Jump to content

Harspecialist


adde_ssx
 Share

Recommended Posts

Hej, jag är väldigt intresserad av att skaffa en stövare till hare och jag undrar om det finns någon klassiker som man förknippar med hare så som förknippar schillerstövare med räv? Fått för mig att man ibland förknippar finnar till hare... :huh:

Eller beror det bara på föräldrarna och vad dom är bra på??

Har fått ett erbjudande att få köpa en finnstövare av en bekant och jag har fått för mig att dom brukar vara en klassiker till hare :huh: Men jag är nästan helt inkompetent när det gäller sånt här... :)

Eller om har ni några egna favoriter när det gäller harjakt så låt mig veta!! :)

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ska du inte ha en som driver både hare och räv? :o Men som svar på din fråga kan jag väl säga att jag vet inte om finnstövare är specialister på hare men jag vet att dom funkar bra! Så jag skulle väl rekomendera antingen en sån eller en Hamilton som då är min personliga favorit :P Men du kanske inte ska lyssna på mig för jag vet förmodligen inte så mkt mer om det här än vad du gör ;)

Link to comment
Share on other sites

Nja för han jag jagar med nu, och som jag kommer fortsätta att jaga med, har riktigt bra rhvhundar men dom är inga hejare på hare så det är mest därför! Plus att harjakten är favoriten:) om man har bra hundar!!

Link to comment
Share on other sites

Jag rekomenderar finne :) Jag jaga med kompisar som hade finnar och några som hade hamilton i 10 år. Och av dom gick finnarna bäst

Men det finns bra hamilton oxå.men därför köpte jag finne.. Men det är min efarenhet. Har en finntik på 5år som är underbar. :D

Hon tar bara hare..

Link to comment
Share on other sites

Jag rekomenderar finne :) Jag jaga med kompisar som hade finnar och några som hade hamilton i 10 år. Och av dom gick finnarna bäst

Men det finns bra hamilton oxå.men därför köpte jag finne.. Men det är min efarenhet. Har en finntik på 5år som är underbar. :D

Hon tar bara hare..

Det låter ju bra:) Ska förhoppningsvis ta en liten valp från nästa kull:)

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 10 months later...

tror inte hundvalet har så stor betydelse jag har bara haft hammiltonhundar är inne på den 5 stövaren 9.år nu driver bara hare vill inte jaga räv roligast med harjakten .det krävs mycket jobb vid injagningen .ganska lätt få dom rävrena å rådjursrena .känner många bra finnstövare med somm är duktiga harhundar .lycka till .

Link to comment
Share on other sites

 • 3 years later...

Blir ett trådlyft men den som har en bra harhund har ofta mycket jakt då detta är en bristvara. Idag är det på modet att man skall ha en hund, den hunden skall jaga allt. Det är inte populärt i alla kretsar och de äldre herrar med mycket mark som vill jaga hare nästa helg vill inte ha hundar som driver räv. De vill att de skall jaga HARE och inget annat.

Delar den åsikten, finns inget värre än att åka på älgjakt där det blir långa ståndskall på gris. Visst kan det hända ändå, men självklart är chansen större om man har en hund till allt. Kommer på sikt försöka få tag i en bra harhund från linjer som tidigare föredragit hare då jag ha marker till detta.

Är trots detta i nuläget sugen på en ADP, och den jagar ju det mesta och spårar även ypperligt. Den passar bra på marker där blandjakt står för dagen.

Link to comment
Share on other sites

Med risk för att skapa lite irritation så kastar jag in en brandfackla här...

 

Bästa harhundarna jag har jagat med är mina ESS. De söker upp och petar loss hararna på nolltid, och sen säger det pang och apporten är ett faktum!

Somliga tjatar om drevtider på 30 minuter osv - mina har drevtider på 3 sekunder, sen är det apport!  :D

 

P.s samma effektivitet visar de på räv, kanin, fasan, rapphöns och allt annat som sitter på backen!

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Vi lånar in harhundar vid jakter och jag tycker det är dags att laget har tillgång till egna harhundar när intresset finns för stävarjakt på hare.

Om man funderar på att skaffa en ren harspecialist, tex finstövare och priset och avståndet inte har något tak utan stamtavlan och meriter överväger! (Borde väl egentligen vara norm oavsett, tänker jag. )Vart vänder man sig då? Hunden kanske är duglig i 10-14 år, då vill man de absolut bästa förutsättningar när väl vägen mot en duktig harhund tar fart. Vilken tid på året bör man ta en valp, när kan man börja släppa?

Tanken på en hund ligger något fram i tiden. Skall jaga in en älghund nästa höst.

Tack på förhand!

Link to comment
Share on other sites

Fy fan vad det lätt tråkigt Wizard ! Nä tacka vet jag slagarbete i 3-4 tim sen upptag och 3-4 tim  tapp fria drev på skogshare i hälsingeskogar med finnstövare och 3 kanner kokkaffe ! Sen på kvällen man får springa i skogen i mörkret för att kasta en jacka över stövarn för att få med henne hem :biggrin::thumbsup:

 

Alla har vi olika intressen och syn på det här med jakt men i min värld skall det vara effektivt och hundarna och jag skall jobba tillsammans som ett team och vi släpper aldrig varandra ur synfältet eftersom det är så vi samarbetar.

Hundarnas jobb är att hitta, stöta upp och sen parkera, sen skjuter husse direkt och ger kommando om apport. Sen kör vi igång på nästa, och nästa och sen nästa vilt ;)

Vänta på hundar som gör någonting jag inte vet är inte något som intresserar mig för fem öre, men det är ju det som är det fina i kråksången - att det finns så många olika raser med sina specifikationer!

Jag vill att mina hundar skall ha 100% lydnad, stadga och arbeta efter mina instruktioner. För att uppnå det har jag fått anpassa mig efter mina hundar men då jag tydligen är en god lyssnare så jobbar vi j-ligt bra tillsammans. Det är hundarnas förtjänst, inte min. Jag är den som får anpassa mig - men när jag säger stopp så är det stopp direkt och så skall det vara. Hundar som inte lyder direkt har jag inget intresse av, men det bottnar nog i alla timmar man stod och frös på pass som yngling utan vare sig radio eller pejl och där fick man stå 8 timmar åt gången hela älgjakten, mitt ute på en myr med 1+ meter snö utan känsel i vare sig armar eller ben... Hua.

 

Tacka vet jag fältjakten med riktiga spaniels! Då går det undan och man jagar av 1 ha i minuten :wub:

 

Sorry for OT  :blush:

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Det låg en finnstövare på svenskjakt igår. 3 år och med länk dör man hörde drevet. Priset 7000 kr och hunden måste varit tilltalande för den gick samma dag.

Blev sugen hade tänkt åkt och tittat men man hann ju knappt kolla upp kullsyskon, stamtavla eller fråga sambon. :-)

Link to comment
Share on other sites

Biabys brukar leverera bra hundar!

Link to comment
Share on other sites

Biabys brukar leverera bra hundar!

Jag kan skriva under på det oxå. Jag har mest jagat räv med ett par stycken finnstövare därifrån och dem hundarna hade jag gärna ägt själv.

Skickat från iPhone med Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Gillar harhundar med lugna drevsätt med robusta tassar, smålands har jag bäst erfarenhet av än så länge. Schiller sägs vara bra med, ska provjaga en om jag får möjlighet.

Link to comment
Share on other sites

Välj ut en stövarras som du tycker passar in i hemmet och som du gillar att titta på. Sedan blir det till att hitta passande parningar med hundar som jagar såsom du själv vill jaga.

Själv tilltalades jag av smålandsstövare pga storleken och att de är robusta hundar. Då jag skulle ha en hund med stor rovdjursskärpa fick jag leta efter en sådan parning. Tillslut hittade jag en där tiken ställde björn och båda föräldra djuren gick på kalla nattslag från räv samt stannade och markerade gryt.

Det var mina kriterier och vad som passade mig till den jakt jag skulle komma att utöva med rävstövare och grythund.

Så, tänk ut vad du vill ha hos just din hund och gör en djupdykning bland kennlar och uppfödare från den stövarras du väljer. Ring runt och prata med folk, be att få jaga med föräldrarna - skaffa dig en uppfattning om generna som din valp kommer att få!

Skickat från min GT-I9506 via Tapatalk

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...