Hoppa till innehåll

Parma/prosciutto på vildsvin!


Wizard

Recommended Posts

Har helt missat denna tråden! 

 

Har ett pågående projekt där två vildsvinsskinkor hänger under tak under en norrvägg sedan i början av april!

Inpakiterade i duk och sedan viltnät runt alltihoppa.

Jag lät skinkorna ligga i saltlake i 2 veckor i kylrummet i 3 grader innan de packades och hängdes upp.  Saltlaken var komponerad enligt följande 10L vatten 1 kg salt och 1 dl socker.

Tanken är att skinkorna ska få hänga ute tills frosten kommer då får de flytta upp på vinden där det sällan blir minus grader! Återkommer i början av 2014 då är det  provsmakning :tongue:

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 4 months later...

Har helt missat denna tråden! 

 

Har ett pågående projekt där två vildsvinsskinkor hänger under tak under en norrvägg sedan i början av april!

Inpakiterade i duk och sedan viltnät runt alltihoppa.

Jag lät skinkorna ligga i saltlake i 2 veckor i kylrummet i 3 grader innan de packades och hängdes upp.  Saltlaken var komponerad enligt följande 10L vatten 1 kg salt och 1 dl socker.

Tanken är att skinkorna ska få hänga ute tills frosten kommer då får de flytta upp på vinden där det sällan blir minus grader! Återkommer i början av 2014 då är det  provsmakning :tongue:

Spännande 

Alla andra recept lutar åt att fuktigheten ska vara låg i köttet vid upphängning. Det kan den ju knappast varit i dina bitar.

Är du nöjd med resultatet hittills?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Har ännu inte "slaktat" dem.. Vill att de skall hänga ett år! Återkommer!

//J

Väntar med spänning :smile:

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 8 months later...

Jaha, då har man kommit en bit på väg. Saltade in två skinkor för 25 dygn sedan och i dag togs de upp och sköljdes av. I varje fall den ena skinkan, den andre var lite mjuk på ett ställe där det var mycket hinnor så den fick åka tillbaka i saltet några dagar till. Men den andra sköljdes av och hänger nu och torkar i källaren innan den skall lindas in i tyg i morgon, för att sedan hängas ut i garaget över vintern.

Är lite orolig då jag lät dem hänga ordentligt innan jag saltade in dem och efter det så insåg jag att jag inte fick in plastlådan i kylen. De fick stå ganska varmt i ett dygn innan jag fick tag i nya plastbackar som fick plats i en kyl. 12,5 kilo salt/skinka och det har klarat att suga upp och hålla all vätska så jag inte behövde hälla bort eller fylla på salt under tiden. Skinkan jag sköljde av doftade i varje fall fantastiskt gott, så jag ser fram emot att få smaka om en tio till tolv månader.

 

Mums

 

post-14420-0-20632000-1413305616_thumb.j

  • Like 2
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Nu är båda skinkorna sköljda, torkade och svepta i tyg samt uthängda i garaget. Nu får de hänga där fram till maj då de får flytta in i matkällaren och så är det dags att smaka någon gång nästa höst.

 

Sköljda och på tork

post-14420-0-19751400-1413487669_thumb.j

 

Svepta och hängda i garaget

post-14420-0-18162500-1413487675_thumb.j

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 1 year later...

d638c5a34a2826869df7a7f5c586d402.jpg

Har en skinka som hängt ett tag i jordkällare efter insaltning och hängning i luftigt rum.

Den har utvecklat en del vitmögel som sig bör, men även dessa svarta prickar (svartmögel?). Bör jag vara orolig och i så fall, vilken åtgärd bör jag vidta?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag såg inte ditt pm förräns nu, sorry. Jag svarar här i stället.

 

Klä av skinkan och syna den. Det kan ju vara flugskit eller något sådant och inte mögel.

Jag har aldrig fått svartmögel på något kött jag har lufttorkat men jag har fått grönmögel en gång och det åkte då på rävåteln :( Det berodde på att den inte hade hunnit få tillräckligt bra torryta innan det vart kontaminerat och grönmögel kasserar jag allt som det hamnar på.

 

Har du bara fått en ordentlig torrhinna på köttet så kommer inte något mögel att penetrera köttet och det är bara att putsa bort och äta, men är det svartmögel du har fått så bör du skrapa bort det så gott det går och linda in det i ny och fräsh muslin. Är du paranoid kan du tvätta lite försiktigt med ättika men jag tror inte det är någon större fara om jag skall vara ärlig.

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 6 months later...
  • 5 months later...

Jag har kallrökt min rimade skinka. Ska nu torka de är de tänkt. Har lindat in den i ett örngott. Är de 12-16 grader som gäller även för en kallrökt skinka? Den väger nu 2,7kg efter rökning.

IMG_20170101_194113.jpg

IMG_20170101_191102.jpg

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 7 months later...

Har börjat fundera på detta. Men kommer inte riktigt på någon bra plats att ha köttet på under torkning. Dom enda platserna jag kommit på är anting landstället i skärgården men tror det är för fuktigt. eller vinden till scoutstugan. Ett gammalt trähus med tveksam isolering så temperaturen borde vara bra under vintern. Men det är känns dammigt och luktar väl som dom flesta gamla hus som inte tas om hand om ordentligt lite mögel. Tar köttet åt sig av detta och smakar dåligt?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

13 hours ago calski sa:

Har börjat fundera på detta. Men kommer inte riktigt på någon bra plats att ha köttet på under torkning. Dom enda platserna jag kommit på är anting landstället i skärgården men tror det är för fuktigt. eller vinden till scoutstugan. Ett gammalt trähus med tveksam isolering så temperaturen borde vara bra under vintern. Men det är känns dammigt och luktar väl som dom flesta gamla hus som inte tas om hand om ordentligt lite mögel. Tar köttet åt sig av detta och smakar dåligt?

Jag hälsade på några bekanta i Ålesund och han hade Getkött hängande i sjöboden som stod tätt intill strandkanten.

Jag misstänker att den salta luften från havet tom kan ge en liten extra edge till köttet.

Har däremot inte fått prova köttet som han torkade , nästa gång kanske..^_^

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

5 hours ago yamaha sa:

Wizard:

Saltet du använder är vanligt finsalt. Synpkt på om man använder grovsalt?

 

/ Hasse

Generellt saltar du allt sånt här med grovsalt, så skulle tro att det är det som han använt.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

8 hours ago Tjörnbon sa:

Jag hälsade på några bekanta i Ålesund och han hade Getkött hängande i sjöboden som stod tätt intill strandkanten.

Jag misstänker att den salta luften från havet tom kan ge en liten extra edge till köttet.

Har däremot inte fått prova köttet som han torkade , nästa gång kanske..^_^

Ska testa med nån mindre bit först i skärgården då. så man inte råkar slösa ett år på ett dödfött projekt.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.
×
×
  • Skapa ny...