Jump to content
https://www.Reservdelar24.SE


https://www.AUTOdoc.SE

All Activity

This stream auto-updates     

 1. Past hour
 2. redtop

  Uppkopplad musfälla

  Mjölner 2.0 har nu levererat sitt första skarpa larm!
 3. Today
 4. Dansken

  Intressekoll

  1: Ska du sälja något ska du ut på blocket.se På internetforum ska det nästan vara gratis för att sälja. 2: Folk har inga pengar till sånt är strax innan jul. Julklappar, resor, granar, mat. En bättre hälft går inte med på en sån investering just nu. Bara mina tankar. Jag vet ju hur fina dina grejer är.
 5. Yesterday
 6. tecno

  Intressekoll

  Svagt intresse ser det ut som, är det verkligen så illa?
 7. culot

  Piplängd

  I den italienska laddboken jag tipsar om så finns det ståldata till 12-16-20 med gångbara krut ... /P
 8. culot

  Piplängd

  +1 Säger culot med 4 st 16 i skåpet 😎
 9. culot

  Piplängd

  FÅR ! Är inte det dumma djur på Gotland ?
 10. culot

  Piplängd

  FÅR ! Är inte det dumma djur på Gotland ?
 11. killer_mouse

  Antal vappenlicenser??

  Jag råkade ut för liknade när jag sökte om grytrevolvern enda jag kunde haspla ur mej var "vafan slarvar ni bort dinarieförda handlingar nu?" vart tyst nån sekund innan killen hostar å harklar sej lite innan han "hittar" lappen Efter det så numrera jag alla papper tex 1/5 och skriver signatur på dom även den sista med förklarningar på å gemar ihop dom i en plastmapp iofs har ju tvingade en polis i disken att intyga att hon tagit i mot handlingar fast vart ett annat ärende och lite mer känslig natur
 12. pmt

  Piplängd

  Gyttorp finns inte mer, sådär rent upplysningsvis och utbudet från norma i kaliber 16 och 20 är väl kanske inte direkt något att jubla över sett till graden av valfrihet... Kolla tex lite på vad B&P gör i jämförelse. /T
 13. Järven

  Piplängd

  Fast det brukar inte vara några större problem att be handlaren ta hem kaliber 16, Gyttorp/Norma som dom flesta handlare har som leverantör har tex en del att välja på.
 14. pmt

  Piplängd

  Kaliber 10 är per definition förbjuden i Sverige..... T
 15. M-98

  Antal vappenlicenser??

  Jag har 8 licenser på jakt och sist så skulle jag köpa en ny hagelbössa. Då meddelade licenstanterna att jag kunde byta ut ett vapen utan att motivera igen, dvs en hagelbössa mot en annan, likaså ett kulgevär klass 1 mot ett annat. Skulle jag däremot byta ett kulgevär mot en ytterligare hageöbössa så var jag tvungen att motivera detta mot mot tidigare innehav.
 16. Farfar

  Antal vappenlicenser??

  Jag hade en hyfsat liknande frågeställning (ville ha en ny 6,5:a trots att jag hade två innan) här i forat för ett år sedan och ett litet tips då jag ser att vi kanske har samma tillståndsenhet: Trots att jag skriftligt motiverade köpet/vapnet i ansökan så ringde en tillståndshandläggare till mig och ställde frågan igen. Jag var inte helt mentalt förberedd och det tog några lååånga sekunder innan jag samlade mig och hasplade ur mig alla argument igen som jag fått i tråden. Det slutade lyckligt. Så du kanske ska preppa din fru gällande motiveringen ifall de ringer mitt i mellandagsrean eller så... /Farfar
 17. Svenstorparn

  Custom bygge på Sako 85 låda??

  Lägre montage än det jag har nu går inte att ha, då slänger den inte ut tomhylsorna det är på gränsen nu för det tar i kikaren ibland.
 18. Holz

  Kulvikt eller fart?

  Var inte min avsikt att få det att låta som att det skulle råda ett motsatsförhållande. Min invändning syftar mer till att en given kulvikt med en given hastighet inte kommer ge samma rekyl utan det är kulans acceleration tillsammans med raketeffekten som kommer avgöra det (tänk .308win vs. 30-06 med samma kulvikt och v0). Detta då det som är intressant ur ett rekylperspektiv är ju kraften som behövs för att accelerera en kropp/kulan, inte kraften som krävs för att stoppa kulan i sig vid en given hastighet (KE). Det (dämpande) bakkappor, kläder etc. gör är att de påverkar/dämpar gevärets acceleration mot axeln, vilket rimligtvis reducerar kraften i rekylen. Möjligtvis att kläder och vissa axelskydd även kanske fördelar kraften över en större yta och därmed reducerar trycket..!? Har sett räkneexempel där raketeffekten utan större problem kan motsvara 40-50% av kraften i rekylen.
 19. henke67

  Kulvikt eller fart?

  Helt rätt med att krutgaserna egentligen måste vara med. De är ju en del av massan som slungas iväg framåt. Och alltså måste generera en kraft bakåt. (Dessutom ökar ju hastigheten på gaserna ganska rejält efter att kulan lämnat loppet) De har antagligen en större inverkan på rekylen än vad jag egentligen reflekterat över. Kanske därav rekylbromsar är så effektiva? Däremot kan jag inte gå med på att det skulle finnas ett motsatsförhållande mellan Newtoons andra lag och energiprincipen. Applicera Newton över tid och du har hastighet som ju ger energi. Visst jag fuskar lite genom att det blir ett slags medelvärde. Men jag skrev ju också att det känns skillnad om kulan accelererar mer i början eller i slutet. Om du vill krångla riktigt kan du byta ut F mot M*a även på "andra sidan =. Håll bara reda på vilken massa det är så du inte gör samma typ av fel som jag när jag hoppade över krutgaserna. Ekvationen sväller ganska rejält om du inte tillåter dig förenklingen jag gjorde med kraft sträcka. Finns där en fjäderkonstant i bakkappa/kläder/axel? Hur mycket väger den delen av din kropp som rör sig bakåt? Sätt baksidan av axeln mot en trädstam så skall du se att även en halvklen kaliber känns.
 20. Hej! Har precis plockat isär och polerat upp en Sako 75 Hunter som aldrig fått någon vapenvård och som har stått i ett skåp i 4-5 år. Jag har bytt ut en del skruvar som börjat rosta och är nu ute efter en skruv som jag inte lyckats hitta någonstans. Har vart i varenda järnaffär men dem har tyvärr inte något som är så smått. Någon på detta forum som vet vart man kan hitta skruvarna som sätter fast rosetten på pistolgreppet? Dem är 1,8mm.
 21. Joacim

  Pulsar Forward FN 455

  Jag upplever dessutom inte NV sikten särskilt bra i just gröda utan det bländar mest och ger massa konstiga skuggor och reflexer. Jag använder enbart mitt NV sikte på nysådd samt vall, i fullvuxen gröda lampa 9 dagar av 7.
 22. Holz

  Kulvikt eller fart?

  Nja, formeln för kinetisk energi är faktiskt inte applicerbar för rekyl. För det är det Newtons andra lag som gäller som stipulerar att F=m*a (massa * accelerationen) samt att man även måste ta hänsyn till den sk. raketeffekten som ges av krutgaserna när de lämnar loppet, där både krutmängd och kruttyp har en stor påverkan. Detta ställs sedan mot gevärets vikt (massa) för att uppskatta kraften i rekylen (egentligen bössans acceleration då kraften ges av patronen). Så för rekyl spelar både laddning (krutsort och krutmängd) och kulvikt in, men för anslagsenergin är hastigheten det som ger klart störst påverkan, vilket framgår i formeln för kinetisk energi.
 23. Tuffhund

  Pulsar Forward FN 455

  Jag har haft föregångaren F155 men avyttrande den. I den utsträckning jag har behov att gå i grödorna efter skjutljus och skjuta så känns lampan mycket smidigare och dessutom roligare skyddsjakt.
 24. tobe

  Stalon Victor. 30 15/1

  Ca 50 skott skjutna. 2000 kr inkl frakt
 25. Joacim

  Pulsar Forward FN 455

  Har föregångaren till föregångaren DFA75 😉 Den har klappat ihop och enligt Skånejakt så är "taket" på en reperation 3500kr - mer än det kommer det tydligen inte kosta. Får köra lampa så länge 🙄
 26. Dansken

  Pulsar Forward FN 455

  Någon som har erfarenhet av ovanstående?
 27. Dansken

  Torrey Pines thermal imager

  Ni är ju för f*n snålare än dom är på grannkanalen... Köp skiten- bjud något...
 28. Dahla

  Custom bygge på Sako 85 låda??

  Vilka avstånd brukar du avlossa skott mot vilt med .375HH? Behöver du en lins som är större än tuben på kikarsiktet? Lågt montage och ett sikte i stil med Leupold 1-4×20 kommer man ganska långt med vid normala jaktförhållanden med den kalibern. Då behöver man inte höja kolven många millimeter om ens några alls. Vill man ha grövre kolv och ett tungt sikte för att minska rekylen går man nog lite fel väg.
 1. Load more activity
×
×
 • Create New...