Jump to content

Baka bröd och kakor


shamani

Recommended Posts

Vi har en massa trådar om recept på mat, men inte så mycket med bakning av olika slag.

Här kan vi dela med oss av bakningens konster och experiment. :)

När jag bakar matbröd använder jag inte recept... Men till kakor gör jag det även om jag kanske ändrar lite ibland...

Link to comment
Share on other sites

Vid bakning brukar jag alltid:

-använda kall degvätska

-minska mängden jäst

-undvika lågbudgetmjöl och prioritera mjöl med hög proteinhalt (ofta bagerimjöl säckavis via en mjölnare jag känner)

-knåda länge (10-15 minuter) och tillföra saltet mot slutet (3-5 min kvar)

-låta jäsa länge och helst kallare än rumstemperatur

Varför? Brödet blir saftigare och mindre smuligt!

Link to comment
Share on other sites

Just det ja, jag har en stor glassbytta med torkad smulad surdeg. Den kan man lätt aktivera med lite vatten + mjöl placerad på kökspannan. Eller bara smula i lite i degen för att få den syrligare.

Link to comment
Share on other sites

Vid bakning brukar jag alltid:

-använda kall degvätska

-minska mängden jäst

-undvika lågbudgetmjöl och prioritera mjöl med hög proteinhalt (ofta bagerimjöl säckavis via en mjölnare jag känner)

-knåda länge (10-15 minuter) och tillföra saltet mot slutet (3-5 min kvar)

-låta jäsa länge och helst kallare än rumstemperatur

Varför? Brödet blir saftigare och mindre smuligt!

Hur hög halt proteinhalt pratar vi om?

Du använder dig enbart av färsk jäst antar jag i och med att du använder kall degvätska? Jag brukar använda torrjäst (då gör det inget om jag inte använder den inom det snaraste), funkar det att använda kall degvätska till torrjäst?

Gör du likadant vid bullbak?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Idag bakar jag fyllda sockerbullar (ca40st)

Enligt receptet ska det vara:

1 pk jäst (använde jäst för söta degar)

150g smör

5 dl mjölk

1 tsk salt

1,5 dl socker

1 tsk mald kardemumma

1 ägg

15 dl vetemjöl

Man gör degen som en vanlig vetedeg...

Låt jäsa - dela sedan degen i två delar och varje del sen i 20 delar.

Kavla ut til rundlar, lägg på en klick äppelmos och vik in degen mot mitten. Lägg på plåt med skarven ner.

låt jäst ca 30 min.

Grädda mitt i ugnen 8-10 min i 225-250 grader (vanlig över -& undervärme). Pensla med smält smör och doppa i socker. Låt svalna på galler.

Funkar fint att frysa - hoppa över smör och socker, då.

Vem kan äta mest utan att slicka sig om läpparna? ;)

Link to comment
Share on other sites

Just det ja, bloggade om just det här igår: http://lipoptena.blogspot.com/2011/01/brod.html

@Shamani: nej jag bakar inte bullar. Hög proteinhalt, tja det är väl typ 11,5% eller mer.

Köttermometern är för övrigt brödbagarens bäste vän!

(Ljust bröd klart vid 95-97 grader)

Link to comment
Share on other sites

Just det ja, bloggade om just det här igår: http://lipoptena.blogspot.com/2011/01/brod.html

@Shamani: nej jag bakar inte bullar. Hög proteinhalt, tja det är väl typ 11,5% eller mer.

Köttermometern är för övrigt brödbagarens bäste vän!

(Ljust bröd klart vid 95-97 grader)

Jag skrev ut den. :) Vad har du för temperatur vid mörkt bröd?

Link to comment
Share on other sites

Jag skrev ut den. :) Vad har du för temperatur vid mörkt bröd?

96-98 enligt husguden Jan Hedh

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Hittade ett enkelt recept på nätet som jag testade. Det är ett bröd bakt i springform. Endast en jäsning. :)

1/2 pk jäst

1 tsk salt

2 dl mjölk

5-6 dl rågsikt

1-2 msk messmör(enligt mig..)

1 msk olivolja

Tryck ner ett bakplåtspapper i en springform (ca24 cm).

Smula jästen i en bunke, häll på den fingervarma mjölken med messmöret i och oljan.

Tillsätt saltet och mjölet i omgångar. Knåda i några minuter (jag använder maskin).

Ta ut på bakbordet. Gör en rund boll. Tryck ut och lägg i formen. Tryck ut till kanterna, nagga med en gaffel, mjöla lätt. Lägg på en bakduk och låt jäsa ca 1 timme. Sätt på ugnen på 250°, sänk till 225° när du ställer in den (mitt i ugnen). 12-15 minuter i ugnen. Lyft brödet ur formen med hjälp av papperet. Låt svalna på galler, under duk.

Mums!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Någon som har något lätt,  snabbt och smidigt recept på mjukt tunnbröd? Inte sött och utan kryddor. Gärna att grädda i gjutjärnspanna... :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
5 hours ago tecno sa:

Hoppsan, här en tråd som jag helt har missat.

Inte bra, inte bra... :ohmy:

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago hobbe sa:

Eftersom jag har lite koll på bakning så kan ni alltid fråga om saker ang bakning så skall jag nog kunna svara...

Bättre du bakar och vi hämtar :yes:

  • Like 1
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago hobbe sa:

Eftersom jag har lite koll på bakning så kan ni alltid fråga om saker ang bakning så skall jag nog kunna svara...

Lite koll?? Tror du har lite mer än så, men det är är ju bara en ren spekulation från mig.. :rolleyes:

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago tecno sa:

Man tager vad man haver, lite skal och lite ur en plast citron ;)

Ah! ?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
32 minutes ago tecno sa:

Rykande färskt från ugnen. Surdegsbröd som smakar gott.

DSC_1765.jpg

:oHur vet du det?

Brödet är ju oskårat... :D :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

På 2018-04-24 at 11:00 tecno sa:

Oskårat = näedu 'Skalp Ellen' har allt gjort sitt

Jag brukar använda brödkniven... Men en skalpell har jag inte tänkt på... ?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...