Lapua mega Publicerat Januari 7, 2011 Share Publicerat Januari 7, 2011 Hej har ett gäng älghjärtan i boxen och har tyvärr allt för långt till ett rökeri så jag undrar vad jag kan göra med det. Tack i förhand Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Wizard Publicerat Januari 7, 2011 Share Publicerat Januari 7, 2011 Hej har ett gäng älghjärtan i boxen och har tyvärr allt för långt till ett rökeri så jag undrar vad jag kan göra med det. Tack i förhand Passar utmärkt i ett långkok! Dela hjärtorna i 4-6 bitar och pudra dem i mjöl innan du bryner dem i en stekpanna. I grytan lägger du i lite lämpliga rotgrönsaker, lök och selleri samt två burkar krosstomater. Krydda med peppar, salt, hel kryddpeppar, lagerblad, klyftorna från en hel vitlök och en hel stjärnanis. Slå på en eller två flaskor rödvin beroende på hur stor gryta du har. (Kan rekommendera La Chasse som är en skitbra matlagningsvin som inte är så dyrt) En kraftigare fond är lämplig till detta. Slå på vatten så att det täcker köttet, hetta upp på spisen tills det skall till och koka upp och sedan in i ugnen på 90 grader i 12 timmar. (under natten lämpligtvis) På morgonen tar du helt sonika ut grytan ur ugnen och låter den stå tills kvällen där du bara värmer upp rasket på spisen, toppreder samt smakar av. Serveras med någod god potatis typ Asterix eller liknande. SKITGOTT!!! 1 Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Lapua mega Publicerat Januari 7, 2011 Författare Share Publicerat Januari 7, 2011 Okej tackar Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
lsjonsson Publicerat Januari 8, 2011 Share Publicerat Januari 8, 2011 Hej har ett gäng älghjärtan i boxen och har tyvärr allt för långt till ett rökeri så jag undrar vad jag kan göra med det. Tack i förhand Hänvisar till bävertråden som jag nyss har svarat i. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Tolle Publicerat Januari 8, 2011 Share Publicerat Januari 8, 2011 Gott med rökt hjärta också. 17-20% saltlag i en par dar, skölj av, sen i röken... Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Stroem91 Publicerat Januari 10, 2011 Share Publicerat Januari 10, 2011 Sitter just nu o mumsar på nyrökt älghjärta! Godare än godis! Röka kan du ju göra hemma om du nu inte bor i lägenhet Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Lapua mega Publicerat Januari 10, 2011 Författare Share Publicerat Januari 10, 2011 Nä inte bor jag i nån lägenhet men hur ska jag röka hjärtat om jag inte har nån rök hur bygger jag en bra rök Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Kias Husse Publicerat Januari 10, 2011 Share Publicerat Januari 10, 2011 Nä inte bor jag i nån lägenhet men hur ska jag röka hjärtat om jag inte har nån rök hur bygger jag en bra rök Ta en gammal diskmaskin. Rensa ur allt som innehåller plast mm så det bara blir det rostfria kvar. Ta bort elslingorna i botten. Slakta en gammal spis. Montera in en spisplatta i botten på diskmaskinen. Koppla på ström(använd helst 220v plattor för det är lättare att ansluta på nätet). Häng in köttet och placera en kastrull med rökspån på plattan. Fyll på vid behov. Räkna med att rökning tar i runda slängar 8-16 timmar(beroende på styckenas storlek och temperatur ute mm)Sista timmarna kan du med fördel lägga i enris i kastrullen. Plattorna brukar dock inte hålla mer än en kanske två rökningar, så det är bra om du känner någon på en återvinningsstation. Annars kan du googla på en rökkåta. Röktunna funkar också. Ta en tunna som placeras uppe i en slänt. Ta ett rör som är runt 2m långt. Fixa en kamin eller en lite mindre tunna. Grävner röret i marken. Anslut det i botten på röktunnan och i toppen på eldstaden som står nere i slänten. Fixa ett lock till tunnan. Bara att sätta igång att elda och röka... Alved funkar bäst. Det går att ha en liten stålbehållare med rökspån inne i eldstaden också. Då kan det vara bra att fukta på spånet lite först annars brinner det upp rätt fort och man brukar inte kunna komma åt att fylla på nytt när det väl brinner. Naturligtvis så kan man stoppa in en enekvist med jämna mellanrum. Elda inte för hårt det ska ta minst 12 timmar för köttet att bli färdigt. Alt att du röker i några timmar och gör färdigt köttet i ugnen. Men det brukar inte vara populärt då det blir röklukt i huset i flera veckor efter.... Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Stroem91 Publicerat Januari 10, 2011 Share Publicerat Januari 10, 2011 Vi kör med en röklåda som vi stället på elden. Blir ju dock varmrökning då. Typ "aburök" Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Älgflugornas Herre Publicerat Januari 10, 2011 Share Publicerat Januari 10, 2011 Hej har ett gäng älghjärtan i boxen och har tyvärr allt för långt till ett rökeri så jag undrar vad jag kan göra med det. Tack i förhand funkar finfint till färs. blir en fin färs med mycket särpräglad smak. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Rålle Publicerat Januari 10, 2011 Share Publicerat Januari 10, 2011 Torka dom det är supergott Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Lapua mega Publicerat Januari 10, 2011 Författare Share Publicerat Januari 10, 2011 Okej men hur bär jag mig åt på bästa sätt då Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Rålle Publicerat Januari 10, 2011 Share Publicerat Januari 10, 2011 lsjonsson startade en tråd om det kolla in den. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.