Hoppa till innehåll


        

        

        

Foto

Grilla fransyska


21 svar till detta ämne

#1 OFFLINE   Kristin

Kristin

    Erfaren jägare

  • Bloggers
  • 2394 inlägg
  • Gender:Female
  • Location:Mjölby

Postad 06 Jan 2011, 08:55

Jag har en bit fransyska av älg som jag tänkte göra nåt gott av. Det blir inte stek för jag är rätt trött på sådant utan jag vill göra nåt roligare. Fick tips om att köttet kan skäras i skivor och grillas som biff. Samtidigt anser somliga att fransyskan är för hård och seg för att bli bra på grillen. Andra förkokar sitt kött innan det grillas. Hur som helst så verkar det ju gå att grilla denna styckningsdetalj så jag tänkte köra på den linjen. Vad säger ni andra? Går det utmärkt att grilla älgfransyskor eller är det dömt att misslyckas, förkokt kött eller ej?

Jag behöver även tips och recept på lämpliga goda, gärna hemmagjorda, marinader som passar till grillad älg.

Hardcore carnivore
Jag är inte pessimistisk, jag är realistisk!
kristindahlstrom.wordpress.com



  

  

  

#2 OFFLINE   turisten

turisten

    Jägare

  • Bloggers
  • 767 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Västernorrland

Postad 06 Jan 2011, 09:09

Ingen marinad, men dock ett annat tips för fransyska:

Skär köttet i tjocka skivor och banka ut det i en plastpåse. Lägg på purjolök och rulla ihop. Fäst med tandpetare.
Stek dessa rullar i panna på låg temperatur. Blir kanongott!

#3 OFFLINE   Qvarnhill

Qvarnhill

    Erfaren jägare

  • Bloggers
  • 2314 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Almunge, Uppsala län

Postad 06 Jan 2011, 09:33

Har nog aldrig just grillat fransyska men väl stekt i skivor om det varit välhängt och mört kött, då funkar det lika bra som vilken biff somhelst.Ingen marinad heller utan bara stekt, ja i smör då förstås och sedan haft antingen aromsmör eller nå'n god sås till.

#4 OFFLINE   amakulu

amakulu

    Storviltsjägare

  • Banned
  • 6749 inlägg
  • Gender:Male

Postad 06 Jan 2011, 09:55

Personligen skulle jag aldrig grillat fransyska. Anser den är för "träig" för det. Jag brukar göra ngn god gryta på den styckningsdetaljen.
Jakt i Afrika är en sjukdom utan bot

#5 OFFLINE   Whiskey Tango

Whiskey Tango

    Erfaren jägare

  • Bloggers
  • 4631 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Landskrona
  • Interests:familj, Jakt och jaktskytte samt vovvarna

Postad 06 Jan 2011, 10:40

vi hade den i fondue på nyår - utsökt!

andra delen av biten skar jag i 2cm skivor la dem i en plastpåse, pressade i 4 klyftor vitlök, matolja, salt, peppar, balsamvinäger, pressad citron och en liten liten skvätt konjak. låg i 2 timmar.
en av årets höjdpunkter i köttväg!

- Vorsteh och terrier är diametralt olika men helt lika när de är emot mig.
- "Det man inte träffar på banan träffar man inte i skogen heller"
- Bättre att veta lite och göra lite, än att tro att man vet mycket och göra mycket men inte veta.


#6 OFFLINE   Älgflugornas Herre

Älgflugornas Herre

    Erfaren jägare

  • Bloggers
  • 3015 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:södra västergötland
  • Interests:Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

    Naturen upplevs bäst IRL.

Postad 06 Jan 2011, 12:19

är det välhängt skall det väl inte vara några jätteproblem. annars kan man ju köra en marinad med något surt eller alkohol i, det bättrar på mörningen. Jag skulle kört:

rödvin, japansk (ljus) soja, peppar & vitlök, ev lite olivolja

eller

pressad citron, japansk (ljus) soja, riven färsk ingefära, lite spiskummin, vitlök och lite olja.

marineras upp till något dygn om köttet behöver möras ytterligare

Sveriges bästa jaktblogg? Bedöm själv: http://lipoptena.blogspot.com/

 

Med tjt & kh vorsteh samt ett fullt vapenskåp är man glad alla dar i veckan!


#7 OFFLINE   Kristin

Kristin

    Erfaren jägare

  • Bloggers
  • 2394 inlägg
  • Gender:Female
  • Location:Mjölby

Postad 06 Jan 2011, 15:46

Åh! Många bra tips. Tackar! Nu blev det nästan svårt att välja. Grilla eller steka är väl egentligen skit samma, tänkte bara prova nåt annat än stekar och grytor. Köttet ifråga kommer från en kviga så det är väl inte det absolut finaste köttet som går att hitta men å andra sidan så är det inte från nån gammal seg ko heller :blush: För min del funkar det alldeles utmärkt att marinera köttet i flera dygn om så krävs, det behövs bara lite planering.

Jag ska fundera vidare på saken.

Hardcore carnivore
Jag är inte pessimistisk, jag är realistisk!
kristindahlstrom.wordpress.com


#8 ONLINE   mbbohman

mbbohman

    Storviltsjägare

  • Bloggers
  • 5965 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Katrineholm

Postad 06 Jan 2011, 17:51

Jag brukar mala den :)

Men nån brukar jag spara och ge bort till min jobbarkompis som sen får bjuda in mig på porterstek :lol:

Skallstötande Spaniel: Hjortjägarens Caramell "Zelda" -07
Vit älghund/wachtel: Fabrique Jensas Lova "Aska" -11 Går även under benämningen apan.

Petit Basset Griffon Vendéen: Väntans Qvicka Qrut "Pettsson" -14


#9 OFFLINE   shamani

shamani

    Behöver vård

  • Bloggers
  • 12591 inlägg
  • Gender:Female
  • Location:Hjärtat i Bohuslän, bostaden i Småland.

Postad 06 Jan 2011, 17:55

Kiwi ska vara suverän till att möra kött, men man ska tydligen bara marinera i typ fem minuter för att köttet inte ska falla isär...

Jag kan inte bekräfta detta då jag inte har provat själv.

Man får vara som man e - om man inte vart som man skulle... =)


#10 OFFLINE   killer_mouse

killer_mouse

    Erfaren jägare

  • Bloggers
  • 4827 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:edsleskog åmål

Postad 06 Jan 2011, 18:45

Kiwi ska vara suverän till att möra kött, men man ska tydligen bara marinera i typ fem minuter för att köttet inte ska falla isär...

Jag kan inte bekräfta detta då jag inte har provat själv.

kiwi har jag aldrig hört om men annars så är ananasjuice nått som mörar kött
Qui me amat, amat et canem meum

whats happen at TDI stays at TDI

#11 OFFLINE   shamani

shamani

    Behöver vård

  • Bloggers
  • 12591 inlägg
  • Gender:Female
  • Location:Hjärtat i Bohuslän, bostaden i Småland.

Postad 06 Jan 2011, 19:13

kiwi har jag aldrig hört om men annars så är ananasjuice nått som mörar kött


Blir nog säkert godare med ananasjuice. :)

Man får vara som man e - om man inte vart som man skulle... =)


#12 OFFLINE   Whiskey Tango

Whiskey Tango

    Erfaren jägare

  • Bloggers
  • 4631 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Landskrona
  • Interests:familj, Jakt och jaktskytte samt vovvarna

Postad 07 Jan 2011, 14:09

kiwi har jag aldrig hört om men annars så är ananasjuice nått som mörar kött

det har jag gjort en gång. ^_^
tänkte göra kebab av en seg bit så jag gjorde bitarna o i med juicen i påse.
det blev inte som jag hade tänkt men köttet blev jättefint i konsistensen men den fick hamna i en sommarsallad istället för det smakade ju ananas...
det blir så om man inte tänker...
jättebra tips faktiskt, köttet blir fint.
Kalle

- Vorsteh och terrier är diametralt olika men helt lika när de är emot mig.
- "Det man inte träffar på banan träffar man inte i skogen heller"
- Bättre att veta lite och göra lite, än att tro att man vet mycket och göra mycket men inte veta.


#13 OFFLINE   killer_mouse

killer_mouse

    Erfaren jägare

  • Bloggers
  • 4827 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:edsleskog åmål

Postad 07 Jan 2011, 14:15

det har jag gjort en gång. ^_^
tänkte göra kebab av en seg bit så jag gjorde bitarna o i med juicen i påse.
det blev inte som jag hade tänkt men köttet blev jättefint i konsistensen men den fick hamna i en sommarsallad istället för det smakade ju ananas...
det blir så om man inte tänker...
jättebra tips faktiskt, köttet blir fint.
Kalle

jag tror att det finns enbart ensymen att köpa så det inte ska smaka ananas inte säker dock har inga erfarenheter av det själv utan enbart sånt jag har snappat upp
Qui me amat, amat et canem meum

whats happen at TDI stays at TDI

#14 OFFLINE   henke67

henke67

    Erfaren jägare

  • Bloggers
  • 3520 inlägg
  • Gender:Male

Postad 07 Jan 2011, 14:44

Nu kanske jag är sent ute men här är i alla fall några saker att tänka på.

Om du vill att en köttbit skall ta smak av en marinad så tänk på att köttet till ca 2/3 består av vatten.
Sedan gäller den gamla kemi devisen att lika löser lika. DVS om du baserar marinaden på olja så kommer den inte att ta upp lika mycket smak som om du baserar den på vatten. Syror av olika slag mörar köttet. Funkar med Citron, Kiwi, Ananas m.m. Även vinäger funkar helt OK. Men alla dessa ger ju en viss smak som kanske inte är önskvärd. (OBS Vinäger på för magert kött blir avskyvärt men funkar bra på fläskkött) Även ingefära har en viss nedbrytande effekt på köttet och smakar desto trevligare...
Personligen så sprutmarinerar jag i princip allt kött.
En "Glace" som läggs på ytan är en helt annan sak.

Mitt tips för fransyska. Koka en saltlag med lite önskade kryddor. (Vad du känner för för dagen men se till att det är ingefära med) Spruta in max 100ml/kg kött.
Rulla in i vanlig plasfolie. Lägg i ugnen på 50- max60 grader 1 timme för 5cm. OBS lita inte på ugnens gradangivelser om du inte har en proffs ugn!
Låt köttet vila minst en kvart. Gärna mer.
Skär i tjocka biffar. 2-2,5cm. Pensla tunnt med Glacce gjord på honung, olja salt och svartpeppar.
Om du steker i stekpanna steker du sedan på hög värme i 2min/sida. På grillen blir det väldigt beroende på värmen på grillen!
OBS dropparna brinner. Släck lågorna annars smakar köttet bara kol...

Tiden i ugnen har "brutit ner" köttet utan att "tillaga" det. 2min/sida ger medium/medium-rare om köttet fått vila ordentligt. (Och ugnen verkligen inte var över 60 grader)

#15 OFFLINE   amakulu

amakulu

    Storviltsjägare

  • Banned
  • 6749 inlägg
  • Gender:Male

Postad 07 Jan 2011, 14:53

Åh! Många bra tips. Tackar! Nu blev det nästan svårt att välja. Grilla eller steka är väl egentligen skit samma, tänkte bara prova nåt annat än stekar och grytor. Köttet ifråga kommer från en kviga så det är väl inte det absolut finaste köttet som går att hitta men å andra sidan så är det inte från nån gammal seg ko heller :blush: För min del funkar det alldeles utmärkt att marinera köttet i flera dygn om så krävs, det behövs bara lite planering.

Jag ska fundera vidare på saken.

Var skulle du hitta ett bättre kött än från en kviga ?
Jakt i Afrika är en sjukdom utan bot

#16 OFFLINE   Kristin

Kristin

    Erfaren jägare

  • Bloggers
  • 2394 inlägg
  • Gender:Female
  • Location:Mjölby

Postad 07 Jan 2011, 16:51

Nån saltlakespruta och andra avancerade grejer har jag inte men det går ju alltid att bonka på köttet med en kastrull eller nåt. Annars är det ett utmärkt tillfälle att införskaffa en köttklubba ^_^
Jag hade nog tänkt skiva köttet och sedan marinera det för att få så mycket smak som möjligt. En hel marinerad köttbit smakar bara på ytan enligt min erfarenhet -_- Vitlök, ingefära och vin bör nog ingå i marinaden. Nåja, jag har minst en vecka på mig att fundera.

Var skulle du hitta ett bättre kött än från en kviga ?

Kalv?

Hardcore carnivore
Jag är inte pessimistisk, jag är realistisk!
kristindahlstrom.wordpress.com


#17 OFFLINE   amakulu

amakulu

    Storviltsjägare

  • Banned
  • 6749 inlägg
  • Gender:Male

Postad 07 Jan 2011, 17:06

Nån saltlakespruta och andra avancerade grejer har jag inte men det går ju alltid att bonka på köttet med en kastrull eller nåt. Annars är det ett utmärkt tillfälle att införskaffa en köttklubba ^_^
Jag hade nog tänkt skiva köttet och sedan marinera det för att få så mycket smak som möjligt. En hel marinerad köttbit smakar bara på ytan enligt min erfarenhet -_- Vitlök, ingefära och vin bör nog ingå i marinaden. Nåja, jag har minst en vecka på mig att fundera.


Kalv?

Ja möjligtvis. Kvigan är enligt mig det bästa som finns. Mer fett insprängt i muskulaturen än handjuren vilket ger ett saftigare o smakrikare kött. När jag slaktar nöt till oss själva tar jag alltid en kviga.Likaså med lamm - jag väljer tacklamm . Tamgris likaså - en sogris.
När det gäller nöt är det konstaterat att en viss procent av tjurarna blir aldrig möra. Kanske likadant med älg ?
Jakt i Afrika är en sjukdom utan bot

#18 OFFLINE   Kristin

Kristin

    Erfaren jägare

  • Bloggers
  • 2394 inlägg
  • Gender:Female
  • Location:Mjölby

Postad 07 Jan 2011, 17:10

Kvigan är enligt mig det bästa som finns.

Låter toppen det! :) Jag hade fått för mig att alla djur oavsett ras och kön blir segare med åren och drog därför lite hastigt slutsatsen att kalv är bäst. Fast det brukar sällan vara något större fel på äldre djur heller bara köttet tillagas bra.

Hardcore carnivore
Jag är inte pessimistisk, jag är realistisk!
kristindahlstrom.wordpress.com


#19 OFFLINE   bregotten

bregotten

    Småviltsjägare

  • Bloggers
  • 426 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:stjärnhov södermanland
  • Interests:förrutom jakt och friluftsliv....blankvapenstrid och historiska evenemang!

Postad 01 Feb 2011, 10:05

Har marinerat älgfransyska i öl, rosmarin timjan och vitlök med några stänk balsamvinäger i och det har fungerat utmärkt att grilla...det blir en biff med mycket tuggmotstånd
men personligen tycker jag inte att det är fel!

Såg nån annanstans här på forumet att man skulle lägga köttet tillsammans med en halv avokado för att möra det, men man skulle inte ha det ihop för länge för då blev det bara saft av köttet!

För övrigt tycker jag att det är trevlig att se en "rostare" här! :D
ska det va så ska det va, annars får de va!!!

#20 OFFLINE   Kristin

Kristin

    Erfaren jägare

  • Bloggers
  • 2394 inlägg
  • Gender:Female
  • Location:Mjölby

Postad 01 Feb 2011, 19:05

För övrigt tycker jag att det är trevlig att se en "rostare" här! :D

Haha! Snarare ex-rostare. Jag lade svärdet på hyllan i samband med att jag tappade träningsmotivationen och huvudtränaren flyttade till Borås.

Var håller du till då? Har vi kanske till och med träffats på nån medeltidsmarknad (jag var med på Riddarspelen på Ekenäs unde min fäkttid).

Hardcore carnivore
Jag är inte pessimistisk, jag är realistisk!
kristindahlstrom.wordpress.com


#21 OFFLINE   bregotten

bregotten

    Småviltsjägare

  • Bloggers
  • 426 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:stjärnhov södermanland
  • Interests:förrutom jakt och friluftsliv....blankvapenstrid och historiska evenemang!

Postad 01 Feb 2011, 23:58

Haha! Snarare ex-rostare. Jag lade svärdet på hyllan i samband med att jag tappade träningsmotivationen och huvudtränaren flyttade till Borås.

Var håller du till då? Har vi kanske till och med träffats på nån medeltidsmarknad (jag var med på Riddarspelen på Ekenäs unde min fäkttid).




både på rosersberg och ekenäs med största sannorlikhet! tillhör nordic knights!

vet inte om du kommer ihåg två fånar som gjorde en lite "egen" variant av huvud,axlar,knä och tå i samband med eran uppvärmning i rosersberg för typ 4-5 år sedan....den ena av dessa typer var jag! :)
ska det va så ska det va, annars får de va!!!

#22 OFFLINE   Kristin

Kristin

    Erfaren jägare

  • Bloggers
  • 2394 inlägg
  • Gender:Female
  • Location:Mjölby

Postad 02 Feb 2011, 18:54

både på rosersberg och ekenäs med största sannorlikhet! tillhör nordic knights!

vet inte om du kommer ihåg två fånar som gjorde en lite "egen" variant av huvud,axlar,knä och tå i samband med eran uppvärmning i rosersberg för typ 4-5 år sedan....den ena av dessa typer var jag! :)

Åh fan! Ja, er har vi haft en hel del samarbete med. Ni är trevliga prickar! :)
Jag var tyvärr inte med i Rosersberg så jag missade er. Vi blev inbjudna av er (eller av Patrik för att vara exakt) att åka upp till Sollefteå på någon medeltidsmarknad 2006 eller 2007 men av någon anledning blev det inte av. Trist! Hade varit roligt.

Hardcore carnivore
Jag är inte pessimistisk, jag är realistisk!
kristindahlstrom.wordpress.com




Svara



  


0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar