Hoppa till innehåll

Snart är Urax hemma


Dan

Recommended Posts

Varför sitter jag här och småler...helikopter, vårt land är avlångt. Skönt slut !

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

 Det är så jobbigt när de försvinner :sad: . Och det är så jäkla skönt när man hittar dem igen :woot: Hemkörda med helikopter???  Det slår det mesta. :thumbsup:

Ja, vi hade en bra bit att gå så helikopter kändes bra :)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Varför sitter jag här och småler...helikopter, vårt land är avlångt. Skönt slut !

Ja, 6-7km att gå hem å ja va less på att gå, så de va skönt med heli...åsså ä de ju roligt :)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Man följde ju detta kollade flera gånger så att ni hadde hittat Urax delade status osv. Var ju för långt att åka dit för att hjälpa till anrs hadde jag kommit. Men det var skönt att få veta att han var tillbaka. Sånt där är nått man själv inte vill va med om.

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Man följde ju detta kollade flera gånger så att ni hadde hittat Urax delade status osv. Var ju för långt att åka dit för att hjälpa till anrs hadde jag kommit. Men det var skönt att få veta att han var tillbaka. Sånt där är nått man själv inte vill va med om.

Förutom helin då som är klart häftigast bland transportmedel !

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 3 weeks later...

Imorgon drar vi till kojan för premiären. Har inte haft optimala förberedelser i sommar. Har inte släppt Urax en enda gång innan jakten p g a trampdynorna och inte heller gett han rejäl motion i augusti. Nu ser fötterna ut att kunna hålla men det återstår att se. Hundar bruka ju vara jävulskt snabba på att få upp flåset. Siktar på att köra max halvdagar med honom första veckan...Hoppas ni alla får en fin första vecka med mkt älg, fina hundarbeten å inte allt för tråkigt väder :)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Har mellanlandat hemma och lämnar lite kött. I måndags tog Urax upp älg  efter närmare 4 timmar, 2 km bort. Gångstånd och ståndskall i 45 minuter innan en ung jämttik kom dit. Och ja, då skenar det. Fick tillbaka en trött hund, efter 1.5 timme. Det bästa av allt var att tassarna såg bättre ut efter en dag i skogen än under hela augusti :) Som vanligt är det lätt att vara efterklok. Hade jag stått kvar och inte gått mot gångståndet hade jag fått älgen eller älgarna på lämpligt avstånd :) Igår tog han upp en ko efter 20 minuter som skenar direkt. Rundar mig på 20 meters avstånd med fin bredsida men jag låter bli att skjuta. Hon va av den storleken att hon kunde ha en kalv....eller om inte annat ha en kalv nästa år om hon överlever :)

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Torsdag morgon börjar med en promenad längs en väg innan jag kunde släppa. 20 minuter efter släpp kommer upptaget just över 100 meter bort på ko och kalv. Fast stånd. Urax skäller att tag sen gör han en lov runt och kommer förbi mig och går direkt tillbaka men då skenar det. 350 meter längre bort blir det gångstånd en stund och sedan sken igen drygt 3 km innan han börjar skälla igen. Efter många om och men. Stånd och gångstånd så delar kon och kalven på sig och Urax tar kalven. Nu är det fullt ståndskall ute i en å. Brorsans tjej smyger dit och skjuter ner hennes första älg :) Jag va minst lika lycklig då Urax hade skällt så helvetiskt bra.

 

Idag släppte jag i medvind från kojan. Gick ett par km innan vi började vända i vind. När vi fick rätt vind kom upptaget snabbt, ca 1 km bort. Fullt sken och sedan gångstånd innanför den 4 man starka postarkedjan utan att någon fick se något. Av nån anledning skenar älgen. 2.5 km längre bort blir det ståndskall, tillbaka åt det håll vi kom ifrån. Snart rör det sig sakta vidare bortåt. Jag ilar på men kommer inte närmare än 7-800 meter. Jag fortsätter gå efter med taskig vind i ryggen och sidan. Jag närmar mig allt mer då älgen gör vinklar åt olika håll. Plötsligt börjar det komma rakt mot mig. Väntar. Kollar pejlen. Nu ser jag en ko skalle mellan granarna och huvudet på Urax sticka upp ovanför riset. Jag sätter mig på ett knä och osäkrar. Närmare. Ännu närmare. 8 meter framför mig nitar kon bakom en gran. Vrider upp bredsidan och försöker komma undan. PANG..eller pjoff som det låter ur Stalon dämparen :) Pjoff igen och kon går i backen :) Lyckat :) En ko utan mjölk. Första skottet blev en fin lungträff och det andra en totalmiss....tittade inte ens i kikaren utan pekade bara med bössan. Flyktsträcka 15 meter. Oryx kulan (11.7 gram) satt i skinnet på andra sidan.

 

Återkommer med bildbevis också :)

  • Like 2
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Har jagat ett par dagar utan något i backen. I lördags slog Urax alla tidigare rekord i att dra utanför jaktmarken. Ingen annan hund har lyckats hitta dit :) Det började med att han tog upp en älg som skenade, bland annat ca 3 km efter en skogsbilväg innan den simmade. Sen tog han en ny älg som gick 3 gånger över samma bäck. Tillslut släppte Urax. Sedan lullade han på vidare åt sydväst och hamnade på bröderna Jonsson´s (Ullisjaurlandets kennel) marker kring Ullisjaur. Där hittade han något nytt att jaga. Vet inte vad men det gick undan hela tiden. Efter lång väntan släppte Urax och började ta bakspåret. Stod och väntade på en väg men Urax såg inte så sugen ut på att följa med mig så jag skyndade mig att kasta falukorv på honom så han skulle stanna :) 56 km fick han ihop på 6.5 timme. Total skalltid blev väl inte mer än 5-10 minuter. Inga älgar blev skjutna under helgens lagjakt men det gör inte så mkt :) Jag fick ett gångstånd på mig när jag väntade på Urax. Det var en ko/kviga så jag var inte så sugen på att skjuta och hunden va lite dumt placerad.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Frost på backen i helgen. Urax hade överlag dåligt sök både lördag och söndag.

I lördags hjälpte 3 ripor till att hitta en älg. Jag och Urax stötte upp dessa ripor och Urax satte efter dom. Då kom upptaget. Gångstånd och ömsom ståndskall i dryga 40 minuter innan älgen skenar. 2 postare hörde hur det plaskade när älg och hund sprang över pissblöta myrar. Lite längre bort small det 2 skott och en 19-taggare låg i backen :)

 

På söndag var söket lika dåligt. Direkt på morgonen gjorde han en lite längre runda och kom tillbaka och luktade som en älgoxe i oktober :) Vi gick in i en höbb med gammal granskog och backe upp och backe ner med insprängda risdalar. Stod och kollade ner i backen på några älgspår bland björklöven då Urax kommer i en rasande fart och upp flyger en järpe. Strax därefter börjar det smälla, dundra och braka. En ko börjar locka som en galning och Urax börjar skälla. Det rör sig bort från mig för att sedan tvärvända och nästan runda mig. Hör på flera hundra meters håll hur det brakar när kon far över ett hygge. Hör Urax skälla ett kortare gångstånd innan det blir tyst. Efter ett par km börjar han skälla igen. Morfar som är närmare går in på ståndskallet och ser tyvärr bara kon som måste ha lämnat kvar kalven på upptaget. När kon får syn på morfar blir det fart igen nån km innan Urax drar igång igen. Jag och morfar tar bilen för att åka runt och få tillbaka Urax som är inne på jaktlag nr 5´s marker och jobbar :) Där vi står på vägen kommer en ko och kalv...Urax ser ut att vända tillbaka i bakspåret så jag gör en inkallning på 400 meter och Urax kommer stångrätt på oss. Han lägger sig i en vattenpöl på vägen och jag bjuder på lite kokt älgtunga, kopplar och avbryter jakten...

 

3 vuxna har vi kvar till oktoberjakten. Rätt ovanligt :) Urax har nött upp stora trampdynan på en framtass så 3 veckors vila blir perfekt!

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Granplantering, trodde du var fjälljägare? Grattis till fin älg, säg nu inte att du lämnade trofén kvar bakom slaktbon. :wink:

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jagar i Dikanäs, 1.5-2 mil från kalfjäll :) Men ett lågfjäll på över 700 m ö h kan vi stoltsera med haha. De va inte jag som sköt så hornet följde med hem ;)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 2 weeks later...

Helt otroligt va oxarna är oroliga nu! I går upptag å ståndskall ett par minuter å sken runt halva jaktområdet. När Urax väl hann ikapp älgen igen så blev det ett par minuters skällande å sken igen. Urax tappade kontakten rejält på slutet då oxen simmade å Urax blev tvungen att runda sjön. Urax kom tillslut fram där grannlaget skjutit en kalv.

 

Samma sak i dag. Upptag, ståndskall å sken med kortare skällningar innan det går undan igen. Urax gav upp å kom fram till en väg där jag kopplade å släppte i ett nytt område men de va inte så mkt krut kvar. Såg ett björnspår på ett hygge iallafall.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Blev lite jakt igår. Upptag å gångstånd efter en halvtimme, sken å älgen simmar. Vet vad Urax brukar göra när dom simmar just på det stället så ja tog bilen å körde runt för att stoppa han på vadarstället som han använder. Men så viker han av å börjar skälla på nytt igen bara 700 meter bort kl 9.05. Gångstånd å sken en bit innan det blir gångstånd igen. Det går över ån längre nerströms å in på grannmarken. Stånd å gångstånd. Genskjuter med bilen å springer en km för att få kontakt med Urax. Ensam stor ko å hund går sakta över en myr ca 200 meter bort. Jag visslar. Urax stannar till å tittar åt mitt håll. Tjena husse! Va bra, nu vet jag att du är med, va nog hans tanke :) För inte slutade han. Jag gick tillbaka upp på vägen å hade älg och hund ca 150 m nedanför mig. Såg älgen igen gå i sakta mak. Andra gången älgen passerade mitt spår så blev det sken och över nästa å....4 km bort blev det stopp igen. Körde runt å provade vissla å ropa för att få fart på älgen så Urax skulle ge sig...Tillslut simmade älgen igen å Urax började leta sig tillbaka..Visslade in honom, bjöd på korv å avslutade jakten 13.30.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Snabba ryck till att börja med igår morse. 6 minuter till upptag, 07.51. Efter en halvtimme sköt morfar 2 skott när det travade över en myr men bommade...halvdrygt håll å solen mitt i ögonen. Urax jobbade för att ställa fast älgen. Han tog en jäkla fart å sprang in framför fjolingsoxen. 200 meter senare var det utanför jaktområdet. Jag följde efter en bra bit på grannmarken å kunde konstatera att älgen var frisk. Det gick undan i sakta gångstånd hela tiden i stort sett. Kl 13 stod det stilla en längre stund och jag sprang dit för att försöka få fast Urax. Hade kunnat skjuta älgen flera gånger om :) Gjorde en helvetisk ordentligt stöt 13.13 och 14.30 kunde jag koppla Urax. 57.3 km hade Urax färdats.

Hade ingen hund att köra med idag då han antingen är halt eller jävligt öm i fötterna. Det har börjat frysa på rätt rejält...

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Helgen började ganska bra. 20 minuter efter släpp blev det upptag. Stånd som sedan övergick i sakta gångstånd. Tyvärr kommer brorsans piss-laika dit och förstör. Det skenar fram å tillbaka å tillslut kommer kvigan rakt på mig å ja skjuter ner henne med Urax nästan fastklistrad vid låret. Laikan som är fet å gammal hade hamnat lite på efterkälken...

 

Idag...jävla gris dag! Urax tar upp å de står fast. Jag tar mig in på 30 meter å ser hund å älgben. Jag blev för het å väntade inte på att älgen skulle göra misstaget. Jag har en gran framför mig som jag ville titta runt. Tar ett steg utanför granen å där står en storandes jävla skoveloxe. Älgen reagerar först å visar ändalykten i flykten. Osäkrar å siktar baki skallen men tar ner bössan. Ville inte riktigt chansa :) Urax avbryter förföljandet efter 500 meter.

 

Vi fortsätter åt ett annat håll. 30 minuter senare kommer nytt fast upptag 300 meter bort i en granplanering. Får höra på radion att brorsans hundjävel är på väg dit. Skyndar så gott det går. 38 meter från ståndet vrålar å gnäller laikan å det går undan i sken och gångstånd. Efter nån km blir det fast. Brorsan försöker smyga på men då blir det gångstånd. Fast stånd igen och jag har avancerat närmare. Brorsan sitter nära ståndet och ser hundarna då och då...När jag har 300 meter kvar dit skrapar det i radion..."jag har tagit fast Tarja men det blev lite bullrigt så det drog iväg...Tarja såg så trött ut så jag tog fast hon" JÄVLA IDIOT!!!!!!

Happ, de va de de...Det går över samma å 4 gånger innan Urax ger upp.

 

Blir så vansinnigt förbannad på den där hunn...och brorsan för den delen. Hon duger inte mkt till. Leta egna älgar är inte så intressant. Så fort Urax skäller och hon hör det så kommer hon som en raket. Aldrig att hon springer på nån annans hundskall...nänä bara min! Hon är 10 år gammal å fet så jag hoppas vi slipper henne snart!

Nu är jag egentligen jävligt orättvis å hård men ja ä så jävla besviken efter dagen. På mig själv som klantar bort storoxen å på brorsan å hans hund!

 

Det bästa med dagen var att Urax gick så satans bra :)

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

10 minuter efter släpp tar Urax ett nattgammalt spår å drar iväg. 200 meter senare har han gått över en å och är ute ur jaktmarken. Tar bilen och försöker få igen han. 90 meter från bilen tar han upp med sken som följd. Älg och hund passerar 30 meter framför bilen. Efter drygt en km blir det ett kort gångstånd innan älgen far över nästa å. Urax tar bakspåret och efter många om och men och svordomar får jag fast honom. Tar en kopp kaffe, byter område å släpper igen. Efter en kvart har han en ny älg. Gångstånd ett par km å sedan fast i medvind. Skyndar dit och ser en älg gå över en myr. Siktar men har fullt med imma på glasögonen. Petar ner dom på näsan och skottchansen är bort.

Följer gångståndet men plötsligt skenar det. Nån km bort blir det gångstånd. Efter ett tag blir det fast på andra sidan jaktmarken. Försöker ta mig dit men det skrapiga föret gör älgen orolig och det skenar en bit...gångstånd igen tillbaka mot min jaktkoja. Tar mig runt jaktområdet igen. Springer in i kojan och hämtar pannlampan då klockan är efter 14 och mörkret är knappt två timmar bort :) Stånd och gångstånd. Lyckas ta mig in på 120 meter innan jag blir avslöjad. Gångstånd en bit sen blir Urax tyst. Jag visslar ett par gånger. Urax skäller ett par skall sen kommer han tillbaka. Eller ja nästan. Han lägger sig 40 meter bort så jag får gå dit och koppla :)

 

Han haltar lätt på ett framben och har ett ytterst litet skavsår vid ett klofäste. Går tillbaka till kojan och åker hem. 4.5 timme höll han på med älg nr 2..10.40-15.15

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Ingen jakt i veckan eller helgen. Nattarbete i fem dagar och lapparna håller på med sin kreatur. Typiskt att dom ska ha sin skiljningshage precis i anslutning till "mitt" och Urax område. Får hoppas dom jobbar snabbt med flyttningen! Blir det mer snö eller tö och kallt på det så är det kört för i år! Nu är området fullt med älg som kommer från fjället och de som blir störda av helikoptrar som driver ren.

Att få hunden bland renarna när lapparna är där innebär i de flesta falla att hunden blir skjuten om dom inte lyckas ta fast den. Och jag vet ju hur lättfångad min racer är :) Och ren har han sprungit med i sina yngre dagar....

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.
×
×
  • Skapa ny...