Hoppa till innehåll


        

        

        

Bäver.


23 svar till detta ämne

#1 Gäst_Coolis_*

Gäst_Coolis_*
  • Guests

Postad 17 Apr 2007, 14:34

Recept på bäver önskas.
Gärna på ALLT som går att ta till vara.
Känner på mej att jag knäpper en på söndag. 8)


  

  

  

#2 OFFLINE   amakulu

amakulu

    Storviltsjägare

  • Banned
  • 6749 inlägg
  • Gender:Male

Postad 17 Apr 2007, 14:57

Rökt vart ganska gott
Jakt i Afrika är en sjukdom utan bot

#3 OFFLINE   cardic

cardic

    Erfaren jägare

  • Bloggers
  • 1033 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:östjämtland

Postad 18 Apr 2007, 10:37

En kompis har provat att röka bakbenen. Blev riktigt segt men smakade helt ok.
"God made the animals and God made the trees, God made you and hell even made me, He gave me this voice, so I could be a singer, so you tell me why I've got a trigger finger!"

Int för å skryt, men je ha båd finnstövartik å e tisjuttifemme

#4 OFFLINE   Erkon

Erkon

    Erfaren jägare

  • Bloggers
  • 2107 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Mitt i smeten...

Postad 18 Apr 2007, 18:08

För två år sedan gjorde jag grilspett på bäver...jag blandade dock ut det med älg och rådjur ;D

Var lite skoj, för jag hade partaj hemma hos mig och vi grillade - det var många förvånade miner på gästerna när jag berättade att de just ätit bäver ;D ;D ;D Jag tyckte det var kul iaf!! :D

Tror jag tog lite av bakbenen, marinerade och grillade. Är segt men bättre än vad jag trodde.

/Erik

Sako 75 9,3x62, Doctor Unipoint 1-4x24
Sako Vixen .222R, Zeiss Daivari 3-12x56
Classic 12/70 / Pecar Berlin 3-7x35


#5 OFFLINE   Jämta

Jämta

    Storviltsjägare

  • Global Moderators
  • 8151 inlägg
  • Gender:Female

Postad 02 Jul 2007, 12:58

Först och främst måste jag fråga hur ni lyckats få bäverkött segt  ???  ???

Allt man kan göra med "vanligt" kött kan man också göra med bäverkött  :P

Vi tar tillvara lår och bogar, gör köttgrytor, grillar eller röker. Mört och fint kött som riktigt smälter i munnen om det är tillvarataget och uppskuret korrekt  8)  ;)

♫♪♪♫♪♪ It's not just something you take ♫♪♪ It's given ♫♪♪♫♪♪


#6 Gäst_Mårs_*

Gäst_Mårs_*
  • Guests

Postad 02 Jul 2007, 13:40

Tycker själv att rökt bäverlår smakar väldigt bra.. Prova det!!

Mårs

#7 ONLINE   Foffe

Foffe

    Storviltsjägare

  • Bloggers
  • 8006 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Kusmark,Västerbotten
  • Interests:Jakt, Fiske, Musik,Familjen, Film

Postad 02 Jul 2007, 16:26

När jag höll på med jägarexamen så var det en brud med som pratade om Bävergäll. Men man ska lägga det i en brännvinnflaska sen blir det visst starkt. Har själv inte testat.

http://sv.wikipedia..../wiki/Bävergäll
JAKT OCH HÅRDROCK ÄR INGEN HOBBY DET ÄR EN LIVSSTIL

DET BÄSTA SOM KOMMER FRÅN FINLAND ÄR FINNSKSPETS OCH NIGHTWISH

#8 OFFLINE   lsjonsson

lsjonsson

    Bortom all hjälp...

  • Bloggers
  • 42654 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Emigrerat från Huskvarna till Kalix via Aneby och Luleå.

Postad 02 Jul 2007, 16:35

http://www.viltpoole...
Smaklig måltid!
:D

/Stefan/

Grundare av Robsofts Remington 700 Safari & Reminton 700 BDL Magnumsällskapet http://forum.robsoft...p?f=21&t=100304

:wub: HV 71 Laget i mitt hjärta.  :wub:

 


#9 OFFLINE   Jämta

Jämta

    Storviltsjägare

  • Global Moderators
  • 8151 inlägg
  • Gender:Female

Postad 02 Jul 2007, 16:40

När jag höll på med jägarexamen så var det en brud med som pratade om Bävergäll. Men man ska lägga det i en brännvinnflaska sen blir det visst starkt. Har själv inte testat.


Maken som testat (naturligtvis  :o ) tyckte det smakade satan själv, rent ut sagt  ;D  ;D  ;D

♫♪♪♫♪♪ It's not just something you take ♫♪♪ It's given ♫♪♪♫♪♪


#10 OFFLINE   Erkon

Erkon

    Erfaren jägare

  • Bloggers
  • 2107 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Mitt i smeten...

Postad 02 Jul 2007, 20:28

Först och främst måste jag fråga hur ni lyckats få bäverkött segt  ???  ???

Allt man kan göra med "vanligt" kött kan man också göra med bäverkött   :P

Vi tar tillvara lår och bogar, gör köttgrytor, grillar eller röker. Mört och fint kött som riktigt smälter i munnen om det är tillvarataget och uppskuret korrekt  8)  ;)


Som sagt, jag har bara provat det en gång och det kanske var så att jag inbillade mig att det skulle vara segt - och då blir det oftat det. :D I mina trakter är det inte så vanligt att man tillreder bäver så erfarenheterna är något begränsade. Något jag hört från mormor är dock att man kan göra soppa på svansen, men hon visste inte hur så det har inte blivit av att prova än.

Sako 75 9,3x62, Doctor Unipoint 1-4x24
Sako Vixen .222R, Zeiss Daivari 3-12x56
Classic 12/70 / Pecar Berlin 3-7x35


#11 ONLINE   Pertan

Pertan

    Storviltsjägare

  • Moderators
  • 7810 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:På en udde i östersjön

Postad 02 Jul 2007, 20:37

Äter ni grävling också?
www.pertan.nu

Använd dina medmänniskors starka sida istället för att reta dig på deras brister.

#12 Gäst_Telgetok_*

Gäst_Telgetok_*
  • Guests

Postad 02 Jul 2007, 21:12

Bäver är gott,ätit det flera ggr.påminner om hare i både smak och konstistens,inte konstigt egenligen då dom i stort äter ungefär samma saker...

#13 OFFLINE   cardic

cardic

    Erfaren jägare

  • Bloggers
  • 1033 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:östjämtland

Postad 18 Aug 2007, 20:54

Först och främst måste jag fråga hur ni lyckats få bäverkött segt  ???  ???

Allt man kan göra med "vanligt" kött kan man också göra med bäverkött   :P

Vi tar tillvara lår och bogar, gör köttgrytor, grillar eller röker. Mört och fint kött som riktigt smälter i munnen om det är tillvarataget och uppskuret korrekt  8)  ;)


Vad jag förstår tar du rätt på djuret som vilket annat och låter det hänga ordentligt???
Det som kompisen rökte blev en spontangrej att skära bort lårena och då är det väl inte så konstigt att det blev segt...
"God made the animals and God made the trees, God made you and hell even made me, He gave me this voice, so I could be a singer, so you tell me why I've got a trigger finger!"

Int för å skryt, men je ha båd finnstövartik å e tisjuttifemme

#14 OFFLINE   Nils l

Nils l

    Erfaren jägare

  • Bloggers
  • 3910 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:gällivare
  • Interests:Jakt, Fiske, Foto, Djur och Natur

Postad 19 Aug 2007, 17:28

När jag bodde i Idre lämnade jag in bäverkött på kallrökning. Det blev en höjdare och allt kött som jag rökt gick åt som smör i solsken. Jag har grillat bäversvans och testat också men det överlåter jag åt andra i fortsättningen. Var rädd om bäverköttet, rätt hanterat är det en delikatess. Bäverhojt som görs av bäverns gällpungar har sin förklaring långt tillbaka i tiden. Indianer och en del andra naturfolk blir extra dåliga av sprit då dom saknar någonting som vi västerlänningar har för att bryta ner spriten snabbare. Det sitter i generna och är inget man kan påverka. Men Indianer är inte dummare än andra och har lång erfarenhet av naturens egna läkemedel. Genom att blanda extrakt från gället vilket innehåller stora mängder acetylsalicylsyra (magnecyl) i spriten så slapp man en stor del av biverkningarna. Om då medicinen är värre än sjukdomen låter jag andra avgöra eftersom jag varken har indianblod i ådrorna eller använder alkohol överhuvudtaget. Är det den äckliga lukten av sur aspbark och vad jag misstänker smaken man letar så låt gällpungarna dra i ren sprit blanda sen ut koncentratet i lämplig mängd. Är det däremot verkan så kasta ner några krossade magnecyl i flaskan istället så kanske dom inte behövs dagen efter.

Of course I talk to myself. Sometimes I need expert advice.


#15 OFFLINE   Jämta

Jämta

    Storviltsjägare

  • Global Moderators
  • 8151 inlägg
  • Gender:Female

Postad 25 Aug 2007, 05:50

Vad jag förstår tar du rätt på djuret som vilket annat och låter det hänga ordentligt???
Det som kompisen rökte blev en spontangrej att skära bort lårena och då är det väl inte så konstigt att det blev segt...


Givetvis låter vi låren och bogarna hänga någon dag innan frysning/tillagning.

Om det var en spontangrej och köttet hamnade i pannan direkt efter slakt så är det ju inte optimalt, men det ska i alla fall inte bli oätligt eller jättesegt...

♫♪♪♫♪♪ It's not just something you take ♫♪♪ It's given ♫♪♪♫♪♪


#16 Gäst_Herendil_*

Gäst_Herendil_*
  • Guests

Postad 25 Aug 2007, 18:17

När jag bodde i Idre lämnade jag in bäverkött på kallrökning. Det blev en höjdare och allt kött som jag rökt gick åt som smör i solsken. Jag har grillat bäversvans och testat också men det överlåter jag åt andra i fortsättningen. Var rädd om bäverköttet, rätt hanterat är det en delikatess. Bäverhojt som görs av bäverns gällpungar har sin förklaring långt tillbaka i tiden. Indianer och en del andra naturfolk blir extra dåliga av sprit då dom saknar någonting som vi västerlänningar har för att bryta ner spriten snabbare. Det sitter i generna och är inget man kan påverka. Men Indianer är inte dummare än andra och har lång erfarenhet av naturens egna läkemedel. Genom att blanda extrakt från gället vilket innehåller stora mängder acetylsalicylsyra (magnecyl) i spriten så slapp man en stor del av biverkningarna. Om då medicinen är värre än sjukdomen låter jag andra avgöra eftersom jag varken har indianblod i ådrorna eller använder alkohol överhuvudtaget. Är det den äckliga lukten av sur aspbark och vad jag misstänker smaken man letar så låt gällpungarna dra i ren sprit blanda sen ut koncentratet i lämplig mängd. Är det däremot verkan så kasta ner några krossade magnecyl i flaskan istället så kanske dom inte behövs dagen efter.


Ingen bra idé att tipsa folk att blanda ner magnecyl i spriten då detta kan vara livsfarligt!

#17 OFFLINE   Nils l

Nils l

    Erfaren jägare

  • Bloggers
  • 3910 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:gällivare
  • Interests:Jakt, Fiske, Foto, Djur och Natur

Postad 25 Aug 2007, 23:00

Precis samma sak att blanda gäll i den. Exakt samma verksamma beståndsdel. Det var inget tips utan ett konstaterande. Robert gustavsson hade ju en del recept med bland annat klorin och sprit. Är man så dum så är det bara att dricka, då är det ingen förlust. Är själv helnykterist och ogillar allt vad alkohol som finns.

Of course I talk to myself. Sometimes I need expert advice.


#18 Gäst_Herendil_*

Gäst_Herendil_*
  • Guests

Postad 27 Aug 2007, 00:57

Precis samma sak att blanda gäll i den. Exakt samma verksamma beståndsdel. Det var inget tips utan ett konstaterande. Robert gustavsson hade ju en del recept med bland annat klorin och sprit. Är man så dum så är det bara att dricka, då är det ingen förlust. Är själv helnykterist och ogillar allt vad alkohol som finns.


Gillar Jägermeister skarpt!  ;D Så emot alkohol kan jag inte påstå att jag är.  ;)

Men jag vet att många ungdomar blandar värktabletter med spriten för att få ett extra rus, och skulle dom se ett sånt här inlägg så kanske dom skulle tro på att man slipper huvudvärken om man blandar spriten med lite alvedon...  :o

Men tror dom på Robert Gustavssons recept med tippex o.s.v. då får man nästan skylla sig själva!  :D

#19 OFFLINE   Nils l

Nils l

    Erfaren jägare

  • Bloggers
  • 3910 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:gällivare
  • Interests:Jakt, Fiske, Foto, Djur och Natur

Postad 27 Aug 2007, 15:33

Nu hamnar vi off topic igen. Ungdomar ska inte dricka alkohol det är förbjudet i lag under 18år. Jag fiskade och sköt prick istället. Se så snett det gick. Fullständigt jaktgalen, ungkarl vid 41 vidhåller att en vorsteh är mycket bättre än ett fruntimmer. Min gamla hund apporterade bäver och var mer än glad om husse luktade skog, svett och fågelblod. Jag förstår inte varför man måste hälla i sig nervgift och dessutom blanda skiten med piller för att få glömma ännu mera. Alla pratar om hur man ska blanda grogg för att dräpa spritsmaken. Är det så att det smakar så djävligt så att man måste blanda ut den med bäverpiss så drick piss istället eller virket som det är. Jag får mina kickar i skogen och behöver inte ta till kemikalier till det. Ibland får man höra att man är så ordentlig för att i nästa andetag få hör att man inte är någon riktig karl. Jag lever efter devisen: Så länge jag kan möta blicken på den där fula orakade gubbdjäveln i spegeln varje morgon utan att behöva skämmas så är jag nöjd. Nu åter till bäverrecept!

Of course I talk to myself. Sometimes I need expert advice.


#20 ONLINE   Henrik O

Henrik O

    Jägare

  • Bloggers
  • 789 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Örnsköldsvik

Postad 27 Aug 2007, 19:40

Givetvis låter vi låren och bogarna hänga någon dag innan frysning/tillagning.



Du hänger alltså bävern styckad om jag fattar dig rätt?
Själv har jag aldrig tagit reda på bävern, men man kanske får prova nästa gång.
Rökt bäver jag har smakat. Men det kunde ha varit från vilket djur som helst...svårt att känna skillnad då det är rökt.

Är det bara låren och bogarna ni tar igen?

/Henke

#21 OFFLINE   Nils l

Nils l

    Erfaren jägare

  • Bloggers
  • 3910 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:gällivare
  • Interests:Jakt, Fiske, Foto, Djur och Natur

Postad 27 Aug 2007, 22:03

Det är nästan bara låren och lite i ryggen det är någon mat på. För det mesta går bogarna sönder helt när man skjuter med klass 1 vapen. Jag tycker att bävern har en helt säregen smak som rökt också. Den är ju ganska grovfibrig och har en nästan sötaktig smak. Köttet är ju dessutom rejält mörkt. Det går bra att göra mustiga viltsoppor med kött från yngre bävrar också. Mamma brukar fixa till så att det blir ordentligt gott.

Of course I talk to myself. Sometimes I need expert advice.


#22 OFFLINE   Nils l

Nils l

    Erfaren jägare

  • Bloggers
  • 3910 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:gällivare
  • Interests:Jakt, Fiske, Foto, Djur och Natur

Postad 01 Sep 2007, 21:32

Länk till bäverrecept: http://www.receptsam...p?RecipeID=1393

Of course I talk to myself. Sometimes I need expert advice.


#23 OFFLINE   Jämta

Jämta

    Storviltsjägare

  • Global Moderators
  • 8151 inlägg
  • Gender:Female

Postad 05 Sep 2007, 17:55

Du hänger alltså bävern styckad om jag fattar dig rätt?


Är det bara låren och bogarna ni tar igen?

/Henke


Japp. Skär lös dem och hänger i ca 3-5 dagar innan tillagning eller infrysning. De går att tillaga färska också men behöver något längre tillagningstid då.

♫♪♪♫♪♪ It's not just something you take ♫♪♪ It's given ♫♪♪♫♪♪


#24 OFFLINE   Erikrqt

Erikrqt

    Jägare

  • Bloggers
  • 815 inlägg
  • Gender:Male
  • Location:Söderhamn

Postad 17 Dec 2007, 01:02

Rökt bäverkött är det bästa som finns.



Svara



  


0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar