Hoppa till innehåll

Sugen på ny bössa, behöver lite åsikter


Takko

Recommended Posts

Sant sidelock, djävulen har tatt mig, sitter på högra axeln och flinar och säger byt, byt, byt. Budget, nja kan nog sträcka mig till 15-20 emellan men då måste det vara optimalt. Kan nog tänka mig en ombyggnad av befintlig också efter era råd.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Som jag ser det på din spec ovan så är det bara lägre vikt du kan vinna på att byta bort m65. Vilket föranleder frågan, hur långt bär du bössan egentligen och kan problemet lösas med ett bättre bärsystem? För drar du på dämpare på bössan du eventuellt byter till så är viktminskningen genast borta.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

M65:an är inte för tung på något vis. Continentalen däremot är ju lite tyngre och inte lika rolig och knata med. Går med hundföraren i bland men inte mycket knatande direkt. Det är ju som sagt att suget som ligger där och jag brukar inte byta vapen ofta. Denna 30-06:a har varit med i över 20 år så visst börjar man längta efter nåt nytt eller förändring. Den enda nackdelen med bössan är patronläget, att inte vilken ammunition som helst löper in bra, Oryxen funkar men inte alla utan en del kan ta i lite när man repeterar.

Sedan kanske man inbillar sig att man får "säkrare" vapen om man byter till något nytt.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hade typ samma fel på continentalen och där fick man bearbeta fasen i läget. Visst det går att fixa, men jag står i valet att byta eller fräscha upp Bettan. Känns som att alla tycker M65 :an är bra och att det inte är värt att byta till Sako, Sauer eller dylikt. Mer åsikter från forumet behövs.

Byta och till vad?

Göra en uppgradering på M65:an?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Stort tack till er som lämnat råd och tips. :smile: Nu har jag blivit riktigt velig och kanske skall man rusta upp påken man har. Jag får försöka summera lite här nedan och kom gärna med åsikter om det. Först om jag skall byta så har det ju kommit lite råd på vägen:

Merkel = krånglar?

Sauer = bra val?

Sako = modell 75 i så fall?

Mauser = bra val?

T3 = inte nämnd, sämre än M65?

 

Sedan frågan om att bygga om bössan, finns det rekommendation på bra smed. Och vad skulle ni göra med bössan för att få en optimal påk av denna M65 (30-06)?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Sako 85 i 6,5x55 har de på Rosersberg där jag övade inför jägarexamen. Det hände så gott som varje gång att en patron studsade mot kikaren tillbaka ner i lådan. Det kanske är en vanesak men jag var inte imponerad.

Sauer är fina men jag gillar inte säkringen på 101 där en jobbig liten knapp på säkringen skall tryckas in för att kunna säkra. De har enkelradiga magasin på 202 och 404 och jag som gillar älgbana vill ha kryssmagasin för kapaciteten. Om du kommer överens med säkringen på 101 så får du ett gott alternativ där.

Mauser behöver kanske inte utvecklas mer av mig.

T3 hade jag köpt om inte jag hittade en beggad M03. Byt ut tupperware-stocken mot en GRS så är T3 en vinnare. Men frågan är om den är bättre än din M65, ingen aning då jag inte kommit i kontakt med M65. T3 finns standard med kortare gängad pipa i .308 och det är trevligt för ett mer kompakt paket. Finns GRS till M65 behöver du inte köpa en T3 annat än för kaliberbyte.

Som prylbög har känner jag sympati för ditt problem då du vill byta utan att ha trängande skäl.. :)

Skickas från min iPad via Tapatalk

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Vill börja med att nämna att jag tog jägarexamen i våras och att jag bara ägt mitt nuvarande vapen. Men, det är en Sauer 101, 308 win, syntet med möjlighet att justera kolvkammen. Ingen dämpare ännu. Som någon nämnt, känn efter om säkringen passar dig. Jag tycker att jag fick kläm på den ganska snabbt. Annars upplever jag den som Snygg :) och smidig. Ffa tycker jag den känns lätt och gedigen att repitera med om jag jämför med Tikka t3 som jag använde med jägarskolan. Men något annat har jag inte att jämföra med. Lycka till i sökandet och glöm inte att det är lite av det trevliga att brottas med djävulen på axeln och att i sitt sinne köpa flera bössor innan det blir av eller inte.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Ja brottas får man, men det är väl lite av nöjet. Gott att du trivs med din Sauer 101, verkar ju vara en ok bössa. Känner mer efter en lång kväll och läst mycket tester och varit grannforat mm att det börjar gallras lite.

Väljer nog bort Sako 85 att titta på.

Som det ser ut nu skall jag försöka klämma lite på Mauser M12 och kanske en begagnad M03. Sauer finns med i bilden också.

Sedan är ju det här med att behålla M65.an i kaliber 30-06. Känns som att det är ett alternativ när man läser Urbans och danskens inlägg men då är det ju modifieringar som jag behöver råd med. Många pratar ju om att byta stock på T3 till GRS även på T3 tråden på grannforat. Finns dessa till M65 också, någon som vet?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Tänkte mig kanske inte riktigt så extrem kolv men tack för tipset TekDr.

Börjar mer o mer snöa in på en M12 så nästa steg blir o klämma lite på några bössor innan jag bestämmer hur jag går vidare. Vill inte starta ny tråd om ombyggnad av M 65:an men om någon har råd/tips på hur man kan bygga om den så mottages det gärna för att få lite balans mot ett byte. Urban, vad har du gjort med dina påkar?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Inte mycket.....

Contenitalen har jag bara tryckt ner i en grs hunter kolv.

M65an har jag kapat pipan ner till 50 cm, tror jag.

Lagt in en kil i kolven för lite högre kolvkam, samt sattit dit fluschcups på vänstersidan på kolven för ett bekvämare bärande, när jag bär bössan i rem.

Det som återstår, för att jag ska vara nöjd....

Montera öppna riktmedel, samt en smidig oöm kolv, helst i laminat. Någon form av kolvkamshöjare skulle inte vara fel eller, då jag har för avsikt att skifta mellan kikare och öppna rätt frekvent.

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Vet du hur dyra skotten är egentligen....!!! [emoji47]

Klart det ska smälla när man skjuter!! [emoji1]

Skämt åsido...... Har allvarliga funderingar på dämp till 30-06an, ska bara hitta en lösning som funkar vad gäller öppna riktmedel!

Har fundrat på ett fiberkorn på dämparen och ett hålsikte......

Kommer nog att vara många funderingar innan jag kommer till skott!

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag tänkte inte på du knatar med hund som du gör. Då är ju öppna bra, och dämparen pajar ju konceptet. Och visst är det kul när det smäller :-) men jag slarvar ju med kåpor, trivs inte riktigt med dom till dom få skotten en skjuter.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag är faktiskt inne på dämpare jag med.....Ska bara lösa det praktiska kring de öppna.

Ska man inte skjuta gris inne i granplanteringar/vassar så funkar aimpoint ypperligt också.....

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Aimpoint är vettigt, har det på drillingen och det funkar ok på drevjakt med hund. Klart att i tätningar med nassar kan det ju vara bättre med öppet i ditt fall.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Såg i senaste Vapentidningen att Eotech fick någon typ av "bäst i test" för snabba skott på nära håll. Något att fundera på om man skall skjuta alldeles framför fötterna.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hmmm.... Funderat efter råden som dykt upp. Skall åka upp till Torsbo om ett par veckor och klämma lite på några bössor och se om jag blir mer beslutsam om vilken väg jag skall välja, byte eller bygga om. Tack för tipsen, det jag skall klämma lite på är Mauser o Sauer sen får vi se.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 2 weeks later...

Velar runt just nu. Var o klämde på några byssor i veckan på Torsbo. Sauer 101:an var inte så dum. Men någon med erfarenhet utav Sako 85, blev lite förtjust i den. Kastar hylsor högt har jag hört vid utdraget. Skall klämma på en Mauser m12 när tillfälle ges. Sedan kanske det slutar med lite upgrade på M65:an i stället. Är dock förtjust i möjligheten att plundra i säkrat läge.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.
×
×
  • Skapa ny...