Jump to content

Recommended Posts

Posted

Tunga behöver salt, MYCKET salt ::) många är rädda att salta tunga och får därför en något fadd smak, jag gör så här:

5msk grovsalt blandas med 1msk socker, strö lite i botten på ett kärl och slå resten över tungan som skall vara rengjord i kallt vatten innan, ställ i kylskåp gärna med lätt press på, vänd varje dag och låt stå i saltlagen som bildas i minst 5 dar.

När tungan legat klart i lagen så koka upp rikligt med vatten tillsammans med en morot och en gullök, grova bitar, och hela vitpepparkorn, för att inte tala om salt! ta i ordentligt när du saltar vattnet! det skall vara "ettersalt" så att säga.

Lägg i tungan och låt koka i 2-3 timmar, slå av plattan och låt det svalna i ca20min, tag upp tungan och lägg i iskallt vatten i några sekunder.

Flå tungan, ibland går det väldigt lätt att få av det grova skinnet, ibland får man knivflå hela ::)

Lägg tillbaka tungan i spadet och låt den stå tills allt svalnat av till rumstemperatur, ta upp den sedan och servera som kallskuret, låt den inte ligga för länge i spade då den kan bli för salt.

Passar fin fint på julbordet! ::)

  • Like 1
Posted
Tunga behöver salt, MYCKET salt ::) många är rädda att salta tunga och får därför en något fadd smak, jag gör så här:

5msk grovsalt blandas med 1msk socker, strö lite i botten på ett kärl och slå resten över tungan som skall vara rengjord i kallt vatten innan, ställ i kylskåp gärna med lätt press på, vänd varje dag och låt stå i saltlagen som bildas i minst 5 dar.

När tungan legat klart i lagen så koka upp rikligt med vatten tillsammans med en morot och en gullök, grova bitar, och hela vitpepparkorn, för att inte tala om salt! ta i ordentligt när du saltar vattnet! det skall vara "ettersalt" så att säga.

Lägg i tungan och låt koka i 2-3 timmar, slå av plattan och låt det svalna i ca20min, tag upp tungan och lägg i iskallt vatten i några sekunder.

Flå tungan, ibland går det väldigt lätt att få av det grova skinnet, ibland får man knivflå hela ::)

Lägg tillbaka tungan i spadet och låt den stå tills allt svalnat av till rumstemperatur, ta upp den sedan och servera som kallskuret, låt den inte ligga för länge i spade då den kan bli för salt.

Passar fin fint på julbordet! ::)

Det låter bra Alfie. Det är ju ungefär jag gör :D och den passar bra på julbordet. :D

  • 1 year later...
Posted

Det här kan jag göra i lägenheten lsjonsson ;D ;D ;D

Guest Telgetok
Posted

Visst passar tunga på Julbordet,en given maträtt på dito,men älgtunga blir aldrig lika god som oxtungan hur gärna man än vill ;D

  • 7 years later...
Posted

Tunga behöver salt, MYCKET salt : :) många är rädda att salta tunga och får därför en något fadd smak, jag gör så här:

5msk grovsalt blandas med 1msk socker, strö lite i botten på ett kärl och slå resten över tungan som skall vara rengjord i kallt vatten innan, ställ i kylskåp gärna med lätt press på, vänd varje dag och låt stå i saltlagen som bildas i minst 5 dar.

När tungan legat klart i lagen så koka upp rikligt med vatten tillsammans med en morot och en gullök, grova bitar, och hela vitpepparkorn, för att inte tala om salt! ta i ordentligt när du saltar vattnet! det skall vara "ettersalt" så att säga.

Lägg i tungan och låt koka i 2-3 timmar, slå av plattan och låt det svalna i ca20min, tag upp tungan och lägg i iskallt vatten i några sekunder.

Flå tungan, ibland går det väldigt lätt att få av det grova skinnet, ibland får man knivflå hela : :)

Lägg tillbaka tungan i spadet och låt den stå tills allt svalnat av till rumstemperatur, ta upp den sedan och servera som kallskuret, låt den inte ligga för länge i spade då den kan bli för salt.

Passar fin fint på julbordet! : :)

är det fortfarande 5 dygn i kylskåp som gäller?

Posted

Beror på åldern på djuret, kalvtunga 3-4 dagar, gammalt djur 5-7 dar....har precis kokat en [emoji39]

Posted

fjolårstjur.

alltså bort med allt synligt som ser ut att inte höra till tungan sen enligt recept ovan?

5 dygn sen kokning?

Kan man ta bort sockret?

Posted

kan ju fråga även om hjärtat som ligger i blöt, ska ligga en timme!

Kan jag koka den och strimla och sen torka i svamptorken  eller andra förslag?

ej rökning denna gång!

Posted

Jamen där ÄR ju receptet... :)

Posted

hällde på 5dl salt o tyckte det var mycket, kollade receptet o hällde av allt, hoppas ca 5msk salt är kvar :wallbash:

  • Like 1
Posted

7 dar blev det, i morgon kokas det o flås!

Posted

Glöm ej att krydda med lagerblad när du kokar den.

Posted

Kokt tunga med hemgjord potatismos och svampsås, MMMMMMmmmmmmums.

Posted

Nu kokas det för fulla muggar [emoji4]

4ae358de94581718ab14a8b511d81845.jpg

Skickas från min iPhone via Tapatalk

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.








×
×
  • Create New...