Jump to content

Jägarexamen/Intensivkurs


Jimpa27

Recommended Posts

2 hours ago Jimpa27 sa:

Hej Jägare,

Är det någon här som gått Viddernas intensivkurs i Örebro och kan rekommendera?

Vad har du för erfarenhet av jakt idag?

Link to comment
Share on other sites

Går man en intensivkurs skall man vara beredd på en omfattande inläsningssatsning månader inför kurstillfället. Annars är de inte mycket att hänga i julgranen.

Och har man inte tillgång till de aktuella jägarexamensböckerna så kan man ju tex läsa Jakt i norden/sverige av Sten Christoffersson (som väl även skrivit jägareförbundets kursböcker). Att plugga djurarter, särskilt fåglar och då via fågelböcker, är också en bra förberedelse.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Guest 6.5x55SM
43 minutes ago Dansken sa:

Det finns hästägare i länet som är föga imponerade av intensivkurser.

Hästägare verkar föga imponerad av allt som smäller oavsett när, hur och var. Dom har ensamrätt på markerna har jag hört. 

Link to comment
Share on other sites

Guest 6.5x55SM
Just now Dansken sa:

Hästen i fråga vart inte bara rädd- den vart död......

Menar du att nån tog hästen för en älg eller nåt och provade en smäll? Har det med intensivkurs att göra isf eller intelligents :D? Jag tror dock också att intensivkurser är sämre än inlärning över längre tid.

Link to comment
Share on other sites

Det har att göra med att det tydligen var skyttens första jakt. Det var en travhäst med 1,70 meters mankhöjd med ett vitt täcke över sig mot insekterna som sköts i förbjuden skjutrikning i tron att det var ett vildsvin.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

52 minutes ago Dansken sa:

Det har att göra med att det tydligen var skyttens första jakt. Det var en travhäst med 1,70 meters mankhöjd med ett vitt täcke över sig mot insekterna som sköts i förbjuden skjutrikning i tron att det var ett vildsvin.

Jo det har väl trillat både hästar och renar lite här och var under svårförklarliga omständigheter och för jägare med vitt skild bakgrund/utbildning. Det har ju faktiskt till och med skjutits människor i tron att det varit älg. Fy f-n... Däremot kanske man skall vara lite försiktig med att döma intensivkurserna efter detta. Jag är övertygad om att det saknas mycket i dessa intensivkurser. Men att vara säker på vad det är man avlossar skottet mot borde ligga tämligen högt upp på prioriteringen. Personligen tror jag (Ok det är ren spekulation det erkänner jag) att flera av dessa oförklariliga felskjutningar hade kunnat undvikas om skytten hade haft en handkikare lätt tillgänglig... Jag tror också (Om jag nu fortsätter att spekulera) att intensivkurserna har en roll att fylla. Men det gäller då att de som går dessa kurser förstår vad de ger sig in på. Syftet med kursen blir att få examen. Mycket av kunskapen skall man nog vara beredd på att inhämta någon annanstans. Har man t.ex. mycket jakt i sin närmaste bekantskapskrets/familj så kan det nog funka. Jag skulle t.ex. gärna skicka iväg min fru på dylik kurs. Elaka tungor gör gällande att det bara handlar om att jag vill ha en större garderob men jag vill gärna att hon skall få ha sitt eget pass någon gång. Eller att vi skall kunna dela på oss och skida till varsitt känt Orrtillhåll för att skrämma dem till varandra. OSV.

MVH // Henrik

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago Dansken sa:

Det finns hästägare i länet som är föga imponerade av intensivkurser.

Underbar kommentar :lol::lol::lol: !

Link to comment
Share on other sites

13 hours ago Jimpa27 sa:

Hej Jägare,

Är det någon här som gått Viddernas intensivkurs i Örebro och kan rekommendera?

Läs hemma själv, det gjorde jag. Beställ böckerna på nätet. Kostnadseffektivt om inte annat och jag klarade samtliga prov på första försöket, trots att jag aldrig tidigare har hållit i ett skarpt vapen.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago Dansken sa:

Hästen i fråga vart inte bara rädd- den vart död......

Det var ju mindre roligt förstås. Inte bara för hästen...

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago Dansken sa:

i tron att det var ett vildsvin.

Du menar inte allvar !?

Link to comment
Share on other sites

En intensivkurs har sina begränsningar men jag ser stora fördelar i att det möjliggör för människor att komma ut i naturen med jägarexamensbeviset i fickan. Självklart är man inte färdig jägare efter en helgkurs. Det är man inte efter 12 månader i en studiecirkel heller. Det viktigaste är att komma igång och avlägga sin examen. Vägen till färdig jägare finns i skogen, inte i böckerna. Det viktigaste, oavsett vägen till sin examen, är att komma ihåg sina egna begränsningar. 

Mitt stalltips är att läsa böckerna hemma och ragga upp någon att följa med på 1-2 jakter som åskådare. Ta dig till en trevlig (och gärna mindre) skjutbana och be om hjälp med att komma igång med skyttet. Med den bakgrunden är det mycket enkelt att avlägga proven i ett senare skede. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago henke67 sa:

Det har ju faktiskt till och med skjutits människor i tron att det varit älg. Fy f-n

Kan inte låta bli att skratta, även om det inte är roligt :lol: !

Link to comment
Share on other sites

För mig gäller att för att lära mig om (framförallt) jakt,så blir det att frekvent besöka skjutbanan och komma i kontakt med folk som har erfarenhet, samtidigt som jag lär mig att hantera vapnet. När den dagen kommer, då jag kommer med i ett jaktlag, blir det (ånyo) för mitt vidkommande att hålla öron och ögon öppna och truten stängd. På så sätt lär man sig nog snabbast (och bäst) skulle jag tro. 

Sedan kan jag nämna (igen) att jag är inte speciellt "trigger - happy", när det gäller att skjuta på levande varelser. Skjuta, det kan jag göra på skjutbanan, men i skogen gäller det för mig (och det är min absoluta målsättning): Knall och fall. I annat fall är det bättre att avstå att avlossa skottet. För mig är målsättningen precision i skyttet ( i den mån det går), snarare än "spray - and - pray". 

Anlägg, ett djupt andetag, fokusera, sikta och ev. avlossa kulan, med knall och fall som resultat. Vid tveksamhet; Avstå ! Och naturligtvis; Alltid säkerheten först !!!

Link to comment
Share on other sites

Här tog jag min examen: http://www.storarickebygard.se/Kursinnehall.htm

Tror inte jag skulle blivit någon sämre eller bättre jägare om jag gått någon 12 månaders utbildning med någon dag här och där. Du blir inte kung i skogen på vare sig intensivkurs eller studiecirkel. Jag har märkt att det anses lite fult att gå intensivkurs och att man ska gå en lång studiecirkel som endast tar längre tid men innehåller samma information. Hur nu det kan vara något bättre vet inte jag. Sen får man ju såklart fylla på med kunskap från andra som jagar eller på forum som detta. Fråga och fråga. Öva och öva. Det är så man lär sig. Sen begår alla misstag, även dom som gått studiecirkel. Men hur i helvete man kan ta en hästkrake med täcke för ett vildsvin är ju helt ofattbart. Det har ju inte med utbildningens typ att göra utan snarare med ett gravt synfel.

Link to comment
Share on other sites

Jag har själv suttit i skymningen och siktat på vad jag kunde ha svurit på var ett stort vildsvin - MEN eftersom jag inte kunde garantera det samt att det var första gången jag var på denna marken och satt i detta tornet så fanns det bara ett alternativ, avbryta och gå fram och titta vad det var innan jag gick till bilen.

Det var huvudet på en ko som stod och idisslade i hagen bredvid som jag hade sett, som stack upp ovanför krönet bredvid mig.

Kan jag inte könsbestämma djuret och vara säker på omgivningen så kröker jag inte på fingret heller. Sedan detta tillfället så vakar jag inte gris på okänd mark utan att ha gått runt marken i dagsljus innan. Eftersökslampa på vapnet borde vara obligatoriskt för vakjakt på vildsvin - inte förbjudet som det är i dag, så man kan verifiera bättre innan man kröker fingret. Detta anses vara osportsligt eller vad de nu har för argument och då är det bättre utan tydligen... <_< (och inga kommentarer nu om att "det är det ingen som kan kontrollera och ha det ändå" för det är ett jaktbrott!)

Vad gäller intensivkurs eller ej så beror det på. Den som av genuint intresse som läser på för kung och fosterland hemma har här en möjlighet att kunna få hjälp med finliret och avklara sin examen. Där är det ett bra komplement till den långa - men lärorika - studiecirkeln.

Tyvärr så är det många som tycker det är så fruktansvärt tråkigt att sitta i flera månader och läsa och lära sig om jakt, djur och natur och bara vill kunna köpa sina vapen så snabbt som möjligt! De har helt missat poängen. Även om man inte var någon expert på att köra bil när man tog körkortet så hade man tillräckliga kunskaper för att inte ställa till med dumheter i trafiken. Samma skall gälla vid jägarexamen tycker jag. Alla klarar inte av att ta körkortet, så är det bara, och alla skall heller inte klara av att ta jägarexamen. Som pmt säger så är det ingen rättighet eller att "alla" skall kunna vara jägare. Bevisligen...

Sen finns det de som verkligen brinner för att bli jägare men av olika anledningar faktiskt inte kan gå en studiecirkel och då är det bra att det finns alternativ, men jag har frågat ett par som av tidsbrist inte kunde deltaga på studiecirkel vart de skulle finna tiden till jakten då? Det handlar ju så lite om att kröka fingret och så mycket om viltvård och ett arbete för att få till en bra jaktmark!? Tyvärr så är det få icke-jägare som känner till den faktorn ty allt för många tror bara att det är att skjuta hej vilt i skogens outtömliga skafferi...

Jag har varit ledare/coach för hagelskytte för blivande jägare på jägarexamen och jag kan lätt säga att utan min, eller någon annans, hjälp så hade det blivit pannkaka av uppskjutningen. Jag har också informellt stoppat ett par individer för att klara skjutproven. (Ok, de hade inte klarat skjutproven i första taget ändå, och inte i tredje taget heller, men de var absolut olämpliga att ha i skogen och att äga jaktvapen.)

Jag har sett traktorer med hål i också så det var inget isolerat fenomen i den där hästhagen... 

Link to comment
Share on other sites

Är ni lika notoriskt emot intensivutbildningar för B-körkort som ni är emot intensivutbildningar för jägarexamen? Någon som är grön i skogen kan välja att ställa ifrån sig vapnet mitt i en jaktbar situation. Någon som är grön i trafiken kan inte bara dra i handbromsen i en trafiksituation. Jag har hellre passet bredvid en grön jägare än vara i en rondell med en grön medtrafikant. I skogen kan jag välja vem jag vill jaga med. I trafiken får man stå ut med de som finns där. 

Det är lätt att se fel på djur i mörker. Katter kan förväxlas med räv. Hundar kan förväxlas med räv. Tamboskap kan förväxlas med vilt.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22362491.ab för att nämna ytterligare exempel som blivit allmänt känt. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...