Alexx Publicerat December 23, 2017 Share Publicerat December 23, 2017 Hej, Jag är ny jägare och har läst en del om jakt givetvis men även hängmörning och de positiva egenskaperna med det enl svenska källor. Har även förstått att det rekommenderas minst 40 dygnsgrader och att köttet inte ska bli kallare än 10 grader de första 10 timmarna för då blir deg oätbart (?) Jag har youtubat en hel del ang slakt, styckning mm för att lära mig. Framförallt vildsvin. Jag har inte sett något klipp där amerikaner hängmörar köttet däremot så verkar de skjuta, passa, stycka mm på plats och direkt lägga köttet i kylbox fylld med is. Det är kanaler med hundratusentals/miljontals följare. 1. Är det en svensk grej att hängmöra vildsvin? 2. Hängmörar ni som läser detta vildsvin? 3. Finns det några som kör den amerikanska metoden dvs passa, flå, stycka i skogen och direlt lägga på is? 4. Hur blir köttet om man inte hängmörar? Väldigt tacksam för svar. (God Jul) Referens klipp: Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
nuke Publicerat December 23, 2017 Share Publicerat December 23, 2017 Sett till hur Ramsey behandlar kött i andra program jag sett så gör han sig klart bättre som kock än styckare. I övrigt så går det säkert att äta köttet direkt utan att det fått hänga eller bara likstelheten släppt men det beror på vad man ska laga för maträtt. Min mor fick lära sig av min mormor att allt kött ska genomstekas och sedan skäras i tunna skivor och serveras med stora mängder brunsås. Då kvittar det nog i princip vad du gjort med köttet innan, det är ingen större kulinarisk upplevelse..... /M Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Holz Publicerat December 23, 2017 Share Publicerat December 23, 2017 1 hour ago Alexx sa: Hej, Jag är ny jägare och har läst en del om jakt givetvis men även hängmörning och de positiva egenskaperna med det enl svenska källor. Har även förstått att det rekommenderas minst 40 dygnsgrader och att köttet inte ska bli kallare än 10 grader de första 10 timmarna för då blir deg oätbart (?) Jag har youtubat en hel del ang slakt, styckning mm för att lära mig. Framförallt vildsvin. Jag har inte sett något klipp där amerikaner hängmörar köttet däremot så verkar de skjuta, passa, stycka mm på plats och direkt lägga köttet i kylbox fylld med is. Det är kanaler med hundratusentals/miljontals följare. 1. Är det en svensk grej att hängmöra vildsvin? 2. Hängmörar ni som läser detta vildsvin? 3. Finns det några som kör den amerikanska metoden dvs passa, flå, stycka i skogen och direlt lägga på is? 4. Hur blir köttet om man inte hängmörar? Väldigt tacksam för svar. (God Jul) Anledningen till att du inte vill kyla ner kroppen för snabbt (under 10 grader första dygnet) är för att undvika kylsammandragning vilket i princip gör att mörningsprocessen aldrig kommer igång pch köttet blir torrt och segt. Däremot ska det vara möjligt att tillaga köttet direkt (i.e. innan likstelheten inträffar) med gott resultat. 1 & 2: Vet ej. Vad jag hört från vissa håll så hävdas att vildsvin inte behöver hängas särskilt länge utan att resultatet påverkas. Har dock inte testat själv och personligen får de gärna hänga ett tag. 3: Aldrig hört talas om här i Sverige. 4: Som det kött du normalt köper i butiken. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
mdef Publicerat December 24, 2017 Share Publicerat December 24, 2017 1) Vet ej - men det verkar som du säger vara vanligt med iskistor. 2) Ja. Mindre (typ, under 40-45kg) grisar upplever inte jag någon skillnad på oavsett hängning. De får styckas när det passar tidsmässigt, helt enkelt. Har en ombyggd kyl, så kan hålla temperaturen jämn och på en bra nivå. Är ett djur stökigt skjutet (läs: bukad) hänger jag inte länge heller. Har faktiskt aldrig haft en riktigt stor bukad att ta hand om - där skulle jag nog grovstycka och kylmöra delarna ett tag innan frysen. 3) Nupp. Jag hänger gärna med skinn på. Åter, lite beroende på hur det är skjutet. 4) Jag har aldrig haft riktigt dåligt kött även när jag inte kunnat eller velat hänga länge av olika anledningar. Men ett djur som har hängt tycker jag blir mörare och trevligare i köttet. Och faktiskt snäppet enklare att stycka. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Alexx Publicerat December 28, 2017 Författare Share Publicerat December 28, 2017 På 2017-12-24 at 01:19 mdef sa: 1) Vet ej - men det verkar som du säger vara vanligt med iskistor. 2) Ja. Mindre (typ, under 40-45kg) grisar upplever inte jag någon skillnad på oavsett hängning. De får styckas när det passar tidsmässigt, helt enkelt. Har en ombyggd kyl, så kan hålla temperaturen jämn och på en bra nivå. Är ett djur stökigt skjutet (läs: bukad) hänger jag inte länge heller. Har faktiskt aldrig haft en riktigt stor bukad att ta hand om - där skulle jag nog grovstycka och kylmöra delarna ett tag innan frysen. 3) Nupp. Jag hänger gärna med skinn på. Åter, lite beroende på hur det är skjutet. 4) Jag har aldrig haft riktigt dåligt kött även när jag inte kunnat eller velat hänga länge av olika anledningar. Men ett djur som har hängt tycker jag blir mörare och trevligare i köttet. Och faktiskt snäppet enklare att stycka. Hej, Tack för återkoppling. Ska ge det ett försök, stycka och frysa in en del direkt och hängmöra en annan del på samma djur så får vi se, blindprov ? Ha det 1 Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Alexx Publicerat December 28, 2017 Författare Share Publicerat December 28, 2017 På 2017-12-23 at 20:17 Holz sa: Anledningen till att du inte vill kyla ner kroppen för snabbt (under 10 grader första dygnet) är för att undvika kylsammandragning vilket i princip gör att mörningsprocessen aldrig kommer igång pch köttet blir torrt och segt. Däremot ska det vara möjligt att tillaga köttet direkt (i.e. innan likstelheten inträffar) med gott resultat. 1 & 2: Vet ej. Vad jag hört från vissa håll så hävdas att vildsvin inte behöver hängas särskilt länge utan att resultatet påverkas. Har dock inte testat själv och personligen får de gärna hänga ett tag. 3: Aldrig hört talas om här i Sverige. 4: Som det kött du normalt köper i butiken. Tack för svar. Ha det Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.