Jump to content

Jag vill bli bågjägare!


Recommended Posts

Detta är ett ganska vanligt spörsmål som jag får, och oftast frågar man vad en pilbåge kostar. Det finns lika många svar som det finns bågar och man måste fråga sig vad man skall använda bågen till och vad man ska primärt jaga, ska man jaga hårdhudingar likt buffel eller elefanter behövs dock lite mera ”heavy duty” prylar, men detta är speciellt så jag tänker beskriva utrustning för våra europeiska vilt upp till älg och björn.

Bågen

De flesta leverantörers bågar kommer ”rena” men några av dem samt vissa handlare gör även kompletta paket. Priserna varierar beroende på lite olika faktorer som te.x tillverkare och om bågen är fräst ur ett stycke, eller om den är en gjuten båge. Den sistnämnda varianten kan ha lite ojämn kvalitet i gjutningen vilket kan påverka stocken i bågen samt potentiellt innehålla gjutnings fel, dessa bågar är oftast billigare än de som är frästa, tillverkarna har ofta båda sorterna. För att ge en övergripande bild av kostnaden så tar jag något mitt i mellan så att säga.

Bågen: 8000Kr

Tillbehören

Du har nu en ”ren” båge, men för att kunna använda den måste du ha div prylar på den, som sikte,diopter (peep), pilhylla och gärna en stabilisator (korven som pekar framåt på bågen) tillsist kan du behöva ett bågkoger för dina pilar men man kan naturligtvis välja att använda tex ett ryggkoger. Sikten finns det 100 tals varianter på men de flesta väljer någon form av fiberoptiskt sikte med 3-5 avstånds pinnar, liggande eller stående är mest en smaksak men rekommenderar att det ska vara enkelt att justera och att du får bra fiberoptik med mycket tråd (mer tråd lyser bättre)

Sikte: 1200Kr

Pilhylla behöver man, fast eller fallhylla är en smaksak och något man testar sig fram till under åren, enklast är en fast hylla som är enkel att justera men håller en hög kvalitet, man vill inte att denna kritiska del ska falla i bitar efter 100 pilar!

Pilhylla: 500Kr

Stabben (Stabilisator) har just den funktionen, den fångar upp vibrationer, hjälper dig att hålla bågen i lod med mera, det går att skjuta utan men jag rekommenderar inte det. Stabbar för jakt är kortare än de som används vid tävlingsskytte, dessa meter långa saker fungerar inte vid jakt så här ska du ha en kort men bra stabb.

Stabilisator: 350Kr

Nu börjar din båge bli klar, men det behövs lite mera för att göra din utrustning komplett, ingen båge fungerar särskilt bra utan pilar! Man kan säga att det finns 3 grundläggande material, trä, aluminium och komposit (kolfiber, glasfiber etc.) Träskaft används mest av långbågsskyttar vilket jag inte berör här så då kvarstår alu och komposit. Alu skaft är billigare dock har de ett problem och det är att de ganska lätt kan bli krokiga vid träff utanför pilfånget eller djuret, pilen går ej att rikta så den är kasserad, mycket små böjningar som inte syns med blotta ögat men påverkar skyttet. Komposit skaft har inte detta problem och håller därmed en hög kvalitet och längre livslängd, men man skall veta att även dessa går sönder om man träffar hårda saker som sten och järndörrar dock blir de inte krokiga. De kan vara sköra på ett annat sätt än alu skaft men generellt kan man säga att de varar längre och skjuter bättre. Hos din handlare får du hjälp att välja rätt skaft för din båge då detta är en djungel av olika typer. Köp 12 pilar! 6 som du har för övning och 6 som du bara har vid jakt, vid jakt är det viktigt att fenorna är hela och inte låter när man skjuter, vid övning är detta mindre viktigt.

Pilar 12st: 850Kr

Jaktspetsar

Ett måste om du ska jaga, du använder samma pilar men du byter själva spetsen, det finns 2 grundläggande typer av jaktspets, fasta blad eller mekaniska spetsar, det finns lika många rekommendationer som det finns jägare men din spets skall uppfylla några enkla regler. Den ska ha hög kvalitet på utförande och stål, lätt att byta blad på samt skapa en stor och bra sårkanal, från 23 mm och uppåt för klövvilt och div små vilt, fågel med mera kan man jaga med bluntar eller mindre spetsar. Kolla hos din handlare på vad som tilltalar dig samt vilka lagar som gäller där du ska jaga!

Jaktspetsar 6st: 400Kr

Nu är det en viktig sak kvar, avtryckare (release). Fingersläpp går bra på långbåge och recurve båge men är inte så bra om man har en nyare compoundbåge, detta för att axel till axel höjden är mycket lägre än Lång/recurv bågar, detta gör att strängvinkeln vid pilen/nocken blir så brant att fingrarna nyps fast så att säga, detta gör ont samt det påverkar hur man släpper pilen med ett ojämnt skytte som resultat. Fingerskytte kräver också andra typer av fenor på pilen och annan typ av pilhylla.

Avtryckare finns det massor av i olika utföranden, pröva gärna hos din handlare så du hittar en som passar dig och ditt skytte bäst, en rekommendation är att ha 2 stycken (om man har råd) reserven har man alltid med sig i ryggsäcken eller så, ifall man glömmer den andra hemma eller den går sönder så kan man jaga ändå och behöver inte åka hem igen.

Release: 800Kr

Summa: 12 000Kr (obs ca pris bara!)

Så ja, nu är det bara att börja skjuta på något bra pilfång, tavlor, säckar, 3D djur finns massa varianter allt från en jutesäck fylld med trasor eller ull till svindyra 3D figurer fråga din handlare eller bågskytteklubb om vad som passar bäst.

Inför eventuell jakt kommer du behöva kläder som är lämpliga för bågjakt, igen tala med din handlare eller kolla på olika forum med mera för att få bra tipps och råd.

Lycka till!

Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

https://www.Reservdelar24.SE

https://www.AUTOdoc.SE


×
×
  • Create New...