Jump to content

All Activity

This stream auto-updates

 1. Past hour
 2. Järven

  Två knivar av intressant materialval

  Ja, det där är väl en konst i sig. Verkar bli lite allt möjligt som blir till knivblad, har hört om de som smider damaskusblad av bla motorsågskedjor. Bland annat en av dom kändare knivbladsmakarna som råkar bo här i byn.
 3. Dansken

  Två knivar av intressant materialval

  Jag har smitt knivar av ytterringen från lastbils hjullager. Men det är lite fulltifan med härdningen och anlöpningen: Dom första jag gjorde gick tvärt av som filar när man bröt med dom, men sen kom jag på knixet....
 4. Today
 5. Islänningen

  Två knivar av intressant materialval

  Det går att göra knivar utav mycket, om man bara har fantasi (och en bra smedja) https://www.youtube.com/watch?v=obgKZ-7uri0 https://www.youtube.com/watch?v=Tppn5RsEK78
 6. PAS

  Dagens rätt

  Grillkryddegryta det blev. Skinkstek skulle tillagas, men visste ej hur. Tärnades å frästes med rö å vit lök. Funderade lite på blöta, förutom krossad tomat då. Ölen behöver ju ja å grannen när vi ska lösa ’problem’. Vin kan ja ju dricka till. Grädde dricker inte jag, å så löste det sig. Barnsligt gott å mosa potaten å blanda med den goe såsen. /P
 7. Joacim

  Vad blir kvar efter styckning?

  Inte riktigt lika detaljerat dock 😉
 8. lindgren

  Ut med den rödgröna röran!

  Aron Flam har jag åsikter om... men denna trevligt spenderade tid..
 9. lsjonsson

  Ut med den rödgröna röran!

  Jag instämmer exabit! Fy fan! Var är samhället på väg???
 10. exabit

  Ut med den rödgröna röran!

  Finns viktigare saker att få ordning på. Fy fan säger jag bara
 11. Österrike har något liknande, ingen minsta kaliber utan bara anslagsenergi vid 100 meter. Det kanske vore något att ta efter här hemma, för att inte behöva införa undantag för 6,5 etc.
 12. Skaffa nu en bössa kamrad för vår nationella stolthet 6,5x55! Creedmoor ger dig inga som helst fördelar (möjligen om du bara MÅSTE ha en viss bösstyp som bara kamras i 6,5 CM men inte i 6,5x55). Du finner EONER mycket mer fabriksammo i 6x5x55 i svenska butiker. 6,5 Creedmoor är en amerikansk skapelse, för amerikaner. De begriper inte bättre och Hornady ville förstås ha en del av 6,5-kakan genom att skapa denna "för korta lådor, blaha blaha". Som svensk jägare är det helpuckat att skaffa en 6,5 Creedmoor när originalet 6,5x55 från 1891 fungerar lika bra nu som alltid. Om du sen börjar handladda så spöar 6,5x55 sitt barnbarnsbarnbarn eftersom den har större hylsvolym vilket ger mer energi och hastighet OM MAN VILL. I moderna vapen kan du ladda 6,5x55 lika hårt som 6,5 CM. Ska du ha prima 6,5x55-hylsor så kan du gå till vilken älgbana som helst och plocka upp drösvis med engångsskjutna Normahylsor där för handladdning. Jag har tusentals sådana hylsor liggande hemma i "lagret". Att finna några för 6,5 CM lär dock vara betydligt svårare.
 13. I Danmark har man tagit bort kaliber och kulvikt helt enligt dom nya regler: endast krav på anslagsenergi. Ska bli kul att se när dom första grisar skjuts med .243 på deras "konsortier" i Sverige- "for den er klasse 1 der hjemme"
 14. Dansken

  Vad blir kvar efter styckning?

  Då tar jag bort det....
 15. OlaK

  Vad blir kvar efter styckning?

  7x65R och Vulkan, 40m med dubbeln.
 16. lsjonsson

  Ut med den rödgröna röran!

  Nu ska vi se hur den nya regeringen klarar uppmaningen från Svenska kraftnät. "Nu är det officiellt att vi behöver kärnkraft här Frågan om den framtida elförsörjningen är avgörande för de stora industrisatsningarna och är välförtjänt ständigt på tapeten. Ändå har det varit märkligt tyst om den uppenbara slutsatsen att Norrbotten kommer att behöva kärnkraft. Vattenfall, och andra aktörer med för den delen, gör förvisso lovvärda ansträngningar för att pressa ut maximal effekt ur vattenkraften men det är en begränsad ökad produktion som går att hämta hem där. Svenska kraftnät gick i går ut med ett pressmeddelande där det meddelades att verket har lämnat förhandsbesked om ytterligare 500 MW i kapacitetsuttag till 2030. Daniel Gustafsson som är chef för avdelningen för kraftsystem var i pressmeddelandet dock tydlig med att de nu 2 500 extra MW som man har garanterat inte räcker. Som Kuriren rapporterade vad Gustafsson också önskvärt tydlig med att norra Sverige kommer att behöva nyproduktion av både väderberoende och planerbar elproduktion. Den senare är nödvändig för att reglera produktionen och garantera tillgången på el samt säkra nätets funktion och skydda det mot överbelastning. På den planerbara sidan har vi egentligen bara två alternativ: vattenkraft och kärnkraft. Vattenkraften är så utbyggd som den kommer att bli och effektiviseringar kommer inte att öka produktionen i den utsträckning som krävs. Därmed återstår enbart kärnkraft. Detta behöver börja diskuteras nu. Ska vi trygga elförsörjningen och säkerställa att stora investeringar i vart fall inte stupar på grund av bristande tillgång på el måste vi börja planera för detta snarast. Och även om behovet är uppenbart kommer debatten sannolikt att bli upprivande. Många lever kvar i övertygelsen om att vi klarar oss på vattenkraften här uppe. Så har det ju varit förut. Vi har älvarna och södra Sverige har kärnkraften. Älvarna kanske inte kan ge vad som krävs för en alltmer elektrifierad värld, men det innebär inte att de nödvändiga förändringarna omfamnas. Och det är trots allt ingen liten sak att uppföra ett kärnkraftverk. Det tar tid och det måste göras på rätt sätt med respekt. Och då duger det inte att ducka för frågan utifrån föreställningen att behovet inte finns i dag. Poängen är ju att bygga för framtiden, och den är inte särskilt avlägsen. Faktum är att de som fortsätter att vägra kärnkraft i norra Sverige blir svaret skyldig på frågan hur behovet av reglerbar kraft i så fall ska tillgodoses. För behovet finns där. Det har vi vetat om i flera år och nu har Svenska kraftnät sagt det så tydligt man kan förvänta sig av en myndighet." Daniel Persson Källa: https://kuriren.nu/bli-prenumerant/artikel/lq880o8l/nk-2m2kr_s_22
 17. I Tyskland har dom väl ungefär så redan nu, dvs 2000 joule vid 100 meter och minsta kaliber 6,5, dock ingen minsta kulvikt.
 18. Om man vill fördjupa sig så kommer här en länk till Naturvårdsverkets förslag på nya regler: https://www.naturvardsverket.se/490baa/globalassets/amnen/jakt-vilt/dokument/forslag-naturvardsverkets-foreskrifter-jakt-notifiering.pdf
 19. KJE81

  Limpopo Sydafrika maj 2023

  Det där med att kolla id-kort verkar genomgående vara lite sisådär med hemleveranser och för den delen SAS-cargo. Jag fick min andra dubbelstudsare, en ny Chapuis X4 levererad vid dörren utan id-kontroll men det var förstås under covid. Min kipplauf kom även den på bron utan id-koll eller ens att dom knackade på... Sedan när jag hämtade ut min nuvarande dubbelstudsare på SAS-cargo så räckte det med att säga namnet och sedan fick jag paketet, ingen kollade något leg där heller. Jag antar att det finns en anledning till att Polisen kräver Postnord värde, där kollar dom i alla fall id-kort.
 20. MarkusR

  Vad blir kvar efter styckning?

  Du har skrivit om detta tidigare i samma tråd 🙃
 21. MarkusR

  Vad blir kvar efter styckning?

  Jag är inte duktig på styckning och det främjar inte resultatet men jag fick hjälp för ett par år sedan av en kompis som är styckmästare, vi stod hemma i köket med en galt 85 levandevikt, det blev 26 kg benfritt. Annars tycker jag 25% ofta stämmer ganska bra.
 22. Luger6

  Limpopo Sydafrika maj 2023

  Tänkte bara berätta hur det gick med min bössa. Jag kom ju hem på en Söndag, på tisdagen kom det en indier i en skåpbil från Danmark och levererade min bysse. Både företaget och han själv hörde av sig innan han dök upp med en tid så man kunde vara hemma. Dock kollades ingen legitimation när han gav mig vapenkofferten. Vad gör man om man behöver en yxa och det är långt till biltema? Lastning pågår.
 23. Yesterday
 24. Nja. precis som våra grannländer Finland och Norge redan har gjort är förslaget att sänka minsta kulvikt, anslagsenergin ska enligt förslaget fortsatt vara minst 2000 Joule vid 100m (precis som med 10g kulor idag). I förslaget är 120 grains (7,7 g) minsta kulvikt för Klas ett med blyfria kulor.
 25. Du menar att Sverige i så fall sänker energin för klass 1? För att gå emot EU-förbud verkar inte vara så lätt.
 26. Dansken

  Vad blir kvar efter styckning?

  Då B***ck styckade en 180 kilos älgko och en stor kalv och delade på 8 personer fick jag 9 kilo slamsor och färs som var mest benskrap. Av dessa 9 kilo fick jag kasta 1 kilo som var helt oigekännbart, färsen gav jag till Zebbe (Granbergs hund) och resten gav jag till några som inte visste hur det såg ut innan. Med den räkning ska det alltså ha varit 72 kilo kött på dessa 2 älgar. Utav 250 kilo har det alltså varit 178 kilo ben om ingen har fuskat- och så gör folk inte... eller skor sig för egen del.... Skottskador var det inga, för den var skjuten i lungorna- in och ut mellan 2 revben @OlaK sköt den- han vet det stämmer.
 27. Vad än EU beslutar kommer gälla alla 6.5 kalibrar. Vad Sverige gör för att behålla 6.5 i klass1 är ett nationellt beslut.
 28. Antar att samma gäller för Creedmoor som för 6.5x55 när det gäller att det kommer nedklassas till klass 2 om EU skulle införa blyförbud för kulor?
 1. Load more activity
×
×
 • Create New...