Jump to content

Moas jaktblogg

Sign in to follow this  
  • entries
    4
  • comments
    5
  • views
    841

Ha koll på dina försäkringar inför jakten

Sign in to follow this  
jaktmoa

754 views

animal-17760_1280.thumb.jpg.717bda236a904eaab00c8bb2930a7f4c.jpg

Jaktsäsongen är på ingång och det är dags att ge sig ut. Termosen är full av kaffe, hunden vet vad som ska göras och kängorna är på. Men vänta lite nu, har du glömt något? Hur är det egentligen med försäkringar, är du skyddad om något skulle hända där ute i skogen? 

Många är inte helt på det klara med vilka försäkringar de behöver ha när de är ute och jagar. Därför ska vi snabbt få en överblick över vilket skydd du behöver. 

De två viktigaste försäkringarna
De viktigaste försäkringarna du bör ha innan du ger dig ut och jagar är ansvarsförsäkring och olycksfallsförsäkring. Ansvarsförsäkringen ingår i din hemförsäkring, men innan du jagar bör du begära ett så kallat Jaktintyg från försäkringsbolaget så att du kan bevisa att du är försäkrad om så krävs. 

Varför behöver man ha en ansvarsförsäkring? Jo, det är ju tyvärr så att det finns en hel del olyckor som kan hända när man har med skjutvapen att göra. Och även om du menar att sikta på en älg så skulle det kunna hända att du träffar en annan människa eller på något annat sätt gör skada ouppsåtligt. 

Det är bra om din hemförsäkring också innefattar en så kallad drulleförsäkring. Det innebär att du kan få ersättning om det händer något med din utrustning. 

Olycksfallsförsäkring, även kallad personförsäkring är också viktig att ha. Olycksfallsförsäkring hjälper vid en olycka som leder till olika grader av invaliditet. Det finns ju faktiskt en hel del som kan hända när man är ute. Tornen är inte alltid i särskilt bra skick, till exempel. 

Onödigt med dubbelt skydd
Om du har vanlig hemförsäkring och olycksfallsförsäkring så har du egentligen allt skydd du behöver för jakten. Men vissa känner sig så pass osäkra att de väljer att betala för extra försäkringar som de egentligen inte behöver. 

Andra är dubbelförsäkrade av en ren händelse eftersom de är med i Svenska Jägareförbundet. Nu kanske man vill vara med i ett förbund ändå, men det är inte lönt att bara gå med för att få försäkringarna. 

Hundförsäkring
Om du har en hund så ska den så klart vara försäkrad, oavsett om det är en jakthund eller inte. Men att försäkra en jakthund är ofta billigare än andra raser. Detta beror på att jakthundar anses vara en relativt låg risk för försäkringsbolagen. De är generellt väldigt friska hundar som är framavlade för att röra sig i skog och mark och har sällan de problem som typiska utställningsraser brottas med. Dock lider jakthundraser större risk att dö i trafiken

Därför finns det ingen ursäkt för att inte ha en hundförsäkring, de är billiga och gör att du kan spara mycket pengar i veterinärkostnader om olyckan skulle vara framme. 

Sammanfattning
Så länge du har de två allra vanligaste försäkringarna, hemförsäkring och olycksfallsförsäkring (som du ärligt talat borde ha oavsett om du jagar eller inte) så har du sannolikt allt skydd du behöver i skogen. Dock bör hundägare självklart se till att deras hund har en försäkring också så att din fyrbenta vän också är skyddad om det skulle inträffa något under jakten. 
 

animal-17760_1280.jpg

Sign in to follow this  


4 Comments


Recommended Comments

Dansken

Posted

Och kolla att du har drulleförsäkring som tillägg på din hemförsäkring om något skulle hända med vapen och utrustning.

Share this comment


Link to comment
wankelfåne

Posted

Jägarförbundet har ej något skydd för vapen och lösöre. Kolla som Dansken säger att du har drulle i din hemförsäkring. 

Share this comment


Link to comment
lindgren

Posted

Skulle vara intressant och veta vad försäkringen från förbunden faktiskt täcker...
Någon som vet?

Share this comment


Link to comment
Dansken

Posted

Svenska Jägareförbundet har IF som samarbetspartner och IF ger rabatt på premien till medlemmar i förbundet

Det kan vara intressant för jägare att veta att IF har ett tak på 5000 kronor för skadade matvaror.

Det blev jag varse vid senaste översvämningen: Jag hade 2 frysar fulla av viltkött, kräftor, lax etc.. samt en matkällare med saft och sylt och 2 säckar hundmat som stod i ett annat rum. Försök att ersätta det för 5000 kronor. Nu har jag bytt bolag till Länsförsäkringar som ersätter max 5000 kronor PR ENHET vid skada.

Kan vara intressant för jägare att veta. Hur många av er har verkligen läst det finstilta i villkoren?

Share this comment


Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...