Hoppa till innehåll

Så lockar Flex Räv.


Flex

Recommended Posts

Kul Flex att du delar med dig, alla vi som inte fick skjuta räv hos Skerebo är naturligtsvis revanschsugna ;)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Och vi, eller jag, som fick skjuta räv är ju såklart ännu mer sugen på en till ;) Var jäkligt skoj att höra dig tuta, du har ju ruggigt bra koll på det där!

Föresten, du hörde att den där "röda hunden" som jag såg faktiskt var deras grannes röda tollare? Hehe.. det var ruggigt nära att det blev en hund mindre i grannskapet :P

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hej!

Jag undrar lite över lockfrekvensen, alltså hur ofta kan man egentligen locka med harskrik? Jag har upplevt denna säsong att det gick väldigt bra i början och sedan blev det väldigt dåligt. Min teori är att resterande rävar har lärt sig att det där ljudet ska man inte bry sig om. Är jag helt ute och cyklar eller ligger det något i det? Hur gör ni andra för att undvika det scenariot?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Tack för era vänliga ord grabbar :D jag ska försöka svara på era frågor längre fram när allt är klart så tråden är så ren som möjligt :D

Mvh.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Kaliber o Kula

Vad ska man ha för kaliber när man lockar räv ja det funkar ypperligt med den gamla hederliga 6.5x55an som laddats med en 85gr Sierra HP Varminter eller en 308win som laddats med en 110gr Sierra HP Varminter det spelar ingen roll vart dom här kulorna träffar så blir räven på platts då dom ger en ruggig effekt i räven.

Men ska man sattsa på räv lock så tycker jag att man ska ha en riktig räv räser med en flackkulbana o god precision dom kalibrarna som jag nämner här nedan är efter mitt tycke o smak som passar till räv lock.

222an

Remington tog fram den här kalibern 1952 som blev mycket populär kalibern är en nedsklad 30-06 det var den här kalibern som startade trenden vararmintskytte då rekylen är minimal o utgångshastighet på över 900 m/s med en 50gr kula laddad man kulor runt 50-55gr som Speer tnt o Hornady v-max så fixar man biffen nackdelen med 222an är att den är vindkänslig

22-250

Den här kalibern gjorde Remington till standard 1965 som är en vildkatt som är en nedstrypt savagehylsa 250-300 som har en mycket flack kulbana o ruggig utgångshastighet runt 1100 m/s med en 55gr kula tyvärr så sliter den här kalibern pipan så har man pengar o lägga på den här kalibern så är den fin fin för ändamålet kulor som Speer tnt o Hornady v-max o Sierra HP Varminter fixar biffen.

243an

Här kommer vi till min favorit en mycket fin kaliber liten rekyl o fin precision 243an som i grunden är en nedstrypt 308win 243an har en flack o fin kulbana o en utgångshastighet på runt 1000m/s med en 70gr kula o kulor som Speer tnt o Hornady v-max funkar kanon här också

Vill man ytterligare sattsa på precision o utseende så rekommenderar jag att man bygger en riktig räv räser.

post-906-1244723905_thumb.jpg

Mvh.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Vad ska man ha för skjutstöd

Det här är ju en individuell fråga vi är ju olika i kroppsformen o har man en stor mage så är det nog jobbigt o sitta ner så det som är viktigast med skjutstödet är att det passar ens skytte så man träffar där man siktar o att man tränar skytte i den ställningen som man känner sig bekvämast med viktigt är också att skjutstödet är smidigt o ändra höjd o förflyttning i sidled o när man är på banan o tränar kan man sätta ut olika mål på olika håll o utåt sidor o träna olika scenarier som räven kan komma så man kan göra snabba förflyttningar o träffa säkert för räven är ett litet mål o kommer som en blixt o då måste man va redo.

Det skjut stödet jag kör med passar mig klockrent o det är mycket lätt o tillverka o måla i sitt eget tycke o smak.

Här är en länk där ni får information hu stödet tillverkas http://www.varmintal.com/abifu.htm

post-906-1244724096_thumb.jpg

Vilka kläder ska man ha då.

Ja det är ju en individuell fråga det med det beror ju på hur mycket man vill satsa på lockjakten givet vis så funkar valiga gröna kläder räven är ju färjblind men man smälter ju inte in i naturen på samma sätt som ett riktigt camoställ så ska man satsa på lockjakten så är ju ett riktigt ställ o före dra o köpa ett ställ i det camot som funkar i det biotopen som ni jagar i köper ni ett lövcamoställ så är ni helgarderade.

Ansiktsmask o Hanskar

Det här är mycket viktigt att man har på sig när man lockar det kan ni pröva själva om ni sätter ut en polare i skogskanten eller dikeskant mm mm så kommer ni o se hur ansiktet o händer lyser när han rör på sig .

Glänsande saker som syns.

Här gäller ju också hur långt man vill gå men sattsar man så ska man tänka på alla grejer som har en tendens o blänka som en rostfri pipa kikare mm mm så man tonar ner det med camotejp eller det man tycker passa.

Nästa del blir hur man tar sig till passet o vad man ska tänka på där.

Mvh

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hur man tar sig till passet o vad man ska tänka på där.

Först gör jag iordning alla grejer så jag bara kan sätta mig ner när jag kommer fram till passet alla kläder på med Annsiktsmask o Hanskar o bössan laddad o klar så man bara behöver smyga fram säkringen när räven kommer då slipper man o göra massa rörelser på passet o massa ljud slamra med magasin när man matar fram en patron o den lossar från magasinet så blir det alltid ett otrevligt ljud alla aspekter ska elimineras då ökar chanserna

När jag har tatt ut vindriktningen så för söker jag o smyga så ljudlöst som möjligt o kollar vinden för jag för söker alltid komma in till passet i medvind eller sidvind så passet jag ska locka på inte är exponerat med spår så man inte går vid sidan om o sätter sig med vinden ut över den öppna ytan kommer räven o korsar mina spår på väg ut mot den öppna utan så är skansen väldigt stor att den vänder.

När man är framme på passet så är det viktigt att du eliminerar alla scenarier som kan göra att du rör på dig i augusti på med myggmedel finns inga händer som kan va stilla om det sticks här o där o innan jag sätter mig så gör jag det bekvämt för mig att jag sitter skönt o behagligt för sitter jag inte bekvämt så börjar jag o skruva på mig lyfter på häcken o försöker hitta en bekvämare ställning o sitter räven o tittar så är det kört mycket viktigt o sitta bekvämt o när man satt sig ner så tar man ut den positionen där man tror räven ska komma så man är skjutklar det stämmer nästan aldrig o sätter sig i en sån vinkel att man bara behöver röra på ögonen så man spanar av ytan utan o röra på huvudet o pipan har jag i munnen eller hakan så enda rörelsen jag gör är fingrarna o förflyttningen fram till skjutstödet när räven kommer.

Nästa del blir passval

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hur väljer man pass

När det gäller ens egna marker som man jagar på så det viktigt att under vintern kollar vart räven har sina vanor som daglegor o stråk som den går håller till vid vart gryten är på marken o sen lockar i anslutning till dom ställena här har jag märkt att är det ett ställe som hyser räv o räven har själförtroendet o ta ett byte från et annat rovdjur så är inte vinden så noga då kommer räven rakt mot ljudet är det en mer osäker rävs går den i kanten o upp i vind så jag sätter mig i Sidvind vid trånga pass i mer öppna pass lägger jag ut vittringen över den öppna ytan då man har längre sikt än vid trånga pass.

Mark som man inte känner till.

Här blir det svårare tycker jag här vet man inte vart räven finns eller hur mycket räv det finns på marken så det bästa jag kan göra är o fråga markägaren eller dom som arrenderar marken vilka ställen som dom vet vart gryt o daglegor är o få en karta så man ser vart dom olika ställena är så man kan smyga in i rätt vind annars får man gå på måfå o locka mot skogskanter o gläntor o öar o locka från öar här är det kanon om man kan va 2st då kan man sitta rygg mot rygg en bit ifrån varandra o kolla av ytorna om det kommer non räv.

Skogs pass.

Val av skogs pass här har jag ingen erfarenhet men här blir det svårare än då skulle jag tro en skogs räv som inte är van vid människor den är otroligt vaksam minsta lilla som den misstänger att allt inte står rätt till drar som en avlöning visserligen är räven nyfiken men det är bara mina spekulationer men jag skulle köra på som åvan o experimentera tills jag hitta ett sätt som fungera.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Ja det var i stora drag hur jag gör när jag lockar räv o tills nästa års lockjakt kommer jag o köpa en bulvan o experimentera med hur man kan få den till o funka till fullo då jag inte har non erfarenhet av användningen av bulvan så det ska bli kul ;)

Mvh.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Byta ställe o vilka tider funkar muspip o harskrik

Glömde o tillägga att det är viktigt o byta ställe så man inte sitter o lockar på samma ställe jämt så räven inte vänjer sig att där skriker den där haren i gen eller att räven har sett dej lämna passet o förknippar dig med ljudet där.

Jag har experimenterat lite med vilka tider som dom olika lätena fungerar o med ris för o blåsa sönder marken med harskiket så kör jag med muspipet fram till kärlen går i marken då räven verkar ha lite mer självförtroende på grund av hungern o ta en hare från ett annat rovdjur jag har märk att ungrävarna vågar sig fram när man lockar med muspipet då jag aldrig skjutet en ungräv med harskri.

post-906-1244724299_thumb.jpg post-906-1244724385_thumb.jpg

Mvh.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hej!

Jag undrar lite över lockfrekvensen, alltså hur ofta kan man egentligen locka med harskrik? Jag har upplevt denna säsong att det gick väldigt bra i början och sedan blev det väldigt dåligt. Min teori är att resterande rävar har lärt sig att det där ljudet ska man inte bry sig om. Är jag helt ute och cyklar eller ligger det något i det? Hur gör ni andra för att undvika det scenariot?

Hej Magnum jag har 3 olika marker som jag är på o lockar o jag brukar vänta 3-4 veckor innan jag lockar i anslutning till förra passet.

Jag håller med din teori att du blåst sönder marken har du haft en räv som sett dej o kopplat dig till harskriket så kommer den inte eller så har du skjutit alla ^_^

Mvh.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Väntar med spänning på avsnittet hur man skjuter räven.. ^_^

Bomma gör alla non gång för varje räv man skjuter så kommer man närmare en boom :P mycket imponerad över ditt arbete o få den skadeskjutna räven av dager.

Mvh.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Och vi, eller jag, som fick skjuta räv är ju såklart ännu mer sugen på en till ^_^ Var jäkligt skoj att höra dig tuta, du har ju ruggigt bra koll på det där!

Föresten, du hörde att den där "röda hunden" som jag såg faktiskt var deras grannes röda tollare? Hehe.. det var ruggigt nära att det blev en hund mindre i grannskapet :P

Ha ha faan va skoj det va när vi diskutera vad det va som kom farande jag var ju längre i från o tyckte precis att det var en räv men en stor sådan :( du var klockren i det läget sen blev jag positivt överaskad av dit kikarsikte :D

Mvh.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hej Magnum jag har 3 olika marker som jag är på o lockar o jag brukar vänta 3-4 veckor innan jag lockar i anslutning till förra passet.

Jag håller med din teori att du blåst sönder marken har du haft en räv som sett dej o kopplat dig till harskriket så kommer den inte eller så har du skjutit alla :D

Mvh.

Är det inte en skröna att räven aldrig glömmer saker, bla om den förknippar ett harskri med en människa. Minns jag inte fel så sa Ulf Lindroth att när han var och lockade en gång och upptäckte språngspår av en räv bakom sig efter lockpasset, följde han dom en stund tills han hittat en bra plats att locka på. Räven kom på locket och han sköt den.

Det tyder ju på att om räven såg och hörde honom vid lockandet första tillfället så kan den ju inte ha förknippat lockljudet till en människa om den ändå kom andra gången.

Är det inte mer hunger, tillfälle, tid på året som styr om räven kommer på locket. Och givetvis skickligheten hos den som lockar. (att Ulf och Flex skjuter många rävar är ju ingen slump, övning ger färdighet ^_^ )

Har själv suttit i Augusti och lockat på en räv som jag såg med harskripipan. Ingen reaktion alls. Bytte till en muspipa. Först stannade den upp och satte sig ner. Sedan när jag ökade lockandet med muspipan så kom den som en raket.

En annan sak är att det är ju svårt att locka in räven, men det är även svårt att komma rätt i själva skjutögonblicket. Oftast står räven plötsligt där eller så kommer den som en raket. När man väl har fått in en räv på lock så vill man ju skjuta den :D Hur var det för dig Flex i början ?? Missade du många skjuttillfällen ?? Att man inte ska röra sig när räven är stilla har man fått erfara :ph34r:

/Erik

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Är det inte en skröna att räven aldrig glömmer saker, bla om den förknippar ett harskri med en människa. Minns jag inte fel så sa Ulf Lindroth att när han var och lockade en gång och upptäckte språngspår av en räv bakom sig efter lockpasset, följde han dom en stund tills han hittat en bra plats att locka på. Räven kom på locket och han sköt den.

Det tyder ju på att om räven såg och hörde honom vid lockandet första tillfället så kan den ju inte ha förknippat lockljudet till en människa om den ändå kom andra gången.

Är det inte mer hunger, tillfälle, tid på året som styr om räven kommer på locket. Och givetvis skickligheten hos den som lockar. (att Ulf och Flex skjuter många rävar är ju ingen slump, övning ger färdighet :D )

Har själv suttit i Augusti och lockat på en räv som jag såg med harskripipan. Ingen reaktion alls. Bytte till en muspipa. Först stannade den upp och satte sig ner. Sedan när jag ökade lockandet med muspipan så kom den som en raket.

En annan sak är att det är ju svårt att locka in räven, men det är även svårt att komma rätt i själva skjutögonblicket. Oftast står räven plötsligt där eller så kommer den som en raket. När man väl har fått in en räv på lock så vill man ju skjuta den :D Hur var det för dig Flex i början ?? Missade du många skjuttillfällen ?? Att man inte ska röra sig när räven är stilla har man fått erfara -_-

/Erik

Hej Erik nu börjar det o bli intresan min teori är att räven förknippar mänskan o harskriket o passet att där sitter det en gök o låter som en hare så dit vill jag inte gå det är därför jag sitter på olika ställen när jag lockar i samma region för o minimera detta scenario o som du skrev där att Ulf skidade efter då kom han till ett nytt pass som räven inte förknippa till förra passet att göken satt :D

I Augusti o fram till tjälen går i backen har jag märkt att räven är svår o locka in med harskrik då det flins ett överflöd med mat men efter det så funkar harskriket bra o som du sa så är det ju hungern som driver räven sen är det ju inte alla rävar som har självförtroende o ta ett byte från ett annat rovdjur så då kommer den ju inte för det.

Har vart ute för samma scenario försökt o musa in räven men icke då man blir så förbanad när den inte kommer men det är ju tjusningen.

Jag har bommat en del men det vill man ju inte erkänna B)

Mvh.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Är det inte en skröna att räven aldrig glömmer saker, bla om den förknippar ett harskri med en människa. Minns jag inte fel så sa Ulf Lindroth att när han var och lockade en gång och upptäckte språngspår av en räv bakom sig efter lockpasset, följde han dom en stund tills han hittat en bra plats att locka på. Räven kom på locket och han sköt den.

Vore kul o höra vad Ulf har för teori om det här han brukar ju va här på forumet o spana -_-

Mvh.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Tack för en intressant läsning Flex och förhoppningsvis så har man lärt sig något också. ^_^ Jag ska försöka ge mig på denna sortens jakt till hösten också. :o

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Well done Flex!! happy-smiley-541.gif Om vi sen bara kunde få höra dig blåsa i piporna så vore det bara underbart för det var en upplevelse i sig!!!! ^_^

//K9

Tack så mycket K9 för dina snälla ord :o

Mvh

lsjonsson Tack för en intressant läsning Flex och förhoppningsvis så har man lärt sig något också. biggrin.gif Jag ska försöka ge mig på denna sortens jakt till hösten också.

Tackar så mycket Stefan det gör du rätt i en mycket spännande jakt form :lol:

Mvh.

Räv 11st Grävling 2st

http://www.Gamecall.se

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Nu har jag läst igenom allt du skrev, tack för att du tog dig tiden. ^_^

/Robban

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Tackar så mycket Stefan det gör du rätt i en mycket spännande jakt form :lol:

Mvh.

Räv 11st Grävling 2st

http://www.Gamecall.se

Varsågod! :D Det kan det säkert vara :D men det gäller att ha tålamod att orka sitta där kvällstid också. :o Jag har nog svårt att sitta stilla under älgjakten om det inte händer något. ^_^

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.
×
×
  • Skapa ny...