Jump to content

Detta ständiga tjat... Jämte eller Gråhund???


bjorn_b_84@hotmail.com

Recommended Posts

Står nu valet och kvalet vad min nya valp kommer att bli? Vad jag är helt säker på är att det kommer att bli en spets av något slag och med största sannolikhet renrasig då det är min uppfattning att det är ett bra mycket säkrare kort. Det lutar nog också åt antingen jämte eller gråhund då man inte kan komma ifrån att risken att få en ickejagande hund är bra mycket mindre i dom stora välkända raserna.(Är det nån som är av en annan uppfattning får ni gärna försöka övertala mig.) Jag har jagat med bra hundar från båda raserna så jag är absolut ingen rasfantast. Ena dagen är man helt säker för att nästa dag ha vänt helt och hållet. Jag drar lite förutsaättningar för hur jag kommer att använda min hund så får ni chansen att komma med era högst persoliga eller lite mer sakliga objektiva åsikter.

Jagar i inre halland på ca 1200 ha mestadels skogsmark med lite betesmarker insprängda. Det är i huvudsak älgjakten jag kommer att koncentrera mig på men vi har nu också fått en jaktbar stam av gris som börjar bli intressant. Lyckas man få fram en duktig hund med lite gry i är ju givetvis målet att åka norröver ett par ggr om året för att få mer jakttillfällen.

Jag anser också att en jakt hund ska vara med en så mycket som möjligt på allt från fotbollsmatcher till skjutbanan. Där väger ju det över lite för gråhunden som är lite mindre och ev behändigare speciellt om den ska spendera mycket tid inohus. Många säger att spetsar inte trivs inomhus överhuvudtaget utan blir stressiga, uppspelta och helt enkelt för varma i sin tjocka päls. Därför undrar jag om ni har spetsar som trivs och spenderar mycket tid inomhus?

Kollar man på tävlingar som SM och liknande är det ju inget snack om att Jämten har ett rejält övertag detta beror ju naturligtvis även på att det finns bra mycket mer Jämtar registerade i Sverige.

Vad är era åsikter om gråhund eller jämte på gris och björn? Är det bara att man ska leta i rätt linjer med rovdjurs skärpa eller tycker ni tex att gråhundarna kan va för små och lite för "rultiga" för att hinna hoppa undan för ett anfallande vildsvin?

Överös mig med tankar och åsikter tack på förhand...

Link to comment
Share on other sites

Jämthunden är en utpräglad älghund, som i skogen söker upp älgen och med sitt skall och kroppsarbete håller älgen kvar på platsen tills jägaren kan komma inom skotthåll. Jämthunden är en rätt stor spetshund, som ska vara rektangulär i kroppen och ha bra vinklar fram och bak för att hålla i älgskogen under många år. Den ska ha starka hållbara tassar, bra lårbredd och vara något marktrång i trav bakifrån sett. Sk "vargspår"

En Jämthund ska vara lugn och trygg i sig själv, med ett stabilt, socialt och tillgängligt psyke. Den mår bra av att aktiveras med lydnad och kontaktövningar så att hund och hundförare har bra kontakt och samarbete i skogen. Även här finns myten att en god grunduppfostran ger en sämre jakthund. Inget kan vara mer fel. En jämthund, som aktiveras året om, med spår, lydnad, motion, utställningar etc. är en lycklig och nöjd hund som sedan i skogen är den perfekte samarbetspartnern till hundföraren.

Man bör lägga ner många timmar i skogen med junior och ung-jämten för att i slutänden få en god och duktig jakthund. De första året/åren kanske din jämthund mest flamsar runt och skäller fågel, stubbar, annat smått och gott som finns i skogen, förutom älg...

Hav förtröstan, en jämte mognar ofta ganska sent i livet och detta beteende är helt normalt, om än frustrerande för dig som hundförare.

Har du en lovande unghund, som skäller fast älgen vid 9-10 månaders ålder, så förvalta arvet väl. Jaga inte för ofta med unghunden och låt den jobba på någon timme i början innan du skjuter älgen. Frestelsen är ju att jaga ofta och skjuta efter en stund, men man har igen det i framtiden om man tar det lugnt med sin blivande jaktstjärna

Det sämsta man gör med sin unga jämte är att sätta den i hundgården i väntan på att den ska mogna på sig på egen hand. Vad man i stället bör göra är att vara ute i skogen, så mycket det bara går. Då får hunden får vana, rutin och rätt som det är klickar det till i huvudet på hunden och den förstår varför den finns.. För att jaga älg !! När den dagen kommer inser man att alla dessa timmar och frustration i skogen lönat sig. Visst finns det jämtar som har låg jaktinstinkt och aldrig blir bra löshundar.

Dessa hundar kan bli nog så värdefulla för jakten som godkända och väl fungerande spårhundar, så döm inte ut en jämte i för unga år, då de kommer sig med åren i både jakt, stabilitet och spår. Tänk på att noskvalster kan ställa till det för hunden. Har den svårt att ta sig an spår, så kan det vara just noskvalster som den drabbats av.

Förutom jakten, så bör jämten få vara en del av familjen, bli uppfostrad och socialiserad som alla andra hundar. Den hänger lätt med på långa vandringar, cykel och skidturer, då man också kan få en viss draghjälp i motlutet. Gå gärna en grundlydnadskurs och aktivera hunden året om.

Min "standardtext" om jämtarna och jag kan tillägga att jag anser att jämtarna generellt sett är betydligt coolare och tåligare familjehundar än de grå, enligt mina erfarenheter. I fråga om ute och inne, så rekommenderar jag att man har sin hund som en familjemedlem som får vara utomhus i mesta möjliga mån om man vill att den ska ha en rastypisk och korrekt päls!

Lycka till med valet av ras :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Guest tureture

Det var mycket svåra frågor!! ska svara på en som jag helt säkert kan svaret på... Har två jämtar som bor inomhus o dom har inga problem med värmen, dom anpassar ju pälsen efter vad dom är vana vid, och dom är verkligen inte stressade!! Om nån av min fars hundar däremot får vara inne så lider dom rätt rejält av värmen, men då är ju deras pälsar anpassade för att bo i hundgård!!

Dom andra frågorna är alldelles för svåra o svara på!! Finns ju bra hundar av alla raser, men jag håller nog med dej att om man vill ha störst chans o få en användbar hund är det nog gråhund o jämte som gäller!!!!

//Richard..

Link to comment
Share on other sites

Vad du än väljer var lika kinkig med föräldrarna, bara för att det sstår en specifik ras i stamtavlan så blir det inget säkert kort för det och väljer man bra linjer efter jagande hundar så är chansen på en utvecklingsbar valp lika stor vilken ras du än bestämmer dig för till slut, inomhus är inga problem för mig och stissar de runt så är det nog mer nerverna som spökar än pälsen.

Lycka till nu själv får jag min valp i helgen, det blev en laika igen.

Link to comment
Share on other sites

Tack för alla goda råd förstår inte att jag inte hittat den här sidan tidigare, fick nys om den från jaktjournalen tror jag det var.

På tal om nåt helt annat, var på väg upp till skogsmarkerna i dag för att provskjuta med en hagelbössa som jag har på lån.

Vad får jag se hoppa över vägen då om inte en lokatt. Har därför spenderat eftermiddagen med en rovviltspårare för att få det bekräftat så dom kan föra in det i länstyrelsens register så man förhoppningsvis kan få jaga dom nån gång.

Måste erkänna att det var en jäkligt mäktig känsla att se detta vackra djur men det är absolut ingenting jag vill ha på mina marker och observationerna börjar dugga lite väl tätt nu hemomkring.

Link to comment
Share on other sites

Guest tureture

Alltid svårt o uttrycka sig på ett vettigt sätt när det gäller raser, vad jag mena med att det är säkrare o köpa grå eller jämte är att det avlas på jaktstarkare individer, visst händer det ju men det är ju ganska sällan det inte är två championhundar som är föräldrar!!

Bland mindre raser tycker jag man ser alltför ofta att man tar valpar efter en tik som har t.ex ETT andrapris, det är i mina ögon ingen särskilt förtroendeingivande parning!!!

Personligen skulle jag aldrig köpa en valp utan att det är två JCH som är föräldrar!!

Lycka till med valet!!!

Link to comment
Share on other sites

Personligen tillhör jag dom som anser att en gråhund är mer allround än Jämthunden. Är det primärt älg du vill jaga hittar du nog flest "dugliga" hundar bland Jämthundarna då det finns ett större utbud. På den absoluta toppen tror jag det individ mer än ras som fäller avgörandet. Älg är egentligen ett ganska lätt villebråd att ställa/jaga i krass jämförelse med vildsvin och rovvilt. Älgchampion kan en krullsvans bli innan 1,5 år, för svinen måste psyket växa färdigt först. Dock älskar jag en riktigt grov jämthund när den skäller - ståpäls :lol:

Jagar själv gris med en gråhund då jag anser Jämthunden vara onödigt stor och klumpig för uppgiften. Hon är just duglig men då är jag nog övermedel kristisk mot mina hundar. Hon har nog egentligen störst intresse för grävling och älg men funkar i alla fall, imellanåt riktigt hyfsat och blir bättre och bättre med ökad rutin.

Upplever också Jämthunden lite godmodigare än en typisk gråhund, värt en del kanske?

Se till att linjerna bakåt har det du önskar i sitt CV och snåla inte vid val av valp vad du än väljer. :rolleyes:

MVH

Link to comment
Share on other sites

Ja är ju alltid svårt val om man säger så här att jag är uppväxt med grålla och bra sådana men fastnade aldrig för denna ras, för det första va fan ska den följa efter i 10 mil för!! ställ om i stället å sen skallet, har du en envis grålla så vid 5 års ålder så hör du inte på 500 meter om den skäller den är hes.Och sen psyket litar då mer på en jämte än en gråhund.Att grållan skulle va mer allround köper då jag inte det är mina saker ialf :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

B) Att sign "Jämta" och sign "Jämthund" är lite subjektiva i en sådan här tråd känns logiskt B)

Med allround pratar jag Älg, Grävling OCH vildsvin. I Halland, precis som i Uppland är vildsvin lite vanligare än älg. Så är det kanske inte lite längre norrut? Heder åt Jämten som duktig älghund men bland rappa svin räcker inte alltid ett bra sök och skall.

Det finns Jämtar som jagar gris men jag känner ingen personligen faktiskt. Därimot kan jag lista 10-15 gråhundar som sköter sysslan med bravur, kanske slumpen :rolleyes:

Var och en blir som sagt salig på sin.....

Link to comment
Share on other sites

Guest Savin
B) Att sign "Jämta" och sign "Jämthund" är lite subjektiva i en sådan här tråd känns logiskt :P

Med allround pratar jag Älg, Grävling OCH vildsvin. I Halland, precis som i Uppland är vildsvin lite vanligare än älg. Så är det kanske inte lite längre norrut? Heder åt Jämten som duktig älghund men bland rappa svin räcker inte alltid ett bra sök och skall.

Det finns Jämtar som jagar gris men jag känner ingen personligen faktiskt. Därimot kan jag lista 10-15 gråhundar som sköter sysslan med bravur, kanske slumpen :rolleyes:

Var och en blir som sagt salig på sin.....

Humm...

Här nere i Skåne vet jag faktiskt fler jämtar än gråhundar som jagar gris. Den enda nackdelen är väl storleken i sådant fall om man ser till jämten. Sen är det nog mycket som hänger på hur man präglar hundarna. Båda fungerar nog lika bra, den skillnaden som isåfall finns är inte nämnvärd.

I vilket fall så hämtar jag min jämtvalp om 9 dagar och den kommer att användas på älg, gris och björn. Om allt går som jag vill givetvis! B)

Jag kan ju återkomma om några år med en utvärdering! B)

Link to comment
Share on other sites

vi har karelare som jagar älg och björn och de har då sannerligen jaktlust.. och de kommer med oss hem på kvällen vilket jag ser att våra vänner med jämte och gråhund har problem med. men då menar jag inte att alla är sådana. vår karelar tik älskar att jaga grävling med och snart ska vi prova gris. hon är 3 år i sommar och vi har skjutit älgar för henne och hanen som blir 2 och hade sin första älgjakt 2007 tog de 4 stora och 1 kalv för tillsamman med izza

post-1954-1206651462_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

B) Att sign "Jämta" och sign "Jämthund" är lite subjektiva i en sådan här tråd känns logiskt ;)

Åhja...

Jag är inte bangen att rekommendera en annan av älghundsraserna om jag tycker de passar bättre än jämte. Been there, done that :P

Men faktum kvarstår att jämten mycket väl kan fungera som allroundhund på gris, björn, grävling och älg. Är upp till ägaren vad den vill jaga och hur väl h*n sköter prägling och injagningen av hunden :P

Link to comment
Share on other sites

Att sign "Jämta" och sign "Jämthund" är lite subjektiva i en sådan här tråd känns logiskt

Allt är frågan om en mognads process i sitt liv :( Brukar säga så här förr eller senare kör alla volvo ungefär likadant med hundar(JÄMTAR)

Link to comment
Share on other sites

Guest Norma
Att sign "Jämta" och sign "Jämthund" är lite subjektiva i en sådan här tråd känns logiskt

Allt är frågan om en mognads process i sitt liv :( Brukar säga så här förr eller senare kör alla volvo ungefär likadant med hundar(JÄMTAR)

Volvo en bra bil men saknar det där lilla extra, likadant med hundar (JÄMTAR) ;)

Link to comment
Share on other sites

Åhja...

Jag är inte bangen att rekommendera en annan av älghundsraserna om jag tycker de passar bättre än jämte. Been there, done that B)

Men faktum kvarstår att jämten mycket väl kan fungera som allroundhund på gris, björn, grävling och älg. Är upp till ägaren vad den vill jaga och hur väl h*n sköter prägling och injagningen av hunden :P

he-he, peace alla Jämthundar ;)

Link to comment
Share on other sites

Att sign "Jämta" och sign "Jämthund" är lite subjektiva i en sådan här tråd känns logiskt

Allt är frågan om en mognads process i sitt liv :P Brukar säga så här förr eller senare kör alla volvo ungefär likadant med hundar(JÄMTAR)

Ska jag ta dig på orden så finns det ingen volvo som gör sig värst bra i skogen, jämten förtjänar ett bättre ryckte än jämföras med en volvford B)

Det finns bra och dåliga individer av alla raser, se till vad man ska jaga och använda hunden på för sätt, skulle jag skaffa en spets mest för eftersök så skulle en gråhund passa, då den aldrig ger sig inte ens när man vill, inte alla det gäller att hitta rätt linjer, vet många gråhundar som skäller i 2min och sen går till husse, det finns jämtar, karelare och laikor som kan hålla i i evighet, men kanske inte lika vanligt som hos många gråhundar.

Har man jagat med en bra hund av en viss ras blir man färgad och fastnar för den, sen får man höja sin blick ibland och se till andra rasers förträfflighet och goda egenskaper, det är inte som med hockey att man börjar hålla på ett lag och sen gör det stenhårt hur illa det än går.

I sverige är vi mer fast vid våra djur på ett sätt man inte är i andra länder, jag menar inte att vi är helt utskilda, det finns folk som mer eller mindre lider sig igenom ett hundliv, ingen mår bra av detta, varför inte placera om den eller göra bot på saken, träffade en hundägare som hade haft en så trevlig hund av en viss ras, när den blev gammal och gått vidare så skaffade han en ny av samma ras, han var helt knäckt, det rådde stora brister i hundkunskap hos ägaren och hissen gick nog inte ända upp, efteren stunds samtal så framgick det mer och mer att den nya hunden skulle vara som en förlägd arm på den gamla, som en tv serie med en uppföljare på en bra film.

Det är inte fel att hålla sig till en och samma ras, men ska man ge råd så gör det utifrån egenskaper och individer som kan uppfylla kraven och förväntningarna, valpar präglas och har medfödda egenskaper och kan ge förutsättningar för att bli en bra jakthund och det glömms ofta bort när man rekomenderar någon en valp, man tänker så själv men det gäller också att förmedla detta då alla någon gång skaffar sin första hund.

Mvh /Pertan

Link to comment
Share on other sites

Ska jag ta dig på orden så finns det ingen volvo som gör sig värst bra i skogen, jämten förtjänar ett bättre ryckte än jämföras med en volvford

Nå inte fan ska du ju köra med den i skogen, AHA du har en grålle då fattar jag måste ju köra efter den när den vallar älgarna runt hela kommunen ;) . Tips köp en bandvagn ;)

Link to comment
Share on other sites

Guest tureture

Någon som vet var man kan få reda på hur många hundar det finns av varje ras o hur många som är jaktprovsmeriterade!!! då vore det ju inte svårt o räkna ut vilken ras som är bäst!!!

Link to comment
Share on other sites

Någon som vet var man kan få reda på hur många hundar det finns av varje ras o hur många som är jaktprovsmeriterade!!! då vore det ju inte svårt o räkna ut vilken ras som är bäst!!!

ja det är väl inget svårt när jämten ligger på 3e plats på mest reg valpar för 3 året i rad. klart det finns flera såna meriterade de är ju tusen gånger fler än de andra.

Link to comment
Share on other sites

Nå inte fan ska du ju köra med den i skogen, AHA du har en grålle då fattar jag måste ju köra efter den när den vallar älgarna runt hela kommunen ;) . Tips köp en bandvagn :P

Nja tror inte jag gjort mig känd som gråhundsägare precis, vill man ha en hund som ställer i upptaget så är inte det kanske gråhundens generellt sett bästa egenskap, där är de övriga raserna oftast bättre, men att förfölja vilt så verkar genen ha fastnat ordentligt på gråhunden, det finns lydiga gråhundar också och jag tror rasen får mycket skit för sina dåliga ägares okunskap i ämnet, när det gäller övriga så finns det gott och kasst att säga om de också.

Det viktiga är att hitta en valp efter bra föräldrar och sen skaffa sig kunskapen att förvalta det hela, plocka fram 5 olika kombinationer ur varje ras och välj den som ni tror på fråga gärna om råd om hur andra ser på era alternativ, utgå inte från ras utan från egenskaper hos linjerna bakom valpen, att jämthund låter som en bilhandlare rår han inte för han har ju betalt för att föra fram sin ras B) VOLVON :)

Link to comment
Share on other sites

Guest tureture
ja det är väl inget svårt när jämten ligger på 3e plats på mest reg valpar för 3 året i rad. klart det finns flera såna meriterade de är ju tusen gånger fler än de andra.

Men hallå jag är inte dum i huvet, man får ju räka procent!!!

Link to comment
Share on other sites

Om man nu ska vara helt ärlig så tror jag att en kortdrivare skulle vara effektivaste älghunden på våra marker men ganska många passare för att vara norrbotten(vilket liv det skulle på på årsmötet om man kom med en HAHAHAHA). Vi har väl 10 älghundar både jämte å gråhund och Laika men ingen är väl nåt att hänga i julgranen direkt(säger nog mer om vilka föräldrarna till hundarna och hur hussarna är...) Sen att det inte kan vara så kul som hundförare då man knappast för skjuta mycker för en drivande hund... :huh:

Nej men seriöst så är det viktigaste jaktlusten... En hund som inte vill jaga är liksom inget att ha... Men siktar man på de bästa linjerna med både bra bredd och djup så har man ju större chans än om man gör som en del häromkring, parar sin omeriterade tik som springer på 3 ben(vet inte om det är HD eller en skada för hon har nästan aldrig fått jaga) med sin egen hane och tror det ska bli GULD!!!??

Link to comment
Share on other sites

Föresten, hyfsat fina valpar!!! Man blir nästan sugen på jämte... Men med 2 odugliga stövare får det räcka!! HAHA

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...