lsjonsson Publicerat Maj 10, 2009 Share Publicerat Maj 10, 2009 Snart börjar säsongen igen..... Det har förhoppningsvis kommit regn nu i norra Halland o om det blir lite värme på det borde dom första "gula" dyka upp runt midsommar. Klar favorit är nystekt duvbröst med kantareller i grädd o rödvinssås på rostdbrödmacka. Allt tillsammans med ett glas Pinotage. Kan det bli bättre? Ja, det är väl snart dags att gå ut och leta efter murklor! Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Jämta Publicerat Maj 10, 2009 Share Publicerat Maj 10, 2009 Ja, det är väl snart dags att gå ut och leta efter murklor! Här är murkelsäsongen i full fart = murklor plockade och förvällda 3 ggr och infrysta. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
lsjonsson Publicerat Maj 10, 2009 Share Publicerat Maj 10, 2009 Här är murkelsäsongen i full fart = murklor plockade och förvällda 3 ggr och infrysta. Hm! Snön har nyss försvunnit här uppe! Visserligen finns den kvar på sina ställen ännu. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Jämta Publicerat Maj 10, 2009 Share Publicerat Maj 10, 2009 Hm! Snön har nyss försvunnit här uppe! Visserligen finns den kvar på sina ställen ännu. Här är det musöron på björkarna, gräset gror och svalorna har börjat flyga runt lagårn Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
lsjonsson Publicerat Maj 10, 2009 Share Publicerat Maj 10, 2009 Här är det musöron på björkarna, gräset gror och svalorna har börjat flyga runt lagårn Jag hör att man ligger lite efter ännu, men å andra sidan så är det ljusa kvällar och nätter nu så det sätter väl fart hos oss också. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
44Magnum Publicerat Maj 10, 2009 Share Publicerat Maj 10, 2009 Här är murkelsäsongen i full fart = murklor plockade och förvällda 3 ggr och infrysta. Hur är det nu egentligen med murklor? Visst, en underbar delikatess men "Några murklor är ätliga, men bland annat stenmurkla som är känd som en delikatess är egentligen giftig, och Livsmedelsverket avråder från att äta den, även efter torkning och förvällning" Eller det blir som med vikingarna o deras flugsvamp, man vänjer sig Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
lsjonsson Publicerat Maj 10, 2009 Share Publicerat Maj 10, 2009 Hur är det nu egentligen med murklor?Visst, en underbar delikatess men "Några murklor är ätliga, men bland annat stenmurkla som är känd som en delikatess är egentligen giftig, och Livsmedelsverket avråder från att äta den, även efter torkning och förvällning" Eller det blir som med vikingarna o deras flugsvamp, man vänjer sig Det finns ju biskopsmössa/hattmurkla också! http://sv.wikipedia.org/wiki/Brun_hattmurkla Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
44Magnum Publicerat Maj 10, 2009 Share Publicerat Maj 10, 2009 Det finns ju biskopsmössa/hattmurkla också! http://sv.wikipedia.org/wiki/Brun_hattmurkla Hmmm, jag håller mig nog till då vet man ju varför det är som det är Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
lsjonsson Publicerat Maj 10, 2009 Share Publicerat Maj 10, 2009 Hmmm, jag håller mig nog till då vet man ju varför det är som det är Den är fin att äta! Du kan ju sälja till restuarangen annars och tjäna en hacka. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Guest newborn Publicerat Juli 3, 2009 Share Publicerat Juli 3, 2009 Har plockat e första kantarellerna idag , så nu blir det en rostad fralla med frästa kantareller . Ett tips från Öst . I polen , de baltiska staterna , ukraina och Ryssland är det väldigt vanligt att lägga in svamp i ättika med rödlök och dillfrön osv . lite lika en vanlig sillinläggning . Karl Johan , kantareller , soppar och champinioner sälj på detta sätt i affären . lite olika inläggningar . Ett hållbart sätt att förvara överskottet . Prova till en älgstek eller annat vilt , jättegott . Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
44Magnum Publicerat Juli 19, 2009 Share Publicerat Juli 19, 2009 Så, då börjar det bli lite gult här o där i skogarna i nordöstra Halland. Skogens Gula Guld är här med andra ord. Nu väntar vi bara på att lämpligt tillbehör skall nedläggas så att det blir en god middag. Fram tills dess så får det bli stuvning på en rostabrömacka o lite rött vin Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
JohanMedË Publicerat Juli 21, 2009 Share Publicerat Juli 21, 2009 attans, vi har bara ett Karl-Johan-ställe, letar febrilt efter en hemligt bra kantarellskog här i Skåne oxå. Någon som kan tipsa om ett?? Får väl ut i blandskogarna och leta guld, kul för er hallänningar att det kommit redan /j Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Maichel Publicerat Juli 22, 2009 Share Publicerat Juli 22, 2009 var ute en vända i helgen som gick vilket var både en besvikelse och en succé. Någon har snokat reda på mitt formidabla kantarellställe varför där var nerlusat med svampplockare. Dock fick jag med mig cirka 10 liter prima kantareller hem Höll på i tre timmar att rensa bort löv, sniglar, och andra mindre smaskiga saker. Blev en laddning färskstuvade kantareller på rostat bondbröd med knaperstekt bacon att runda av med. Makalöst gott. Behöll ca 4 liter som färskvara, resten torkas för att användas vid senare tillfälle. Kantarellsoppa med en skvätt smaskig Cognac i står på menyn ikväll. Tror det blir ett bra svampår i år. Iallafall vad jag sett här nere i skåne. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Dunderklumpen Publicerat Juli 22, 2009 Share Publicerat Juli 22, 2009 Båda kantarellsorterna torkas, övriga skivas upp och stoppas i frysen *mums* Är verkligen fryst svamp gott? Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
zorox Publicerat Juli 22, 2009 Share Publicerat Juli 22, 2009 jag hittar aldrig dom där riktigt fina kantarellställena vilken årstid och och vilken teräng är bäst? Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Maichel Publicerat Juli 22, 2009 Share Publicerat Juli 22, 2009 Lövskog generellt. Bäst resultat har jag fått i bokskogarna här nere i skåne. Fast letar man så finner man även inne bland tall och enstaka granar. Leta gärna efter stället med lite glesare skog. Där i gläntorna brukar man kunna hitta dem. Å andra sidan så hittade vi nere i vitmossa vid senaste trippen till skogs. På en gammal banvall utan någon som helst trädvegetation i närheten. Mossan buktade uppåt lite mysko och jag är lite nyfiken av mig så jag lyfte på mossan och där stod riktigt rejäla svampar och väntade på mig. Vi lyfte på en hel del mossa och där var riktigt fint med svamp. Ut och leta, så skall du finna. Lycka till! Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Jämta Publicerat Juli 22, 2009 Share Publicerat Juli 22, 2009 Är verkligen fryst svamp gott? Nej givetvis bara luras jag och i själva verket smakar det rena döden i kubik Som allt annat fryst, så smakar det i princip likadant upptinat och tillagat, som om du tillagar det direkt... Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
6.5*57r Publicerat Juli 22, 2009 Share Publicerat Juli 22, 2009 Yihaa, fösta gula guldet funnet för min del, det blev iaf till en macka . Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
lsjonsson Publicerat Juli 22, 2009 Share Publicerat Juli 22, 2009 Vi måste då få minst 10 mm regn innan det blir någon svamp här uppe. Det är snustorrt i jorden. Hittade bara 3 uttorkade kantareller. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Dunderklumpen Publicerat Juli 24, 2009 Share Publicerat Juli 24, 2009 Nej givetvis bara luras jag och i själva verket smakar det rena döden i kubik Som allt annat fryst, så smakar det i princip likadant upptinat och tillagat, som om du tillagar det direkt... OK.. Annars kan kantarellerna bli lite sega efter frysning.. Har detta skett även för dig, Jämta? Här har man då inte ens varit ut på fjället för att titta till svambeståndet eller bärtillgången, men får väl tummen ur vid ett senare tillfälle.. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
lsjonsson Publicerat Juli 25, 2009 Share Publicerat Juli 25, 2009 OK.. Annars kan kantarellerna bli lite sega efter frysning.. Det har jag aldrig varit med om att svamp har blivit seg efter att ha legat i frysen! Tillaga den innan du fryser den bara så. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Jämta Publicerat Juli 25, 2009 Share Publicerat Juli 25, 2009 Just kantareller torkar jag. Är tickor och sopar som fryses mest här. Fryser du kantarellerna råa? Har en bekant som förväller sina kantareller innan hon fryser dem (vet inte varför) och de blir inte bra i konsistensen alls tycker jag. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Dunderklumpen Publicerat Juli 25, 2009 Share Publicerat Juli 25, 2009 Fryser du kantarellerna råa?Har en bekant som förväller sina kantareller innan hon fryser dem (vet inte varför) och de blir inte bra i konsistensen alls tycker jag. Njae. Mamma fryser in kantarellerna, men har för mig att hon förväller dem också innan. Men som vanligt har jag inte en susning... Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Jämta Publicerat Juli 25, 2009 Share Publicerat Juli 25, 2009 Förväller man kantarellerna blir de ju äckliga överlag oavsett vad man sedan gör med dem enligt mig Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Dunderklumpen Publicerat Juli 25, 2009 Share Publicerat Juli 25, 2009 Så med andra ord är det fortfarande godast med smörstekta kantareller, helstekt älgfilé och en kall än en... Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.