Jump to content

Tikka T3 Varmint Problem


TanzaniaLinus

Recommended Posts

pij

Hej hopp!

I sep 2016 var det dags för bössbyte för min del. Då jag jagar mycket Räv och annat predatorvilt blev det en 22-250 Rem.

Jag åkte ner till Jaktia butiken där jag bor och ville göra en beställning på en Tikka T3 Supervarmint, Då de inte fanns någon hemma eller på lager blev det en Varmint. Butiken bjöd på Gängningen och jag köpte till en pickatinny skena av märket Recknagel och Recknagel ringar i storlek medium samt en Stalon W110.

Jag köpte 2 Askar Jaktmatch 1ask Norma V-Max och 1 ask Norma blyspets, åkte sedan till skjutbannan. efter att ha fått rekommendationer på flera håll att breaka in pipan ordentligt så gjorde jag detta. 

 1 skott sen rengöring med Shooters Choice MC#7 och Stålborste, sen en vapenolja och bomullslappar tills dess att det inte var någon smuts kvar på dem detta gjordes 10 gånger.

Sen gick det över till 3 skott sen samma process med rengöringen, detta gjordes 5 gånger och till sist 5 skott innan rengöring som tidigare i 3 omgångar. sen skulle bössan vara klar att börja användas på riktigt.

Satte sedan på Ljuddämparen och ett sikte av märke Leupold Vx-3L 3,5-10X56 och började min inskjutning med Jaktmatch. Sköt 3 skotts serier och fick träffbilder som var runtomkring 55mm i spridning, Tyckte att det var ganska mycket spridning för en bössa av denna modell och kaliber, men kunde ju vara att bössan inte trivdes med ammunitionstypen. Laddade sedan i Blyspättsen och Första Skottet tog mitt i prick sen tog de andra två ca 9 cm snett upp till vänster. Tänkte att det var jag som klantade till det första skottet så gjorde om processen när pipan hade svalnat och men samma resultat. Första skottet tog mitt på klisterlappen som jag siktade på och de andra två drog iväg och satt hål i hål 9 cm snett upp till vänster. fundersam som jag blev lät jag pipan svanla och började om fast med V-Max. Resultatet var det samma fast istället för snett upp till vänster var det 9 cm snett ner till höger. 

Slutsatsen jag drog från denna dagen var att jag var trött och troligtvis bara sköt dåligt denna dagen. Åkte hem för att göra ett nytt försök än annan dag.

Ett par dagar senare var jag tillbaka i skjutbäncken för att försöka på nytt. Började med Norma Blyspets 3.4 gr, fösta skottet sitter på klisterlappen och de andra två drar iväg ca 9 cm snett upp till höger och där siter dem samlat, Nu vet jag vad ni tänker… troligtvis är det skott nr 2 eller 3 som drar iväg på grund av dålig avfyrning men så är inte fallet, jag har denna dag haft med mig två st mobiltelefoner,  jag hade ett video samtal igång och lagt den ena telefonen framme vid tavlan och riktad mot tavlan så att jag ska kunna de mina träffar från bänken istället för att springa fram hela tiden.

Gör samma process med Norma V-Max och får samma resultat skott 1 siter på klisterlappen och de andra två sticker åt vänster.

Testar att ta av ljuddämparen och skjuter 2 stycken 3 skotts serier men respektive kula ( Norma Blyspets 3,4 gr och Norma V-Max 3.0 gr) reultatet av detta var träffbilder som var 60mm med Norma Blyspets 3,4 gr och 55 mm med Norma V-Max 3,0 gr.

Missnöjd och irriterad börjar man nu misstro sin egen förmåga att kunna skjuta ordentligt, tar fram min Tikka T3 Battue Light i 30-06 som det sitter en Zeiss Conquest 3-12X50 på och jag skjuter en 3 skotts serie med Norma Vulkan 11,7gr och får en träffbild på 28mm. Självförtroendet byggdes upp igen och jag gjorde ett sista försök med 22-250:in men ingen förbättring.

Jag vänder åter tillbaka till Jaktia och tar med mig bössan, förklarar problemet och förväntar mig tips och råd. Det jag får är en halvflinande man som hånflinar mig i ansiktet och säger att det troligtvis bara är skit bakom kolven och att jag ska ut och träna mer med vapnet. Jag köper på mig 2 askar ammo till av enmannan tillverkare för att se om det kan ge mig ett bättre resultat, Sako Gamehead 3.56gr och en Winnchester Varmint X 3.5 gr.

Någon dag senare åker jag tillbaka till banan och provar dessa två kulor, Winchester Varmint X 3.5 gr gick inte alls i bössan 90mm träffbilder med ljuddämparen och 70mm utan dämpare. Sako Gamehead  3,56 gr med dämpare sköt  65mm och utan 50mm. Vänder åter till Jaktia och berättar om beteendet och då tar de in bössan och säger att de ska skicka den till Sako för kontroll.

 Ett par veckor senare ringer dem och säger att bössan är klar och jag åker dit samma dag. Väl på plats säger dom att de skickat bössan utan kikaren och dämparen till en vapensmed här i trakten som har kontroll skjutit den med ett eget sikte och att han fick fram en träffbild på 30mm med 7 skott.

Jag får tillbaka den tillsammans med ett hånflin. Jag åker hem och byter sikte på bössan till Zeiss Conquest 3-12X50 (det som satt på 30-06:an). Åker till skjutbanan och skjuter med samtliga 4 jakt ammunitioner som jag nu har. Och det som sker är att ingen ting har förnedrats, Norma Blyspets och V-Max beter sig som tidigare och Winchester och Sako lika dant. Åker hem frustrerad och förbannad, plockar ner bössan i molekyler och gör rent den ordentligt från grunden och drar igenom pipan lika så kontrollerar alla skruvar på stocken och kikarmontagen med allt vad det innebär. Får låna en annan kikare av en vän (Leica Magnus 2,4-16X56) som jag monterar på.

Åker än en gång till skjutbanan och får samma resultat som alla gånger tidigare. Åker tillbaka till Jaktia och efter en stunds diskuterande så tar de in bössan och vad de ska göra säger de inte. Nårgra veckor passerar och jag får att samtal om att den nu är klar för att hämtas. Kastar mig i bilen och åker ner med det samma.

De hade skickat Ljuddämparen till Stalon och det visade sig att Frontbrickan var något ur centrum, glad och lättad över att de hittat något som var fel kändes underbart så alla tvivel man haft på sig själv och sitt skjutande la man nu bakom sig.

Åkte nu till skjutbanan med ett leende på läpparna och full av förväntan, sätter mig och börjar skjuta med Norma Jaktmatch och får till 30mm träffbild på första 3 skotts serien, kändes ok men tanke på vad man presterat tidigare.

Sköt sedan med 3 skott Norma Blyspets 3,2 gr och får en träffbild på 45mm, 3 skott Sako Gamehead 60mm träffbild, 3 skott Winchester Varmit X 3,5 gr låg kvar på sina 90 mm, 3 skott Norma V-Max 3,0 gr 30mm.

Vad ska man säga…. Blev mycket glad över att V-Max:en tog så pass bra så nu kan jag äntligen jaga med bössan men ska det verkligen vara såhär?

Det passerar en tid och en räv får falla för bössan men känner mig inte nöjd… när jag sitter i tornet och har bössan vid min sida så kommer tankarna ( kommer jag träffa, går den verkligen som den ska, tänk om den börjar bete se som innan.

Dessa takar är inte roliga när man är ute, dom driver mig tillbaka till skjutbanan och jag konstaterar att Diana var på min sida när jag sköt räven.

Får inte till än enda träffbild med bössan under 60mm med V-Maxen som var den ända som sköt bra innan.

Jag blir nästan gråtfärdig, jag åket tillbaka till Jaktia och dom är riktigt trötta på att se mig vid det här laget komma in med en bössa i handen. Dom tar in bössan och det blev ett par veckors väntande igen. När den kom tillbaka så visar det sig att den är skickad till samma vapensmed som tidigare fast med kikaren denna gången. Men varför skickade ni inte med dämparen var min första fråga, svaret jag får är att vapenhandlaren är ett testombud för Sako Sweden så han testar bara bössor han rör inte ljuddämpare. Det jaktia sen säger är att han skjutigt 5 stycken 3 skottsserier med Norma Blyspets 3.4 gr om samtliga träffbilder är under 30mm.

Jag måste var den sämsta skytten i väldshistorien är kännslan som sköjler över mig, tillsamman med frustration över att de inte testar det kompletta vapnet. För det är ju det kompletta vapnet jag ska jag med och det jag vill ska fungera.

Lyckas få rabbat med 20% på en ask Norma Blyspets 3.4 gr och åker ut till skjutbanan igen. Varken med eller utan Ljuddämpare får jag till en träffbild under 60mm. Åker tillbaka till Jaktia direkt efter skjutbanan och det ända de säger är att de vet inte vad de ska göra, (skräp bakom kolven).

Jag står och pratar med dom länge och de tror liksom inte på mitt problem, jag lyckades tillslut övertyga dom om att vi tillsammans skulle åka till skjutbanan och att de själva ska skjuta med bössan och på så sätt sak vi slippa misstro varandra.

På grund av en längre utlandsresa som jag hade planerad så har nu detta blivit uppskjutet till årsdagen då jag köpte bössan, men jag lät Jaktia ta hand om bössan under hela tiden som jag var bårta så att de inte skulle tro att jag har gjort något med den.

Igår var vi nu ute och sköt, jag hade med mig all ammo som jag hade kvar och killen fick skjuta 3 skotts serier med och utan ljuddämpare med samtliga skott. Och vilken lättnad det var när han inte fick till en enda serie som var bättre en vad jag lyckats prestera med bössan.

Jag fick möjligheten att prata med dem i billen på vägen hem och jag utryckte min besvikelse på ärendet och jag var tydlig med att jag tror det är best ifall jag kan göra ett återköp på bössan då det nu är så mycket onska mellan bössan och mig och det är sådan som kommer förfölja en resten av tiden den är i min garderob.

Så nu inväntar jag besked på hur dom vill göra.

Det blev ett långt inlägg, men för er andra som är mer kunniga en mig vad tror ni att det kan vara för fel på den och är det någon som kan ha vart med om något liknande med 22-250 eller Tikka T3 Varmint?

 

  • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

Herre Gud vilken jobbig historia -_-

Låter definivit inte som en T3 Varmint för så ska de inte bete sig. Min erfarenhet av 22-250 (som är en riktigt kul kaliber!) inskränker sig till en Remington 700 VSSF som sköt jättefint och betydligt bättre än det du skriver om.

Link to comment
Share on other sites

När det gäller 22-250 så har jag bara positiva tankar om den. Har en pipa till min S&L Victory i 22-250 och som bäst skjuter den treklöver och har hittills inte fått träffbilder, med tre-skotts serier, över 30mm oberoende av vad jag stoppar i den.

Får hoppas att du får ordning på den.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Tänkte bara meddela att efter mycket om och men så har jag nu lyckats få göra en retur på bössan! Väldigt skönt att slippa den och dess problem, nu går man och suktar efter något nytt...... Sako Finnlight 6,5x55 kanske?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag är glad att det löste sig för dig. Jag vet precis hur du har kännt dig under processens gång: jag har själv haft ett vapen från samma koncern som inte kunde skjuta. Processen var något liknande som för dig, men bemötandet var om möjligt ännu mera arrogant. Köper du en liknande bössa igen skjuter den förmodligen klisterlappstät... frågan är om man törs det eller om gamla krånglet sitter i ryggraden när man ska skjuta... Jag kommer i alla fall ALDRIG att köpa en ny Sako igen.

Lycka till med nästa bössa :)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Skönt att det löste sig.

Själv inte stött på någon tikka som skjuter dåligt, däremot Sako med snett inskruvade pipor mm. och läser man runt lite så verkar folk sällan ha problem med just tikkorna(annat än alu rekylstopet och styrhylsan av plast, dock fixat på t3x).

Och ofta verkar tikkorna skjuta bättre än sako, vilket är udda med tanke på prisskillnaden och träffgarantierna dom olika märkena har...

Har en t3x varmint ss som håller på att få en ny pipa inskruvad, riktigt nöjd med bössan innan, dock kaliberbyte.

/Baner

Link to comment
Share on other sites

Har de börjat montera Sako-pipor i Tikkorna månne?

 

Tråkigt att du fick en dålig smak av tikka, själv har jag 2st t3 och båda skjuter riktigt bra.

Link to comment
Share on other sites

Har oxå haft problem med en T3:a.

Men efter 3 år så fick jag en ny... Dock inte samma modell som jag ursprungligen köpte (T3 sporter cal 223). Det blev en rostfri supervarmint med långa pipan samma kaliber, behöll kolven,underbeslag, magasinen samt slutstyckshantaget... Den förra sköt kasst å hylsorna kom ut ovala efter avfyrning...  I dagsläget äger jag 3 T3:or å en 595:a å en 695:a

Link to comment
Share on other sites

Jag har själv en Tikka T3X Varmint i 308, jag har även en T3X Hunter i 30-06, min bror har en T3X Lite i 30-06.

Våra Tikkor skjuter som en dröm, jag skulle aldrig skita i ett märke bara för att man har råkat att få ett dåligt exemplar.

Både jag och brorsan har kört Nissan i snart 20 år, bilarna har varit fantastiska och problemfria!

Nu så har både jag och min bror en ny Nissan Pulsar. Min brors Pulsar har dock av någon anledning fått motorhaveri, 2 cylindrar har tappat kompression och nu ska hela motorn bytas. Är Nissan dåligt för det? har min Pulsar gått sönder?... Nej!

Här är för övrigt en 5 skotts-serie med min Tikka T3X Varmint 308 med Norma jaktmatch.

 

 

 

Quote

 

 

20170427_113046 (1).jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

TanzaniaLinus

nej jag drar inte alla tikka över en kant har själv en annan tikka t3 i 30-06 som skjuter som en gud men tycker att det skulle vara roligt att testa något nytt nu när man får chansen där av blir det en sako ist

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
På 2017-09-21 at 13:12 TanzaniaLinus sa:

pij

Hej hopp!

I sep 2016 var det dags för bössbyte för min del. Då jag jagar mycket Räv och annat predatorvilt blev det en 22-250 Rem.

Jag åkte ner till Jaktia butiken där jag bor och ville göra en beställning på en Tikka T3 Supervarmint, Då de inte fanns någon hemma eller på lager blev det en Varmint. Butiken bjöd på Gängningen och jag köpte till en pickatinny skena av märket Recknagel och Recknagel ringar i storlek medium samt en Stalon W110.

Jag köpte 2 Askar Jaktmatch 1ask Norma V-Max och 1 ask Norma blyspets, åkte sedan till skjutbannan. efter att ha fått rekommendationer på flera håll att breaka in pipan ordentligt så gjorde jag detta. 

 1 skott sen rengöring med Shooters Choice MC#7 och Stålborste, sen en vapenolja och bomullslappar tills dess att det inte var någon smuts kvar på dem detta gjordes 10 gånger.

Sen gick det över till 3 skott sen samma process med rengöringen, detta gjordes 5 gånger och till sist 5 skott innan rengöring som tidigare i 3 omgångar. sen skulle bössan vara klar att börja användas på riktigt.

Satte sedan på Ljuddämparen och ett sikte av märke Leupold Vx-3L 3,5-10X56 och började min inskjutning med Jaktmatch. Sköt 3 skotts serier och fick träffbilder som var runtomkring 55mm i spridning, Tyckte att det var ganska mycket spridning för en bössa av denna modell och kaliber, men kunde ju vara att bössan inte trivdes med ammunitionstypen. Laddade sedan i Blyspättsen och Första Skottet tog mitt i prick sen tog de andra två ca 9 cm snett upp till vänster. Tänkte att det var jag som klantade till det första skottet så gjorde om processen när pipan hade svalnat och men samma resultat. Första skottet tog mitt på klisterlappen som jag siktade på och de andra två drog iväg och satt hål i hål 9 cm snett upp till vänster. fundersam som jag blev lät jag pipan svanla och började om fast med V-Max. Resultatet var det samma fast istället för snett upp till vänster var det 9 cm snett ner till höger. 

Slutsatsen jag drog från denna dagen var att jag var trött och troligtvis bara sköt dåligt denna dagen. Åkte hem för att göra ett nytt försök än annan dag.

Ett par dagar senare var jag tillbaka i skjutbäncken för att försöka på nytt. Började med Norma Blyspets 3.4 gr, fösta skottet sitter på klisterlappen och de andra två drar iväg ca 9 cm snett upp till höger och där siter dem samlat, Nu vet jag vad ni tänker… troligtvis är det skott nr 2 eller 3 som drar iväg på grund av dålig avfyrning men så är inte fallet, jag har denna dag haft med mig två st mobiltelefoner,  jag hade ett video samtal igång och lagt den ena telefonen framme vid tavlan och riktad mot tavlan så att jag ska kunna de mina träffar från bänken istället för att springa fram hela tiden.

Gör samma process med Norma V-Max och får samma resultat skott 1 siter på klisterlappen och de andra två sticker åt vänster.

Testar att ta av ljuddämparen och skjuter 2 stycken 3 skotts serier men respektive kula ( Norma Blyspets 3,4 gr och Norma V-Max 3.0 gr) reultatet av detta var träffbilder som var 60mm med Norma Blyspets 3,4 gr och 55 mm med Norma V-Max 3,0 gr.

Missnöjd och irriterad börjar man nu misstro sin egen förmåga att kunna skjuta ordentligt, tar fram min Tikka T3 Battue Light i 30-06 som det sitter en Zeiss Conquest 3-12X50 på och jag skjuter en 3 skotts serie med Norma Vulkan 11,7gr och får en träffbild på 28mm. Självförtroendet byggdes upp igen och jag gjorde ett sista försök med 22-250:in men ingen förbättring.

Jag vänder åter tillbaka till Jaktia och tar med mig bössan, förklarar problemet och förväntar mig tips och råd. Det jag får är en halvflinande man som hånflinar mig i ansiktet och säger att det troligtvis bara är skit bakom kolven och att jag ska ut och träna mer med vapnet. Jag köper på mig 2 askar ammo till av enmannan tillverkare för att se om det kan ge mig ett bättre resultat, Sako Gamehead 3.56gr och en Winnchester Varmint X 3.5 gr.

Någon dag senare åker jag tillbaka till banan och provar dessa två kulor, Winchester Varmint X 3.5 gr gick inte alls i bössan 90mm träffbilder med ljuddämparen och 70mm utan dämpare. Sako Gamehead  3,56 gr med dämpare sköt  65mm och utan 50mm. Vänder åter till Jaktia och berättar om beteendet och då tar de in bössan och säger att de ska skicka den till Sako för kontroll.

 Ett par veckor senare ringer dem och säger att bössan är klar och jag åker dit samma dag. Väl på plats säger dom att de skickat bössan utan kikaren och dämparen till en vapensmed här i trakten som har kontroll skjutit den med ett eget sikte och att han fick fram en träffbild på 30mm med 7 skott.

Jag får tillbaka den tillsammans med ett hånflin. Jag åker hem och byter sikte på bössan till Zeiss Conquest 3-12X50 (det som satt på 30-06:an). Åker till skjutbanan och skjuter med samtliga 4 jakt ammunitioner som jag nu har. Och det som sker är att ingen ting har förnedrats, Norma Blyspets och V-Max beter sig som tidigare och Winchester och Sako lika dant. Åker hem frustrerad och förbannad, plockar ner bössan i molekyler och gör rent den ordentligt från grunden och drar igenom pipan lika så kontrollerar alla skruvar på stocken och kikarmontagen med allt vad det innebär. Får låna en annan kikare av en vän (Leica Magnus 2,4-16X56) som jag monterar på.

Åker än en gång till skjutbanan och får samma resultat som alla gånger tidigare. Åker tillbaka till Jaktia och efter en stunds diskuterande så tar de in bössan och vad de ska göra säger de inte. Nårgra veckor passerar och jag får att samtal om att den nu är klar för att hämtas. Kastar mig i bilen och åker ner med det samma.

De hade skickat Ljuddämparen till Stalon och det visade sig att Frontbrickan var något ur centrum, glad och lättad över att de hittat något som var fel kändes underbart så alla tvivel man haft på sig själv och sitt skjutande la man nu bakom sig.

Åkte nu till skjutbanan med ett leende på läpparna och full av förväntan, sätter mig och börjar skjuta med Norma Jaktmatch och får till 30mm träffbild på första 3 skotts serien, kändes ok men tanke på vad man presterat tidigare.

Sköt sedan med 3 skott Norma Blyspets 3,2 gr och får en träffbild på 45mm, 3 skott Sako Gamehead 60mm träffbild, 3 skott Winchester Varmit X 3,5 gr låg kvar på sina 90 mm, 3 skott Norma V-Max 3,0 gr 30mm.

Vad ska man säga…. Blev mycket glad över att V-Max:en tog så pass bra så nu kan jag äntligen jaga med bössan men ska det verkligen vara såhär?

Det passerar en tid och en räv får falla för bössan men känner mig inte nöjd… när jag sitter i tornet och har bössan vid min sida så kommer tankarna ( kommer jag träffa, går den verkligen som den ska, tänk om den börjar bete se som innan.

Dessa takar är inte roliga när man är ute, dom driver mig tillbaka till skjutbanan och jag konstaterar att Diana var på min sida när jag sköt räven.

Får inte till än enda träffbild med bössan under 60mm med V-Maxen som var den ända som sköt bra innan.

Jag blir nästan gråtfärdig, jag åket tillbaka till Jaktia och dom är riktigt trötta på att se mig vid det här laget komma in med en bössa i handen. Dom tar in bössan och det blev ett par veckors väntande igen. När den kom tillbaka så visar det sig att den är skickad till samma vapensmed som tidigare fast med kikaren denna gången. Men varför skickade ni inte med dämparen var min första fråga, svaret jag får är att vapenhandlaren är ett testombud för Sako Sweden så han testar bara bössor han rör inte ljuddämpare. Det jaktia sen säger är att han skjutigt 5 stycken 3 skottsserier med Norma Blyspets 3.4 gr om samtliga träffbilder är under 30mm.

Jag måste var den sämsta skytten i väldshistorien är kännslan som sköjler över mig, tillsamman med frustration över att de inte testar det kompletta vapnet. För det är ju det kompletta vapnet jag ska jag med och det jag vill ska fungera.

Lyckas få rabbat med 20% på en ask Norma Blyspets 3.4 gr och åker ut till skjutbanan igen. Varken med eller utan Ljuddämpare får jag till en träffbild under 60mm. Åker tillbaka till Jaktia direkt efter skjutbanan och det ända de säger är att de vet inte vad de ska göra, (skräp bakom kolven).

Jag står och pratar med dom länge och de tror liksom inte på mitt problem, jag lyckades tillslut övertyga dom om att vi tillsammans skulle åka till skjutbanan och att de själva ska skjuta med bössan och på så sätt sak vi slippa misstro varandra.

På grund av en längre utlandsresa som jag hade planerad så har nu detta blivit uppskjutet till årsdagen då jag köpte bössan, men jag lät Jaktia ta hand om bössan under hela tiden som jag var bårta så att de inte skulle tro att jag har gjort något med den.

Igår var vi nu ute och sköt, jag hade med mig all ammo som jag hade kvar och killen fick skjuta 3 skotts serier med och utan ljuddämpare med samtliga skott. Och vilken lättnad det var när han inte fick till en enda serie som var bättre en vad jag lyckats prestera med bössan.

Jag fick möjligheten att prata med dem i billen på vägen hem och jag utryckte min besvikelse på ärendet och jag var tydlig med att jag tror det är best ifall jag kan göra ett återköp på bössan då det nu är så mycket onska mellan bössan och mig och det är sådan som kommer förfölja en resten av tiden den är i min garderob.

Så nu inväntar jag besked på hur dom vill göra.

Det blev ett långt inlägg, men för er andra som är mer kunniga en mig vad tror ni att det kan vara för fel på den och är det någon som kan ha vart med om något liknande med 22-250 eller Tikka T3 Varmint?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...