Jump to content

Slow cooker - guds gåva till småbarnsfamiljer? (Och andra)


Joacim

Recommended Posts

Fick en Obh Nordica slow cooker av mamma för en del år sedan och kan ärligt säg att vi fattade inte tjusningen med den från början, men nu jäklar. Maskinen sköter sig själv medan jag är på jobbet och när man kommer hem reder man såsen och kokar potatisen, gör moset eller kokar riset och maten är klar.

En annan jäkligt bra sak är att köttet inte blir torrt oavsett. Har kört en del bitar i 8-10timmar på låg effekt men det har ändå hållt sig saftigt och gott. Har börjat göra väldigt mycket vilt i den där maskinen på sista tiden och varje gång så tänker man "nu kan det inte bli godare/bättre" men nästa gång säger man detsamma igen. Igår körde vi ett ytterlår på vildsvin, 3 timmar på medelhög effekt. Köttet bryntes snabbt i stekpanna med rejält med smör sedan över I baljan med stekskyn, på med 1dl honung och saften från 1 citron. 3tim senare, upp med köttet och skiva upp, i med spadet i en liten kastrull, 3dl grädde och 1dl kalvfond. HERREJÄVLAR (ursäkta språket) efter middagen igår så gick jag och sippade från såsen som godis, helvete vad gott. Har aldrig ätit en sån sås i hela mitt 32åriga liv. Nu kan det inte bli bättre - eller? ? 

Bilder kommer. 

Finns det andra som kör Slow cooker/Crockpot och har recept att dela med er av? 

Link to comment
Share on other sites

  • Joacim changed the title to Slow cooker - guds gåva till småbarnsfamiljer? (Och andra)
1 hour ago, Joacim said:

Fick en Obh Nordica slow cooker av mamma för en del år sedan och kan ärligt säg att vi fattade inte tjusningen med den från början, men nu jäklar. Maskinen sköter sig själv medan jag är på jobbet och när man kommer hem reder man såsen och kokar potatisen, gör moset eller kokar riset och maten är klar.

En annan jäkligt bra sak är att köttet inte blir torrt oavsett. Har kört en del bitar i 8-10timmar på låg effekt men det har ändå hållt sig saftigt och gott. Har börjat göra väldigt mycket vilt i den där maskinen på sista tiden och varje gång så tänker man "nu kan det inte bli godare/bättre" men nästa gång säger man detsamma igen. Igår körde vi ett ytterlår på vildsvin, 3 timmar på medelhög effekt. Köttet bryntes snabbt i stekpanna med rejält med smör sedan över I baljan med stekskyn, på med 1dl honung och saften från 1 citron. 3tim senare, upp med köttet och skiva upp, i med spadet i en liten kastrull, 3dl grädde och 1dl kalvfond. HERREJÄVLAR (ursäkta språket) efter middagen igår så gick jag och sippade från såsen som godis, helvete vad gott. Har aldrig ätit en sån sås i hela mitt 32åriga liv. Nu kan det inte bli bättre - eller? ? 

Bilder kommer. 

Finns det andra som kör Slow cooker/Crockpot och har recept att dela med er av? 

Kör med CrocPot Express = ME LIKE 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Någon som har kört rådjurslår/innanlår i slowcookern? Blir det bra eller blir det torrt tänkte köra receptet ovan med honung, citron och kalvbuljong nu när puman kommer på besök på söndag. 

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago Joacim sa:

Någon som har kört rådjurslår/innanlår i slowcookern? Blir det bra eller blir det torrt tänkte köra receptet ovan med honung, citron och kalvbuljong nu när puman kommer på besök på söndag. 

Kör inte det för länge bara. Rådjur tycker jag lätt blir lite för ”pastejaktigt” om man låter det koka för länge. Jag hade nog nöjt mig med att köra det i vanlig gryta så det blir lite högre temp i kortare tid. 
 

Själv är jag ingen fantast av långkok på rådjur utan jag gör oftast skav som jag fräser till med lök och sen i med buljong, grädde och lite soja för lite färg låter det koka ihop så det blir lagom krämigt och smakar av med salt/peppar. Ibland kör jag i lite lingon, svamp eller annat för lite variation. Äts med potatis, pasta eller ris eller vad man nu föredrar/har hemma

Link to comment
Share on other sites

Just now TekDr sa:

Kör inte det för länge bara. Rådjur tycker jag lätt blir lite för ”pastejaktigt” om man låter det koka för länge. Jag hade nog nöjt mig med att köra det i vanlig gryta så det blir lite högre temp i kortare tid. 
 

Själv är jag ingen fantast av långkok på rådjur utan jag gör oftast skav som jag fräser till med lök och sen i med buljong, grädde och lite soja för lite färg låter det koka ihop så det blir lagom krämigt och smakar av med salt/peppar. Ibland kör jag i lite lingon, svamp eller annat för lite variation. Äts med potatis, pasta eller ris eller vad man nu föredrar/har hemma

Är det stor skillnad på struktur på rådjur och dovhjort? Har lagat för lite rå för att få en uppfattning. Har lagat ovan på dov ytterfilé, det blev juvligt gott. Körde ju grisen ovan i 3h på Medium, frågan är om man ska prova 3h low på rådjuret 🤔

Link to comment
Share on other sites

Just now Joacim sa:

Är det stor skillnad på struktur på rådjur och dovhjort? Har lagat för lite rå för att få en uppfattning. Har lagat ovan på dov ytterfilé, det blev juvligt gott. Körde ju grisen ovan i 3h på Medium, frågan är om man ska prova 3h low på rådjuret 🤔

Har inte tillgång till dovhjort till vardags men det jag ätit har grövre struktur och klarar nog längre tillagning.

Är det slow cooker som gäller hade jag nog först stekt köttet för att få en yta och sen kört high 1-1,5h och kollat av läget var 20-30minut.

Själv tycker jag inte low läget på min slow cooker har gett önskat resultat på kött utan jag kör medium eller allt som oftast high.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Rådjur passar inte alls att köra långkok på. Blir lätt pastej-konsistens på köttet. Jämfört med dov så är det mest likt dov-kalv som jag inte heller tycker passar för långsam tillagningen. 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago M-Ola sa:

Rådjur passar inte alls att köra långkok på. Blir lätt pastej-konsistens på köttet. Jämfört med dov så är det mest likt dov-kalv som jag inte heller tycker passar för långsam tillagningen. 

Ajdå, ser ut att bli risk för platt fall på söndag då 😲😲😢 Men kanske ska testa 1.5h på High enligt @TekDr förslag, får väll slänga skiten (pastejen) och ta en pizza om det misslyckas 😬🙈🙈

Link to comment
Share on other sites

Skiva upp steken,2cm skivor.stek den full fart på pannan salt svartpeppar, ska vara rumstemperatur och lägg den på skärbräda och tryck papper mot för att få bort blodet 

Smör, vitlök grovmalen, persilja till smör. In i frysen ta fram 1h innan

Råstekt potatis. I ugn

Rödvin

 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Rådjur är fantastisk lyxig snabbmat. Generellt underskattat att grilla. Mört med en gång pga dess fina fiberstruktur. Behöver egentligen bara salt å peppar å bränna efter önskemål,  men krydda gärna i vilken riktning du känner för, bara fantasin som begränsar. Gillar man levepastej så kör långkok. Å visst, har man inte provat vet man ju inte. För å impa hade jag nog spillt i nå gott å dricka i glasen å när det andra i princip ä klart så hade jag brassat på rå skivat å serverat direkt ur stekpannan / grilljärnet. Men dä ä ju ja dä. Gör som du känner, testa dig fram. Blir nog bra. /P

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago Joacim sa:

Ajdå, ser ut att bli risk för platt fall på söndag då 😲😲😢 Men kanske ska testa 1.5h på High enligt @TekDr förslag, får väll slänga skiten (pastejen) och ta en pizza om det misslyckas 😬🙈🙈

Du får kompensera ifall det går dåligt med maten.

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

18 minutes ago karelsk blandning sa:

Du får kompensera ifall det går dåligt med maten.

Med tanke på detta så är hon nog nöjd med det andra med 😉😅

Screenshot_2023-09-01-22-44-56-834-edit_com.google.android_apps.messaging.thumb.jpg.aeb5244a6c1ecea595ceed4ff26b4559.jpg

Och nej, det är inte "dom aktiviteterna" som hon pratar om utan aktiviteterna hon inte kommer för är att vandra på någon av våra trevliga vandringsleder här efter maten och maten kommer hon visst inte heller för, så antar att man gör något rätt i övrigt med 😜😅😅

Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago Joacim sa:

Med tanke på detta så är hon nog nöjd med det andra med 😉😅

Screenshot_2023-09-01-22-44-56-834-edit_com.google.android_apps.messaging.thumb.jpg.aeb5244a6c1ecea595ceed4ff26b4559.jpg

Och nej, det är inte "dom aktiviteterna" som hon pratar om utan aktiviteterna hon inte kommer för är att vandra på någon av våra trevliga vandringsleder här efter maten och maten kommer hon visst inte heller för, så antar att man gör något rätt i övrigt med 😜😅😅

Visst visst, vandringsled som söndags aktivitet efter din middag.

Bra hur som då håller du dig i form.

Link to comment
Share on other sites

Läste någonstans att man ska försöka hålla runt 56° innertemp på en stek, så siktar efter det 55-60° någonstans och hoppas på det bästa 🙏🙏

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago Joacim sa:

Läste någonstans att man ska försöka hålla runt 56° innertemp på en stek, så siktar efter det 55-60° någonstans och hoppas på det bästa 🙏🙏

Absolut inte så varmt. Kör du den direkt i panna efter det så har du överstekt. Jag tar bort rådjur från värmen på 48 om jag själv får välja (max 52 om jag har gnälligt sällskap). Sedan stiger det lite meden det vilar.

Vill du köra slow cocker ska du välja 48-50. Låt köttet svalna ordentligt innan du steker för yta, då blir det inte överstekt.

Vila gör man för få ner trycket i köttet (varrnet i cellerna bildar tryck). Skär man direkt forsar det ur pga trycket.
Inte vila i folie om man inte tränat på processen för att undvika övertemp.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago MagnusN sa:

Absolut inte så varmt. Kör du den direkt i panna efter det så har du överstekt. Jag tar bort rådjur från värmen på 48 om jag själv får välja (max 52 om jag har gnälligt sällskap). Sedan stiger det lite meden det vilar.

Vill du köra slow cocker ska du välja 48-50. Låt köttet svalna ordentligt innan du steker för yta, då blir det inte överstekt.

Vila gör man för få ner trycket i köttet (varrnet i cellerna bildar tryck). Skär man direkt forsar det ur pga trycket.
Inte vila i folie om man inte tränat på processen för att undvika övertemp.

Ok, tusen tack 🙏🤝

Link to comment
Share on other sites

19 minutes ago MagnusN sa:

Vill du köra slow cocker ska du välja 48-50. Låt köttet svalna ordentligt innan du steker för yta, då blir det inte överstekt.

Brukar alltid steka till ytan före det åker i slowcookern, bör man undvika det med rå om det är så temperaturskänsligt? 

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago Joacim sa:

Brukar alltid steka till ytan före det åker i slowcookern, bör man undvika det med rå om det är så temperaturskänsligt? 

Det går bra att göra så, men bryn kort. Du får mer smak på såsen om du gör så. Lite mindre bra smak på köttet i relation till stekning direkt innan konsumtion

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.








×
×
  • Create New...