Hoppa till innehåll

Ljuddämpare på gamla vapen


Per_B

Recommended Posts

Hej!

Jag har 2 vapen som jag funderar att sätta ljuddämpare på nu när det är enkelt utan licenskrav på dämparen.

1. 9,3x62 - Huskvarna modell 1640 från 1954. Har jag tänkt att jaga vildsvin med.

2. 6,5x55 - Huskvarna modell 1640 från 1962. För rådjursjakt och prickskytte på måltavla (hemma på gården alltså, inget "proffsigt" :))

 

Vad tror ni om att sätta dämpare på dem? Skall piporna kapas eller är det bättre att behålla dem i full längd? Jag jagar väldigt lite, nästan ingenting, men gillar att skjuta på måltavla. Någon jakt med grabben blir det säkert och då blir det stillasittande jakt och inga långa promenader.

Nostalgivärde på bössorna finnes! 6,5an var pappas och 9,3an var svärfars. Utan dämpare så kan jag skjuta med 9,3an om jag står upp men tror inte jag vill skjuta sittande eller liggande! 6,5an funkar absolut att skjuta med utan dämpare men för att vara 6,5a så har den rätt rejäl upplevd rekyl.

Synpunkter mottages tacksamt.

 

 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag har sminkat min 1640 30-06 med en Rgc M48, pipan kortades inte så mycket, höll mej över 55cm. Allt funkar bra och svinen ramlar åt alla håll…🤠

 

  • Thanks 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

1 minute ago Per_B sa:

Blev det stor skillnad i rekyl och smäll Engelbrekt på din 30-06?

Absolut, det har blivit en fröjd att skjuta. Förut var man ju lite matt i axeln redan efter en serie men nu står man ju o väntar på att dämparen ska svalna. Började med en rekylbroms i väntan på licensen och det var ju rekylmässigt bra men ljudet skakade om gnällspikarna i byn något.

  • Thanks 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

11 minutes ago Per_B sa:

Nice! Låter som något för mig med ljuddämpare helt klart! Känns som att jag kommer att bli en betydligt bättre skytt på köpet!

Bara att köpa en som du enkelt kan byta bakstycke  på som passar båda bössorna.

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

9 minutes ago Per_B sa:

Ok! Fast man sparar inte så mycket pengar på det eller? Man sparar in kostnaden för en halv dämpare då eller?

Har inte studerat kostnaden så noga men visst, nu kan man ju tänka fritt när det inte ska tas hänsyn till licenser.

  • Thanks 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Det är inga som helst problem att köra 9,3-dämpare på en 6,5:a. Jag har två frontar till en av mina ljuddämpare och jag tror inte jag kan avgöra skillnaden mellan vilken front som sitter på när jag skjuter 6,5.

Köp en ljuddämpare, samma gänga på båda bössorna. Klart.

  • Thanks 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Inga problem att byta mellan två bössor. Dämparen ska ändå inte lämnas på pipan efter skytte för då har man snabbt en förstörd mynning på bössan av de nitrösa föreningar som bildas i kontakt med fukt.

så skaffa en bra dämpare i 9,3 och använd den på båda. Vill du sen ha dedikerade dämpare på sikt är det ju bar att skaffa.

  • Thanks 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Kanon, tack för hjälpen! Behovet är ju som störst till 9,3 geväret helt klart. Då köper jag en ljuddämpare till 9,3 och gängar 6,5an på samma sätt så att jag kan använda 9,3 dämparen på 6,5an också, utmärkt!

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 3 weeks later...

Har nu mätt diametern på piporna på mina Husqvarna 1640. Både 6,5x55 och 9,3x62 är 15mm en cm in på pipan, båda har ca 60cm piplängd.

Tänker så här, vad tror ni om det?  

6,5x55, vill gärna gänga den M14x1 då det känns som en trevlig standard. Blir ju lite kass med stödkrage längst in på en pipa med 15 mm diameter men det kanske går att fixa med någon typ av mutter / krage/? Eller så kanske det går ändå?

 

9,3x62, får bli samma här tänker jag, dvs M14x1. Bli samma problem här med en väl liten stödkrage längst in eftersom pipan är 15mm i diameter. Känns dock inte som att det egentligen finns något annat alternativ. M15x1 är ju ingen ide på en pipa med 15mm i diameter antar jag och M13x1 känns ju inte bra eftersom det inte är mycket gods i pipan då det är en 9,3x62. Så antar att det får bli M14x1 med någon extra stopp mutter / krage längst in som gängstopp till ljuddämparen? Eller tror ni att det går ändå?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Alla 3 alternativ är praktisk genomförbara.

M13X1 funkar på båda kalibrar. Stödkanten blir bra med råge.

M14X1 funkar på båda kalibrar. Stödkanten blir i minsta laget, men är inget problem. Du ska inte "idiotdra" dämparen i botten.

M15X1 skär du gängan 25 mm lång, och svarvar en 10 mm lång "ring" men M15X1 invändig gänga som du skruvar längst in på gängan, låser med en stopskruv och loctite. Valfri ytterdiameter, fuskblånering och voila: där var din stödkant.

Som sagt var: alla 3 alternativ funkar 😉

  • Thanks 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Ah tack Dansken för det informativa svaret!! Då lutar jag åt M14x1 på båda bössorna! Är lite sugen på en Tikka T3x i kaliber .308 och då kan jag ju använda samma dämpare på den som jag sätter på 6,5x55. Köper man Stalon tex så tror jag de det blir exakt samma dämpare (Max cal .30) till .308 och 6,5x55.

Vad gäller 9,3x62 så känns det absolut bäst med M14x1 fast då blir det ju en grövre dämpare! Möjligen att jag kör med en bakände och två fronter. En front till 6,5x55 / .308 och en front till 9,3x62.

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.








×
×
  • Skapa ny...