Popular Post Älgflugornas Herre Posted September 13, 2015 Popular Post Posted September 13, 2015 Citerar från min blogg http://lipoptena.blogspot.se/2015/09/pulled-badger.html I frysen ligger en grävling. Styckad, trikintestad och klar att använda. Idag tog jag de små bakstekarna. I fryst skick oljade jag in stekarna. Hävde på grillkrydda och skickade in dem i ugnen på 80 grader. Där fick de tillagas över dagen. När jag började med risotton så drog jag upp ugnen till 200 gradet för att få lite yta på köttet. När ridotton började bli klar tog jag fram köttet och drog isär det med två gafflar så det fick "pulled" känslan. Smaken då? Jo den var OK. Dock inte mer än så. Det är ett mycket mörkt kött med utpräglad viltsmak och antydan till bitterhet. Strukturen påminde om gris. Jag kommer att ta hand om fler grävlingar som mat men inte alla jag fäller. Snarare en per säsong. Det känns mer lagom. Jag funderar på om inte porterstek eller kanske sjömannsbiff skulle vara bra tätter att laga av grävlingkött. 5 Quote
defransson Posted September 13, 2015 Posted September 13, 2015 Klart intressant! Återkom gärna med fler såna här smaktest! Quote
MarkusR Posted September 13, 2015 Posted September 13, 2015 Hur mycket mat är det på en grävling? Det kan inte bli några mängder antar jag. Quote
Stoff Posted September 13, 2015 Posted September 13, 2015 Intressant, kul med lite annorlunda käk. Quote
jenotsuns1 Posted September 13, 2015 Posted September 13, 2015 Det där tror jag att jag står över! 1 Quote
MKJ Posted September 13, 2015 Posted September 13, 2015 Citerar från min blogg http://lipoptena.blogspot.se/2015/09/pulled-badger.html Udda men kul. Unggrävling och brax är bara en generation bort även om det idag känns underligt. 2 Quote
MarkusR Posted September 13, 2015 Posted September 13, 2015 Jag blir helt klart frestad att testa också, hur fel kan det bli? Viktigt med trikinprov såklart. Quote
jenotsuns1 Posted September 13, 2015 Posted September 13, 2015 Eftersom man ska koka sönder köttet spelar det väl ingen roll om det finns trikiner i köttet. De lär dö. Tycker det verkar lika äckligt med eller utan kokta trikiner. Quote
andreas.gren@gmail.com Posted September 13, 2015 Posted September 13, 2015 Riktigt skoj. Kul att det finns folk som vågar bryta lite och inte bara gå på fördomar. Quote
nuke Posted September 13, 2015 Posted September 13, 2015 Känner ni er modiga serveras det ungkråka på Tennstopet i Stockholm på vårkanten. Ska tydligen vara en upplevelse, har inte provat själv..... /Markus Quote
Wizard Posted September 13, 2015 Posted September 13, 2015 Eftersom man ska koka sönder köttet spelar det väl ingen roll om det finns trikiner i köttet. De lär dö. Tycker det verkar lika äckligt med eller utan kokta trikiner. Det är avgörande för vart man gör av slaktresterna. Jag tar inte ur mina vildsvin i skogen utan jag tar allt i en stor plastback med lock och så får det stå kallt tills trikinprovet är klart. Skall vi någonsin få bukt på trikinerna så måste vi vara försiktiga! Rävarna brukar jag elda upp av precis samma anledning. 1 Quote
qvarnhill Posted September 13, 2015 Posted September 13, 2015 Det är avgörande för vart man gör av slaktresterna. Jag tar inte ur mina vildsvin i skogen utan jag tar allt i en stor plastback med lock och så får det stå kallt tills trikinprovet är klart. Skall vi någonsin få bukt på trikinerna så måste vi vara försiktiga! Rävarna brukar jag elda upp av precis samma anledning. Tar heller aldrig ur gris i skogen, inte för trikinernas skull, de finns i alla fall bara i muskelkött, mer för att det blir mer hygieniskt slakt. Rävar och grävlingar blir kräftmat, tänker inte stjäla deras mat! Är man intresserad av lite mer udda mat så kan man försöka få tag på "Jägarfruns kokbok" ISBN 9789119612021, den innehåller allehanda recept för totalt tillvaratagande av skjutet vilt bl.a "stuvad småbäver" och "mulsylta"... 1 Quote
Christian N Posted September 14, 2015 Posted September 14, 2015 Jag har ätit syltat brax, dvs kokt och sedan inlagt i lag, det var ingen höjdare men klart ätbart. Imponerad av viljan att prova detta med grävling, förmodligen skulle det kunna göra sig väl som rökt kött men jag vet inte alls om jag vill prova./Christian Quote
Urban Posted September 14, 2015 Posted September 14, 2015 Har inte provat grävling, men det måste vara bättre än björn iaf..... Quote
Popular Post Christian N Posted September 14, 2015 Popular Post Posted September 14, 2015 Urban- oklart, jag har, när jag var i Alaska ätit en väldigt god björnburgare, å andra sidan kan jag säga att det absolut jävligaste, äckliga jag ätit i frågan om kött var när jag i samma land bjöds på Caribou, av en infödd, det var en brunstig tjur som skjutits och därefter hade man syrat köttet på samma sätt som även görs med alunfåglar, ie Puffins mfl, dvs man syr in köttet i ett sälskinn och gräver ner det under en vinter. Det näst jävligaste jag ätit är/var surhaj som en isländsk jägare hade med sig till en jakt i England. Vid eftertanke känns det som att pulled badger helt plötsligt känns väldigt modest att äta. /Christian 6 Quote
pfrep Posted September 14, 2015 Posted September 14, 2015 funderar fortfarande om det är ett drev oavsett roligt. om det är for real så att säga så kudos! jag har provat mycket konstigt i mina dagar och delar bla Christians uppfattning om att sk hakarl eller fermenterad haj är det jävligaste jag provat. surströmming framstår nästan som fräscht i jämförelse. å andra sidan satt jag i godan ro och tryckte rostade insekter som öltilltugg efter några månader i en förort till Seoul så vem är jag att döma 1 Quote
Wizard Posted September 14, 2015 Posted September 14, 2015 Det är på riktigt kan jag intyga. Grävling har jag ännu inte smakat men sen jag testade räv för en herrans massa år sedan så avtog en del av min nyfikenhet att testa det mesta (en gång!) för herre jösses vad vidrigt det var... Förr åt man både grävling och flera av våra svartfåglar vi knappt tar i med tång i dag och krisar det bara ordentligt så föds uppfinningsrikedomen. Se bara på alla sorters surrogatkaffe som joxades ihop under krigsåren. Det var allt från hasselrötter till brända makaroner som maldes ner för att göra "kaffe", och när det kom till kött så åt man det mesta i många områden. Som bördig från Jämtland så var vi befriad från den typen av krismat med undantag för surströmmingen, men den skiten äter jag inte under vapenhot ändå I England så lever rätt mycket av den gamla krismaten från andra världskriget kvar och då främst råka, kanin, duva, ekorre (trädkyckling som det så fint hette då) och säkerligen ett flertal till djurarter. Grävling och fiskmås är fredade där borta så de åt man inte av den anledningen, men då det var gott om ungråkor, kaniner och grå ekorre så kunde man med enkla metoder skaffa middag ändå. Quote
shamani Posted September 14, 2015 Posted September 14, 2015 jag har provat mycket konstigt i mina dagar och delar bla Christians uppfattning om att sk hakarl eller fermenterad haj är det jävligaste jag provat. surströmming framstår nästan som fräscht i jämförelse.Om man upplever surströmming som "nästan fräsch" då borde landet hakarl görs sättas i karantän... :sick: Quote
pfrep Posted September 14, 2015 Posted September 14, 2015 Okej kanske lite överdrivet med fräscht. Diametrala motsatsen till pulled badger? Koreanskt på rådjursfile 1 Quote
Älgflugornas Herre Posted September 17, 2015 Author Posted September 17, 2015 Eftersom jag skjuter hyfsat med grävling så vill jag prova vad man kan göra med dem. Det känns så infernarliskt dumt att bara kassera. Tidigare har jag kokat skosmörja och gjort rakborstar av nackhår. Har sparat mängder med skinn i syfte att bereda oh sy väska, men det har inte hunnits med. Däremot levereade jag ett gäng skinn till Blekinge museum som en där garvade. De skinnen finns nu utställda i deras utställning om arkeologin inför motorvägsbygget. Att ta tillvara på en grävling kändes helt rätt när det blev en ung höstgrävling en tidig kväll. Då fanns tiden att göra allt by the book. Myket kött blev det absolut inte, och med trikintestet knappast billigt. (Det vanliga vildsvinstestet dög inte riktigt, de ville analysera dubbel mängd för säkerhets skull, dvs dubbel kostnad). Vi får väl se vad det blir nästa gång, men rent spontant känner jag att sjömansbiff borde funka fint. Så för att svara på en fråga en bit upp i tråden. Nog är det på rikigt alltid. För övrigt Håller jag med Christian om att surhaj är riktigt läbbigt även om jag åt det vid en fjord i norra Island, iskalla vindar drog in norr ifrån och hajen följdes av en nödvändigt stor mängd svarta döden. Både för smakens skull och för att driva ut kylan ur kroppen. 2 Quote
vildmark Posted September 27, 2015 Posted September 27, 2015 Har en nyfångad grävling om någon go göteborgare är hungrig Quote
pelle.gvs Posted September 27, 2015 Posted September 27, 2015 Har en nyfångad grävling om någon go göteborgare är hungrigDu.... Tack men det blev pulled pork idag. Håller mig till det ;-) 1 Quote
Nils l Posted September 27, 2015 Posted September 27, 2015 För att ens testa räv eller grävling så tror jag att det ska till ett världskrig för min del. Inte för att jag är kräsen men jag är för bortskämd med bra råvaror för att chansa eller lägga ner tid på kött som är så udda och som inte känns helt ok att stoppa i truten. Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.