shamani Posted January 7, 2011 Share Posted January 7, 2011 Vi har en massa trådar om recept på mat, men inte så mycket med bakning av olika slag. Här kan vi dela med oss av bakningens konster och experiment. När jag bakar matbröd använder jag inte recept... Men till kakor gör jag det även om jag kanske ändrar lite ibland... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Älgflugornas Herre Posted January 7, 2011 Share Posted January 7, 2011 Vid bakning brukar jag alltid: -använda kall degvätska -minska mängden jäst -undvika lågbudgetmjöl och prioritera mjöl med hög proteinhalt (ofta bagerimjöl säckavis via en mjölnare jag känner) -knåda länge (10-15 minuter) och tillföra saltet mot slutet (3-5 min kvar) -låta jäsa länge och helst kallare än rumstemperatur Varför? Brödet blir saftigare och mindre smuligt! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Älgflugornas Herre Posted January 7, 2011 Share Posted January 7, 2011 Just det ja, jag har en stor glassbytta med torkad smulad surdeg. Den kan man lätt aktivera med lite vatten + mjöl placerad på kökspannan. Eller bara smula i lite i degen för att få den syrligare. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shamani Posted January 7, 2011 Author Share Posted January 7, 2011 Vid bakning brukar jag alltid: -använda kall degvätska -minska mängden jäst -undvika lågbudgetmjöl och prioritera mjöl med hög proteinhalt (ofta bagerimjöl säckavis via en mjölnare jag känner) -knåda länge (10-15 minuter) och tillföra saltet mot slutet (3-5 min kvar) -låta jäsa länge och helst kallare än rumstemperatur Varför? Brödet blir saftigare och mindre smuligt! Hur hög halt proteinhalt pratar vi om? Du använder dig enbart av färsk jäst antar jag i och med att du använder kall degvätska? Jag brukar använda torrjäst (då gör det inget om jag inte använder den inom det snaraste), funkar det att använda kall degvätska till torrjäst? Gör du likadant vid bullbak? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shamani Posted January 30, 2011 Author Share Posted January 30, 2011 Idag bakar jag fyllda sockerbullar (ca40st) Enligt receptet ska det vara: 1 pk jäst (använde jäst för söta degar) 150g smör 5 dl mjölk 1 tsk salt 1,5 dl socker 1 tsk mald kardemumma 1 ägg 15 dl vetemjöl Man gör degen som en vanlig vetedeg... Låt jäsa - dela sedan degen i två delar och varje del sen i 20 delar. Kavla ut til rundlar, lägg på en klick äppelmos och vik in degen mot mitten. Lägg på plåt med skarven ner. låt jäst ca 30 min. Grädda mitt i ugnen 8-10 min i 225-250 grader (vanlig över -& undervärme). Pensla med smält smör och doppa i socker. Låt svalna på galler. Funkar fint att frysa - hoppa över smör och socker, då. Vem kan äta mest utan att slicka sig om läpparna? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Älgflugornas Herre Posted January 30, 2011 Share Posted January 30, 2011 Just det ja, bloggade om just det här igår: http://lipoptena.blogspot.com/2011/01/brod.html @Shamani: nej jag bakar inte bullar. Hög proteinhalt, tja det är väl typ 11,5% eller mer. Köttermometern är för övrigt brödbagarens bäste vän! (Ljust bröd klart vid 95-97 grader) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shamani Posted January 30, 2011 Author Share Posted January 30, 2011 Just det ja, bloggade om just det här igår: http://lipoptena.blogspot.com/2011/01/brod.html @Shamani: nej jag bakar inte bullar. Hög proteinhalt, tja det är väl typ 11,5% eller mer. Köttermometern är för övrigt brödbagarens bäste vän! (Ljust bröd klart vid 95-97 grader) Jag skrev ut den. Vad har du för temperatur vid mörkt bröd? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Älgflugornas Herre Posted January 30, 2011 Share Posted January 30, 2011 Jag skrev ut den. Vad har du för temperatur vid mörkt bröd? 96-98 enligt husguden Jan Hedh Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shamani Posted September 21, 2014 Author Share Posted September 21, 2014 Hittade ett enkelt recept på nätet som jag testade. Det är ett bröd bakt i springform. Endast en jäsning. 1/2 pk jäst 1 tsk salt 2 dl mjölk 5-6 dl rågsikt 1-2 msk messmör(enligt mig..) 1 msk olivolja Tryck ner ett bakplåtspapper i en springform (ca24 cm). Smula jästen i en bunke, häll på den fingervarma mjölken med messmöret i och oljan. Tillsätt saltet och mjölet i omgångar. Knåda i några minuter (jag använder maskin). Ta ut på bakbordet. Gör en rund boll. Tryck ut och lägg i formen. Tryck ut till kanterna, nagga med en gaffel, mjöla lätt. Lägg på en bakduk och låt jäsa ca 1 timme. Sätt på ugnen på 250°, sänk till 225° när du ställer in den (mitt i ugnen). 12-15 minuter i ugnen. Lyft brödet ur formen med hjälp av papperet. Låt svalna på galler, under duk. Mums! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shamani Posted September 21, 2014 Author Share Posted September 21, 2014 Bilder till ovannämnda recept. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shamani Posted October 15, 2016 Author Share Posted October 15, 2016 Någon som har något lätt, snabbt och smidigt recept på mjukt tunnbröd? Inte sött och utan kryddor. Gärna att grädda i gjutjärnspanna... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tecno Posted March 31, 2018 Share Posted March 31, 2018 Hoppsan, här en tråd som jag helt har missat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shamani Posted March 31, 2018 Author Share Posted March 31, 2018 5 hours ago tecno sa: Hoppsan, här en tråd som jag helt har missat. Inte bra, inte bra... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tecno Posted April 8, 2018 Share Posted April 8, 2018 Dagens första bakning http://www.saltakvarn.se/recept/citronbullar-med-kardemumma/ men mina utan kardemumma (har svårt med kryddan) och citronskal ersattes med grape Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tecno Posted April 8, 2018 Share Posted April 8, 2018 En pavé på mitt sätt 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post hobbe Posted April 8, 2018 Popular Post Share Posted April 8, 2018 Eftersom jag har lite koll på bakning så kan ni alltid fråga om saker ang bakning så skall jag nog kunna svara... 1 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
strävhår Posted April 8, 2018 Share Posted April 8, 2018 6 minutes ago hobbe sa: Eftersom jag har lite koll på bakning så kan ni alltid fråga om saker ang bakning så skall jag nog kunna svara... Bättre du bakar och vi hämtar 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Galne Posted April 8, 2018 Share Posted April 8, 2018 3 minutes ago hobbe sa: Eftersom jag har lite koll på bakning så kan ni alltid fråga om saker ang bakning så skall jag nog kunna svara... Lite koll?? Tror du har lite mer än så, men det är är ju bara en ren spekulation från mig.. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shamani Posted April 9, 2018 Author Share Posted April 9, 2018 På 2018-04-08 at 16:09 tecno sa: Dagens första bakning http://www.saltakvarn.se/recept/citronbullar-med-kardemumma/ men mina utan kardemumma (har svårt med kryddan) och citronskal ersattes med grape Nyfiken fråga.. Varför bytte du ut citronen mot grape? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tecno Posted April 11, 2018 Share Posted April 11, 2018 Man tager vad man haver, lite skal och lite ur en plast citron Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shamani Posted April 11, 2018 Author Share Posted April 11, 2018 4 hours ago tecno sa: Man tager vad man haver, lite skal och lite ur en plast citron Ah! ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tecno Posted April 24, 2018 Share Posted April 24, 2018 Rykande färskt från ugnen. Surdegsbröd som smakar gott. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Galne Posted April 24, 2018 Share Posted April 24, 2018 32 minutes ago tecno sa: Rykande färskt från ugnen. Surdegsbröd som smakar gott. Hur vet du det? Brödet är ju oskårat... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tecno Posted April 24, 2018 Share Posted April 24, 2018 Oskårat = näedu 'Skalp Ellen' har allt gjort sitt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shamani Posted April 26, 2018 Author Share Posted April 26, 2018 På 2018-04-24 at 11:00 tecno sa: Oskårat = näedu 'Skalp Ellen' har allt gjort sitt Jag brukar använda brödkniven... Men en skalpell har jag inte tänkt på... ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.