lsjonsson Posted August 15, 2017 Author Posted August 15, 2017 1 hour ago mdef sa: Vad heter de där vilda körsbären som vi har här? Är det kort och gott just det: "vilda körsbär"? Trädet vi har på landet har inte ett enda bär i år men hade en burk sylt jag gjorde på dem förra året. Det blir rätt syrligt men lägg i lagerblad och man får en fantastiskt god lite kraftigare sylt. Idag kom brorsdottern över med sticky brownies. Glass och lite av den sylten uppvärmd, så ... man behövde inte fråga igen! Bild på trädet el skriv ett mail till växtekolog. Hon jobbar på Stockholms universitet. Jag vet inte om hon har sem. ännu. Skicka med ett närfoto på träd o bär om du anlitar henne. Matilda Arnell matilda.arnell@su.se Jag har haft fråga till henne o jag har fått svar. 1 Quote
lsjonsson Posted August 15, 2017 Author Posted August 15, 2017 På 2017-08-13 at 21:12 Dansken sa: Jag har noterat att det är ofantliga mängder av rönnbär i år: buskarna bågnar av vikten av alla bär. Blir god gele' utav dessa till älgsteken Samma här men det är ett bra tag tills dom är klarar för att plockas. Quote
lsjonsson Posted August 15, 2017 Author Posted August 15, 2017 1 hour ago vildmark sa: Fågelbär? Menar du mdef:s körsbär? Jag minns från tiden vid stugan n Aneby så kunde man stöta på körsbärstid ute i det vilda på några ställen som det hade legat torp men jag minns inte vad de hette, 2-3 olika sorter om jag inte minns fel. Quote
vildmark Posted August 15, 2017 Posted August 15, 2017 Mdef's körsbär tänkte jag på.. heter de inte fågelbär de som är vilda? Har ett sånt i hönsgårn.. 2 Quote
lsjonsson Posted August 16, 2017 Author Posted August 16, 2017 6 hours ago vildmark sa: Mdef's körsbär tänkte jag på.. heter de inte fågelbär de som är vilda? Har ett sånt i hönsgårn.. Ok! Jag har aldrig hört fågelbär förut vad jag minns. Quote
Popular Post Nils l Posted August 16, 2017 Popular Post Posted August 16, 2017 Tio kilo hjortron i går. Arton kilo ligger i frysen av årets bär. 3 Quote
lsjonsson Posted August 16, 2017 Author Posted August 16, 2017 16 minutes ago Nils l sa: Tio kilo hjortron i går. Arton kilo ligger i frysen av årets bär. Härligt Nils! Quote
Nils l Posted August 16, 2017 Posted August 16, 2017 Har ju lite samlarmani när det gäller bär och svamp. Min inneboende ekkorrgen har just gått bananas. Ska det här lyckas måste jag snart ner till morbror i Uppsala och lämna ifrån mig bär och fisk för nu har jag fyllt mina frysar och brorsans samt frysen i stugan. Tänkte bara nyttja Qvarnhill som svampplockarguide mot lite bär i ersättning men han verkar ha gömt sig någonstans. 1 Quote
lsjonsson Posted August 16, 2017 Author Posted August 16, 2017 5 minutes ago Nils l sa: Har ju lite samlarmani när det gäller bär och svamp. Min inneboende ekkorrgen har just gått bananas. Ska det här lyckas måste jag snart ner till morbror i Uppsala och lämna ifrån mig bär och fisk för nu har jag fyllt mina frysar och brorsans samt frysen i stugan. Tänkte bara nyttja Qvarnhill som svampplockarguide mot lite bär i ersättning men han verkar ha gömt sig någonstans. Hehe! Med hjortron kan du muta dom flesta till svampguide, m. m. Quote
Jämta Posted August 17, 2017 Posted August 17, 2017 Drunknar så smått i gurkor, så mycket inlagd gurka blir det Och sen blev det en till liten omgång tomat-paprikapuré också 2 Quote
lsjonsson Posted August 17, 2017 Author Posted August 17, 2017 3 hours ago Jämta sa: Drunknar så smått i gurkor, så mycket inlagd gurka blir det Och sen blev det en till liten omgång tomat-paprikapuré också Du får gärna skriva ner receptet på tomat-paprikapuré. Quote
Jämta Posted August 17, 2017 Posted August 17, 2017 21 minutes ago lsjonsson sa: Du får gärna skriva ner receptet på tomat-paprikapuré. Javisst, men jag höftar ju allt, så några mått och tider finns ju inte Ingredienser:Grovt delade tomaterGrovt hackad paprikaVitlöks/timjanoljaSaltGrovmalen svartpepparFärsk persiljaEn nypa socker för att runda av tomatsmakenVärm oljan, pytsa i alla ingredienser och låt puttra på medelvärme tills tomater och paprika är övermjuka, mixa ordentligt och sen tillbaka i den då ursköljda pannan. Koka upp igen, låt puttra på svag värme så det reduceras ner och blir mer koncentrerat, smaka av och häll upp i varma burkar. 1 Quote
lsjonsson Posted August 17, 2017 Author Posted August 17, 2017 1 hour ago Jämta sa: Javisst, men jag höftar ju allt, så några mått och tider finns ju inte Ingredienser:Grovt delade tomaterGrovt hackad paprikaVitlöks/timjanoljaSaltGrovmalen svartpepparFärsk persiljaEn nypa socker för att runda av tomatsmakenVärm oljan, pytsa i alla ingredienser och låt puttra på medelvärme tills tomater och paprika är övermjuka, mixa ordentligt och sen tillbaka i den då ursköljda pannan. Koka upp igen, låt puttra på svag värme så det reduceras ner och blir mer koncentrerat, smaka av och häll upp i varma burkar. Tack Jämta! Frun är mycket för att höfta så det är jag van vid i hennes matlagning. Quote
lsjonsson Posted August 18, 2017 Author Posted August 18, 2017 6 hours ago Lars sa: Skytte ger fina hinkar för hjortron Quote
lsjonsson Posted August 18, 2017 Author Posted August 18, 2017 Har varit ute o plockat vildhallon på ett stort hygge idag o fina var dom också, men långt ifrån Jämtas kvantiteter. Knappt 2 l blev det. Egentligen var jag ute o lingonrekade för att se hur långt mogna lingonen var o springer på hur mycket vildhallon som helst och så var det med mygg o knott också. Det var i princip vindstilla. Jag får ta med mig frun dit så får hon hjälpa till att plocka. Nu är Jonsson rätt nöjd med sig själv. 2 Quote
Popular Post Lars Posted August 18, 2017 Popular Post Posted August 18, 2017 Idag körde jag myrlöpning kombinerat med hjortron 3 Quote
Jämta Posted August 18, 2017 Posted August 18, 2017 Bara äppelsaften som saknas Japp, plockade det sista av rödvinbären idag. Quote
lsjonsson Posted August 19, 2017 Author Posted August 19, 2017 7 hours ago Jämta sa: Bara äppelsaften som saknas Japp, plockade det sista av rödvinbären idag. Lingondrickan då? Quote
Jämta Posted August 19, 2017 Posted August 19, 2017 4 hours ago lsjonsson sa: Lingondrickan då? Hu, sånt går ju inte att dricka Quote
Jämta Posted August 19, 2017 Posted August 19, 2017 Alltså.. Detta är nog fasiken bland den bästa smaksättaren som finns, fullpackad med smak och så jäkla god, sitt något oaptitliga utseende till trots.. Grön paprikapuré med vitlök, kryddor och örter 1 Quote
lsjonsson Posted August 19, 2017 Author Posted August 19, 2017 6 hours ago Jämta sa: Hu, sånt går ju inte att dricka Haha! Smaka det så illa? Här dricks det med nöje. Quote
Nils l Posted August 20, 2017 Posted August 20, 2017 Blåbären börjar vara mogna. Plockat femton liter i förrgår. 1 Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.