Jump to content

Nästa projekt, 6:e vapnet?


Henrik
 Share

Recommended Posts

Hej Kamrater ;)

Nu när jag snart beställt den tredje bössan i min Sakotrippel d v s storebror i 375 H&H så kommer nästa fråga oundvikligen att dyka upp, vad göra nu? Givetvis är jag inte på långa vägar "klar" med min trippel för det, jag kommer att skjuta och jaga med den riktigt intensivt under flera (förhoppningsvis massa år).

Inom företagsvärlden är man väl medveten om vikten av att ha produkter i produktportföljen som är i olika faser av produktlivscykeln, för mig handlar det om att ha projekt i olika faser av "projektlivscykeln" ;)

För mig ser projektlivscykeln ut ungefär som följer

1. Idéfasen

Här handlar det antingen om att jag har stött på ett problem som jag vill lösa, jag kanske saknar en passande bössa för en jakt och skytteform som jag fattat tycke för. Alternativt kan jag ha kommit fram till att nuvarande vapengarderob dras med problem eller brister som gör att det är dags för lite rotation.

Det kan också vara så att jag har en idé eller frågeställning som jag vill ta reda på svaret på, som t ex kan valnötststockar vara skottfasta, klarar man sig med en vapen garderob med bara brytvapen eller hur mycket kortare blir flycktsträckan med magnumbössor jämfört med standard bössor?

2. Faktainsamlingsfasen

Här handlar det om att lära sig så mycket som möjligt om ämnet. Det kan handla om hur man försluter trästockar för maximal väderbeständighet, eller om nya kalibrar och vilken prestanda de kan tänkas ha. Det kan också handla om hur funkar det med ljuddämpare rent praktisk och vilken har bäst prestanda i förhållande till vikt och storlek. I någon mån är jag ständigt i denna fasen oavsett om jag har något konkret projekt på gång eller inte.

3. Spec eller projektplan

När vi kommit så här långt gäller det att börja detaljplanera för hur bössan eller bössorna skall se ut. Alternativt kan det handla om att kontakta lämplig smed för genomförandet och att gemensamt diskutera hur bössor eller projekt skall genomföras i detalj. Vilka krav ställer jag och hur ser budgeten ut är frågor som måste få sitt svar i denna fasen. Fasen avslutas vanligtvis med en beställning... Om det inte är något experiment som jag kan genomföra med befintlig utrustning.

4.Tillverkning/Leverans

Är det ett customprojekt så är det nu bara att luta sig tillbaka och ta fram allt tillgängligt tålamod när man låter smeden göra sitt arbete. Annars gäller det bara att invänta leverans av det beställda, vad det nu kan vara.

5.Testning

Efter det att bössan eller prylarna levererats återstår den roligaste delen, d v s att prova dem i verkligheten. det brukar innebära en massa roliga besök på skjutbanan men också ännu fler och ännu roligare jaktupplevelser. Den här fasen kan ta flera år i anspråk men vad gör det man har ju skitkul under tiden ;D.

6. Utvärdering

När man testat praktiskt är det dags att återkoppla till de målen som man satte upp eller den fråge ställningen jag ville ha svar på när jag inledde projektet.

För tillfället har jag en lite 6x45:a halvvägs inne i fas 5, en 308 win som är på väg in i fas 5 och en 375 H&H som är på väg in i fas 4.

Detta innebär att jag i princip inte har några projekt i fas 1, 2 eller 3 :( (nåja, lite småprojekt finns det men inget "större")

Givetvis börjar man då snegla lite åt den nuvarande vapengarderoben som efter det att trippeln levererats ser ut som följer.

Bortsett från Sakotrippeln som är custombössor i skaplig valnöt och CrMo pipor så har jag en hagelbrakare i cal 12 som jag kommer att behålla, dessutom finns det en övningsbössa i 22 LR som också kommer att få stanna alternativt ersättas av en annan 22LR. Sedan finns det en liten dbs i 8x57 JRS som kommer att få se sig om efter ett nytt hem och därmed skapa utrymme för en 6:e bössa.

Problemet med trippeln är att den täcker in det mesta på ett vettigt sätt men nu handlar det om att jag vill köra ett nytt "projekt" och i princip har jag tre huvudkandidater (och en darkhorse) nämligen:

Drevjaktsbössa

Eftersom den lilla dubbelstudsaren är på väg ut finns det ett utrymme för en liten specialiserad drevjakts/hundförarbössa. Jag tänker mig då en lite 358 win med kort pipa (kanske en 20" #4 eller #5) med genomskuret recknagel sikte och en lågförstorande kikare. Vi pratar såklart om en oöm bössa med kompositstock och rostfri pipa.

Medium magnum

Jag har inget behov av en medium magnum för min normala jakt men det finns jaktsituationer där skotthållen blir långa på större klövvilt, kjag tänker då på jakt i utlandet. Även denna bössa skulle bli i rostrfritt/komposit och därmed kunna knäcka extra som allroundbössa när regnet står som spön i backen.

Taktisk bössa

Jag har ju sedan tidigare en gammal militärskada som innebär en förkärlek till att skjuta på pappfigurer och lerduvor på riktigt långa håll. Dessutom har den ohållbara situationen uppstått att jag numera får spö av mina gamla beväringar :( på våra årliga prickskytteträffar och som alla förstår är det en ohållbar situation. Vi pratar alltså om en femkilos pjäs med kikare kamrad i kalibrar som t ex 6.5x47 eller 308 win.

Kipplauf

Min darkhorse är en liten kipplauf i 7x65R eller liknande, jag har flera gånger varit på väg att skaffa en dylik bössa men efter att jag provskjutit dem har jag insett att de är ganska svårskjutna på grund av att de oftast är väldigt lätta. Nu är ju den låga vikten själva poängen så det är en svår ekvation att lösa...

Nu till den konkreta frågeställningen, HUR HADE NI VALT?

Jag är intressard av att få höra hur ni skulle tänkt i min situation?

MVH

Henrik

Link to comment
Share on other sites

 • Replies 50
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

 • Henrik

  10

 • Nils l

  9

 • Sajmon

  7

 • Mad Mike

  6

Ha! Tror jag funnit en lucka i ditt iövrigt vattentäta resonemang.. Detta med behoven osv, för att på allvar kunna besvara frågan så känns det som jag skulle vilja veta varför dubbelstudsaren ska flytta?

Mvh!

Link to comment
Share on other sites

Men spontant.. 6x45:an är den rapp? Annars en tung pjäs i klass 2 med ngn exremkaliber för låååååånga skott vid vindstilla tillfällen? Äsch.. rödvinsfärgad spontanitet..  :-

Mvh!

Link to comment
Share on other sites

Tror att du vet mitt svar.

Givetvis skulle det vara mycket intressant att få följa ett sådant projekt av dig så mitt val är synnerligen egoistiskt utan hänsyn till din garderob.

Taktisk Bössa!

/Micke

Link to comment
Share on other sites

Ja du Henrik det är inte lätt att råda dig eftersom du har  den kunnskap som du har.

Vad man kan läsa mellan raderna så är du en sådan mäniska som alldrig kan sätta dig ner och vara nöjd.

Du har en oro kroppen som jag känner igen så länge man har några projekt på gång så tycker man det är roligt.

Men så fort det börjar ta på dom så börjar man snegla på nästa projekt.

Det handlar hela tiden om att övertyga sig själv om att man nog har dett bästa som passar mig.

Jag har en kompis som har bössor som varken du eller jag skulle snegla på.

Han brukar håna mig för mina dyra bössor han säger alltid och pekar på mynningen på bössan och säger kulan kan inte mer en komma ut där sen är det frågan om vem som står i anndra endan av den.

Han vet att han har jävligt rätt för det finns inte många som skjuter så mycket djur på drevjakter som han med sin gammla Antonio Zoli dubbelstudsare 7x65R .

För det är bara så att det gäller att ta till vara på sina chanser man får på en drevjakt och det kan han för det kan inte vara så att det alltid är han som får mest djur på sig.

Mvh Jerry.

Link to comment
Share on other sites

Hej Henrik

Du har för mycket tid till funderingar av detta slag just nu, kom ihåg vad jag sagt om att riktig pappa blir man först vid kotte 2...snubblande nära nu. ;D

Skämt åsido, frågan är  inte så svår att svara på. Med 3 Sakobössor i väl spridda kalibrar och förväntade ändamål så borde det faktiskt inte finnas så många upplevda hål som du beskriver här. Kanske skulle 308an varit mer ändamålsenligt utformad för långhållsskytte ???

Man har ju få realistiska möjligheter att mästra dig i ämnen som dessa och inte kommer jag försöka göra det denna gång heller. Men ändå ställer jag mig frågande till om trippeln var 100% då den i dina egna ögon varken täcker in potentiellt taktiskt skytte eller drevjaktsskytte? OK med 2 vapen men inte med 3 ;)

Hursom detta är bara en broderligt sticklig konklusion, det tror jag du hajar då du inte brukar hyckla med dina åsikter själv. Uppenbarligen bad du ju nästan om denna lilla käkstöt. Men 375an och 308an kommer med din fingerspitzgefuhle beträffande optik ge dig en riktigt bra drevpang...annars är nåt skumt ;)

Tror mig känna rätt väl hur din jakt primärt ser ut och egentligen ser jag inget annat val än att hetsa dig åt samma håll som MR Mauser. Där hardu riktigt mycket att lära ut och att följa ett sådant projekt skulle för mig vara otroligt spännande. Att Micke fått dig att svälja alla glosor om "mina år hos kungen har renat mig från halvautomater och plast" ser jag dock på med vissa rynkor i pannan. ::)

MVH

Link to comment
Share on other sites

Hej Henrik!

Jag har följt ditt projekt med Sako trippeln med stor behållning, kalibermässigt täcker den ju upp i princip alla tänkbara behov.

Du kanske kan utveckla dina tankar kring avyttrandet av dbs:en? Jag kan iofs förstå om du känner ett behov för en mer oöm bössa.

Ang taktisk/prickskyttebössa....funkar inte 6x45:an och .308:an till det? Man kanske blir mobbad vid en sådan sammankomst om han har en stilig valnötskolv på bössan..... ;)

Kiplauf 7x65R: Fina vapen, men kalibern tillför inget som du inte redan har.

Min röst hamnar nog på en drev/hundförarbössa i kaliber som kanske även funkar som medium magnum...hm...338-06, 8x68S, eller kanske .30-06!! funkar kanon 0-220m! ;)

Nåja, lite tankar i alla fall.

Mvh Kalle

Link to comment
Share on other sites

God middag govänner!

Jag skall börja med att slå fast att något riktigt "behov" föreligger inte utan det handlar om att jag tycker att det är skitkul med projekten, alltid är det något som kan förändras eller någon fråga som söker svar. Det ligger mycket i vad en av mina kinesiska affärsbekanta sa till mig för några år sedan "for some people, good enough is never enough" :-

Både på detta och andra forum precis som i verkligheten finns det gott om människor som "vet" att deras val alltid är det rätta oavsett om de provat andra alternativ eller ej. Argument som "köp en tikka T3, för det har jag" har aldrig riktigt bitit på mig ;) eller som min granne säger "Volvo är världens bästa bil, jag har aldrig haft något annat" ;D.

Alla är ju saliga i sin tro och de tvärsäkra är förmodligen lyckligare än vad jag är eftersom jag alltid funderar på vad som kan förbättras. Dessutom är det så att varje projekt ger mig ökad kunskap och förståelse, ibland innebär dock denna kunskap att man bara inser att det dyker upp ännu fler frågor som kräver svar. Albert Einstein fick en gång frågan vad han kände när han tittade tillbaka på sitt liv som forskare, hans svar var "still confused, but on a higher level" och det beskriver ganska väl vad jag känner.

Samtidigt har jag under 10 års tid haft en konstant bas i min vapengarderob och det har varit min r-93:a med alla pipor och en skaplig samling optiksom faktiskt funkat till i stort sett all min jakt utan några kompromisser och hade jag haft en mer pragmatisk läggning hade alla dessa projekt aldrig varit aktuella eftersom hälsan då tigit still men nu är man skapt som man är 8)

Den första mycket relevanta frågan som ställts är varför försvinner min lilla dubbelstudsare? Jag inser att jag nu ger mig in på minerad mark och att risken för att jag får äta upp några tidigare gjorda uttalande torde vara överhängande men så får det bli. Egentligen är svaret enkelt, dubbelstudsaren åker ut eftersom den begränsar mig i min jakt. Med dubbelstudsaren i nävarna är det inte etiskt försvarbart att skjuta på räven på 120-130m eller rådjuret på 150m. Nu kommer en del att konstatera att de skulle dem aldrig göra ändå men det gör jag, ett annat exempel är den skadeskjutna älgkalv som jag för två veckor sedan var tvungen att skjuta på 264m (det har jag redan berättat om). Hade jag då varit beväpnad med dubelstudsaren så hade jag aldrig kunnat ta det skottet, med 308 win så gick det emellertid bra. De sista två säsongerna har alltså dubbelstudaren fått stå kvar i vapenskåpet till förmån för 308:an (eller möjligen 9.3x62:an) och i mitt vapenskåp finns det inte plats för några "safe queens" om jag inte använder bössorna sätts de upp på transferlistan.

Problemet med trippeln är att det verkar som att den i princip täckt in alla hålen :-[ varför jag nu måste gripa efter halmstrå för att skapa ett behov.

Med 6x45:an täcker jag i princip upp all småviltsjakt ut till 250m, däremot är det aldrig och har aldrig varit avsedd att vara någon långhållsbössa men den täcker utan tvekan upp alla skott på småvilt som jag kommer att ta.

Min lilla 308 win med en liten variopoint på 1.5-6x42 (som är en av de kikare som sitter på vid leverans) kommer utan tvekan att klara av de drevjakter som kan tänkas bli aktuella. det viktigaste för mig när det går undan är att bössan och siktet passar som hand i handsken och där finns inga orosmoment. Med dubbelstudsaren så skulle ett andra skott så klart kunna levereras snabbare men jag vet sedan tidigare Sako forestrar att med lite träning så går det att få iväg tre stycken skapliga smällar på älgbanans löpande älg och snabbare än så har jag inget behov av att skjuta.

Skule jag känna att grövre artilleri är befogat så utgör såklart 375 H&H med en liten Swarovski 1.25-4 med belysning ett acceptabelt alternativ. Även denna bössa kan såklart användas till blandjakter och alla de drevjakter som kan tänkas bli aktuella. Mina erfarenheter från 9.3x62 ed 250 grains TSX i 800m/s gör att jag inte känner mig orolig vare sig för att ha för lite kräm till de stoooora djuren eller att det mindre viltet skall bli alltför sönderskjutet.

Om man vill så kan man såklart tänka sig extrapipor till de befintliga bössorna men min egen erfarenhet under 20 års jakt är att det rätt sällan är kalibern det hänger på om det skall gå bra eller ej. De skillnaderna som finns i prestanda mellan 6x45, 308 win och 375 H&H känns fortfarande helt rätt och med mindre skillnader skulle överlappningen blir för stor i mina ögon. (Givetvis finns möjligheten att jag testar nån ny kaliber ändå mest för att jag är nyfiken, som t ex 338 federal som verkar ovanligt vettig).

Vad är det då jag har försakat när jag gjort mina kompromisser i utformandet av min trippel, inte så mycket om jag får säga det själv men några saker har jag trots allt valt bort.

Oömma bössor

Även om jag har försökt göra så väderbeständiga träkolvar som möjligt och Leif har förseglat dem efter konstens alla regler så är det givetvis så att om jag istället satt McMillan kolvar på bössorna så hade de blivit oömmare. Hade jag sedan valt rostfria, blästrade pipor så hade jag skapat en trippel av oömma bruksbössor. Nu var ju ett av syftena att bevisa att det går att göra bra bruksbössor även av skaplig valnöt. Samtidigt så finns det en lucka här för en riktigt oöm slit å släng bössa.

Stort vilt på långt håll

Efter att ha jagat med 300 magnum i några år så anser jag att de har sin nisch men också att den är mindre än vad många anser. Vid skotthåll på mer än 200m är det bra att ha lite extra punch ifall viltet är av större modell. Storvilt i Alaska, Afrikanska antiloper modell större o dyl. Vid normal svensk jakt ser jag inte något stort behov för egen del av denna typ av bössor, å andra sidan upplever jag det inte som något större handikapp att använda en medium magnum så det skulle kunna vara ett alternativ. (Nu är det i o f s så att hustrun har övertagit min blaser som bland annat har en välskjutande pipa i 300 wsm).

Långhållsskytte

Jag misstänker att vi har lite olika definitioner på vad som är långt håll ;D med bössorna i trippeln kan jag skjuta vilt på i vart fall 250m och med bra stöd ut till 300m. Förhoppningen är att jag med alla bössor skall kunna håll träffbilder på 10 cm på 300m, frågan är bara hur sugen man är på att lägga sig ned och skjuta träffbilder med en 375:a.

När jag pratar om en "taktisk" bössa avsedd för långhållskytte så skall diametrn på träffbilden ned till ca 5cm eller helst något mindre, bössorna i trippeln är med avsikt kompromisser med avseende på långhållssegenskaperna. Om jag bygger en långhållsbössa så löper jag linan fullt ut vilket innebär att bössan inte kommer att bli särskilt praktisk för rörlig jakt utan den jakt som då skulle bli aktuell är stationär jakt där man bara går till och från passet. Det blir alltså frågan om stillasittand vakjakt och inget annat. Samtidigt skall bössan vara optimal för att skjuta lerduvor med tidspress på 500m vallen vilket ställer helt andra krav på bössan än de jag ställde på bössorna i trippeln.

Still confused,

Henrik

Link to comment
Share on other sites

Jag inser att jag nu ger mig in på minerad mark och att risken för att jag får äta upp några tidigare gjorda uttalande torde vara överhängande men så får det bli.

Detta är ett faktum för den delen av befolkningen som är öppna för nya intryck och nya produkter.

Är man bara tillräckligt öppen/ung i sinnet så lär man sig nya saker hela tiden under hela sin livstid,är inte så konstigt om man då kommer att ompröva gammla sanningar med jämna mellanrum.

Jag har för länge sedan insett att det perfekta vapnet med den perfekta optiken laddad med den perfekta kulan icke existerar ;D

Vem vet en vacker dag kanske jag laddar med Barnes TSX i alla mina bössor ::)

/Micke

Link to comment
Share on other sites

Käre Magnus,

du har en stor poäng i att jag för tillfället har för mycket fritid vilket inte bara kommer familjen till del utan även innebär att jag jagar fyra dagar i veckan för tillfället ;D

Samtidigt innebär det att jag har tid att fundera på diverse projekt, vilket har sina sidor men något skall man lägga tiden på nu när man slipper fundera på affärsplaner och att hålla investerare på gott humör.

Eftersom du konstaterat att dbs primärt är ett vapen för "fettodirrar" så torde jag få avyttra det du jag numera inte är "dirre".

Trots att "behoven" är ganska väl täckta med trippeln gäller det alltså att hitta ett nytt projekt (snacka om ilandsproblem). Den nisch som jag har minst täckning för är (helt planenligt) det taktiska skyttet, därför är det nog den bössan som ligger bäst till att genomföras för tillfället.

Samtidigt finns risken att jag ändrar mig under resans gång.

Nåväl vi får väl se var jag hamnar?

//Henrik

Link to comment
Share on other sites

Hej Henrik!

Nu är det bara en dag kvar ;)

JG ringde innan, ringarna ligger där och väntar :)

För att komma till ämnet så är det första som poppar upp i huvudet en taktisk bössa för långhålsskyttet. Jag brukar ju i mellanåt få insperation ifrån dig. Tyvärr får jag ej det av en taktisk bössa, jag frågar mig själv om det kan ha att göra med att jag aldrig gjort lumpen, varit med i hemvärnet(ungdomskåren) eller över huvudtaget intreserat mig för millitära vapen.

Men som sagt så måste jag ändock lägga min röst på att du ska satsa på ett sådant vapen.

En annan sak som helt klart skulle vara intresant är att få höra dig utvärdera en Kipplauf då även ett sådant vapen kan imponera på mig. Och jag skulle då genast också få glädje av ditt test och utvärderande av ett dylikt vapen :)

Att detta är ett I-landsproblem kan man ju hänga  i julgranen. Jag ställer mig dock frågande till hur du får igenom detta hos regeringen i ditt hushåll? I detta hushållet så ställer sig min bättre hälft inte på min sida i vart fall. Även min mor och far ställer sig hellre på hennes sida än på min vad det beträffar vapen. I ditt fall antar jag dock bara att det kan vara frugan som blir lite argsint i mellanåt. Onekligen har du dock fått igenom detta hos henne också, eller så erkänner du ej din sjukdom inför henne ;)

Jag är från nu tyvärr intalad av min flickvän att jag får ta trippeln och sedan lugna mig då det skall skaffas hus, ny bil, barn m.m. Som du som far säkert vet så kostar allt här i världen antingen det är en pojk på 2 månader eller en flicka på 5 år man har skaffat sig. Även hus och bil är idag en väldigt dyr prosedur :(

Ha det så bra!

MVH/Jocke

P.S vi ses i morgon D.S

Link to comment
Share on other sites

du har en stor poäng i att jag för tillfället har för mycket fritid

//Henrik

Varför inte använda tiden till att planera och genomföra en långhållsskyttekurs för oss ivriga adepter :P

/Micke

Link to comment
Share on other sites

Jag kan inte hjälpa det men jag känner igen när jag läser det du skriver Henrik.

Det ena projektet hinner inte bli färdigt fören nästa snurrar i skallen men det är otroligt roligt, och som någon nämner att få frugan att hänga på är ett konststycke i sig.

Jag har samma tur som dig att min fru kan stå för licenserna och det är man inte sen att använda.

Jag förstår att ni har små barn men det är något jag har bakom mig min minsta av fem barn är 19 år och skall göra lumpen som sjukvårdsbefäl i Halmstad och hon vill sen göra FN tjänst.

Tre av mina barn har oxo intresse av jakten och det är en  höjdare i sig att ha dom med sig på jakt skall till  Polen nu med grabben.

Nu kom jag rent utanför tråden du väcker hemskt mycket jaktkänslor på en med dina fina innlägg.

Jag tycker att du skall satsa på en 8mm bössa eftersom  du vill göra av med din dubbelstudsare i 8mm, det finns en hel del fina kalibrar i 8mm och det är en helt underbar kaliber.

Tack för allt du delar med dig.

Mvh Jerry.

vanja05

Link to comment
Share on other sites

Detta är ett faktum för den delen av befolkningen som är öppna för nya intryck och nya produkter.

Är man bara tillräckligt öppen/ung i sinnet så lär man sig nya saker hela tiden under hela sin livstid,är inte så konstigt om man då kommer att ompröva gammla sanningar med jämna mellanrum.

Jag har för länge sedan insett att det perfekta vapnet med den perfekta optiken laddad med den perfekta kulan icke existerar ;D

Vem vet en vacker dag kanske jag laddar med Barnes TSX i alla mina bössor ::)

/Micke

Och dricker rödvin till hjortsteken  ;D ;D ;D

Mvh!

Link to comment
Share on other sites

Henrik,

efter att din trippel blir klar så finns det ju inget behov av jaktvapen för långhåll. Du har ju 6X45:an till småvilt och 308:an för högvilt. Dessa verkar ju du bemästra på avstånd upptill 300 meter.

Det du saknar i din garderob borde vara ett oömt drevjaktsvapen, i 358 win eller 338-08. Jag vet ju inte hur dina jakter ser ut, om du går med hund, osv, osv.

Men tillbaka till det taktiska vapnet så kan du ju aldrig ersätta det med något av dina vapen från trippeln, iaf inte på banan.

Saknar du långhållsskyttet från 500 m eller mer så finns det tyvärr ingen annan utväg än att du bygger dig en taktisk bössa som vi andra kan kan följa bygget och ideerna härifrån jaktsidan.

Men samtidigt, går du mycket med hund så tycker jag att det väger tyngre än att ha lattjo på banan, då bygger du dig en drevjaktsbössa.

Link to comment
Share on other sites

Och dricker rödvin till hjortsteken  ;D ;D ;D

Mvh!

Vissa gammla sanningar kommer dock aldrig under några som helst förutsättningar att ändras! ;D

/Micke

Link to comment
Share on other sites

Så mycket var de vackara orden alltså värda, jag som tyckte det såg så fruktansvärt välformulerat och fint ut  ;D ;D ;D

Edit: Förlåt Henrik, såg en möjlighet att få lite ordning på den terapiresitente Mr Mauser, men ack så jag bedrog mej  ;D . Åter till ämnet således!

Mvh!

Link to comment
Share on other sites

Att få följa en långhållsbössa´s födelse i Henriks regi skulle vara oerhört intressant, för å inte tala om att det vore årets höjdpunkt här på Jaktsidan :)

Ifall du saknar det taktiska skyttet så ska du givetvis bygga en bössa lämpad till detta :)

/Fredde

Link to comment
Share on other sites

Ni är hemska!

jag som försöker slå tanken på en taktisk bössa ur sinnet :-[ även om jag vill ha en så tycker jag kanske ändå att det är lite overkill :-

Nåväl det finns de som är värre, min gode vän (nåja) John i England brukar regelbundet terrorisera mig med bilder på hans nyförvärv och han lobbar ständigt för att jag skall skaffa "riktiga bössor" som i hans perverterade värld är något helt annat en de alster vi vanligtvis ser på denna sida...hmmm...

Jag kan inte undanhålla er bilder på bössa som han provat (den tillhör en av hans fd kollegor)

width=800 height=600http://i211.photobucket.com/albums/bb157/Henrik_68/Roedale11.jpg[/img]

För att kolla om ni egentligen har någon koll på bössor skulle jag som dagens lilla utmaning vilja se vem som först klarar av att lista ut vilken mekanism bössan är byggd runt? Det är ganska enkelt trots att den som MKJ skulle uttrycka det är Gravt customiserad". Kalibern är i vart fall en av Johns stora favoriter 260 rem AI, vilket ger en ledtråd eftersom det är en patron av "308 längd"....

Här är samma bössa med alla attiraljer på plats

width=800 height=600http://i211.photobucket.com/albums/bb157/Henrik_68/Roedale1.jpg[/img]

För att inte de mer känsliga ibland herrskapet skall gå i taket är jag förhindrad att berätta vilket avstånd rävarna är skjutna på men det är en bra bit längre än vad jag skulle våga mig på och faktiskt längre än vad de flesta skulle klara av att upptäcka rävarna på  ;)

Det skall tilläggas att John är en skytt i en helt annan division än vad t ex jag är. Jag har vare sig tävlat i olympiader eller varit brittisk landslagsman i 14 år...

Nej, om det nu skall bli en taktisk bössa får det nog bli något i den här stilen

Roedale12.jpg

Det är en Howa i grunden, det är en mekanism som jag hör allt mer gott om som bas för precisionsbygge..hmmm

Roedale13.jpg

Ytterligare en Howa denna gång i en Manners GAT...hmmm...

Nackdelen är att vi saknar kompetens för att bygga den typen av bössor inom landet (åtminstone såvitt jag känner till, visst finns det smeder som kan bygga precisionsbössor men detta är delvis något annat). Alltså blir det svårt att dokumentera projektets gång eftersom närmaste kompetenta smed som jag känner till finns i Tyskland...hmmm...

Vi får väl se var vi landar med detta, det känns som att jag just öppnat pandoras ask.

Lev väl och skjut rakt!!

Henrik

Link to comment
Share on other sites

Mekansimen...hmm, jag tycker det ser ut som en tikka mekanism....kanske en 690 :-....alt en Sako mekanism....från en TRG kanske :-

Gillar skarpt stuket på bössorna 8)...hade inte gjort ont med en sådan pjäs i skåpet ;)

/Fredde

Link to comment
Share on other sites

Vid en första anblick på den första bilden påminde formen faktiskt om en Steyr Scout Tactical men det faller på sin egen orimlighet då en engelsman aldrig skulle bygga på nåt som är sprunget ur Hitlers vagga. Nej jag duger inte till det.... :-[ :-[

Link to comment
Share on other sites

ju mer jag tittar desto mer säker är jag att vapnet på första bilden bygger på en mekanism från en Sako TRG....både formen och magasinet stämmer överens med TRG....men men, kan naturligtvis ha fel :D

Link to comment
Share on other sites

Jag tror inte att det är en TRG låda, jag ser då ingen "knapp" för att kunna avlägsna slutstycket. TRGn har den knappen på högra sidan av lådan. Annars är det jäkligt likt TRG med tanke på formen av lådan, magasinet, och kilspåren.

Denna mekanism har raka kanter i utkastaröppningen, TRG har rundade.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...