ett tag:) MVH
Rävjakt med stövare är det bästa som finns.
Känslan man får när man vaknar på morron när det kommit tre cm spårsnö!
http://www.jaktochfi....se/news_1.html

#4 OFFLINE   orjant

orjant

    Storviltsjägare

  • Bloggers
  • 5393 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Storstadsdjungeln

Postad 14 Sep 2010, 10:25

Jag röker gärna gåsbröstet och lårbenen, inte för hårt då blir det torrt.

prova grava anden, det blir sjukt gott. :rolleyes:
“I don’t remember what they said,
I only remember how they made me feel.”

#5 OFFLINE   ruger1

ruger1

    Småviltsjägare

  • Bloggers
  • 210 inlägg
  • Location:sthlm

Postad 14 Sep 2010, 13:11

Änderna är betydligt lättare att hantera... I a f gräsänder och andra simänder. Om man sabbar köttet så är det i s fall p g a för lång tillagningstid. Jag brukar bara steka på lätt och låta vila en stund innan servering.Severas rosa i köttet, Jag tar här endsast brösten. Tillbehör enligt tycke och smak.
Gässen däremot är betydligt svårare.... Rökning verkar vara ett koncept som funkar. Har provat lite grytor och så men ingen direkt hit. Har ännu inte provat den Amerikanska varianten med lång brässering (timtals) på låg värme infrysning ( om man inte vill stå och laga mat en hel dag) För att den dagen det är dags tina brösten, slå (banka till bröstbitarna) och därefter en kort stund på grillen! Tillbehör efter tycke och smak.

//jonas
Så länge skallet ekar finns det hopp!

#6 OFFLINE   Micke Adolfsson

Micke Adolfsson

    Småviltsjägare

  • Bloggers
  • 353 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Bor i Roteberg utanför Edsbyn i Hälsingland!
  • Interests:Rovdjursjakt är absolut det roligaste som finns men då det inte är tid för det så jagar jag det mesta.
    Fiskar en del gädda med jerkbait och spinfiske efter öring och abborre.

Postad 14 Sep 2010, 14:16

Jag röker gärna gåsbröstet och lårbenen, inte för hårt då blir det torrt.

prova grava anden, det blir sjukt gott. :lol:

Ja det har jag funderat på! håller på att samla ihop en del kött nu så blir det till att röka lite :lol:
Rävjakt med stövare är det bästa som finns.
Känslan man får när man vaknar på morron när det kommit tre cm spårsnö!
http://www.jaktochfi....se/news_1.html

#7 OFFLINE   Micke Adolfsson

Micke Adolfsson

    Småviltsjägare

  • Bloggers
  • 353 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Bor i Roteberg utanför Edsbyn i Hälsingland!
  • Interests:Rovdjursjakt är absolut det roligaste som finns men då det inte är tid för det så jagar jag det mesta.
    Fiskar en del gädda med jerkbait och spinfiske efter öring och abborre.

Postad 14 Sep 2010, 14:17

Änderna är betydligt lättare att hantera... I a f gräsänder och andra simänder. Om man sabbar köttet så är det i s fall p g a för lång tillagningstid. Jag brukar bara steka på lätt och låta vila en stund innan servering.Severas rosa i köttet, Jag tar här endsast brösten. Tillbehör enligt tycke och smak.
Gässen däremot är betydligt svårare.... Rökning verkar vara ett koncept som funkar. Har provat lite grytor och så men ingen direkt hit. Har ännu inte provat den Amerikanska varianten med lång brässering (timtals) på låg värme infrysning ( om man inte vill stå och laga mat en hel dag) För att den dagen det är dags tina brösten, slå (banka till bröstbitarna) och därefter en kort stund på grillen! Tillbehör efter tycke och smak.

//jonas

Jo det sägs så! men det är lätt att det blir samma och samma maträtter hela tiden:D Tack för tipset!
Rävjakt med stövare är det bästa som finns.
Känslan man får när man vaknar på morron när det kommit tre cm spårsnö!
http://www.jaktochfi....se/news_1.html

#8 OFFLINE   Älgflugornas Herre

Älgflugornas Herre

    Erfaren jägare

  • Bloggers
  • 3015 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:södra västergötland
  • Interests:Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

    Naturen upplevs bäst IRL.

Postad 17 Sep 2010, 04:58

Lagade andbröst igår igen. Dessa var inte urbenade.

I halvtinat skick lades de i en marinad bestående av:
-Olivolja
-saft från 1/2 citron
-grappa (tänkte ta vitvin men det fanns inget hemma)
-peppar
-rosmarin
-lök
-vitlök

Efter några timmar plockade jag upp den ur marinaden och snabbstekte den för att få lite färg. Därefter in i ugnen på 125 grader. När termometern nått ca 60 sänkte jag ugnstemp till lite under 100. Emellanåt öste jag köttet med marinadresterna, vilka låg i botten av fatet som köttet låg på. Vid 70 graders innertemp togs köttet ut och skars upp. Marinad och köttsaft hälldes över det uppskurna köttet.

Serverades med råstekt potatis och aioli.

Sveriges bästa jaktblogg? Bedöm själv: http://lipoptena.blogspot.com/

 

Med tjt & kh vorsteh samt ett fullt vapenskåp är man glad alla dar i veckan!


#9 OFFLINE   Micke Adolfsson

Micke Adolfsson

    Småviltsjägare

  • Bloggers
  • 353 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Bor i Roteberg utanför Edsbyn i Hälsingland!
  • Interests:Rovdjursjakt är absolut det roligaste som finns men då det inte är tid för det så jagar jag det mesta.
    Fiskar en del gädda med jerkbait och spinfiske efter öring och abborre.

Postad 27 Sep 2010, 13:59

Lagade andbröst igår igen. Dessa var inte urbenade.

I halvtinat skick lades de i en marinad bestående av:
-Olivolja
-saft från 1/2 citron
-grappa (tänkte ta vitvin men det fanns inget hemma)
-peppar
-rosmarin
-lök
-vitlök

Efter några timmar plockade jag upp den ur marinaden och snabbstekte den för att få lite färg. Därefter in i ugnen på 125 grader. När termometern nått ca 60 sänkte jag ugnstemp till lite under 100. Emellanåt öste jag köttet med marinadresterna, vilka låg i botten av fatet som köttet låg på. Vid 70 graders innertemp togs köttet ut och skars upp. Marinad och köttsaft hälldes över det uppskurna köttet.

Serverades med råstekt potatis och aioli.

Tack för tipset!:lol:
Rävjakt med stövare är det bästa som finns.
Känslan man får när man vaknar på morron när det kommit tre cm spårsnö!
http://www.jaktochfi....se/news_1.html

#10 OFFLINE   RW

RW

    Erfaren jägare

  • Bloggers
  • 3536 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Gärsnäs/Skåne

Postad 27 Sep 2010, 14:17

Gåsbröst har en tendens att bli sega om man tillagar som vanligt på spisen så därför har jag testat att tillaga på låg värme i ugnen och det blir bra. Använder man en stektermometer så låt tempen gå upp till rostbiff eller däromkring (ca 55°C). Låt sen köttet vila en stund i folie innan servering. Skär gärna i tunna skivor.
Man kan med fördel låta köttet ligga i saltlage timmarna innan tillagning för att sen krydda efter smak (rosmarin brukar uppskattas). Man kan även svepa in köttet i bacon vid tillagningen om man vill variera...

Köttet serveras gärna med nån form av potatis (ugnsbakad kumminkryddad?) och sås och givetvis med ett mustigt rödvin därtill. :lol:

#11 OFFLINE   Siggy-Stardust

Siggy-Stardust

    Jägare

  • Bloggers
  • 868 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Norra roslagen

Postad 28 Sep 2010, 00:40

Recepten på Svensk Jakts hemsida är inspirerande.
Änder, Gäss - Jägareförbundet

Sako_owner_200px_2_zps532141b5.jpg


#12 OFFLINE   Micke Adolfsson

Micke Adolfsson

    Småviltsjägare

  • Bloggers
  • 353 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Bor i Roteberg utanför Edsbyn i Hälsingland!
  • Interests:Rovdjursjakt är absolut det roligaste som finns men då det inte är tid för det så jagar jag det mesta.
    Fiskar en del gädda med jerkbait och spinfiske efter öring och abborre.

Postad 10 Oct 2010, 19:18

Gåsbröst har en tendens att bli sega om man tillagar som vanligt på spisen så därför har jag testat att tillaga på låg värme i ugnen och det blir bra. Använder man en stektermometer så låt tempen gå upp till rostbiff eller däromkring (ca 55°C). Låt sen köttet vila en stund i folie innan servering. Skär gärna i tunna skivor.
Man kan med fördel låta köttet ligga i saltlage timmarna innan tillagning för att sen krydda efter smak (rosmarin brukar uppskattas). Man kan även svepa in köttet i bacon vid tillagningen om man vill variera...

Köttet serveras gärna med nån form av potatis (ugnsbakad kumminkryddad?) och sås och givetvis med ett mustigt rödvin därtill. :rolleyes:

Tack så mycket:D MVH
Rävjakt med stövare är det bästa som finns.
Känslan man får när man vaknar på morron när det kommit tre cm spårsnö!
http://www.jaktochfi....se/news_1.html

#13 OFFLINE   Micke Adolfsson

Micke Adolfsson

    Småviltsjägare

  • Bloggers
  • 353 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Bor i Roteberg utanför Edsbyn i Hälsingland!
  • Interests:Rovdjursjakt är absolut det roligaste som finns men då det inte är tid för det så jagar jag det mesta.
    Fiskar en del gädda med jerkbait och spinfiske efter öring och abborre.

Postad 10 Oct 2010, 19:19

Recepten på Svensk Jakts hemsida är inspirerande.
Änder, Gäss - Jägareförbundet

Ååå där fanns det de mesta ju:) Tacktack! MVH
Rävjakt med stövare är det bästa som finns.
Känslan man får när man vaknar på morron när det kommit tre cm spårsnö!
http://www.jaktochfi....se/news_1.html

#14 OFFLINE   DWM

DWM

    Ekorrjägare

  • Ekorrjägare
  • 69 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Pite

Postad 11 Oct 2010, 11:46

Tillagade min första kanadagås för några veckor och det slutade i stor succé!

Tog ur den direkt efter skottet och lät den sedan hänga några dagar.
Sen skar jag ut bröstfiléerna och frös ner dessa.

Sen när det var dags för gåsmiddag så tog jag bara upp filéerna och gjorde lövtunnt skav av allt kött.
Tog sin lilla tid att skava upp, men lätt värt besväret.

Sen stekte jag bara köttet i smör tills det hade fått en fin färg.
Gjorde sedan samma sak med gullök och sedan med ett gäng kantareller.

Blandade sedan ihop köttet, löken och svampen i en långpanna tillsammans med salt, peppar, fond
och en massa grädde. In i ugnen i ca 10 min sen klart!

Serverade med hemmagjort potatismos, svartvinbärsgelé, vitlöksbröd och en grönsallad med getost i.

Busenkelt och fantastiskt gott!
www.redfoxhunting.se <-- Hetaste jaktbloggen på nätet!

#15 OFFLINE   Carl Corro

Carl Corro

    Jägare

  • Bloggers
  • 644 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Drottningholm
  • Interests:Jakt med hund.

Postad 22 Dec 2010, 16:47

Hur länge saltar Ni ankbrösten innan ni röker dom. 10% saltlag med nitrit.

CC
2st kopovs Ella, Abbe
1st strävhårs Vorsteh Ivar

Jakt med hund är bäst

#16 OFFLINE   amakulu

amakulu

    Storviltsjägare

  • Banned
  • 6749 inlägg
  • Gender:Male

Postad 22 Dec 2010, 17:06

Gåsbröst har en tendens att bli sega om man tillagar som vanligt på spisen så därför har jag testat att tillaga på låg värme i ugnen och det blir bra. Använder man en stektermometer så låt tempen gå upp till rostbiff eller däromkring (ca 55°C). Låt sen köttet vila en stund i folie innan servering. Skär gärna i tunna skivor.
Man kan med fördel låta köttet ligga i saltlage timmarna innan tillagning för att sen krydda efter smak (rosmarin brukar uppskattas). Man kan även svepa in köttet i bacon vid tillagningen om man vill variera...

Köttet serveras gärna med nån form av potatis (ugnsbakad kumminkryddad?) och sås och givetvis med ett mustigt rödvin därtill. :lol:

Det ser vi fram emot RW :lol:
Jakt i Afrika är en sjukdom utan bot



Svara



  


0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar