Hoppa till innehåll

Huvudskott! Varför låstes tråden?


XXX

Recommended Posts

Det var de sjukaste jag hört på väldigt länge. Sköt igår en bock på ca 65m. Sköt den med min 9,3x62 med 18,5g alaska. Kulan gick genom frambogen fortsatte genom båda lungorna och ut ca 3cm bakom den andra frambogen rådjuret gjorde en kullerbytta och låg ca 2m från skottplatsen. Utgångshålet blev ca 4cm stort. Kallar du alltså det är skjuta sönder ett rådjur? Givetvis får jag skära bort en bit av frambogen där kulan gick in men det är en väldigt väldigt liten del. Är super nöjd med skottet då jag hellre skjuter sönder en liten bit av en frambog även hjärtat då jag vill röka det.

Begreppet småvilt innefattar så mycket mer än rådjur,ditt skott är synnerligen välplacerat,köttförlusten är upp till var och en att ta ställning till,på ett större djur blir förlusten i procent mycket mer hanterbar än på ett mindre vilt och än så länge så har vi alla valfriheten att placera våra skott där vi själva vill...eller hur :wink:

 

/Mike

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Ok krall så du/din omgivning kör inte matchkula/helmantel på skogsfågel, det körs inte med halsskott, grovhals på toppfågel osv? Att skjuta, småvilt i kropp med kula medför, särskilt enligt förbundets rekommendationer, kassation av hela slaktkroppen, brukar man bondat/helmetall så är det som att skjuta helmantlat, undantaget rådjur då.

Sammantaget är förbundets rådande rekommendationer och rättsliga ställningstaganden sådana att de antingen utesluter jakt, medför en total kassation av slaktkropp eller medför jaktbrott.

Det är inte illa gjort av ett förbund som skall verka för jakten. Christian

 

Ähhh...advokatkrumbukterier :wink:  Du fattar nog vad jag menar :cool:

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Begreppet småvilt innefattar så mycket mer än rådjur,ditt skott är synnerligen välplacerat,köttförlusten är upp till var och en att ta ställning till,på ett större djur blir förlusten i procent mycket mer hanterbar än på ett mindre vilt och än så länge så har vi alla valfriheten att placera våra skott där vi själva vill...eller hur :wink:

 

/Mike

 

Håller med helt, Nja, höll fram lite extra bara så trodde först att båda frambogarna skulle ryka. Han kom riktigt fort så hunden bara var ca 30sek efter.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Christian,

du får väldigt gärna utveckla ditt påstående om att bondade kulor är som att skjuta helmantel. Eller har jag missförstått dig i dina inlägg ovan?

 

Jag har skrivit att rikoschettrisken enligt tyska (delvis pågående) undersökningar är jämförbar mellan bondade kulor och kopparkulor, inget annat. Om du nu möjligen hänvisade till vad jag skrivit.

kötthanteringsmässigt....

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Christian, jag tycker nog att jag varit rejält tydlig redan med vad vi tycker när det gäller skottplacering. Hur mycket småvilt avsett för konsumtion, utom rådjur, skjuts med expanderande kula? När jag någon enstaka gång gör det tycker jag inte riktigt att jag får helmantelfunktion...

 

Våra hanteringsråd för att minimera risken för bly i viltkött bygger på analyserade klövvilt, och använder man inte obondat så handlar det inte om 20 utan om 10 cm. Majoriteten av den svenska jägarkåren använder dessutom redan bondat. Jag kommer att komplettera även med annat vilt framöver.

 

Personligen väger jag in behovet av skottrensning både vid kulval och val av skottplacering.

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Anledningen till att jag öht befinner mig där är för viltets skull, för att folk ska träffa när de skjuter och jag hjälper alla som ställer sig i båset tills de själva vet hur de ska göra och det har gått bra i åldrar från 15 till 80 trots ögonskador, stroke och benbrott. Kommer det då dit idioter som ger fullständigt fan i att viltet får en snabb död utan bara ska chansa in tre godkända serier av 20 skjutna för att det är lagets krav så blir man trött för idiot är något jag inte kan bota.

Jag är instruktör på en bana precis norr om Varberg, den tillhör Varbergsortens Jakt- och Viltvårdsförening.

Tror du på fullt allvar att jaktlag sparar kalv för att skjuta med hagel under stövarjakten?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Inte alltid...och inte inom rimlig tid...och det är detta som är springande punkten. Och jag pratar inte om att djuren "stiger upp" (då har man misslyckats så in i helvete)...utan om att hjärtat fortsätter slå. Det är detta som räknas som död vad djurskyddslagen anbelangar.

VisstEn mus som får en bult i hjärnan dör direkt i nästan 100% av fallen (extrapolerat). En ren i 50% av fallen. Ett nötkreatur sällan...dvs hjärtat fortsätter slå många minuter...och kan även (i sällsynta fall) försöka resa sig efter en tid trots rätt ansatt bult. En häst lika som nöt (jag har skickat nåt 100-tal sällskapshästar till sälla betesmarker med bult + blodstick). En bekant till farsan 'tog livet av sig' med bultpistol...hans liv gick inte att rädda...MEN hjärtat slog och han andades när de hittade honom två dagar efter han sköt sig. Du förstår vart jag vill komma, va? :smile:

 

Ett bultat djur likaväl som ett skallskjutet SKALL blodstickas snarast. Om du jobbat som slaktare vet du tidskravet för detta som djurskyddslagen föreskriver. Men detta är lite OT...lessen för det. En jaktkula, speciellt klass-1, åstadkommer ju väsentligt mer skada än en bult, så jämförelsen haltar något  :sweat:

 

Vad gäller generellt anatomiska/fysiologiska aspekter på skall/halsskott...läs tråden som Outdoorsman länkar till ovan... :cool:

Naturligtvis så stämmer det du skriver, men jag har ett par invändningar. Även om hjärtat slår precis som vi båda vet att det gör så kommer även det att stanna eftersom andningen är utslagen, och vad jag reagerar mot är att det tycks råda en uppfattning om att en bult eller t o m en kula i hjärnan inte skulle döda ett djur. Inget kan vara mer fel i mina ögon.

 

Dessutom så är ju djuret efter ett skott (med kula eller bult) i hjärnan enligt min uppfattning medvetslöst, saknar blinkreflex mm och kan enligt min uppfattning inte längre lida eller känna smärta. Den uppfattningen tycker jag stöds av djurskyddslagen eftersom man efter skottet får behandla djuret på ett sätt som definitivt är olagligt före skallskottet. Hissa upp djuret i ett bakben, sticka en kniv i halsen mm. Detta visar väl att även myndigheterna anser att djuret inte kan lida efter ett hjärnskott.

 

Vad gäller själva huvudfrågan om hjärn/halsskott kontra lungskott så tycker jag att träff i halskotpelare eller hjärna måste vara bättre, problemet är ju som många redan har sagt att det är så svårt att lyckas med detta jämfört med lungskott och därför inte kan rekommenderas.

 

OT det var på 80-talet som jag jobbade i branchen och jag minns inga regler angående tider mellan skott o stick, vad gäller?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Ämnet känns tämligen uttömt och jag måste säga är förvånad över tonen hos vissa här....kanske läge att stänga tråden ändå... :-/

iPad Tapatalk HD

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Bondad genom bog och obondat bakom. Även om jag förespråkar bondat och helkopparkulor så jagar jag mest med obondat eftersom jag smygjagar och därmed placerar kulan bakom bog. Har inte behövt kassera någonting mer än skära bort lite vid de moderata in och utgångshålen. Jag gillar effekten av en nosler bst eller sierra gameking som blåser sönder lungorna i småbitar men ändå inte ger ett utgångshål större än en femkrona. Jag håller med Christian om att bondade kulor kan ge en obehaglig helmantelseffekt vid rådjur och hjortjakt. Lyckas man dessutom peta in kulan mellan revbenen på ingångssidan är det inte mycket som får kulan att svampa upp ordentligt med långa flyktsträckor och små hål som följd. Dock ska det inte överdrivas, vid blandad jakt är bondat oslagbart. Samtidigt som det är god etik att döda villebrådet så snabbt som möjligt är det faktiskt god etik att INTE behöva slänga två hela bogar. 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Den effekten kan man dock förstås även få med obondat. Minns särskilt en ostörd älgkalv jag sköt på 60m med absolut fulladdad .375 H&H med 300 grs Sierra SBT. Perfekt i bogvecket, och kalven springer runt, runt i stora cirklar på åkern och kallar på kon... Trodde knappt mina ögon, och Inte kul att se på. Både in och ut mellan revbenen.  

 

Min visst är det skillnad i effekt, på gott och ont. För min jakt var det ett enkelt val att gå över til bondat. Ska man skjuta koppar krävs det litet mer eftertanke, när det gäller hastighet och kulvikter.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.
×
×
  • Skapa ny...