Alfie Posted December 23, 2005 Posted December 23, 2005 Tunga behöver salt, MYCKET salt : många är rädda att salta tunga och får därför en något fadd smak, jag gör så här: 5msk grovsalt blandas med 1msk socker, strö lite i botten på ett kärl och slå resten över tungan som skall vara rengjord i kallt vatten innan, ställ i kylskåp gärna med lätt press på, vänd varje dag och låt stå i saltlagen som bildas i minst 5 dar. När tungan legat klart i lagen så koka upp rikligt med vatten tillsammans med en morot och en gullök, grova bitar, och hela vitpepparkorn, för att inte tala om salt! ta i ordentligt när du saltar vattnet! det skall vara "ettersalt" så att säga. Lägg i tungan och låt koka i 2-3 timmar, slå av plattan och låt det svalna i ca20min, tag upp tungan och lägg i iskallt vatten i några sekunder. Flå tungan, ibland går det väldigt lätt att få av det grova skinnet, ibland får man knivflå hela : Lägg tillbaka tungan i spadet och låt den stå tills allt svalnat av till rumstemperatur, ta upp den sedan och servera som kallskuret, låt den inte ligga för länge i spade då den kan bli för salt. Passar fin fint på julbordet! : 1 Quote
lsjonsson Posted December 23, 2005 Posted December 23, 2005 Tunga behöver salt, MYCKET salt : många är rädda att salta tunga och får därför en något fadd smak, jag gör så här:5msk grovsalt blandas med 1msk socker, strö lite i botten på ett kärl och slå resten över tungan som skall vara rengjord i kallt vatten innan, ställ i kylskåp gärna med lätt press på, vänd varje dag och låt stå i saltlagen som bildas i minst 5 dar. När tungan legat klart i lagen så koka upp rikligt med vatten tillsammans med en morot och en gullök, grova bitar, och hela vitpepparkorn, för att inte tala om salt! ta i ordentligt när du saltar vattnet! det skall vara "ettersalt" så att säga. Lägg i tungan och låt koka i 2-3 timmar, slå av plattan och låt det svalna i ca20min, tag upp tungan och lägg i iskallt vatten i några sekunder. Flå tungan, ibland går det väldigt lätt att få av det grova skinnet, ibland får man knivflå hela : Lägg tillbaka tungan i spadet och låt den stå tills allt svalnat av till rumstemperatur, ta upp den sedan och servera som kallskuret, låt den inte ligga för länge i spade då den kan bli för salt. Passar fin fint på julbordet! : Det låter bra Alfie. Det är ju ungefär jag gör och den passar bra på julbordet. Quote
Erkon Posted March 12, 2007 Posted March 12, 2007 Det här kan jag göra i lägenheten lsjonsson ;D ;D ;D Quote
Guest Telgetok Posted March 12, 2007 Posted March 12, 2007 Visst passar tunga på Julbordet,en given maträtt på dito,men älgtunga blir aldrig lika god som oxtungan hur gärna man än vill ;D Quote
ozzian Posted October 15, 2014 Posted October 15, 2014 Tunga behöver salt, MYCKET salt : många är rädda att salta tunga och får därför en något fadd smak, jag gör så här: 5msk grovsalt blandas med 1msk socker, strö lite i botten på ett kärl och slå resten över tungan som skall vara rengjord i kallt vatten innan, ställ i kylskåp gärna med lätt press på, vänd varje dag och låt stå i saltlagen som bildas i minst 5 dar. När tungan legat klart i lagen så koka upp rikligt med vatten tillsammans med en morot och en gullök, grova bitar, och hela vitpepparkorn, för att inte tala om salt! ta i ordentligt när du saltar vattnet! det skall vara "ettersalt" så att säga. Lägg i tungan och låt koka i 2-3 timmar, slå av plattan och låt det svalna i ca20min, tag upp tungan och lägg i iskallt vatten i några sekunder. Flå tungan, ibland går det väldigt lätt att få av det grova skinnet, ibland får man knivflå hela : Lägg tillbaka tungan i spadet och låt den stå tills allt svalnat av till rumstemperatur, ta upp den sedan och servera som kallskuret, låt den inte ligga för länge i spade då den kan bli för salt. Passar fin fint på julbordet! : är det fortfarande 5 dygn i kylskåp som gäller? Quote
Alfie Posted October 15, 2014 Author Posted October 15, 2014 Beror på åldern på djuret, kalvtunga 3-4 dagar, gammalt djur 5-7 dar....har precis kokat en [emoji39] Quote
ozzian Posted October 15, 2014 Posted October 15, 2014 fjolårstjur. alltså bort med allt synligt som ser ut att inte höra till tungan sen enligt recept ovan? 5 dygn sen kokning? Kan man ta bort sockret? Quote
ozzian Posted October 15, 2014 Posted October 15, 2014 kan ju fråga även om hjärtat som ligger i blöt, ska ligga en timme! Kan jag koka den och strimla och sen torka i svamptorken eller andra förslag? ej rökning denna gång! Quote
ozzian Posted October 15, 2014 Posted October 15, 2014 hällde på 5dl salt o tyckte det var mycket, kollade receptet o hällde av allt, hoppas ca 5msk salt är kvar 1 Quote
ozzian Posted October 22, 2014 Posted October 22, 2014 7 dar blev det, i morgon kokas det o flås! Quote
stefan Posted October 23, 2014 Posted October 23, 2014 Glöm ej att krydda med lagerblad när du kokar den. Quote
Mirva Posted October 23, 2014 Posted October 23, 2014 Kokt tunga med hemgjord potatismos och svampsås, MMMMMMmmmmmmums. Quote
Rosven Posted October 23, 2014 Posted October 23, 2014 Nu kokas det för fulla muggar [emoji4] Skickas från min iPhone via Tapatalk Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.