Jump to content

Recommended Posts

Posted
11 minutes ago ozzian sa:

men är den ok om det är bubblor men ej massor?

 

1 hour ago tecno sa:

Finns massor med recept på nätet, bara att välja och vraka.

Jag små matar (1msk mjöl o vatten) min starter om jag inte skall baka på ett tag och matar alltid dagen innan jag skall baka så jag har ca 150gr att ta från burken. Jag kör enbart med fullkorns rågmjöl till min starter.

men ett rågrecept och ett veterecept kanske nån kan bjuda på?

 

nått som jag kan lyckas med?

Posted

Testar baka idag

jag ska starta ny surdeg, då behåller jag 1dl av den gamla och matar på?

kan jag ha 3dl surdegsstart till ca 1kg mjöl?

det jag sett är ju bara en klick men ska jag ändå hälla ut, så kan man väl använda allt?

Posted
13 minutes ago ozzian sa:

Testar baka idag

jag ska starta ny surdeg, då behåller jag 1dl av den gamla och matar på?

kan jag ha 3dl surdegsstart till ca 1kg mjöl?

det jag sett är ju bara en klick men ska jag ändå hälla ut, så kan man väl använda allt?

Har aldrig varit med om att för mycket surdeg är ett problem!

Posted

tack

Posted
3 hours ago tecno sa:

Jag väger mjöl och salt samt surdegs starten, går aldrig på volym. Blir mera kontrollerat den vägen och lättare att ändra.

Japp jag med.

ska leta kanelbullar nu surdeg på vete

Posted

Fråga:

Kan råg surdegen surna?

har blandat allt nu för sista jäsningen, men smeten är sur, mycket surare än vetesurdegen.

fräsh men sur

 

2  smeten är som tjock pannkaksmet, det går inte att få till ett bröd om jag ej bakar i en form,, mer mjöl?

Posted
41 minutes ago ozzian sa:

Fråga:

Kan råg surdegen surna?

har blandat allt nu för sista jäsningen, men smeten är sur, mycket surare än vetesurdegen.

fräsh men sur

 

2  smeten är som tjock pannkaksmet, det går inte att få till ett bröd om jag ej bakar i en form,, mer mjöl?

Låter som samma som när jag provade göra en start nästa steg för mej var att den skiktar den sej och luktade rent helvete 

Posted

ok vad gjorde du?

Jag matade de gamla surdegarna nu, kanske skulle gjort helt nya?

Posted

Hmm nu vart jag lite fel ute trodde du menade att  surdegs starten "surna" det gjorde dom jag provade  vart ok första 2 dagarna och luktade frisk "sur" men sen dag 3 så blev den sur på riktigt vattnig och sen skiktade sej 

Posted
23 minutes ago killer_mouse sa:

Hmm nu vart jag lite fel ute trodde du menade att  surdegs starten "surna" det gjorde dom jag provade  vart ok första 2 dagarna och luktade frisk "sur" men sen dag 3 så blev den sur på riktigt vattnig och sen skiktade sej 

Då vispar man ihop den, häller ut en del och matar upp den igen. Kan bli sådana ibland, men går alltid mata igång dem igen! 

Posted

Lite formbröd som omväxling.
DSC_0294.thumb.JPG.007ac452cf634cb02da64447259038d9.JPG
 

  • Like 1
Posted

Här står en deg på jäsning. Blir långpannetekakor idag. Enkelt och väldigt gott. ? Ingen surdeg än...?

Men att baka helt enligt recept är ju helt fel i min värld..? Bytte ut en del av vetemjölet mot grahamsmjöl. Blir godare då. ?

Posted
På 2020-01-21 at 15:53 ozzian sa:

men är den ok om det är bubblor men ej massor?

Bubbla och lukta syrligt så är den ok, dessto mer du använder surdegen dessto "starkare/bättre" blir den

Posted

Tack,, när bör man byta surdegsbas?

skillnad på vete och råg, håller dom en vecka i kylskåp mellan matningarna?

Posted
31 minutes ago, ozzian said:

Tack,, när bör man byta surdegsbas?

skillnad på vete och råg, håller dom en vecka i kylskåp mellan matningarna?

Aldrig
Föredrar råg
Ja

Posted
4 hours ago tecno sa:

Aldrig
Föredrar råg
Ja

men till vetebullar ska det väl vara vetesurdeg?

Posted
7 hours ago ozzian sa:

men till vetebullar ska det väl vara vetesurdeg?

Testa, vet jag!  I värsta fall blir dom "oätliga" ?

Berätta hur dom blev sen. ?

Posted

DSC_0301.thumb.JPG.1d7ece70332e521503c8a66732f3df31.JPG

 

Form bröd med surdeg och jästdeg.

Posted

Jag kan ej posta bilder men jag är jättenöjd med mitt fullkornsråg bröd o frallor.

frallorna flöt ut i ugnen och blev somtekakor, supergoda.

 

OCH, jag har ätit morgon o kväll 3 dagar o min mage är 100%, annars kan jag bara ta någon skiva vanligt surdegsbröd.

snacka om att vanligt vetemjöl är det vita giftet!

 

blev så sugen så funderar på att köpa egen kvarn men 2500-3000kr ät kanske tokigt.

Posted

fullkornsvetet gjorde jag kanelbullar av, jättegoda men jag bakade dem för länge så det blev kanelkakor.

Posted
11 hours ago ozzian sa:

Jag kan ej posta bilder men 

Så gör jag när jag lägger med bilder. 

När du har skrivit klart och ska trycka på "skicka svar" så ser du ett gem strax över  "skicka svar ".

Tryck på "klicka för att välja  filer"

I min telefon står det då välj åtgärd. Jag trycker på dokument, ny lista med val. Jag trycker på galleri och väljer en olämplig bild. 

image000000.jpg

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...