karelsk blandning Posted October 2, 2021 Posted October 2, 2021 Har testat kallrökt lite nu och körde till souvas 25g/kg kött med grovt havssalt som blandades med lite socker som sen gneds in i köttet, blev rätt så bra. Till älgfilen och hjärtat som skulle kallrökas blev det 30g/kg kött med grovt havssalt lite mer socker, hade gått att öka det lite till allra helst till hjärtat. Första omgången i röken användes ungefär lika mycket sälg och björk troligen lite mer sälg, nu sist ändrade jag och körde lite mer björk men blev skarpare rök smak i köttet andra gången med mer björk. Så när det blir att röka igen kommer jag att göra som först gången, sen att köttet får en finare färg med sälg gör inget. Måste få färdigt så man eldar utanför och inte inne så blir det mindre passa under eldningen. 2 Quote
karelsk blandning Posted October 5, 2021 Author Posted October 5, 2021 På 2021-10-03 at 22:37 Silver sa: Barkar du av? Björken gjorde jag det på men inte sälgen. Quote
karelsk blandning Posted October 6, 2021 Author Posted October 6, 2021 Fick lite mer tips av dom längre norrut att dom bara rökte med rå sälg så det är nog lite olika vars det är. Saltade på några hjärtan nu när jag kom hem och tänkte starta röken imorgon när jag kommer till kojan. Tog upp några bitar bog som var tänkt att göra souvas av men dom blir att röka utan att vara saltad den här gången. 1 Quote
Galne Posted October 6, 2021 Posted October 6, 2021 Rökte två rådjurshjärtan i måndags, får hoppas de blev bra då det var kompisen som ville ha dem rökta. Ligger en bit nöt kött på grillen och röks för fullt… Quote
karelsk blandning Posted October 7, 2021 Author Posted October 7, 2021 10 hours ago Galne sa: Rökte två rådjurshjärtan i måndags, får hoppas de blev bra då det var kompisen som ville ha dem rökta. Ligger en bit nöt kött på grillen och röks för fullt… Gissar att det är varm rökning när du har termometer i, vilken temp röker du till? Quote
Galne Posted October 7, 2021 Posted October 7, 2021 Jo körde i runt 70-80 grader i rökningen och körde upp hjärtanes till 70-75 grader efter att sonderat nätet… Quote
fubar Posted October 7, 2021 Posted October 7, 2021 Blir det inte torrt vid så höga temperaturer? Quote
karelsk blandning Posted October 7, 2021 Author Posted October 7, 2021 Drog igång röken då jag kom från skogen, nu är rök ner grävt och kaminen satt längre bort så få se e om det blir någon skillnad. Har tidigare eldat inne i den. Hade i hjärtan från veckans jakt och några botar till. Rökningen blir med mestadels sälg men några björk följer nog med också. Quote
Silver Posted October 8, 2021 Posted October 8, 2021 Jag har frågat runt tidigare och "morbrorn" som har en rökkåta på 10 m² menar att torrved ger för vass rök. Således kör han rå sälg. En annan som röker många kilon över hundra varje år sa också det att avbarkning var bra, särskilt björk måste det göras men även sälg för att ge rundare röksmak. Kul att ta del av era experiment är det oavsett om jag kan bidra eller ej. Quote
karelsk blandning Posted October 9, 2021 Author Posted October 9, 2021 5 hours ago Silver sa: Jag har frågat runt tidigare och "morbrorn" som har en rökkåta på 10 m² menar att torrved ger för vass rök. Således kör han rå sälg. En annan som röker många kilon över hundra varje år sa också det att avbarkning var bra, särskilt björk måste det göras men även sälg för att ge rundare röksmak. Kul att ta del av era experiment är det oavsett om jag kan bidra eller ej. Så förstod jag också ungefär iaf, sen ser det ut skilja lite vars det är och vem som röker. Sälgen har jag inte barkat utan kör bara rå rund klubbe i lämplig längd. Blir fin färg på köttet med sälgen. 1 Quote
karelsk blandning Posted October 11, 2021 Author Posted October 11, 2021 Nästa gång jag åker till markerna ska jag salta lite mer kött att röka, blir nog att testa kallröka igen men med att klyva klubbarna i halvor och att bara elda på en rostfri plåt. Har nu eldat i ett rostfritt rör men tror att det kan bli lite varmt från det. Ska se om jag hittar nånting att läsa på mer om rökning tills dess. Dem kallrökt tungorna var en bra grej tyckte han jag var jaga med förra veckan. Quote
karelsk blandning Posted March 9, 2022 Author Posted March 9, 2022 Efter min sista rökning med mestadels torr sälg och nån rå klubbe så tycker jag det blev bra, köttet fick en fin röd yta samtidigt. Ren köttet tog åt sig fortare röken än älgen fast dom hängt lika länge. Månntro om det beror på att fibrerna är tunnare? Ska ta upp mer kött och salta så får jag ta en tur rökning igen, tänkte ta och röka lite hjärtan och annat men då blir det längre rök tid så då kanske man blir natten där. Tänkte försöka få med kompisen och sätt saltstenar samtidigt. 1 Quote
Popular Post karelsk blandning Posted March 12, 2022 Author Popular Post Posted March 12, 2022 En enbart saltad bit och andra saltad och rökt så ser man skillnaden på dom. Blir den rödare färgen från sälg ved som jag skrev om tidigare, sen att rök smaken blev mildare gör inget. 3 Quote
lsjonsson Posted March 12, 2022 Posted March 12, 2022 1 hour ago karelsk blandning sa: En enbart saltad bit och andra saltad och rökt så ser man skillnaden på dom. Blir den rödare färgen från sälg ved som jag skrev om tidigare, sen att rök smaken blev mildare gör inget. Det där ser gott ut och är det säkert också! Quote
karelsk blandning Posted March 18, 2022 Author Posted March 18, 2022 Gjorde ett försök av typ någon älg korv, blandade salt å peppar i färsen med fett från ren. Sen in I gastub och nu rökning eller början igår. Ser ut som att det tar längre tid röka "korvarna" än köttet och hjärtan. Har haft några souvas bitar i röken igen och gav bort några som test tidigare. Kanske ville dom bara vara snäll men enligt dem som fått prova så var det bra. Blir att sätta ut saltstenar till veckan och då kommer iaf en av kamraterna till kojan så skulle han passa på röka på lite. 1 Quote
karelsk blandning Posted April 8, 2023 Author Posted April 8, 2023 Har rökt en omgång korv som hänger ute på tork nu och ska försöka ta mig iväg och röka nästa omgång jag satt ihop idag. Saltar färsen dagen före och då blir den rätt hård så fick blanda ut den med kallt vatten så det gick lättare genom sprutan och fjälstren inte sprack. Så gick mycket bättre gången här. 2 Quote
karelsk blandning Posted April 10, 2023 Author Posted April 10, 2023 Idag hamnade dem i röken. Hinner inte röka färdigt idag mer än souvasen så får åka en sväng till och röka på korven å samtidigt hämta den. hade vart smidigt ha en rök hemma men är samtidigt skönt komma iväg en stund. Valpen han fick testa åka skoter till kojan och det gick bättre än väntat. 1 Quote
Jr_Moberg Posted April 10, 2023 Posted April 10, 2023 Ser gott ut! Vad har du för korvrecept och hur länge röker du korven? Är det kallrökning? Quote
Popular Post karelsk blandning Posted April 10, 2023 Author Popular Post Posted April 10, 2023 29 minutes ago Jr_Moberg sa: Ser gott ut! Vad har du för korvrecept och hur länge röker du korven? Är det kallrökning? Har köttfärs och fett sen salt, peppar i ena sorten. Andra samma men vitlök och chili också. Gissar att korven blir kallrökt 10-11timmar sen ut och torka om dom inte behöver mera rök. Gjort två olika sorter fjälster den här gången, gris och får använde jag nu. Förra gången gjorde jag av något plast skinn också. 3 Quote
karelsk blandning Posted April 16, 2023 Author Posted April 16, 2023 Rökte på korvarna lite till och hängde om dem så få se hur dom blir. Kallrökt älgfile och ren ryggbiff. 1 Quote
karelsk blandning Posted May 1, 2023 Author Posted May 1, 2023 Nu vart hämta andra omgången korv som hängt i röken. Skal skinn och får fjälster. Blev inte riktigt lika bra som förra omgången. 1 Quote
Galne Posted June 18, 2023 Posted June 18, 2023 3 hours ago Ken1 sa: Någon som vet om askspån går att röka med??? Går gör det säkert, frågan är om det ger en angenäm smak.. 🤪 Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.