Jump to content

Månadstävling i Praktiskt Skytte.


Mad Mike
 Share

Recommended Posts

Månadstävling i Praktiskt Skytte 100-200-300M.

Regler för deltagande:

Endast stöd som används under praktisk jakt är tillåtna dvs benstöd,monopods,beanbags,ryggsäckar och midjeväskor.

Inget skytte från fasta skjutplatser typ inskjutningsbänkar.

Skjutställning valfri liggande-sittande.

Poängräkning tillämpas och vid lika resultat särskiljning genom träffbildsmätning.

Tavla som användes är denna:

Visit My Website

Vapenklass-typ samt ammunition är fritt.

Samtliga måltavlor dokumenteras med tydliga bilder.

Om man så väljer kan man deltaga i endast en klass.

Grensegrare samt totalsegrare utses den sista varje månad.

Priset blir att för totalsegraren kunna kalla sig Designated Marksman månaden efter.

Skrivs lämpligen in i signaturen i din profil.

Ett bidrag per vapen och månad,det är dock fritt att ställa upp med flera vapen.

Detta är alltså ingen träffbildstävling utan det gäller att skjuta så höga poäng som möjligt.

/Micke

Link to comment
Share on other sites

Första bidraget.

Förutsättningar:

Liggande.

Benstöd och monopod.

Ganska stadig sidvind på ca 5-6m/s

Vapen Remington 700 Ltr .308 win.

Kikare Burris XTR 10x

Amm 168grains Berger VLD

Kulhålet längs till höger på 100m är svårbedömt om det är en 9 eller 10 men jag dömer det som en 9.

Skriver mer i disskusionstråden.

/Micke

post-240-1215936751_thumb.jpg

post-240-1215936762_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Jag trodde jag skulle vara först men tyvärr tillåter inte "min" skjutning före 10.00. Det var helt vindstilla i morse men innan jag hann till banan blåste det ca:3-5 rak motvind och lite sol så det känns hoppfullt ;)

Skjutet med en remington titan med en LW. pipa i kaliber 7br laddade med 33grains Norma 201 bakom en 130SMK i bommarna Swarowski 6-18x50 och Jewell trycke ställt på 250gram stöd Harris 8-12" och baksäck

Började på 100 och här är enda som är svår tolkad ett skott som kan vara 9 eller 10 :D Det första skottet tog exakt mitti sedan var skott 2 det tveksamma men jag tog det för en 9a. i kikaren innan följande skott tog bort papperet mellan dessa två skott så jag sätter 49 poäng och den mäter 13mm.

post-857-1215941692_thumb.jpg

Sedan 200 en hårfin tia men linjen är bryten så jag sätter 47 poäng och den mäter 39mm.

post-857-1215941700_thumb.jpg

Slutligen 300 och denna serie är jag grymt nöjd med ljuset var sådant att jag inte såg hålen i kikaren så det var spännande att gå fram. Väl där blev det ett smile helt centrerad serie på 29mm. och 47 poäng ;)

post-857-1215941568_thumb.jpg

Väldigt nöjd med detta har nog aldrig lyckats bättre med att centrera alla serier så här får stor pöjka med sina riggar något att bita i :o

Link to comment
Share on other sites

Ok då kommer mina resultat,,,, som jag lovade ska försöka att inte få med allt för många bortförklaringar.. :D

Måste ju tillägga att längden på mina skott inte skall rknas så noga då jag inte har mätt upp längden utan stegat upp det,,,

:D

Började med att provskjuta två skott

Träffade inte där jag borde, till mitt försvar kan ju sägas att jag bara skjutit 5 skott med detta vapen innan..

Träffade ca 5-10 cm vänster och 5-10 com högt, tog tyvärr ingen bild.

ok, tog ju bara med mig 20 skott så jag ville inte börja vrida på siktet utan höll lite på känn istället..

Vinden var som den brukar här uppe ca 5-10 sekundmeter, och snett bakifrån vänster sida kl 7 skulle jag gissa och jag sköt på en väg som går rakt över ett hygge på ca 25 ha.

vapnet i fråga är en vixen .222 med ett Buschnell sikte modell äldre.

ammunitionen är nog blandad båda handladdad och köpt, allt i en salig röra från min käre far.. :angry:

men det var jakt ammo blyspets allt samman så lite lik var den...

post-2287-1216155844_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Steg två 200 meter ,, oj oj nu blev det långt, :angry:

men visst,

provade att hålla lite högre men inte fullt mitt i i sidled pga att jag träffade såpass till vänster och vinden låg på snett vänster.

kikaren är såpass dålig att jag inte såg var jag träffade mellan varje skott, gick fram efter et första, längst till höger men sedan sköt jag bara..

post-2287-1216156188_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Jaha så var det dags för 300 meter,, ska jag vara ärlig så är det nog bara 290 m eller så..

MM så inte var jag träffade nu heller ,, orkade inte springa fram o tillbaka 300 m , bara för att kolla,(skulle ha gjort det)

Var nu säker på att jag kunde hålla minst mitt i, höll mitt i men allt eftersom så höjde jag riktpunkten lite.

Kom fram och ojdå,,,,,,,,, :angry:

post-2287-1216156542_thumb.jpg

Här satt träffarna,,

post-2287-1216156650_thumb.jpg

Vad kan man då lära sig av detta,?

Öva mera,,, :D

skjut inte på för långa håll,,

Och bara för att man är lite prylbög så bättre grejjer, första som skall dit är benstöd och en bättre kikare,

Kanske inte är fel att ha ammo från samma ask åxå :D

trodde nog att jag skulle träffa tavlan iallafall... :D

Link to comment
Share on other sites

Idag var det då dags för den stressade familjefadern att skjuta månadstävlingen.

I torsdags var jag och hälsade på exabit för att få möjlighet att skjuta på 300m vallen för att kontrollera mina "comeups" det vill säga hur mycket jag behöver justera i höjdled med en skottställning på 100m. Den övningen gick ganska bra och jag kände mig taggad inför uppgiften att skjuta på de reglementsenliga tavlorna.

Idag skulle det alltså ske och när väl lilltjejen somnat bar det av till jaktmarken där jag visste att jag kan få skjutavstånd på upp till 400m i en av ledningsgatorna för högspänningsledningen. Det lilla kruxet är att min mark ligger väldigt nära bebyggelse så det är inte så speciellt populärt med ihållande skytteövningar på marken. Eftersom dagens väder var av den kalibern att de flesta amatörerna föredrog stugvärmen och semestergroggen framför utomhusvistelse (kloka människor) så kan man trots allt konstatera att jag hade vädrets makter på min sida. dessutom blåste det mycket måttligt vilket är en stor fördel när man som jag skjuter en kula med ett halvtaskigt bc.

Nåväl, jag hade ganska snabbt installerat mig på plats för att inleda eldgivningen.

Skjutplatsjuli.jpg

Jag kunde konstatera att det var 18 grader varmt, ett lufttryck på 978 mBar och en vinfd på mellan 0.2-0.5 m/s som kom från kl 11, givetvis fördes dessa data in i loggboken. Med andra ord fanns det ingen anledning att justera för träffläget på 100m utan det var bara att lägga sig ned och njuta av det stilla sommarregnet som precis börjat. Allt kändes bra och även träffbilden såg bra ut från skjutplatsen, när jag kom fram till tavlan så bekräftades detta.

100mjuli.jpg

50 poäng och en träffbild på 15mm är jag nöjd med. Bössan presterar normalt femskottare med denna laddning på 15-17mm.

Jag flyttade nu ut tavlan till 200m (eller i verkligheten 202m). Jag justerade för avståndet (+9 klick) och för vinden (1 klick vänster), väl framme vid tavlan visade det sig att jag kanske inte borde justerat för sidovinden över huvud taget :)

200mjuli.jpg

Men 47 poäng och en träffbild på 24mm är klart godkänt både för mig och bössan. Faktum är att detta är en av de bättre 200m träffbilderna jag skjutit med min lilla vixen.

Nu var det dags att prova ekipaget på 300m och vid det här laget hade regnat ökat lite grann men det var inte på något sätt att betrakta som ett problem. den här gången hamnade tavlan på 301m efter justering av skjutplatsen. PDA'n sa att jag borde justera +23 för avstndet och 2 vänster för vinden vilket jag också gjorde, trots 20 gångersförstoring såg jag inga kulhål i kikarsiktet men alla skotten kändes bra så det var bara att packa ihop prylarna i bilen för att sedan hämta tavlan. Väl framme kan jag konstatera att jag precis skjutit den näst bästa träffbilden jag klarat av med 6x45:an och att även träffläget satt hyfsat centrerat även om jag överkompenserade för vinden precis som på 200m och att jag i fortsättningen skall köra på +22 klick för 300m.

300mjuli.jpg

Men med 44 poäng och en träffbild på 46 mm så är jag trots detta mycket nöjd, om jag denna gång var något klick fel i såväl sida som höjd så kompenserades det med en träffbild som jag är VÄLDIGT nöjd med (inte för att vi räknar träffbilder men i alla fall ;) )

Resultatet från dagens tre avstånd är en total poängsumma på 141 poäng om jag inte räknar alldeles galet vilket jag är mycket nöjd med.

Glad i hågen men ganska blöt bar det sedan av hemåt för en välförtjänt Talisker :lol:

Henrik

Link to comment
Share on other sites

Vi försöker hålla den här tråden ren från annat än just resultat av skjutningar. Ryggdunk samt skadeglada påhopp sköts med fördel i diskussionstråden.

Mvh!

Link to comment
Share on other sites

It was time to walk the talk...

Vi var på banan vid 10 i förmiddags och temperaturen var redan 24 grader under den klarblå himlen. Lite småvindigt från vänster, uppskattningsvis 5 m/s då och då (har kompenserat för att man brukar överskatta vinden). Lufttrycket var 1011 mBar. Svårt att finna skjutluckor från liggande skjutposition, så vissa av kulorna på 100 meter kan nog ha passerat både ett och två grässtrån på väg till målet.

Fler ursäkter? Hmm, jo - just det! Ny krutlott utan att ha provskjutit. Tog bara 37,0 grains bakom Scenar 123. Var en del variation i Harrellmåttet när jag mätte upp krutet, vilket säkerligen kan bero på luftfuktighet o.s.v. o.s.v. Och kikaren var ju inte monterad, som vanligt...

I övrigt var det bara att skjuta. Jag var ju inte nollad med den här laddningen och har faktiskt aldrig skjutit liggande på 100 meter med 6,5x47:an när jag tänker efter. Tanken var att bara skjuta och skruva in sig efter vad första skotten sade. Första och andra skottet tog högt kl. 11 och därefter skruvade jag ner lite och något till höger.

Resultatet på 100 meter bidde iaf 44 poäng (nedersta skottet kräver domare för att avgöra vad det är, men jag satte det till en 9:a för säkerhets skull):

post-296-1217083771_thumb.jpg

Sedan höjde jag 18 knäpp och riktade om bössan till 300-metersvallen. Nu såg man på miraget att det blåste, men banan har en ridå av träd på vänster sida så det är otroligt svårt att sia om var det "blåser igenom" på väg till tavlan. Det blev att skjuta och känna sig fram. Visade sig att höjningen var i mesta laget, så jag fick sänka två knäpp.

38 poäng:

post-296-1217083934_thumb.jpg

Banan ger inga direkta möjligheter till 200-metersskytte, men eftersom jag ändå inte är kandidat på mästartiteln så låter jag det avståndet vara. Sjunker temperaturen i början av nästa vecka så kanske jag knatar upp med utrustningen till 190-metersvallen på den andra skjutbanan.

Mysteriet med det oväntat höga träffläget på 300 meter tror jag avslöjades i kronografen. Sköt tre skott genom den efteråt och fick en hastighet på 875 m/s. Detta är drygt 20 m/s mer än förra loten N150 presterade med samma laddning.

I övrigt sköt jag (eller Robban) idag för första gången en kula i kronografen. Dock tog den så snyggt ovanför displayen så inget skadades, men det är en bit färg som saknas på plåten :D

Slutkläm

Det blev idag väldigt uppenbart för mig hur ovan jag är vid att ha en bössa med en laddning som jag är inskjuten med, och med vilken jag kan träffa med på alla avstånd. Sista åren har mitt skytteliv mest bestått av att mäta träffbilder - var hålen suttit nånstans på tavlan har varit av underordnad betydelse. Med undantag för jaktladdningen varje år och möjligen nån extra inskjutning inför älgbanan så har mina bössor aldrig varit inskjutna.

Nästa steg i utveckligen blir bl.a. att få på de nya lägre ringarna som ska vara här vilken dag som helst, och att skaffa en koffert eller skjutmatta som rymmer bössan utan att jag behöver plocka av kikaren hela tiden. Det säger ju sig självt att förfarandet är långt från optimalt som det är nu.

Hoppas kunna bli lite mer med i matchen under augusti månads cup :)

Link to comment
Share on other sites

Kompletterar med 190-metersskjutningen.

Avlossade sista skottet 08:41 imorse. Vädret var helt perfekt men det var lite mirage trots detta "tidiga" skytte. +20, vindstilla, blå himmel, 1007 mbar.

Så här efter skjutningen känns det extra viktigt att påpeka följande: igår kväll tyckte jag det var en "god idé" att köra två lappar Shooter's Choice genom pipan följt av torra lappar, för det verkade så synd ut om pipan...

"Hi, my name is Rikard, and I'm an Anal Gun Scrubber" :)

Det var lugnt och skönt imorse. Förberedde mig på en närmast andlig upplevelse, och det blev ungefär så också. Första skottet... hittade jag inte på tavlan. Vad nu? Tänkte att antingen så är nåt riktigt på tok eller så sitter det i den svarta ringen nånstans. Fortsatte skyttet utan korrigeringar. 9:a kl. 12. Gott! Sänkte ett klick och sköt två till. Dessa tog lite lågt så jag höll upp lite inför sista. Höll för länge så synen började grumlas och såg att skottet tog kl 1. Visade sig att jag hade en "skrôvtur" och skottet tog i 10:an kl. 3. Jag hade gjort rätt i att hålla upp lite och det ville sig inte bättre än att trots att jag drog bössan till höger i skottögonblicket så belönades jag ändå med en 10:a, om än i högerläge. Synintrycket från skottet och resultatet på tavlan överensstämde.

När jag kom fram till tavlan såg jag detta:

post-296-1217150365_thumb.jpg

45 poäng.

Här ser vi att första skottet var 6:an kl 11. SÅ går det när man fjantar sig med rengöringsvätskor och sk!t innan skyttet! ;)

Men ska jag vara helt ärlig så valde jag att fokusera på det positiva idag, vilket faktiskt är hela upplevelsen. Med tanke på att jag både skruvat och hållt av bland de sista fyra skotten så känns det inte som nån omöjlighet att hålla 9:an på 190 meter, och en del av skotten borde gå in i 10:an också.

Det är inte så att jag anstränger mig för att göra så många misstag som möjligt när jag skjuter, utan det bara blir så ;)

Nästa månad så! :P

Link to comment
Share on other sites

Här kommer mitt bidrag.

Hyggligt nöjd med resultatet.

Skjutet med min Tikka m690 i kal 6,5x55, någorlunda i orginalutförande kanske är bäst att nämna i dessa sällskap. Kikarsikte Meopta 3-12x50.

Kulan som använts var Norma DL 130gr påknuffat av 46gr Skyttekrut 1214.

Stöd enligt bilden, jägarmässigt, dvs den ryggsäck jag använder till toppjakten, enda man skulle kunna invända emot är ju liggunderlaget, vilket jag inte brukar lägga ut då jag ska skjuta under jakt!! :)

Poängsumma blev 45+41+30=116p

/Mr Bängelsson

post-1307-1217444947_thumb.jpg

post-1307-1217444955_thumb.jpg

post-1307-1217444962_thumb.jpg

post-1307-1217444975_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Nu står jag inte ut att vänta längre så här kommer mitt Augustibidrag.

Sako Hunter varmint .223rem

Federal premium 3,6g Speer TNT

Leupold vari X III 4,5-14x40

Benstöd och CTK Monopod

Mycket svag vind i ryggen +26grader.

139 poäng.

/Micke

post-240-1217537711_thumb.jpg

post-240-1217537719_thumb.jpg

post-240-1217537726_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Jag kommer just från jaktmarken där jag skjutit mitt bidrag till augustitävlingen.

Idag var det i princip vindstilla med vindar på 0-0.3 m/s, ett lufttryck på 993 mBar och +24 grader.

Precis som sist skjöt jag med min lilla 6x45:a som är en Saka L461 (lätt customiserad), utrusad med ett Conquest 6.5-20x50

Laddningen består av en Sierra HPBT på 85 grains och den ges en Vo på 875 m/s av 23.0 grains N200 och en remington 7 1/2 tändhatt.

Jag var riktigt nöjd med resultatet även om jag inte kom upp till förra månadens resultat men då hade jag en del tur också (framför allt på 300m)

Nåväl tavlorna såg ut som följer

MnadscupAugusti.jpg

Till min stora glädje insåg jag precis att jag skjutit lika med Micke :angry: eftersom vi båda kommit upp till 139 poäng!

Jag har lite brått nu eftersom jag skall ut på altanen och ta mig en Talisker och njuta av solnedgången men den här månaden är jag ganska säker på att jag inte hamnar på pallen vilket jag ser som en framgång!

Henrik

Link to comment
Share on other sites

Här kommer mitt bidrag för denna månad!

Det var svag vind 1-1,5 kl. 11 mulet som övergick i regn :mad:

Remington titan kaliber 7br. 130SMK Harris och baksäck Swarovski 6-18x50

Började på 100 inga justeringar för vind 4första i ett hål i tian sista en stolpe in :D 50poäng 18mm

post-857-1218279910_thumb.jpg

200 tog ett klick upp för vinden :rolleyes: det var nog onödigt första två skotten höga nior. Höll lågt sista tre och sista skottet såg jag inte och kan inte avgöra det på tavlan heller,men tavelbom tror jag inte utan den måste sitta i något av hålen och jag sätter då en 9a då bara ett skott är en tia. 46poäng 35mm.

post-857-1218280369_thumb.jpg

300 Nu mojnade vinden helt och det började regna så ingen justering för vind utan bara bitaihop och försöka slappna av trots tilltagande regn :blush: Vilket syns på att tavlan som börjat lösas upp ett skott sitter i svarta ringen kl.11

post-857-1218280578_thumb.jpg

Jag är nöjd med detta trots att jag ligger sist ;) Totalt 50+46+37=133

Slänger med en brasklapp på hur trevligt vädret blev på 300 :D

post-857-1218280816_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Här kommer mitt augusti bidrag.

"Laguppställning" som tidigare, Tikka m690, Meopta, ryggsäck, liggunderlag. Enda skillnaden är att jag nu använt Scenar 123gr med 48gr 1214.

Poängsumma 48+35+44=127p.

De naturliga kommentarerna kring resultatet lägger jag under diskussionstråden.

/Mr Bängelsson

post-1307-1218365930_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Sköt på 100 och 300 meter igår.

Sol, få moln, näst intill vindstilla, 1002 mbar, +21, 54%

Uppenbarligen var jag inte korrekt nollad på 100 meter, men det märkte jag inte förrän skyttet var över. Att resultatet suger råder det ingen direkt tvekan om, men istället för att hålla tyst om denna skjutning och göra om den så väljer jag att redovisa resultatet här. Det får bli en bra läxa om att ha koll på sin inskjutning.

post-296-1219760507_thumb.jpg

100-metersskytte var första låg, andra mitt i, 3e till 5e till höger. Här hade man kunnat anta att nåt inte stämde med inskjutningen, men å andra sidan var de två första rätt i sida.

På 100 meter får jag det till 44 poäng, och på 300 torde det vara 20 poäng.

På 300 meter gav den felaktiga nollställningen ännu värre konsekvenser och ett skott är utanför tavlan. Jag skruvade lite efter första skotten men fick ingen rätsida på det hela. Det rådde en hel del mirage men i övrigt var förutsättningarna perfekta för skytte. Hur vet jag det? Kolla på nästa bild. Här syns två 3-skottare från 22PPC:n under 6,5x47:ans 300-meterstavla. Den handladdade Ball Tip 40-grainaren mäter runt 35 mm medan Norma fabriksammon täcks av en 50-öring! :blink:

post-296-1219760713_thumb.jpg

Även om den lilla serien med PPC:n innehåller en hel del tur så tycker jag att båda serierna kombinerade antyder att bössan har en otrolig potential. Den skjuter brallorna av min gamla LRS2 223-pipa till Blasern som jag tyckte var ruggig. De två PPC-serierna är skjutna i bänk med 9x förstoring, och i rådande mirage tror jag att den lägre förstoringen var av godo.

I nuläget har jag tappat lusten att kalla 6,5x47an för "prickskyttebössa". Jag hade fått bättre poäng med Urikan laddad med buckshot. Känner inte direkt för att skjuta en kompletterande 200-metersserie... :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Kan inte lägga in mer en en bild åt gången ,,, skit bredband från 3. ;)

Idag när jag kom hem från jobbet var det skapligt väder så jag ringde in "farmor" o drog till skjutbanan..

Mycket spänd på hur det nya siktet klarar sig på långa håll

Tyckter att jag klarade mig skapligt. :D

100 meter

post-2287-1219955317_thumb.jpg

45 p

Link to comment
Share on other sites

Då kommer mitt resultat från idag.

Måste korrigera mig själv. I tråden med kommentarer skrev jag 36 poäng på 200 meter, men det ska vara 34 poäng.

MVH/Jocke

post-2176-1220117295.jpg

post-2176-1220117303.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ikväll åkte jag till banan för att öva lite med 6,5x55:an. Tanken var att skjuta i sittande med benstöd vilket jag aldrig gjort förut. Väl på banan insåg jag att jag kunde skjuta mitt 200-metersbidrag idag oxå, fast med "fel" bössa.

Efter en snabb inskjutning på 100 meter med "statens" ammo så var det redan ganska mörkt - redan kl. 20:10. Jag skyndade mig därför till 200-metersvallen för att skjuta i sittande. Då jag ville ha fältmässiga förhållanden så sköt jag direkt på tävlingstavlan så att jag inte skulle kunna "fuska" med provskott först. Detta hade dock inte spelat nån roll då det var omöjligt att se kulhålen på 9x förstoring. Jag höftade till hur mycket jag skulle hålla över riktpunkten men tog i lite för lite. Mtp att Scenar 123:or i 875 m/s faller ca. 8 cm. mellan 100 och 200 meter så tänkte jag hålla något över 1 dm med 6,5x55:an.

Efter 5 skott på tavlan började jag skjuta på lerduvor som jag lagt ut, men lyckades inte träffa den första alls med 7 skott. Miraget från dämparen var nu kraftigt och i kombination med mörkret så lade jag ner skyttet. När jag kom fram så tittade jag först på lerduvan och såg då att det alla skott tagit lågt under densamma. Därför var det ingen överraskning att se hur hålen satt i tävlingstavlan. Vad som däremot överraskade var träffbilden. Med undantag för ett skott vilket kanske kan skyllas både på vingel och mirage/mörker, så ser det riktigt bra ut.

post-296-1220129454.jpg

Endast 30 poäng men jag är nöjd under omständigheterna.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...