Knifven Publicerat Mars 13, 2021 Share Publicerat Mars 13, 2021 Nu behöver jag er expertis. Jag har nu i tre omgångar försökt torka älgkött, typ älgpinnnar, utan att lyckas. Ifjol gjorde jag två försök, då det verkar finnas två läger i hur insaltningen skall ske. Den ena varianten var att viltköttet endast skulle torrsaltas. Sagt och gjort. Skar köttet i typ 3-4cm tjocka stavar. Mätte upp grovsalt, utan jod, till mängden kött. Hade det i kylen i några dygn. Och hängde därefter ut det i torkbur. Jag bor i Västerbottens inland och det var under mars månad. Den andra varianten var saltlag med 8% jodfritt salt. Allt sammans hängdes ut och det blev minst sagt olika resultat. Det torrsaltade köttet blev missfärgat och grånat. Såg ut som att det ruttnande. Skar man bort det äckliga ytskiktet såg det bra ut inuti men var verkligen inte gott. Saltsmaken blev för distinkt och i övrigt ingen god köttsmak alls. Den delen som saltlakats såg finare ut. Inte ruttnad, utan endast mörkt och fint. Men smaken var hemskt. Smakade sårskorpa som var alldeles fruktansvärt salt. Jag gillar verkligen salt i vanliga fall men detta var inte gott. I år gjorde jag ett nytt försök och pratade med en jägarbekant som förordade torrsaltning. Gjorde enligt hans "recept" och tillade dessutom två dygns lättrökning. Resultatet blev återigen en besvikelse. Smaken blev bättre än fjolårets, men än en gång har det blivit en äcklig yta som ser ruttnad ut. Vad gör jag för fel? Tycker mig göra enligt vad som skrivs och sägs men det går ju inte alls bra. Till saken hör att jag nu gjort ett nytt försök med 0,5kg kött som saltats med 14g salt och grovpepprats. (enligt recept i svensk jakt. 27g salt/kg kött) vakumförpackat och ska ligga i åtta dygn i kylen. Bifogar bilder från årets försök. Inte vattnas det i munnen inte. 1 Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Galne Publicerat Mars 13, 2021 Share Publicerat Mars 13, 2021 Köttet kan aldrig bli saltare än själva saltlaken, med det i åtanke är det mycket annat som spelar in. De ggr jag torkat kött( här i södern) så har jag haft långa smala bitar på 3-4cm i kvadrat. Saltat ett par dygn och sen hängt på tork i skuggan på norrsidan, första gången blev det kanon. Andra gången glömde jag kika till dem ett par dagar och då han de torka för mycket, väldigt sakta och torra.. Koll lsjonsson torkning av kött, det blir riktigt bra!! ? Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
lsjonsson Publicerat Mars 13, 2021 Share Publicerat Mars 13, 2021 12 minutes ago Knifven sa: Nu behöver jag er expertis. Jag har nu i tre omgångar försökt torka älgkött, typ älgpinnnar, utan att lyckas. Ifjol gjorde jag två försök, då det verkar finnas två läger i hur insaltningen skall ske. Den ena varianten var att viltköttet endast skulle torrsaltas. Sagt och gjort. Skar köttet i typ 3-4cm tjocka stavar. Mätte upp grovsalt, utan jod, till mängden kött. Hade det i kylen i några dygn. Och hängde därefter ut det i torkbur. Jag bor i Västerbottens inland och det var under mars månad. Den andra varianten var saltlag med 8% jodfritt salt. Allt sammans hängdes ut och det blev minst sagt olika resultat. Det torrsaltade köttet blev missfärgat och grånat. Såg ut som att det ruttnande. Skar man bort det äckliga ytskiktet såg det bra ut inuti men var verkligen inte gott. Saltsmaken blev för distinkt och i övrigt ingen god köttsmak alls. Den delen som saltlakats såg finare ut. Inte ruttnad, utan endast mörkt och fint. Men smaken var hemskt. Smakade sårskorpa som var alldeles fruktansvärt salt. Jag gillar verkligen salt i vanliga fall men detta var inte gott. I år gjorde jag ett nytt försök och pratade med en jägarbekant som förordade torrsaltning. Gjorde enligt hans "recept" och tillade dessutom två dygns lättrökning. Resultatet blev återigen en besvikelse. Smaken blev bättre än fjolårets, men än en gång har det blivit en äcklig yta som ser ruttnad ut. Vad gör jag för fel? Tycker mig göra enligt vad som skrivs och sägs men det går ju inte alls bra. Till saken hör att jag nu gjort ett nytt försök med 0,5kg kött som saltats med 14g salt och grovpepprats. (enligt recept i svensk jakt. 27g salt/kg kött) vakumförpackat och ska ligga i åtta dygn i kylen. Bifogar bilder från årets försök. Inte vattnas det i munnen inte. Prova mitt recept. Har aldrig misslyckats. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
KJE81 Publicerat Mars 13, 2021 Share Publicerat Mars 13, 2021 15 minutes ago lsjonsson sa: Prova mitt recept. Har aldrig misslyckats. Jag provade ditt recept i fjol och kan helt klart rekommendera det??? 1 Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
lsjonsson Publicerat Mars 13, 2021 Share Publicerat Mars 13, 2021 1 hour ago KJE81 sa: Jag provade ditt recept i fjol och kan helt klart rekommendera det??? Tack! Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Knifven Publicerat Mars 13, 2021 Författare Share Publicerat Mars 13, 2021 Tack ska ni ha! Ska absolut prova ditt recept! Men jag funderar, vad händer om man har det ute för länge? Det blir bara hårdare tänker jag? 1 Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
lindgren Publicerat Mars 13, 2021 Share Publicerat Mars 13, 2021 21 minutes ago, Knifven said: Tack ska ni ha! Ska absolut prova ditt recept! Men jag funderar, vad händer om man har det ute för länge? Det blir bara hårdare tänker jag? Beror på.. Har inte läst tråden.. Men trokning beror omgivning RFh och vind. Någonstans på våren börjar RFh stiga och det inte längre är gynnsamt att försöka torka vidare. 1 Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
karelsk blandning Publicerat Mars 13, 2021 Share Publicerat Mars 13, 2021 Vars hänger du köttet? När och hur länge har det hängt och har det varit kallt? Har smakat mycket olika torr kött och endel är direkt äckligt och konstigt, ditt såg ut som nånting jag inte hade smakat på alls. Torrsaltar typ 12-14timmar med grovsalt/havssalt och socker sen sköljer av det, ibland lätt röks det före torkningen. Hänger ut köttet under tak eller så köttet inte hänger direkt i dags solen sen bara vänta. Tycker inte älg kött blir riktigt bra torka men fungerar om man inte har annat och sen väntar jag till i slutet mars när det inte är riktigt kalla nätter varje natt. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
karelsk blandning Publicerat Mars 13, 2021 Share Publicerat Mars 13, 2021 I den boken står det om att torka kött bland annat. 1 Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
karelsk blandning Publicerat Mars 13, 2021 Share Publicerat Mars 13, 2021 Har haft torkat några bitar nu redan men haft tagit in det på nätterna då jag kommit ihåg och hängt det i källaren över natten. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Knifven Publicerat Mars 13, 2021 Författare Share Publicerat Mars 13, 2021 Nej jag har inte smakat när det sett ut sådär, men provade skära och smaka för en vecka sedan och då såg det fortfarande rätt okej ut. Det på bilderna åkte i soptunnan idag. Hängde ut det för tre veckor sedan. Men jag har låtit köttet hänga utomhus i torkbur, på norrsidan. Har varit ganska milt senaste veckorna under dagtid men kanske några minus på nätterna. Läste nånstans att man skulle torka ute i månader med R i namnet, men häruppe är det svårt att undvika kallgrader då. Men bör man undvika det alltså? Minusgrader. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
karelsk blandning Publicerat Mars 13, 2021 Share Publicerat Mars 13, 2021 Nja undvika är nog svårt men vänta så det inte är -30 iaf på nätterna, är inte så bråttom hänga ut för är en stund innan det kommer kryp än. Tror du hängt ut köttet väl så tidigt, vänta tills slutet på månaden och kanske lite in i nästa innan du hänger ut så torkar köttet fort. Ska ta en bild imorgon hur jag hänger köttet, mitt hänger under tak men mot väster. Jag föredrar torrsaltning till torrkött och saltlag till sånt som ska tillagas för att det inte kan bli saltare än lagen. Det där med R i månaden har det sagt att man kan hantera kött förr i tiden annars skulle det undvikas, kanske även gäller att torka kött. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Silver Publicerat Mars 13, 2021 Share Publicerat Mars 13, 2021 Det går bra att torka i minusgrader, men med så tunna bitar får du inte torka för länge, du kan absolut känna och eventuellt skära i en bit för att följa torkningen. Sedan för att minska den grå ytan och få bättre bitar så kan du skölja köttet eller som jag gör, lägga i rent vatten 1-2 timmar för att laka ur ytan lite salt. Med tunna bitar kortare tid i vatten osv. Det kräver lite känsla och lite provande fram och tillbaka. Ett tips är att du ordnar en torklåda med fläkt, då kan du köra små batcher nästan året runt och snabba upp din inlärning, plus att du har möjlighet att köra 2-3 kilo kött till helgen om du börjar på måndag. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
lsjonsson Publicerat Mars 14, 2021 Share Publicerat Mars 14, 2021 9 hours ago Knifven sa: Tack ska ni ha! Ska absolut prova ditt recept! Men jag funderar, vad händer om man har det ute för länge? Det blir bara hårdare tänker jag? Det gäller att hålla koll på tiden. Ca 3 v om det är bra väder. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Silver Publicerat Mars 14, 2021 Share Publicerat Mars 14, 2021 Efter ett tag blir köttet i princip helt torrt, går att äta då också men är inte någon större upplevelse alls. 1 Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
lsjonsson Publicerat Mars 14, 2021 Share Publicerat Mars 14, 2021 15 minutes ago Silver sa: Efter ett tag blir köttet i princip helt torrt, går att äta då också men är inte någon större upplevelse alls. Ja visst är det så! Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
karelsk blandning Publicerat Mars 15, 2021 Share Publicerat Mars 15, 2021 Nu börjar mina första bitar vara klara, är snart dags att hänga ut det övriga köttet. 2 Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Detta är en populär post. karelsk blandning Publicerat Mars 16, 2021 Detta är en populär post. Share Publicerat Mars 16, 2021 7 1 Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
lsjonsson Publicerat Mars 16, 2021 Share Publicerat Mars 16, 2021 2 hours ago karelsk blandning sa: Det ser riktigt fint ut! Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Silver Publicerat Mars 16, 2021 Share Publicerat Mars 16, 2021 Snyggt KB! Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Knifven Publicerat Mars 17, 2021 Författare Share Publicerat Mars 17, 2021 Ser hemskt trevligt ut! ? 1 Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
lsjonsson Publicerat Mars 17, 2021 Share Publicerat Mars 17, 2021 1 hour ago Knifven sa: Ser hemskt trevligt ut! ? ...och gott är det också! Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
fubar Publicerat Mars 30, 2021 Share Publicerat Mars 30, 2021 Jag torrsaltar med grovsalt i 8 timmar. 2 timmar i vatten för att laka ur ytsaltet. Blandar ibland i lite farinsocker och lite hickorysås i vattnet. Torkar torrt med handduk och ett tunt lager olivolja på ytan, enklast med pensel. Torkar alltid numera i en rostfri låda med en långsamtgående datafläkt utan värme men i frisk luft. Misslyckas aldrig och man slipper nyvakna flugor. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Detta är en populär post. karelsk blandning Publicerat Mars 30, 2021 Detta är en populär post. Share Publicerat Mars 30, 2021 3 Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Detta är en populär post. hobbe Publicerat Mars 30, 2021 Detta är en populär post. Share Publicerat Mars 30, 2021 Nu torkar inte jag kött på det norrländska sättet utan kör mest hela ben, nackar mmm Torrsaltar alltid, allt utom riktigt stora grisben kör jag så här: 28-30 gr salt/ kg kött, oftast mer salt om det är väldigt mycket fett, vaccar, in i kyl 1 -3 veckor, tag ur, skölj av med kallt vatten, antingen hängs det upp eller in i fjälster. Hela grisben vägs och räknar 1 dygn/500 gr, täcks med salt, antal dygn, sköljs av och hängs första 2-3 månader i 4-5 grader, 3-24 mån i 12 grader. Man räknar lite slarvigt att salt tränger in 0,5cm/dygn eller som med grisben 500 gr/dygn. När man väger kött och salt så kommer alltid det vara lika salt i smaken hela tiden, saltat och vaccat kött är bättre att låta ligga lite längre än kortare. Nu har jag ett dedikerat charkrum där jag kan styra kyla/värme och RH..... 6 1 Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.