Jump to content

Recommended Posts

Posted

Edit

Köpte mitt på Råberga, deras finaste råg o vetemjöl

10kg 355kr m frakt

Posted
1 hour ago, ozzian said:

köper hem surdeg idag

Hmmm en surdegs start fixar du själv hemma i köket dvs mjöl och vatten = inget köpetjafs ;)
Finns massor med instruktioner på nätet.

  • Like 1
Posted
2 hours ago tecno sa:

Hmmm en surdegs start fixar du själv hemma i köket dvs mjöl och vatten = inget köpetjafs ;)
Finns massor med instruktioner på nätet.

Japp, startade en av varje nu, men rev ner ett halvt  ekoäpple.

men

ska locket sitta fast eller bara läggas på?

funkar 28gradig golvvärme?(22 grader i luftern)

Posted
5 minutes ago ozzian sa:

Japp, startade en av varje nu, men rev ner ett halvt  ekoäpple.

men

ska locket sitta fast eller bara läggas på?

funkar 28gradig golvvärme?(22 grader i luftern)

Ligga löst på, blir dumt om den vill rymma (svämma över) så här när du startar och locket är låst...

Posted
34 minutes ago Galne sa:

Ligga löst på, blir dumt om den vill rymma (svämma över) så här när du startar och locket är låst...

Tack, då lossar jag genast locken,, dumt med bomber:)

  • Haha 1
Posted

Jag har kört 7dl rågmjöl(vanligt och 150gram smör o 3dl fil,, ska jag öka till 4dl fil när jag kör fullkorn)

ingen annan vätska.

Posted

Hur har du tänkt dig att det ska jäsa?

Posted

Antar hjortronsaltet?

150 g smör
0,5 dl socker
3 dl filmjölk
0,5 tsk salt
6 dl rågsikt
1 dl rågmjöl
2,5 tsk hjorthornssalt

Edit, tar mindre socker o bara fullkornsråg

Posted

Surdegen,, i morse rörde jag om och det bubblar ordentligt, nu vid middag så hade den jäst ordentligt.

från ca 5dl till 15dl och rann över, det bubblar.

kan den vara färdig, eller ska jag fylla på i morgon med en matsked mjöl o vatten(byter burk då)?

 

är ju sugen på att baka:):)

 

Jo kringlorna igår var jätegoda men dom jäste dåligt, så lite små.

Posted

Kan hälla ut en del av surdegen i matningsfasen om man inte tar till bak!! Den blir bättre och bättre ju längre den är vid liv!

Posted
18 minutes ago Galne sa:

Kan hälla ut en del av surdegen i matningsfasen om man inte tar till bak!! Den blir bättre och bättre ju längre den är vid liv!

Nu fattade jag inte?

du menar bara slänga en del eller?

 

det går inte baka med den efter 2 dygn?

Posted

Den starten jag underhåller ryms i en medelstor glas konservburk, inga 15dl här inte. Ska jag baka så ser jag till att mata dagen innan typ med lagom mängd mjöl/vatten så jag har en startmängd ca 150gram och att det lämnar nåt kvar i burken att mata till nästa bak.

Posted
3 hours ago ozzian sa:

Nu fattade jag inte?

du menar bara slänga en del eller?

 

det går inte baka med den efter 2 dygn?

Om man underhålls matar surdegen, behöver burken tömmas av lite ibland. Blir ju lätt för fullt, så jag kastar kanske hälften ibland innan jag matar på för och hitta en lagom mängd!!

Posted

Surdegarna,, alltså startburkarna, bubblade mer i förgår,, har den blivit kass?

 

Posted
1 hour ago ozzian sa:

Surdegarna,, alltså startburkarna, bubblade mer i förgår,, har den blivit kass?

 

Nej, den har bara slut på "mat" så den har gått i vila.

Om du har en nygjord starter och du vill få mer fart i den så töm bort allt utom en matsked och mata på igen.

Posted

När du har paus mellan bakningen blir surdegen sån, bara och mata den dagen innan så kommer den igång igen. Ska man ha längre uppehåll kan man pausa den i klen så går den mata igång igen. Dock kan den bli rätt sur om den står ett tag så man kan behöva jobba igång den lite för och då bra fart på den!

Posted

men jag startade den precis

dag ett mjöl o vatten äpple

dag två röra om

dag tre svämmade den över

dag 4 liten aktivitet.

 

ska jag lägga i mer  mjöl?

Posted

Jupp, nu häller du ut det mesta och matar den med vatten och mjöl igen. Den ”kokar” över på ett dygn ungefär, sen behövs mer matt till surdegen!!

Posted

när kan man baka då?

hur mycket ska användas till 2kg rågmjöl?

Posted

Du matar surdegen en ½-1 dag innan så den är pigg och bubblig när du ska baka på den. Här har @hobbe nog mer och säga men jag skulle ha sagt en dl drygt...

Posted

matade igen nu,, men recept på nån råglimpa?

 

nått med vetebullar?

Posted

Finns massor med recept på nätet, bara att välja och vraka.

Jag små matar (1msk mjöl o vatten) min starter om jag inte skall baka på ett tag och matar alltid dagen innan jag skall baka så jag har ca 150gr att ta från burken. Jag kör enbart med fullkorns rågmjöl till min starter.

Posted
1 hour ago tecno sa:

Finns massor med recept på nätet, bara att välja och vraka.

Jag små matar (1msk mjöl o vatten) min starter om jag inte skall baka på ett tag och matar alltid dagen innan jag skall baka så jag har ca 150gr att ta från burken. Jag kör enbart med fullkorns rågmjöl till min starter.

men är den ok om det är bubblor men ej massor?

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...