lsjonsson Posted March 13, 2006 Share Posted March 13, 2006 9 l vatten 6 dl grovsalt 1,5 dl socker Koka upp vatten, grovsalt och socker så att det löser sig i vattnet och rör om samtidigt. När detta är gjort tar Du bort kastrullen från plattan och ställer den på kylning. Förslagsvis ute och utan lock så går det fortast. Köttet ska vara delat och tinat innan det läggs i saltlagen. 3 dygn ska köttet ligga i saltlagen skuret i ca. 3 cm i diam tjocka korvar. Vänd på köttet medan det ligger i saltlagen så att det får samma gråaktiga färg runt om. Minst 3 v. på norrsidan på huset men ändå luftigt och ingen sol och har ni tillgång till en carport så är det ännu bättre med bra luftcirkulation. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erkon Posted March 27, 2006 Share Posted March 27, 2006 Med stor risk för att verka totalnolla så frågar jag om det går bra trots att de fryser, köttet alltså? Utomhus på norrsidan, menar du de? ??? ??? ???...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Micke Posted March 27, 2006 Share Posted March 27, 2006 södersida = solsida = flugor frysning brukar inte vara något större problem sålänge temperaturen är hyffsat konstant. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lsjonsson Posted March 27, 2006 Author Share Posted March 27, 2006 Med stor risk för att verka totalnolla så frågar jag om det går bra trots att de fryser, köttet alltså? Utomhus på norrsidan, menar du de? ??? ??? ???...... Ja! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erkon Posted March 28, 2006 Share Posted March 28, 2006 Oh fan...man lär sig något nytt, varje dag.. ;D ;D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lsjonsson Posted March 28, 2006 Author Share Posted March 28, 2006 Oh fan...man lär sig något nytt, varje dag.. ;D ;D Har Du aldrig tänkt på detta förut? Sol på Söderväggen på våren = Lika med en massa flugor. Vad ser Du på Norrväggen? Inget levande fä. : :-* Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erkon Posted March 28, 2006 Share Posted March 28, 2006 Jovisst...jag menade det faktum att man kan torka kött i minusgrader....jag trodde man skulle hänga det ovan en vedeldad spis/motsvarande men det behövs tydligen inte....... ;D De andra visste jag faktiskt även om jag int hade tänkt på det vid köttorkning men det eftersom jag trodde det skulle hänga inomhus i värme....... :D Antar att det går att hänga inne med eller rekomenderar du utomhustorkning? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest turtola Posted March 28, 2006 Share Posted March 28, 2006 Recept från finska TV-magasinet KEXI: Torkat renkött IngredienserBeräknat för 10 portioner5 l vatten 9 dl grovsalt 1 dl socker Benfritt renkött (helst bog eller stek), mängden har ingen betydelse Gör så här: Blanda salt, socker och vatten. Koka upp. Låt svalna. Om en rå potatis flyter upp har lagen lagom mängd salt. Dela köttet längs med muskelfibrerna till lagom stora bitar. Tänk på att köttet krymper till ungefär halva storleken när det torkat. Låt köttet ligga i saltlagen 10 - 12 tim. Skölj köttet i kallt vatten. Häng upp köttet utomhus helst på skuggig plats. Låt det lufttorka i ca 10 dagar. Köttet bör helst frostnypas. Torktiden varierar beroende på väderlek och hur torrt du vill att köttet skall bli. Mindre bitar torkar fortare. Kolla och smaka. Bästa torkperioden i norra Sverige är från februari till mitten av april. Därför bör köttet ej hängas allt för sent på året. Om väderleken blir för varm bör man använda ett nät som skydd mot flugor och fåglar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lsjonsson Posted March 28, 2006 Author Share Posted March 28, 2006 Jovisst...jag menade det faktum att man kan torka kött i minusgrader....jag trodde man skulle hänga det ovan en vedeldad spis/motsvarande men det behövs tydligen inte....... ;DDe andra visste jag faktiskt även om jag int hade tänkt på det vid köttorkning men det eftersom jag trodde det skulle hänga inomhus i värme....... :D Antar att det går att hänga inne med eller rekomenderar du utomhustorkning? Enbart utomhus! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erkon Posted March 28, 2006 Share Posted March 28, 2006 Enbart utomhus! OK! Vad allt blev mkt lättare för mig nu!!....är nog inte så poppis att hänga nåt genom rutan på v 5 här i Uppsala men hemma hos mormor går det ju galant......i påsk ska det börjas torkas då ;D ;D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lsjonsson Posted March 28, 2006 Author Share Posted March 28, 2006 OK! Vad allt blev mkt lättare för mig nu!!....är nog inte så poppis att hänga nåt genom rutan på v 5 här i Uppsala men hemma hos mormor går det ju galant......i påsk ska det börjas torkas då ;D ;D kta så att det inte hinner bli förvarmt ute tills dess. Har Du otur så har Ni varmare än vad Vi har här uppe vid påsk. Tänk på den faktorn. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erkon Posted March 28, 2006 Share Posted March 28, 2006 kta så att det inte hinner bli förvarmt ute tills dess. Har Du otur så har Ni varmare än vad Vi har här uppe vid påsk. Tänk på den faktorn. Menar du allvar? Dina verkar indikera ironi ???.......fan, jag kunde ju inte ett smack om det här inser jag......hehe. Okej en seriös fråga då: Vilka dygnsgrader kan det vara för att torkning ska funka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lsjonsson Posted March 28, 2006 Author Share Posted March 28, 2006 Menar du allvar? Dina verkar indikera ironi ???.......fan, jag kunde ju inte ett smack om det här inser jag......hehe. Okej en seriös fråga då: Vilka dygnsgrader kan det vara för att torkning ska funka? Exakt hur många +-grader vet jag ej, men det får inte vara hur många som helst. Gudskelov så är köttet saltat ordentligt genom saltlagen. Detta var första gången jag torkade kött men det har blivit ganska så bra. VG-MVG. Jag skulle gissa på i dom trakterna som Du bor i så kan Du hänga ut köttet i mån.skiftet feb.-mars och 3-5 veckor på norrsida av ett hus el. under en carport t. ex. Slå i spik i carportstaket och böj dom uppåt och ca. 30-50 cm ut från väggen och 20-30 cm mellan spikarna så att det är luftigt runt om. Köttsnöre finns på livsmedlsaffärer att köpa. Stick ett håll rakt igenom 3-4 cm ner från övre sidan på köttet och gör en knut och häng upp det sedan. Är det något mer så får Du fråga på bara? ;D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erkon Posted March 28, 2006 Share Posted March 28, 2006 Exakt hur många +-grader vet jag ej, men det får inte vara hur många som helst. Gudskelov så är köttet saltat ordentligt genom saltlagen. Detta var första gången jag torkade kött men det har blivit ganska så bra. VG-MVG. Jag skulle gissa på i dom trakterna som Du bor i så kan Du hänga ut köttet i mån.skiftet feb.-mars och 3-5 veckor på norrsida av ett hus el. under en carport t. ex. Slå i spik i carportstaket och böj dom uppåt och ca. 30-50 cm ut från väggen och 20-30 cm mellan spikarna så att det är luftigt runt om. Köttsnöre finns på livsmedlsaffärer att köpa. Stick ett håll rakt igenom 3-4 cm ner från övre sidan på köttet och gör en knut och häng upp det sedan. Är det något mer så får Du fråga på bara? ;D Okej, tack!! Då vet jag. Det blir bra de, enda frågan är då om man har nå skydd, typ viltsäck runt köttet - insekter är inget problem då de är stendöda eller i koma men jag tänker närmast på fåglar etc.....de pickar inte?? Antagligen inte men jag frågar iaf! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lsjonsson Posted March 28, 2006 Author Share Posted March 28, 2006 Okej, tack!! Då vet jag. Det blir bra de, enda frågan är då om man har nå skydd, typ viltsäck runt köttet - insekter är inget problem då de är stendöda eller i koma men jag tänker närmast på fåglar etc.....de pickar inte?? Antagligen inte men jag frågar iaf! Nej, de känner saltdoften och håller sig borta. Jag har inte sett någon fågel i närheten av mitt kött. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erkon Posted March 28, 2006 Share Posted March 28, 2006 Nej, de känner saltdoften och håller sig borta. Jag har inte sett någon fågel i närheten av mitt kött. Okej, tack för lektionen!! ;D ;D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lsjonsson Posted March 28, 2006 Author Share Posted March 28, 2006 Okej, tack för lektionen!! ;D ;D Varsegod! Vilken adress ska jag skicka räkningen till ??? Jag har hög timtaxa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erkon Posted March 29, 2006 Share Posted March 29, 2006 Varsegod! Vilken adress ska jag skicka räkningen till ??? Jag har hög timtaxa. Hehe, du kan få en bäverjakt om du har vägarna förbi mellansverige - eller så får du äran att bjuda mig på jakt med dina hundar ;) ;D ;D ;D ;D Hehe - jag kan skicka ett provex av min torkning när den är klar, dvs nästa mars-april ;D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lsjonsson Posted March 29, 2006 Author Share Posted March 29, 2006 Gör så! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lsjonsson Posted March 4, 2007 Author Share Posted March 4, 2007 Igår lade jag ner ca. 7kg älgkött i slatlag som ska torkas. Gott-i-gott! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erkon Posted March 4, 2007 Share Posted March 4, 2007 Nu ska jag också göra ett försök!! ;D ;D Jag litar på dina intruktioner nu ;) ;D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lsjonsson Posted March 4, 2007 Author Share Posted March 4, 2007 Nu ska jag också göra ett försök!! ;D ;DJag litar på dina intruktioner nu ;) ;D Gör så. Låt inte köttet ligga en dag av över 3 dagar i slatlagen bara för då blir köttet ännu saltare bara. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lsjonsson Posted March 5, 2007 Author Share Posted March 5, 2007 Nu hänger mitt kött på tork. Det blir gott på 3-4 veckor. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lsjonsson Posted March 11, 2007 Author Share Posted March 11, 2007 Nu ska jag också göra ett försök!! ;D ;DJag litar på dina intruktioner nu ;) ;D Hur går det för Dig och torkningen ??? Kan man få en lägesrapport ??? Här är det okej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erkon Posted March 12, 2007 Share Posted March 12, 2007 Hur går det för Dig och torkningen ??? Kan man få en lägesrapport ??? Här är det okej. Som boendes i lgh är jag tvungen att delegera uppgiften till Mormor ;D Men hon har fått dina intruktioner och enligt henne är går det bra - bara att hoppas att hon talar sanning ;D .... Jag ska åka hem en sväng om några helger - ska fota lite då så får du se om det ser vettigt ut eller om det det blir hundmat/åtelmat...hehehe... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.