qvarnhill Posted August 21, 2010 Share Posted August 21, 2010 Man kan ju tro att världen lever på pizza, kebab och hamburgare och visst, det kan vara gott ibland men inte för ofta, man vill ju ha "riktig" mat liksom. Men vad ska man hitta på, man kör lätt ner i invanda hjulspår och kan behöva lite inspiration till nå't nytt på menyn. Idag blir det sjömansbiff på älgrulle, stänkenkel mat som sköter sig själv. Bryn skivor av älgrullen och varva dessa med skivor av rå lök och rå potatis i en rejäl gryta eller för all del eldfast form. Gör stark buljong och häll den över hela kalaset tillsammans med en flaska öl samt tillsätt några lagerblad och hela vitpepparkorn, vätskan ska täcka alla ingredienser. Salta och peppra i övrigt efter smak. Låt allt puttra under lock, på spisen eller i ugnen tills köttet är mört, servera lämpligen med inlagd gurka och en kall pilsner. Här kan du hitta ett annat recept på sjömansbiff. Vad lagar du för mat idag? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kias Husse Posted August 21, 2010 Share Posted August 21, 2010 Här blir det fyllda lövbitar.... Cambonzola ost, tomat lite skinka. Friterar nog potatis till det. Snabbt, enkel och rätt gott Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vebacken Posted August 21, 2010 Share Posted August 21, 2010 Man kan ju tro att världen lever på pizza, kebab och hamburgare och visst, det kan vara gott ibland men inte för ofta, man vill ju ha "riktig" mat liksom. Men vad ska man hitta på, man kör lätt ner i invanda hjulspår och kan behöva lite inspiration till nå't nytt på menyn.Idag blir det sjömansbiff på älgrulle, stänkenkel mat som sköter sig själv. Bryn skivor av älgrullen och varva dessa med skivor av rå lök och rå potatis i en rejäl gryta eller för all del eldfast form. Gör stark buljong och häll den över hela kalaset tillsammans med en flaska öl samt tillsätt några lagerblad och hela vitpepparkorn, vätskan ska täcka alla ingredienser. Salta och peppra i övrigt efter smak. Låt allt puttra under lock, på spisen eller i ugnen tills köttet är mört, servera lämpligen med inlagd gurka och en kall pilsner. Här kan du hitta ett annat recept på sjömansbiff. Vad lagar du för mat idag? Det var riktig mat nu när det lir mot hösten och en behöver lite ork i kroppen. Ett alternativ är att byta ut älgrullen mot stekta älgfärsbiffar tycker jag är ett strå vassare. MVH. Vebacken Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ingemar Löfqvist Posted August 21, 2010 Share Posted August 21, 2010 Älgkebabtallrik står på menyn:) Skiva någon av de "sämre" köttbitarna typ rulle eller alt medans det är fryst så får man tunna skivor och bryn på i omgångar med lite salt och kebab krydda, gör hemma gjorda strips och fritera, skiva sallad och glöm för bövelen inte peperoni och vitlöksåsen:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wizard Posted August 21, 2010 Share Posted August 21, 2010 Här blir det i dag fylld rådjursstek (min nyskjutna bock!) med chili och aivar samt helstekt oxfilé (egenslaktad) med svampsås på svart trumpetsvamp, karl johan, dovhjortsfond och grädde. Till det har vi rostade grönsaker bestående av rödlök, morötter, palsternacka, fänkål och nyskördad mandelpotatis smaksatt med färsk timjan, vitlök och stjärnanis. Som efterrätt blir det kardemummakaka med créme av mascarpone, choklad och hasselnöt. Har en forumist på besök lite senare i dag så jag hoppas de är hungriga (fast i går åt jag en av mina favoriter. Stekt rimmat sidfläsk med krossad potatis och massor av löksås ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waxin Posted August 21, 2010 Share Posted August 21, 2010 Tänk om jag endå kunde få Fläsk med löksås någon gång av min fru.....Får nog önska mig det i 40 års present. Nä ikväll blir det Creps . Både med svamp och räkor Efterrätt blir en chatau de la garage med sprite, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shamani Posted August 21, 2010 Share Posted August 21, 2010 Tänk om jag endå kunde få Fläsk med löksås någon gång av min fru.....Får nog önska mig det i 40 års present.Nä ikväll blir det Creps . Både med svamp och räkor Efterrätt blir en chatau de la garage med sprite, Laga själv, kanske är en tanke? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shamani Posted August 21, 2010 Share Posted August 21, 2010 Här blir det pepparbiff av nötinnanlår. Till detta blir det enkelt...klyftpotatis och grönpepparsås samt stekt lök. Enkelt men ack så gott! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kias Husse Posted August 21, 2010 Share Posted August 21, 2010 Älgkebabtallrik står på menyn:) Skiva någon av de "sämre" köttbitarna typ rulle eller alt medans det är fryst så får man tunna skivor och bryn på i omgångar med lite salt och kebab krydda, gör hemma gjorda strips och fritera, skiva sallad och glöm för bövelen inte peperoni och vitlöksåsen:) Jag gjorde lika förra helgen. Barnen var riktigt matglada.Riktigt,riktigt gott, bättre än vanlig kebeb! sa dom. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amakulu Posted August 21, 2010 Share Posted August 21, 2010 Tänk om jag endå kunde få Fläsk med löksås någon gång av min fru.....Får nog önska mig det i 40 års present.Nä ikväll blir det Creps . Både med svamp och räkor Efterrätt blir en chatau de la garage med sprite, Du är välkommen hit för det har vi ganska ofta. Idag blir det stekt färsbiff med lök o gräddsås Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lillecab Posted August 21, 2010 Share Posted August 21, 2010 Här var tanken Palt i dag men kändes för jobbigt får bli i morgon så det blir tacos i dag Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qvarnhill Posted August 21, 2010 Author Share Posted August 21, 2010 Här var tanken Palt i dag men kändes för jobbigt får bli i morgon så det blir tacos i dag Mmmm... Palt! Kompisarna kommer hem en sväng från Jämtland i veckan som kommer, då brukar dom ha med sig nå't "kolli-jox" som heter "Raspballe" (det låter inget vidare...) så då blir det palt, fläsk och lingon en dag. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shamani Posted August 21, 2010 Share Posted August 21, 2010 Mmmm... Palt! Kompisarna kommer hem en sväng från Jämtland i veckan som kommer, då brukar dom ha med sig nå't "kolli-jox" som heter "Raspballe" (det låter inget vidare...) så då blir det palt, fläsk och lingon en dag. Det finns något i Norge som kallas för raspeballer - kanske samma sak? Tror det är liknande palt, fast grövre struktur.. fast det låter mer som att det borde vara potatisbullar... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
swinxs Posted August 21, 2010 Share Posted August 21, 2010 Efter att ha införskaffat en baksten till ugnen i sommras gjorde jag för första riktig hemgjord pizza med botten bakad på surdeg. Detta var dock i går men det blev riktigt gott det kan marcus intyga för han var här och snyltade Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qvarnhill Posted August 21, 2010 Author Share Posted August 21, 2010 Det finns något i Norge som kallas för raspeballer - kanske samma sak? Tror det är liknande palt, fast grövre struktur.. fast det låter mer som att det borde vara potatisbullar... Dom är det! Fast det låter mer som en skadad kroppsdel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waxin Posted August 21, 2010 Share Posted August 21, 2010 Laga själv, kanske är en tanke? Nja våra hushålls tjänster är ganska strikt uppdelade, Hon jobbbar på resturang så hon sköter maten och tvättar, medans jag sköter städning mm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waxin Posted August 21, 2010 Share Posted August 21, 2010 Du är välkommen hit för det har vi ganska ofta.Idag blir det stekt färsbiff med lök o gräddsås Tack för erbjudandet. BTW Crepsen blev riktigt bra occh groggen till efterrätt satt som en smäck. I morgon blir det någon form av duva, vi har aldrig lagat det så recept mottages gärna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shamani Posted August 21, 2010 Share Posted August 21, 2010 Dom är det! Fast det låter mer som en skadad kroppsdel Raspe betyder riva och baller är bollar/bullar... Men visst, jag förstår din tanke. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qvarnhill Posted August 22, 2010 Author Share Posted August 22, 2010 När jag käkar spaghetti och köttfärssås ser jag alltid till att laga dubbel dos köttfärssås, andra halvan passar bra till varma mackor eller lasagne. Idag blir det alltså lasagne på menyn, all presentation är väl överflödig kan jag tro. Nästa gång du gör köttfärssås prova att fräsa med tändsticksstora bitar av morot samtidigt med löken och krydda upp på slutet med grovhackade oliver, funkar fint och smakar bra! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shamani Posted August 22, 2010 Share Posted August 22, 2010 Jag river i lite morot i köttfärssåsen ibland, men tycker att den har en tendens att bli lite söt och jag är inte snål med kryddorna... Oliver äter jag inte - punkt. Andra tips när det gäller rester av köttfärssås: Är den fast är det gott som pålägg! * Ibland klipper jag lite bacon, som jag steker, tärnar upp lite överblivna köttbuller, tärnar lite falukorv och rör ner detta i köttfärssåsen och kokar ris som jag också blandar i. Gott med lite bröd och smör samt kall mjölk till. =) Mums! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skåningen Posted August 22, 2010 Share Posted August 22, 2010 Idag blir det Lasagne. Gårdagen blev det grillad entrecotte????? päror och en klick smör.. hur fan stavas det egentligen, blev lite konfunderad och ställd mot väggen där. Men vad fan skall man laga till för något hela nästa vecka då tanten jobbar sent. Måndag. Grillad entrecotte (igen) Tisdag. Brunabönor och stekt fläsk. Onsdag. Vildsvins gryta ala´Andersson. Receptet finns någonstans på forumet som har med mat att göra. Torsdag. Dags för bubbelbad så då får det bli Ärtsoppa och pannekakor med sylt och grädde. Fredag blir det nog ok med Tacos. Fan vad jobbigt att hitta på varierade middagar. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wizard Posted August 22, 2010 Share Posted August 22, 2010 I dag blir det pytt i panna med rökt fläsk, oxfile och rådjursstek. (tinade lite för mycket kött i går ) Det skall nog slinka ner Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shamani Posted August 22, 2010 Share Posted August 22, 2010 Idag blir det Lasagne. Gårdagen blev det grillad entrecotte????? päror och en klick smör.. hur fan stavas det egentligen, blev lite konfunderad och ställd mot väggen där. Men vad fan skall man laga till för något hela nästa vecka då tanten jobbar sent.Måndag. Grillad entrecotte (igen) Tisdag. Brunabönor och stekt fläsk. Onsdag. Vildsvins gryta ala´Andersson. Receptet finns någonstans på forumet som har med mat att göra. Torsdag. Dags för bubbelbad så då får det bli Ärtsoppa och pannekakor med sylt och grädde. Fredag blir det nog ok med Tacos. Fan vad jobbigt att hitta på varierade middagar. Entrecote - du var nära. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eas Posted August 22, 2010 Share Posted August 22, 2010 Entrecote - du var nära. Nja .håller inte riktigt med där Shamani, Skåningen är ju just en skåning o då skall det ju stavas Antrikå. Hau de brau. Eas 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eas Posted August 22, 2010 Share Posted August 22, 2010 Nått som jag o frugan brukar göra är lax i ugnen (dotterns favvorit) vi köper lax i portion sånna 4 fileer utan skin i vakumpack. dom lägger man i en ugnsfast form med smör i botten , kryddar med salt vitpeppar alt citron peppar , tjång in i ugnen på 200 grader i ca..10 min. Ut med formen o lägg i 1 pkt skalade räkor 1 allt 2 burkar med sparris 1 burk med ärtor/morötter tärnade. en näve dill 1 allt 2 pkt med färdiggjord *hållandä* sås wack it in the owen! som Jamie Oliver säger i ca 10 min till servera med kokt potatis, och ett krispigt vitt vin. Bån appetit mån tjerri. /Eas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.