lsjonsson

Saltlag för torkning av älgkött med bilder nu också

602 inlägg i detta ämne

9 l vatten

6 dl grovsalt

1,5 dl socker

Koka upp vatten, grovsalt och socker så att det löser sig i vattnet och rör om samtidigt. När detta är gjort tar Du bort kastrullen från plattan och ställer den på kylning. Förslagsvis ute och utan lock så går det fortast.

Köttet ska vara delat och tinat innan det läggs i saltlagen.

3 dygn ska köttet ligga i saltlagen skuret i ca. 3 cm i diam tjocka korvar. Vänd på köttet medan det ligger i saltlagen så att det får samma gråaktiga färg runt om. Minst 3 v. på norrsidan på huset men ändå luftigt och ingen sol och har ni tillgång till en carport så är det ännu bättre med bra luftcirkulation.

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Med stor risk för att verka totalnolla så frågar jag om det går bra trots att de fryser, köttet alltså? Utomhus på norrsidan, menar du de?

??? ??? ???......

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

södersida = solsida = flugor

frysning brukar inte vara något större problem sålänge temperaturen är hyffsat konstant.

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
Med stor risk för att verka totalnolla så frågar jag om det går bra trots att de fryser, köttet alltså? Utomhus på norrsidan, menar du de?

??? ??? ???......

Ja!

:D

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Oh fan...man lär sig något nytt, varje dag.. ;D ;D

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
Oh fan...man lär sig något nytt, varje dag.. ;D ;D

Har Du aldrig tänkt på detta förut? Sol på Söderväggen på våren = Lika med en massa flugor. Vad ser Du på Norrväggen? Inget levande fä.

::):P :-*

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Jovisst...jag menade det faktum att man kan torka kött i minusgrader....jag trodde man skulle hänga det ovan en vedeldad spis/motsvarande men det behövs tydligen inte....... ;D

De andra visste jag faktiskt även om jag int hade tänkt på det vid köttorkning men det eftersom jag trodde det skulle hänga inomhus i värme....... :D :D Antar att det går att hänga inne med eller rekomenderar du utomhustorkning?

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Recept från finska TV-magasinet KEXI:

Torkat renkött

IngredienserBeräknat för 10 portioner5 l vatten

9 dl grovsalt

1 dl socker

Benfritt renkött (helst bog eller stek), mängden har ingen betydelse

Gör så här:

Blanda salt, socker och vatten. Koka upp. Låt svalna. Om en rå potatis flyter upp har lagen lagom mängd salt. Dela köttet längs med muskelfibrerna till lagom stora bitar. Tänk på att köttet krymper till ungefär halva storleken när det torkat. Låt köttet ligga i saltlagen 10 - 12 tim. Skölj köttet i kallt vatten.

Häng upp köttet utomhus helst på skuggig plats. Låt det lufttorka i ca 10 dagar. Köttet bör helst frostnypas. Torktiden varierar beroende på väderlek och hur torrt du vill att köttet skall bli. Mindre bitar torkar fortare. Kolla och smaka. Bästa torkperioden i norra Sverige är från februari till mitten av april. Därför bör köttet ej hängas allt för sent på året. Om väderleken blir för varm bör man använda ett nät som skydd mot flugor och fåglar

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
Jovisst...jag menade det faktum att man kan torka kött i minusgrader....jag trodde man skulle hänga det ovan en vedeldad spis/motsvarande men det behövs tydligen inte....... ;D

De andra visste jag faktiskt även om jag int hade tänkt på det vid köttorkning men det eftersom jag trodde det skulle hänga inomhus i värme....... :D :D Antar att det går att hänga inne med eller rekomenderar du utomhustorkning?

Enbart utomhus!

:D

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
Enbart utomhus!

:D

OK! Vad allt blev mkt lättare för mig nu!!....är nog inte så poppis att hänga nåt genom rutan på v 5 här i Uppsala men hemma hos mormor går det ju galant......i påsk ska det börjas torkas då ;D ;D

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
OK! Vad allt blev mkt lättare för mig nu!!....är nog inte så poppis att hänga nåt genom rutan på v 5 här i Uppsala men hemma hos mormor går det ju galant......i påsk ska det börjas torkas då ;D ;D

kta så att det inte hinner bli förvarmt ute tills dess.  :D Har Du otur så har Ni varmare än vad Vi har här uppe vid påsk. Tänk på den faktorn.

:D

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
kta så att det inte hinner bli förvarmt ute tills dess.  :D Har Du otur så har Ni varmare än vad Vi har här uppe vid påsk. Tänk på den faktorn.

:D

Menar du allvar? Dina  :D verkar indikera ironi :) ???.......fan, jag kunde ju inte ett smack om det här inser jag......hehe. Okej en seriös fråga då: Vilka dygnsgrader kan det vara för att torkning ska funka?

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
Menar du allvar? Dina  :D verkar indikera ironi :) ???.......fan, jag kunde ju inte ett smack om det här inser jag......hehe. Okej en seriös fråga då: Vilka dygnsgrader kan det vara för att torkning ska funka?

Exakt hur många +-grader vet jag ej, men det får inte vara hur många som helst. Gudskelov så är köttet saltat ordentligt genom saltlagen. Detta var första gången jag torkade kött men det har blivit ganska så bra.

VG-MVG.  ;) Jag skulle gissa på i dom trakterna som Du bor i så kan Du hänga ut köttet i mån.skiftet feb.-mars och 3-5 veckor på norrsida av ett hus el. under en carport t. ex. Slå i spik i carportstaket och böj dom uppåt och ca. 30-50 cm ut från väggen och 20-30 cm mellan spikarna så att det är luftigt runt om. Köttsnöre finns på livsmedlsaffärer att köpa. Stick ett håll rakt igenom 3-4 cm ner från övre sidan på köttet och gör en knut och häng upp det sedan. :D Är det något mer så får Du fråga på bara? ;D

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
Exakt hur många +-grader vet jag ej, men det får inte vara hur många som helst. Gudskelov så är köttet saltat ordentligt genom saltlagen. Detta var första gången jag torkade kött men det har blivit ganska så bra.

VG-MVG.  ;) Jag skulle gissa på i dom trakterna som Du bor i så kan Du hänga ut köttet i mån.skiftet feb.-mars och 3-5 veckor på norrsida av ett hus el. under en carport t. ex. Slå i spik i carportstaket och böj dom uppåt och ca. 30-50 cm ut från väggen och 20-30 cm mellan spikarna så att det är luftigt runt om. Köttsnöre finns på livsmedlsaffärer att köpa. Stick ett håll rakt igenom 3-4 cm ner från övre sidan på köttet och gör en knut och häng upp det sedan. :D Är det något mer så får Du fråga på bara? ;D

Okej, tack!! Då vet jag. Det blir bra de, enda frågan är då om man har nå skydd, typ viltsäck runt köttet - insekter är inget problem då de är stendöda eller i koma men jag tänker närmast på fåglar etc.....de pickar inte?? Antagligen inte men jag frågar iaf! :D

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
Okej, tack!! Då vet jag. Det blir bra de, enda frågan är då om man har nå skydd, typ viltsäck runt köttet - insekter är inget problem då de är stendöda eller i koma men jag tänker närmast på fåglar etc.....de pickar inte?? Antagligen inte men jag frågar iaf! :D

Nej, de känner saltdoften och håller sig borta.  :D Jag har inte sett någon fågel i närheten av mitt kött. :D

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
Nej, de känner saltdoften och håller sig borta.  :D Jag har inte sett någon fågel i närheten av mitt kött. :D

Okej, tack för lektionen!! ;D ;D

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
Okej, tack för lektionen!! ;D ;D

Varsegod! Vilken adress ska jag skicka räkningen till ??? Jag har hög timtaxa. :D

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
Varsegod! Vilken adress ska jag skicka räkningen till ??? Jag har hög timtaxa. :D

Hehe, du kan få en bäverjakt om du har vägarna förbi mellansverige - eller så får du äran att bjuda mig på jakt med dina hundar ;) ;) ;D ;D ;D ;D

Hehe - jag kan skicka ett provex av min torkning när den är klar, dvs nästa mars-april ;D

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Gör så!

:D

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Igår lade jag ner ca. 7kg älgkött i slatlag som ska torkas. :D

Gott-i-gott!

:D

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Nu ska jag också göra ett försök!!  ;D ;D

Jag litar på dina intruktioner nu ;) ;) ;D

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
Nu ska jag också göra ett försök!!  ;D ;D

Jag litar på dina intruktioner nu ;) ;) ;D

Gör så. Låt inte köttet ligga en dag av över 3 dagar i slatlagen bara för då blir köttet ännu saltare bara. :D

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Nu hänger mitt kött på tork. :D Det blir gott på 3-4 veckor. :D

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
Nu ska jag också göra ett försök!!  ;D ;D

Jag litar på dina intruktioner nu ;) ;) ;D

Hur går det för Dig och torkningen ??? Kan man få en lägesrapport ??? Här är det okej. :D

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
Hur går det för Dig och torkningen ??? Kan man få en lägesrapport ??? Här är det okej. :D

Som boendes i lgh är jag tvungen att delegera uppgiften till Mormor ;D Men hon har fått dina intruktioner och enligt henne är går det bra - bara att hoppas att hon talar sanning ;D :D....

Jag ska åka hem en sväng om några helger - ska fota lite då så får du se om det ser vettigt ut eller om det det blir hundmat/åtelmat...hehehe...

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att lämna en kommentar

Skapa ett konto

Registrera dig för ett nytt konto i vårt samhälle. Det är lätt!


Registrera ett nytt konto

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här.


Logga in nu

  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    Inga registrerade användare tittar på detta sida.




http://www.Reservdelar24.SE