lsjonsson Posted March 12, 2007 Author Posted March 12, 2007 Som boendes i lgh är jag tvungen att delegera uppgiften till Mormor ;D Men hon har fått dina intruktioner och enligt henne är går det bra - bara att hoppas att hon talar sanning ;D ....Jag ska åka hem en sväng om några helger - ska fota lite då så får du se om det ser vettigt ut eller om det det blir hundmat/åtelmat...hehehe... Okej! Gör så. Quote
lsjonsson Posted May 6, 2007 Author Posted May 6, 2007 Så här blev mitt tokade älgkött. SMASKIGT! Köttet som är m. på bilderna är en del av älghjärtat. Till detta kött så fodras det en bra fickkniv med bra skärpa. Förslagsvis en BUCK! Quote
Erkon Posted May 6, 2007 Posted May 6, 2007 Ser ju riktigt fint ut det där!!!! Nu blev man sugen..... ;D ;D Quote
lsjonsson Posted May 6, 2007 Author Posted May 6, 2007 Ser ju riktigt fint ut det där!!!!Nu blev man sugen..... ;D ;D Jag kan se Dig framför mig hur Du sitter och dreglar framför datorn när Du ser delikatessen. ;D Det är bara att göra ett nytt försök till nästa vårvinter, men se då till att Du har någon som kan hjälpa Dig om Du inte gör det själv. ;D Quote
Erkon Posted May 7, 2007 Posted May 7, 2007 Jag kan se Dig framför mig hur Du sitter och dreglar framför datorn när Du ser delikatessen. ;D Det är bara att göra ett nytt försök till nästa vårvinter, men se då till att Du har någon som kan hjälpa Dig om Du inte gör det själv. ;D Du har otäckt rätt - blir ruskigt sugen.... Ska styra upp det där, du måste lova mig att jag får en påminnelse i tid så jag verkligen hinner styra upp det nästa år, det är ju bara ett måste!! ;D ;D Quote
Jabbe Posted May 7, 2007 Posted May 7, 2007 Varför göra så svag saltlake? Jag blandar: 1dl grovsalt 1L vatten 2msk socker Öka volymen beroende på mängden kött som ska saltas. Skär köttet i ca 3cm tjocka skivor och låt ligga i saltlaken över natten (ca 10 timmar) Ta upp köttet och lägg sedan ner det i kallt vatten i ca ½timme, innan köttet hängs på tork. Detta för att laka ur ytskiktet på köttet och slippa en vit salthinna när det är torkat. Torkat kött är riktigt gott ;D i år provade jag att lättröka köttet innan jag hängde det på tork, på så sätt blev det om möjligt ännu godare . Synd bara att det har så kort hållbarhetstid i min frysbox, det tar slut för snabbt Quote
lsjonsson Posted May 8, 2007 Author Posted May 8, 2007 Du har otäckt rätt - blir ruskigt sugen....Ska styra upp det där, du måste lova mig att jag får en påminnelse i tid så jag verkligen hinner styra upp det nästa år, det är ju bara ett måste!! ;D ;D Hahaha! ;D Jag kan tänka mig det. Det är smaskigt. Man måste ha en jäkla självdiciplin för att man inte ska gå och äta upp det på en gång. ;D Lycka till! ;D ;D ;D Varför göra så svag saltlake?Jag blandar: 1dl grovsalt 1L vatten 2msk socker Öka volymen beroende på mängden kött som ska saltas. Skär köttet i ca 3cm tjocka skivor och låt ligga i saltlaken över natten (ca 10 timmar) Ta upp köttet och lägg sedan ner det i kallt vatten i ca ½timme, innan köttet hängs på tork. Detta för att laka ur ytskiktet på köttet och slippa en vit salthinna när det är torkat. Torkat kött är riktigt gott ;D i år provade jag att lättröka köttet innan jag hängde det på tork, på så sätt blev det om möjligt ännu godare . Synd bara att det har så kort hållbarhetstid i min frysbox, det tar slut för snabbt Jag tycker att den är väldigt lagom saltlaken. Det kanske inte är så stor skillnad när Du har köttet liggandes i 10 tim och jag 3 dygn. Jag har smakat på flera olika sortes torkat kött och jag tycker att det stämmer överens ungefär med mitt recept. Alltså alldels lagom. Man måste ha en jäkla självdiciplin för att det inte ska ta slut på en gång. ;D Quote
Sajmon Posted May 8, 2007 Posted May 8, 2007 3,2,1 3 liter vatten 2 dl grovsalt 1 msk socker Ungefär som lsjonssons. Detta recept använder jag till allt kött som jag ska salta in, torka eller röka. Jag röker abborre, sik, lax, öring. Samt torkar gädda, älg, ren och rådjurkött. Quote
jimbolo Posted May 8, 2007 Posted May 8, 2007 Regeln om 10% då??? Har aldrig testat själv men smakat o tycker de e både salt o gott!! Quote
lsjonsson Posted May 8, 2007 Author Posted May 8, 2007 3,2,13 liter vatten 2 dl grovsalt 1 msk socker Ungefär som lsjonssons. Detta recept använder jag till allt kött som jag ska salta in, torka eller röka. Jag röker abborre, sik, lax, öring. Samt torkar gädda, älg, ren och rådjurkött. Regeln om 10% då???Har aldrig testat själv men smakat o tycker de e både salt o gott!! Jaja, det ser ut som att man får prova olika blandningar till vintern. ;D Quote
lsjonsson Posted June 23, 2007 Author Posted June 23, 2007 Här kommer ett foto på torkställningen som jag har spikat fast i carportstaket på norrsidan av huset. Quote
C-78 Posted June 23, 2007 Posted June 23, 2007 Bara en allmän fråga? Varför saltar ni och bara torkar köttet? ??? Det blir ca 300 ggr godare om man först kallröker det med med sälg som virke, och sen torkar det!! ....Jamförman de båda så kan man u säga att bara torkat å saltat kött smakar järn......sån skillnad är det faktiskt / Hungrig Quote
lsjonsson Posted June 23, 2007 Author Posted June 23, 2007 Bara en allmän fråga? Varför saltar ni och bara torkar köttet? ??? Det blir ca 300 ggr godare om man först kallröker det med med sälg som virke, och sen torkar det!! ....Jamförman de båda så kan man u säga att bara torkat å saltat kött smakar järn......sån skillnad är det faktiskt / Hungrig Det är vad jag har lärt mig här uppe i denna landsända efter det att jag kom upp hit, och jag tycker att det är gott som det är. Det som Du skriver om är säkert gott också. Har Du något speciellt recept till detta kött och röker Du stora bitar innan Du skär ner det i mindre bitar innan torkning ??? Ligger köttet i saltlag innan torkningen ??? Skriv gärna ner receptet så noga Du kan så att inget bli fel. Quote
C-78 Posted June 24, 2007 Posted June 24, 2007 Det är vad jag har lärt mig här uppe i denna landsända efter det att jag kom upp hit, och jag tycker att det är gott som det är. Det som Du skriver om är säkert gott också. Har Du något speciellt recept till detta kött och röker Du stora bitar innan Du skär ner det i mindre bitar innan torkning ??? Ligger köttet i saltlag innan torkningen ???Skriv gärna ner receptet så noga Du kan så att inget bli fel. Saltningen är upp till var och en hur man vill ha det, du kan salta som du gör när du bara ska lufttorka. Grejen är att när köttet är färdigsaltat så hänger du upp köttet för rökning inne i en typ "lappkåta"....(moskoselkåta), eller liknande..(för bästa resultat) . Du gör upp en rejäl glödbädd av torr sälg....inget annat virke( bitar i ca 30cm i diameter), sen är det "bara" att hålla vakt....det får absolut inte börja brinna( kan kasta på lite snö då och då) ...bara glöda och ryka ordentligt....sen får man ibland lägga på nytt virke för det som "brunnit" länge blir som förbrukat och vill bara till att brinna....Ca 8 timmar tar rökningen och bitarna ska helst vara i storlek som att du delar ett älghjärta 3 ggr! När det är gjort tar du ut köttet och låter det hänga ca 7-10 dagar ute och lufttorka...KLART!!! MUMS!! ;D ;D Quote
lsjonsson Posted June 24, 2007 Author Posted June 24, 2007 Saltningen är upp till var och en hur man vill ha det, du kan salta som du gör när du bara ska lufttorka. Grejen är att när köttet är färdigsaltat så hänger du upp köttet för rökning inne i en typ "lappkåta"....(moskoselkåta), eller liknande..(för bästa resultat) . Du gör upp en rejäl glödbädd av torr sälg....inget annat virke( bitar i ca 30cm i diameter), sen är det "bara" att hålla vakt....det får absolut inte börja brinna( kan kasta på lite snö då och då) ...bara glöda och ryka ordentligt....sen får man ibland lägga på nytt virke för det som "brunnit" länge blir som förbrukat och vill bara till att brinna....Ca 8 timmar tar rökningen och bitarna ska helst vara i storlek som att du delar ett älghjärta 3 ggr! När det är gjort tar du ut köttet och låter det hänga ca 7-10 dagar ute och lufttorka...KLART!!! MUMS!! ;D ;D Jaha, det låter ju bra, men det värsta är att jag inte har tillgång till någon lappkåta här i Kalix med omnejd. > Får väl försöka hitta på något annat ist. Quote
Erkon Posted June 28, 2007 Posted June 28, 2007 Lät gott det med men en liten större process än att "bara" torka det..... Och jag som inte ens har klarat första steget än Quote
lsjonsson Posted June 28, 2007 Author Posted June 28, 2007 Lät gott det med men en liten större process än att "bara" torka det.....Och jag som inte ens har klarat första steget än Javisst låter det gott, men ta Du steg ett först. ;D Jag har ju försökt att ge Dig alla råd jag kan ge Dig och ändå har Du inte klarat av steg 1 ännu. Skrämmande! > Quote
Erkon Posted June 28, 2007 Posted June 28, 2007 Javisst låter det gott, men ta Du steg ett först. ;D Jag har ju försökt att ge Dig alla råd jag kan ge Dig och ändå har Du inte klarat av steg 1 ännu. Skrämmande! > Förlåt...... :'( Quote
lsjonsson Posted June 29, 2007 Author Posted June 29, 2007 Förlåt...... :'( Jaja, för den här gången får det väl gå då. ;D Quote
jimbolo Posted June 29, 2007 Posted June 29, 2007 ... läste nånstans i tråden om ngb som fryst torkat kött! VARFÖR? Om det e TORKAT skall de inte behöva frysas! ELLER???? Quote
lsjonsson Posted June 30, 2007 Author Posted June 30, 2007 ... läste nånstans i tråden om ngb som fryst torkat kött!VARFÖR? Om det e TORKAT skall de inte behöva frysas! ELLER???? Jag fryser ner torkat kött bara för förvaringens skull och det gör butikerna här uppe också som säljer torkat renkött. Butikerna har då et sista förbrukningsdatum på det när förpackningen är bruten. Quote
jimbolo Posted June 30, 2007 Posted June 30, 2007 Nu blir jag förvirrad! Jag trodde tanken att torka var att slippa frysa? Om du torkat ur all vätska så tillsätter du väl vätska genom frysningsprocess? Sen e välan köttet så salt att en frysning torde vara nästintill omöjlig. Köttet på affärer e sällan riktigt torrt så där förstår jag att de fryser! Jag tror frysning bara e en feghetsmanöver för nybörjare ;D ;D Quote
lsjonsson Posted June 30, 2007 Author Posted June 30, 2007 Nu blir jag förvirrad!Jag trodde tanken att torka var att slippa frysa? Om du torkat ur all vätska så tillsätter du väl vätska genom frysningsprocess? Sen e välan köttet så salt att en frysning torde vara nästintill omöjlig. Köttet på affärer e sällan riktigt torrt så där förstår jag att de fryser! Jag tror frysning bara e en feghetsmanöver för nybörjare ;D ;D Jag ska pejla detta med samefolk som finns här på forumet så får jag/Vi kanske svar på denna fråga. Du får hålla till godo med detta svar sålänge. Quote
lsjonsson Posted July 1, 2007 Author Posted July 1, 2007 OK :-* Hej jimbolo! Nu har jag fått svar och jag kopierar svaret från PM:et. Det går tydligen bra att förvara det mörkt i ett svalt utrymme. Man kan göra vilket som. Jag frågade pappsen och han sa att bara man har det mörkt så håller det.. då kommer ju inga flugor.. Förr har dom förvarat köttet mörkt (innan man hade frys och så).. Iaf dom har gjort så sa han och det har hållit.. Men det är ju mkt enklare att ha det i frysen ju!! Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.