Jump to content

Torrsaltning,rökning och övriga försök.


Recommended Posts

Posted

Har testat kallrökt lite nu och körde till souvas 25g/kg kött med grovt havssalt som blandades med lite socker som sen gneds in i köttet, blev rätt så bra.

Till älgfilen och hjärtat som skulle kallrökas blev det 30g/kg kött med grovt havssalt lite mer socker, hade gått att öka det lite till allra helst till hjärtat.

Första omgången i röken användes ungefär lika mycket sälg och björk troligen lite mer sälg, nu sist ändrade jag och körde lite mer björk men blev skarpare rök smak i köttet andra gången med mer björk.

Så när det blir att röka igen kommer jag att göra som först gången, sen att köttet får en finare färg med sälg gör inget.

 

Måste få färdigt så man eldar utanför och inte inne så blir det mindre passa under eldningen.

  • Like 2
Posted
På 2021-10-03 at 22:37 Silver sa:

Barkar du av?

 

Björken gjorde jag det på men inte sälgen.

Posted

Fick lite mer tips av dom längre norrut att dom bara rökte med rå sälg så det är nog lite olika vars det är.

Saltade på några hjärtan nu när jag kom hem och tänkte starta röken imorgon när jag kommer till kojan. Tog upp några bitar bog som var tänkt att göra souvas av men dom blir att röka utan att vara saltad den här gången.

 

  • Like 1
Posted

Rökte två rådjurshjärtan i måndags, får hoppas de blev bra då det var kompisen som ville ha dem rökta. Ligger en bit nöt kött på grillen och röks för fullt…C9506D2F-7923-4F06-B14C-B2CEFE168C76.thumb.jpeg.c31f1cf5a21e8c502d04b454fe0cb72c.jpeg

Posted
10 hours ago Galne sa:

Rökte två rådjurshjärtan i måndags, får hoppas de blev bra då det var kompisen som ville ha dem rökta. Ligger en bit nöt kött på grillen och röks för fullt…C9506D2F-7923-4F06-B14C-B2CEFE168C76.thumb.jpeg.c31f1cf5a21e8c502d04b454fe0cb72c.jpeg

Gissar att det är varm rökning när du har termometer i, vilken temp röker du till?

Posted

Jo körde i runt 70-80 grader i rökningen och körde upp hjärtanes till 70-75 grader efter att sonderat nätet… 

Posted

Drog igång röken då jag kom från skogen, nu är rök Resized_20211007_214704.thumb.jpeg.405ac9eb71d96be4ea9f369d8f3621dd.jpeg ner grävt och kaminen satt längre bort så få se e om det blir någon skillnad. Har tidigare eldat inne i den.

Hade i hjärtan från veckans jakt och några botar till.

Rökningen blir med mestadels sälg men några björk följer nog med också.

Posted

Jag har frågat runt tidigare och "morbrorn" som har en rökkåta på 10 m² menar att torrved ger för vass rök. Således kör han rå sälg. En annan som röker många kilon över hundra varje år sa också det att avbarkning var bra, särskilt björk måste det göras men även sälg för att ge rundare röksmak. 

 

Kul att ta del av era experiment är det oavsett om jag kan bidra eller ej. 

 

Posted
5 hours ago Silver sa:

Jag har frågat runt tidigare och "morbrorn" som har en rökkåta på 10 m² menar att torrved ger för vass rök. Således kör han rå sälg. En annan som röker många kilon över hundra varje år sa också det att avbarkning var bra, särskilt björk måste det göras men även sälg för att ge rundare röksmak. 

 

Kul att ta del av era experiment är det oavsett om jag kan bidra eller ej. 

 

Så förstod jag också ungefär iaf, sen ser det ut skilja lite vars det är och vem som röker.

Sälgen har jag inte barkat utan kör bara rå rund klubbe i lämplig längd.

Blir fin färg på köttet med sälgen.

  • Like 1
Posted

Nästa gång jag åker till markerna ska jag salta lite mer kött att röka, blir nog att testa kallröka igen men med att klyva klubbarna i halvor och att bara elda på en rostfri plåt. Har nu eldat i ett rostfritt rör men tror att det kan bli lite varmt från det.

Ska se om jag hittar nånting att läsa på mer om rökning tills dess.

Dem kallrökt tungorna var en bra grej tyckte han jag var jaga med förra veckan.

  • 4 months later...
Posted

Efter min sista rökning med mestadels torr sälg och nån rå klubbe så tycker jag det blev bra, köttet fick en fin röd yta samtidigt.

Ren köttet tog åt sig fortare röken än älgen fast dom hängt lika länge. Månntro om det beror på att fibrerna är tunnare?

Ska ta upp mer kött och salta så får jag ta en tur rökning igen, tänkte ta och röka lite hjärtan och annat men då blir det längre rök tid så då kanske man blir natten där.

Tänkte försöka få med kompisen och sätt saltstenar samtidigt.

  • Like 1
Posted
1 hour ago karelsk blandning sa:

En enbart saltad bit och andra saltad och rökt så ser man skillnaden på dom.

Blir den rödare färgen från sälg ved som jag skrev om tidigare, sen att rök smaken blev mildare gör inget.20220312_130313.thumb.jpg.aaf115bbd15ec87b4b42ea7a8f756074.jpg

Det där ser gott ut och är det säkert också!:wub:

Posted

20220313_175357.thumb.jpg.cd1c7c1f3986cde884c9c61049c73c0b.jpg

  • Like 1
Posted

Gjorde ett försök av typ någon älg korv, blandade salt å peppar i färsen med fett från ren. Sen in I gastub och nu rökning eller början igår.

Ser ut som att det tar längre tid röka "korvarna" än köttet och hjärtan.

Har haft några souvas bitar i röken igen och gav bort några som test tidigare. Kanske ville dom bara vara snäll men enligt dem som fått prova så var det bra.

Blir att sätta ut saltstenar till veckan och då kommer iaf en av kamraterna till kojan så skulle han passa på röka på lite.20220318_124314.thumb.jpg.90531b73c587f3759b04461cea90fb4b.jpg

  • Like 1
  • 1 year later...
Posted

Har rökt en omgång korv som hänger ute på tork nu och ska försöka ta mig iväg och röka nästa omgång jag satt ihop idag.

Saltar färsen dagen före och då blir den rätt hård så fick blanda ut den med kallt vatten så det gick lättare genom sprutan och fjälstren inte sprack. Så gick mycket bättre gången här.IMG_20230331_090243.thumb.jpg.4198382b4d8fecd8f24dfab5cf6abbf9.jpgIMG_20230408_140244.thumb.jpg.1996dbf9899bc914c276960d70be8819.jpg

  • Like 2
Posted

Idag hamnade dem i röken.

Hinner inte röka färdigt idag mer än souvasen så får åka en sväng till och röka på korven å samtidigt hämta den.IMG_20230410_112219.thumb.jpg.f9ce66f95f0d1a38a0f016c518af540d.jpgIMG_20230410_114300.thumb.jpg.e066c1e13545d8361c74085e227ea15a.jpg

hade vart smidigt ha en rök hemma men är samtidigt skönt komma iväg en stund. Valpen han fick testa åka skoter till kojan och det gick bättre än väntat.

  • Like 1
Posted

Ser gott ut!

Vad har du för korvrecept och hur länge röker du korven? Är det kallrökning? 

Posted

Rökte på korvarna lite till och hängde om dem så få se hur dom blir.IMG_20230415_115511.thumb.jpg.4c15562a2d7d3d7d8b6d9621bee9b924.jpg

Kallrökt älgfile och ren ryggbiff.IMG_20230415_125828.thumb.jpg.5fa5ebce66af2f5d924f1d1eeee9064f.jpg

  • Like 1
  • 3 weeks later...
Posted

Nu vart hämta andra omgången korv som hängt i röken.

Skal skinn och får fjälster.

IMG_20230501_120746.thumb.jpg.86d89221e00aabdeaac0ecba6faeffaf.jpg

Blev inte riktigt lika bra som förra omgången.

  • Like 1
  • 1 month later...
Posted

Någon som vet om askspån går att röka med???

Posted
3 hours ago Ken1 sa:

Någon som vet om askspån går att röka med???

Går gör det säkert, frågan är om det ger en angenäm smak.. 🤪

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.








×
×
  • Create New...