shamani Posted August 31, 2010 Posted August 31, 2010 Gårdagen är inte mycket att orda om, det fick bli lite allmän kylskåpsrensning... Denna dag bjuder väl inte heller på nå'n kioskvältare heller men någon gång om året kan det vara gott med;Fiskbullar i hummersås, kokt potatis och rårivna morötter. Håller med! Så länge det inte är svenska fiskbullar.... NORSKA ska dom vara så det smakar fisk av dom. Idag blev det bruna bönor och fläsk. Satan, vad gott! Quote
qvarnhill Posted September 1, 2010 Author Posted September 1, 2010 Vet inte vart fiskbullarna kom ifrån men troligen inte Norge för inte smakade dom så mycket fisk, det är mer av en behaglig känsla i munnen än fisksmak. Dom gjorde ändå tricket och jag blev mätt men hade hellre ätit dina bönor! Idag blir det lite av en favorit (en bland många, många...) Stekt falukorv och stuvade morötter. Nästa gång du stuvar morötter prova att ta i en tesked stark och söt senap, typ Johnnys i stuvningen. Quote
shamani Posted September 1, 2010 Posted September 1, 2010 Jag drar i lite riven muskotnöt i de stuvade morötterna. Gottigott! Och falukorven ska stekas - med betoning på stekas. Det finns ju dom som låter korven fara förbi i luften över stekpannan och då är lika bleka före stekning som efter... Vad är meningen med det?? Här blev det fabriksmarinerad (grillkryddad) fläskytterfilé med pommes (hade slut på klyftpotatisen), grönpepparsås (älskar det!) och svampstuvning (till dottern) till middag. Till lunch bidde det köttfärslimpa med brunsås och kokt potatis. Quote
qvarnhill Posted September 2, 2010 Author Posted September 2, 2010 Och falukorven ska stekas - med betoning på stekas. Det finns ju dom som låter korven fara förbi i luften över stekpannan och då är lika bleka före stekning som efter... Vad är meningen med det?? Du har sååå rätt! Tunna skivor och ordentligt stekt ska det vara! Quote
Hjalle-man Posted September 2, 2010 Posted September 2, 2010 På menyn i det Hjalmarssonska residentet idag står det kålpudding med kröser, brun/gräddsås och potäter MUMMAMUMMA Quote
qvarnhill Posted September 2, 2010 Author Posted September 2, 2010 Hittade skapligt med kantareller, stensopp, champinjoner och rödgul trumpetsvamp på dagens skogstur så det får bli en blandsvampomelett. Hjalmarssons kålpudding lät ju väldigt lockande, får försöka klämma in en sådan nästa vecka! Quote
Kristin Posted September 2, 2010 Posted September 2, 2010 Det fick bli parmarullar med avocadoröra idag. Egentligen en förrätt men gör man mycket så blir man mätt Quote
qvarnhill Posted September 2, 2010 Author Posted September 2, 2010 Det fick bli parmarullar med avocadoröra idag. Egentligen en förrätt men gör man mycket så blir man mätt Vad har du för smarrigt i avocadoröran? Är den typ guacamole eller? Quote
Kristin Posted September 3, 2010 Posted September 3, 2010 Vad har du för smarrigt i avocadoröran? Är den typ guacamole eller? Enligt receptet ska det vara avocado, finhackad rödlök, citronsaft, kesella och salt och peppar, men jag hade ingen kesella hemma så jag tog turkisk yoghurt istället och det funkade precis lika bra. Quote
qvarnhill Posted September 4, 2010 Author Posted September 4, 2010 Dagens rätt blir; Makaronipudding! Har du aldrig gjort makaronipudding? Det är stänkenkelt! Koka "riktiga" makkisar, alltså inte snabbisar och häll av vattnet samt spola dem i kallvatten så de svalnar och verkligen sluta koka. Ta en rejäl bit rökt sidfläsk, skär i fina bitar som sedan fräses i smör tillsammans med finhackad lök. När löken är "genomskinlig" är röran färdig och du kan blanda ihop den med de avsvalnade makaronerna. Häll hela rasket i en ugnsfast form och häll på äggstanning så det täcker helt, dunka formen lätt i underlaget så du inte får tomrum nånstans. Jag brukar göra min äggstanning efte principen 1 ägg för varje deciliter mjölk å så lägger jag på ett ägg för extra fast och fin pudding. Grädda det hela i 175 graders ugn tills det stannat ordentligt, strö på riven ost, gärna Västerbotten, mot slutet av gräddningen för välsmakande och fin yta på anrättningen. Självklart avnjutes makaronipudding med en av de bästa kamrater man kan ha... Heinz! Överbliven pudding funkar fint kall i skogen som matsäck men då måste den vara ordentligt fast så slarva inte med äggstanningen och gräddningen! Quote
shamani Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 Idag blir det rester från igår - lasagnette. Den görs på receptet på paketet... Fast man drar i lite extra kryddor och några stänk med tabasco också så att det smakar något. Quote
Wizard Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 Med mina nya strikta diet så blir det lite annorlunda kost för mig på ett tag nu. I dag blir det pumpasoppa på sommarsquash som frugan skördade i morse. Pumporna rostas med olivolja, vitlök, chili, timjan och rosmarin för att sedan passeras ner i en hönsfond med grädde. Kommer nog att servera detta med ägghalvor från grönvärpare eller ankor och stimlad ramslök. Allt utom olivoljan och grädden är hemproducerad så det känns extra bra! Quote
shamani Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 Med mina nya strikta diet så blir det lite annorlunda kost för mig på ett tag nu.I dag blir det pumpasoppa på sommarsquash som frugan skördade i morse. Pumporna rostas med olivolja, vitlök, chili, timjan och rosmarin för att sedan passeras ner i en hönsfond med grädde. Kommer nog att servera detta med ägghalvor från grönvärpare eller ankor och stimlad ramslök. Allt utom olivoljan och grädden är hemproducerad så det känns extra bra! Låter nästan som en svältkur, ju! Ingen kyckling, fisk eller kött till? Quote
Wizard Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 Låter nästan som en svältkur, ju! Ingen kyckling, fisk eller kött till? Inte till denna rätten. Ägg räcker fullt som proteiner. (speciellt ankägg) Annars är det kokt kött som gäller framöver och inga långa kolhydrater som pasta, ris eller vetemjöl. Himla tur at det är höst och alla goda grytorna som passar så bra då! Tror det blir ox- eller älglägg i morgon med råg eller kornklimp! Quote
qvarnhill Posted September 5, 2010 Author Posted September 5, 2010 Idag blir det en högtidsstund... Bruna bönor o stekt fläsk! Quote
Hjalle-man Posted September 5, 2010 Posted September 5, 2010 Idag blir det en högtidsstund... Bruna bönor o stekt fläsk! Mmmm wonderbart Quote
lillecab Posted September 5, 2010 Posted September 5, 2010 Här blev det älgkebab i dag älgkött från frysen som man direkt skär i lövtunna skivor steker på het temperatur sen alt och peppar efter smak... pitabröd, vit kebabsås eller vad man vill , sallad (själv kör jag med vitkålssallad med salladskrydda), lök och gurka Blir riktigt gott en kall öl till Helst ska man ju tilllaga detta ute på muurikan Quote
Älgflugornas Herre Posted September 6, 2010 Posted September 6, 2010 Igår vart det pasta pesto till lunch, men en lite annorlunda variant. Pastan kokades tillsammans med lite linser (är det de röda eller gröna som kokas på 10 minuter, har glömt) Till pastan serverades en pesto gjord på: 200 g cashewnötter olivolja (0,5 dl) vitlök salt färsk chili (ca 10 st) en skvätt citron Ingredienserna mixades. Blev riktigt gott, skulle nog funka finfint till grillat kött också. Quote
Älgflugornas Herre Posted September 6, 2010 Posted September 6, 2010 En lammcurry som ser läbbig ut på bild (men ej irl) och smakade fint åt vi i lördags.... Tunnt skuret lammkött stektes med curry och vitlök samt salt (eller var det 0,5 buljongtärning, har glömt). På med grädde som fick koka in något. Serverades med jasmineris och årets rabarberchutney. Köttet var en av de sista bitarna från en fjolårsbagge som jag slaktade i maj. Quote
Älgflugornas Herre Posted September 6, 2010 Posted September 6, 2010 Söndagmiddag, veckans höjdpunkt? Helgrillad ytterfilé av rådjur (marinerad i rödvin, soja, olivolja och svartpeppar) Grillad sparrispotatis. Tomatsallad (diverse olika tomatsorter, vet ej vilka eftersom vi har ca 6 st + salladslök + olivolja + rödvinsvinaigre + salt + peppar) En blandsvampsås (kantarell, trattkantarell, trumpetsvamp, Karl-Johan, Björksopp, taggsvamp + charlottenlök + smör + grädde) Sydafrikanskt Rödvin till, Roodeberg (?). Quote
Älgflugornas Herre Posted September 6, 2010 Posted September 6, 2010 Detta är kanske inte mat, men i mitt tycke den absoluta förutsättningen för att man skall kunna laga god mat: Quote
Älgflugornas Herre Posted September 6, 2010 Posted September 6, 2010 Idag var det lite upp och ner får man säga.... Mina barn brukar göra slut på frystejpen så det är inte alltid jag kan märka upp mina små lunchpaket. Idag tog jag vad jag trodde var en packe lasagne, lätt frostbiten. Döm av min förvåning när jag tinade upp paketet och upptäckte att dagens lunch blev.... 3 stora fina schnitzlar.... iofs gott, men lite knepit lunch. Middagen var bättre, isterband med stuvade makaroner! Quote
Hjalle-man Posted September 6, 2010 Posted September 6, 2010 Här blev det en halv överbliven pizza till lunch och en hel ungsstekt kyckling med ris och en liten gräddsås med stekskyn från kycklingen.. Tänk att helstekt kyckling är så mycket godare än kycklingdelar man steker!! Det tycker jag iallafall. Quote
Wizard Posted September 6, 2010 Posted September 6, 2010 Detta är kanske inte mat, men i mitt tycke den absoluta förutsättningen för att man skall kunna laga god mat: Nu väcker du fetischmen inom mig... Jag hivade ut alla mina gamla knivar i början av 90-talet mot det som senare blev min Global samling. Har knäckt två stycken och en är rejält utsliten men fy vad bra de är om man kan slipa själv. För 10 år sedan fick jag min första Global Pro direkt från Japan och nu byter jag ut alla nuvarande mot denna modellen. Den stora skillnaden är den längre eggen som kräver ännu mer skicklighet med slipningen men är ack så vassa. För grovjobbet har jag även slaktknivar av bättre sort i köket och de funkar snuskigt bra samt att de går så snabbt att skärpa. Har lite planer på att göra egna köksknivar så småningom men de skall smidas och jag har fortfarande inget städ så det får vänta... (sen måste jag ju lära mig att smida oxå ) Quote
Kristin Posted September 6, 2010 Posted September 6, 2010 Dagens mål mat (glömde att äta lunch) var kycklinggryta med röda linser. Väldigt enkel att göra men ack så god! Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.