Älgflugornas Herre Posted April 22, 2022 Posted April 22, 2022 22 minutes ago Hipshot sa: Tänk om det gick att få veta *exakt* vart strömmingen tar vägen? Det finns tex i danskt hundfoder.. vilket foder? Finns den i svenskt foder? Tror det finns lite sprängkraft i detta.. Det där är en viktig fråga. En förutsättning för att kunna visa konsumentmakt. 1 Quote
lsjonsson Posted April 22, 2022 Posted April 22, 2022 Sälarna är stora i käften och sväljer en hel del strömming. Quote
JaktTotte Posted April 22, 2022 Posted April 22, 2022 På 2022-04-20 at 12:55 culot sa: Jag TROR iallafall att det industriella trålfisket är ett större hot mot Östersjön-bottenhavets-bottenvikens strömming bestånd än säl och skarv, men många bäckar små. Notera att jag inte är emot yrkesfisket på något sätt jag är ju det själv för bövelen 🙂 Det är det industriella jag anser fel. @ÅlandsFilip va säger du? Om strömmingen kring norra Ålands hav å Bottenhavet? Quote
ÅlandsFilip Posted April 22, 2022 Posted April 22, 2022 https://www.sportfiskarna.se/Om-oss/Aktuellt/ArticleID/12522/Havs-och-vattenmyndigheten-rekommenderar-att-storskaligt-trålfiske-flyttas-ut-i-Östersjön Den som vill Östersjön någonting gott ska givetvis sprida ordet. Det behöver verkligen komma upp på tapeten. Det finns iallafall hopp, rösterna mot trålfisket blir bara högre och högre. Det finns också ett stort mörkertal i trålarnas fångster, bl a fångar trålarna mer torsk än vad som får fiskas torsk på många platser. Alla utrotningshotade arter osv fastnar givetvis också. Quote
lsjonsson Posted April 22, 2022 Posted April 22, 2022 https://fiske.zaramis.se/2021/08/20/sanningen-om-surstrommingen/ https://www.google.com/search?q=strömmingsfisket+i+bottenviken+till+surströmming&rlz=1C1CHBF_svSE981SE981&oq=strömmingsfisket+i+Bottenviken+till+surströ&aqs=chrome.2.69i57j33i10i160j33i21.20463j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8 Vad jag har hört från dom som fiskar strömming här uppe så finns det alldeles för mycket säl. Sälen har fått växa obegränsat, tycker fiskarna. Det är vad jag har hört av dom som jag känner. Quote
culot Posted April 22, 2022 Author Posted April 22, 2022 3 minutes ago lsjonsson sa: https://fiske.zaramis.se/2021/08/20/sanningen-om-surstrommingen/ https://www.google.com/search?q=strömmingsfisket+i+bottenviken+till+surströmming&rlz=1C1CHBF_svSE981SE981&oq=strömmingsfisket+i+Bottenviken+till+surströ&aqs=chrome.2.69i57j33i10i160j33i21.20463j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8 Vad jag har hört från dom som fiskar strömming här uppe så finns det alldeles för mycket säl. Sälen har fått växa obegränsat, tycker fiskarna. Det är vad jag har hört av dom som jag känner. Stockholm har sanslöst med säl, och hade jag tålamod att vaka så hade jag kunnat skjuta rejält många, man kan lägga abborre nät som åtel då det är fan osvikligt sätt attlocka säl 1 Quote
lsjonsson Posted April 22, 2022 Posted April 22, 2022 21 minutes ago culot sa: Stockholm har sanslöst med säl, och hade jag tålamod att vaka så hade jag kunnat skjuta rejält många, man kan lägga abborre nät som åtel då det är fan osvikligt sätt attlocka säl Jag har sett hur näten ser ut här uppe när sälen har varit i farten. Det är bara skallen kvar o lite av ryggraden Quote
Hipshot Posted April 23, 2022 Posted April 23, 2022 Måste vara smutt att banka en säl, skära upp och lämna på någon klippa sen hantera trut och kråka typ dagen efter Kan inte sportfiskarna eller någon annan gräva i vart fiskmjölet tar vägen? Det borde ju vara in i helvete känsligt.. jag vet en dansk fodertillverkare som har fiskmjöl i fodret, hade varit spännande om det visade sig innehålla östersjöströmming från industrifisket... 1 Quote
culot Posted April 23, 2022 Author Posted April 23, 2022 8 hours ago Hipshot sa: Måste vara smutt att banka en säl, skära upp och lämna på någon klippa sen hantera trut och kråka typ dagen efter Kan inte sportfiskarna eller någon annan gräva i vart fiskmjölet tar vägen? Det borde ju vara in i helvete känsligt.. jag vet en dansk fodertillverkare som har fiskmjöl i fodret, hade varit spännande om det visade sig innehålla östersjöströmming från industrifisket... ironiskt sett är att det blir ofta fiskfoder till norsk lax 1 1 Quote
culot Posted April 23, 2022 Author Posted April 23, 2022 8 hours ago Hipshot sa: Måste vara smutt att banka en säl, skära upp och lämna på någon klippa sen hantera trut och kråka typ dagen efter Kan inte sportfiskarna eller någon annan gräva i vart fiskmjölet tar vägen? Det borde ju vara in i helvete känsligt.. jag vet en dansk fodertillverkare som har fiskmjöl i fodret, hade varit spännande om det visade sig innehålla östersjöströmming från industrifisket... han som i Roslagen sålde säljakt hamnade ju i bajset när han lämna flådda sälar på berget Quote
Hipshot Posted April 24, 2022 Posted April 24, 2022 Nja.. han fick väl skit för att bankat säl på fel sida någon gräns eller nåt? Quote
ÅlandsFilip Posted April 24, 2022 Posted April 24, 2022 50 minutes ago Hipshot sa: Nja.. han fick väl skit för att bankat säl på fel sida någon gräns eller nåt? Både och, lite därtill. Man ser honom på åländska sidan ibland, så han är nog ganska bra på det där.. Quote
MagnusN Posted April 24, 2022 Posted April 24, 2022 Har en kompis som jobbat för lst och något projekt med utsättning av öringsyngel. Han menar på att biomassan i Östersjön är rubbad. Det finns alldeles för stor andel spigg som käkar upp rom och yngel. Snabblösningen skulle vara att fiska ur spigg (som blir fiskmjöl). Är väl inte den enda orsaken till mindre bestånd av matfisk. 2 Quote
Hipshot Posted April 24, 2022 Posted April 24, 2022 Spigg.. det där har jag tänkt på, när man var liten så såg man enstaka storspigg.. de var på intet sätt ovanliga men aldrig att man såg några direkta mängder. Förförra sommaren på Öland.. under en bättre lampa ute på en pir.. Det var så sjuka mängder spigg, aldrig sett ngt liknande!! Det liknade ett sånt här strömmings stim eller sill som jagas av rovfisk.. makalöst mycket! Klart det påverkar, de käkar rom och det finns inte längre abborre eller tärna nog att äta upp dem. Quote
ÅlandsFilip Posted April 24, 2022 Posted April 24, 2022 27 minutes ago MagnusN sa: Har en kompis som jobbat för lst och något projekt med utsättning av öringsyngel. Han menar på att biomassan i Östersjön är rubbad. Det finns alldeles för stor andel spigg som käkar upp rom och yngel. Snabblösningen skulle vara att fiska ur spigg (som blir fiskmjöl). Är väl inte den enda orsaken till mindre bestånd av matfisk. Tillbakagången av rovfisken som äter vitfisk, spigg mm. är den grundläggande orsaken. När torsken och gäddan sakta försvinner och vi fiskar upp strömmingen finns det inte längre någon balans. Spigg och vitfisk som klarar sämre förhållanden ökar, vilket bidrar till ännu sämre vattenkvalitet och högre dödlighet i rommen hos alla rovfiskar. En ond cirkel som vid det här laget är svår att stoppa. Om 20 år är strömmings-, gädd- och torskbestånden spillror. Botten är död och en återhämtning kommer ta hundratals år. Det är inte säkert att det blir bra under människans tid på jorden, ungefär som atlanttorskens utrotning. Quote
lsjonsson Posted April 24, 2022 Posted April 24, 2022 2 hours ago Hipshot sa: Spigg.. det där har jag tänkt på, när man var liten så såg man enstaka storspigg.. de var på intet sätt ovanliga men aldrig att man såg några direkta mängder. Förförra sommaren på Öland.. under en bättre lampa ute på en pir.. Det var så sjuka mängder spigg, aldrig sett ngt liknande!! Det liknade ett sånt här strömmings stim eller sill som jagas av rovfisk.. makalöst mycket! Klart det påverkar, de käkar rom och det finns inte längre abborre eller tärna nog att äta upp dem. Spiggen har ju även forskarna nämnt i sina rapporter över den minskade tillgången på gädda, m. m. i Östersjön och det har dom gjort länge. Quote
culot Posted April 25, 2022 Author Posted April 25, 2022 Någon klok inom fisket och skarv debatten förkunnade att skarven plockar mellanskiktet på fisk och det mellanskiktet har som basföda spigg som sedan exploderar , spigg som gladeligen käkar rom ..... "Förr " som man alltid säger när man börjar bli till året, så fick man alltid titt som tätt Gädda i näten, sedan nån då och då för att numera i princip aldrig nån matgädda, abborre och sik fisket har gått upp och ner de senaste åren men förra säsongen var enbart ett par lyckade lägg vid midsommar sedan var det skralt, och det skrala delades med säljäveln och mina förhatliga skarvar. Quote
JaktTotte Posted April 26, 2022 Posted April 26, 2022 På 2022-04-23 at 08:18 Hipshot sa: Måste vara smutt att banka en säl, skära upp och lämna på någon klippa sen hantera trut och kråka typ dagen efter Välbeprövat koncept. Inser nu att säl och skarvproblematiken skiljer sig mellan Sverige och i mitt fall Åland. Jag som registrerad fiskare får ju skjuta skarv och säl invid mina bragder t.o.m från stillastående båt... 1 Quote
Popular Post culot Posted June 30, 2022 Author Popular Post Posted June 30, 2022 Efter två dåliga lägg med endast 3 sikar och nån abborre så föreslog hustrun att vi skulle garnsätta igår kväll , så när vil lite sent som vanligt drog garnen , det första ett ihopknutet långränne med 50 maska där vi siktade på sik så satt det 7-8 grova abborrar och 5-6 flundror , sen bar det ut till ett likadant men något längre typ 6 st ihopsatta 6fots 50 maska men INTE ett jävla någe, inte ens den obligatoriska strömmingen elr en ynka lite flundra ….. sen hade vi 4 garn på grunt vatten och där var det fanimej fesk 35 grova borrar och minst lika många mört , sen vart det kapplöpning med tiden att rädda de abborrar som gått på tidigt och låg på gränsen, jag luktar dock alltid på gälarna och om det efter en spolning med färskvatten liknar det minsta så åker dom, är dom fortfarande inte stela så brukar det gå bra. Sen vart det till att filea på löpande band och det vart 5,5 kg abborre file i frysen 😜 3 Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.