Hoppa till innehåll

Det blev en blaser K95


Henrik

Recommended Posts

I Torsdags eftermiddag hämtade jag ut min lilla K95:a från bussgods. Väl hemma kunde jag konstatera att allt verkade vara i ordning, 8x57 IRS pipan är precis som säljaren påstod aldrig skjuten och vapnet i övrigt har använts för jakt på skogsfågel vilket såklart innebär lite småmärken här och var men inget som jag inte förväntade mig att hitta på en begagnad bössa.

Nåväl, när jag skruvat på kikarna så var jag såklart tvungen att ta ett par bilder:

K953-10.jpg

Bilden visar bössa med Swarovski AV 3-10x42, det är den kikaren som kommer att sitta på 22 hornet pipan är det tänkt. I detta utförande väger ekipaget 3020 gram vilket får anses vara portabelt även för en gammal knekt. Att kolven inte riktigt stämmer för mig visste jag sedan tidigare , pistolgreppet är i o f s rätt bra utformat men det kommer 1-2 cm för långt bak för mig, kolvkammen är också lite för låg och givetvis hamnar bakkappan på tok för lågt. Allt detta visste jag i o f s sedan tidigare och det är bland annat därför som det kommer att bli en ny kolv till bössan. Kolvmakaren för detta projekt är vidtalad och jag skall åka och titta på ämnen och prata kolvutformning under juli månad om allt löper på som det skall.

Jag var givetvis också tvungen att sätta på den lite större AV 6-18x50 vilket faktiskt kändes lite bättre än vad jag trodde att det skulle göra:

K956-18.jpg

Med denna kikare väger bössan 3260 gram vilket även det känns rätt vettigt, tanken är att denna kikare skall sitta på 6.5x55 pipan när nu väl licensdamerna aka "slow motion sisters" får ändan ur vagnen och beviljar mig licens för den sista pipan plus den lilla CMM4 dämparen som redan är monterad på pipan och ligger och väntar hos Delsbo Vapen.

När jag började kolla upp piporna lite noggrannare och mätte upp patronlägena så blev jag lite överraskad, bägge piporna har rejält "tighta" patronlägen som ligger rätt nära miniminivåerna och dessutom hade jag faktiskt förväntat mig längre övergångskoner än vad som var fallet. Ur mitt perspektiv är detta i princip något positivt eftersom det brukar innebära att potentialen för att skjuta tätt finns på plats.

Om så var fallet också denna gång kommer ni att få reda på i morgon när jag lämnar rapport från dagens skjutbanebesök. Nu är det nämligen dags att ta en dusch och gå och knyta sig för att samla krafter till morgondagen.

Fridens Liljor!

Henrik

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Bayersk backe <_<

Fin bössa även om jag (hur tyskifierad jag än må vara) aldrig förstått mig på vapentypens förtjänster ;)

Skall bli ruskigt kul och se vad du kan uträtta på längre håll med denna skapelse.

Hörs!

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Smutt bössa :D

Nu återstår bara att flytta till Norrland och skaffa en bra finne så är lyckan fullständig ;)

Verkligen mysig pang och vad jag hört brukar dem flesta skjuta ypperligt, men håller med runt stockningen har själv en Blaser kombi med ungefär samma stockning den var inte trevlig att skjuta hagel liggande med gällde att hålla i så knogarna vitnade för att den inte skulle flyga ur händerna.

Nu levererar väl 22hornet något mildare rekyl än Winchester XX som tur är, en K95 med trevligare stock och kortare pipa skulle nog vara det ultimata vapnet för min jakt med hund men är möjligen lite för fin för att misshandla som jag gör på jakten.

Väntar med spänning på utförliga test med denna bössa hoppas och tror att det blir några myter som kommer på skam.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Lars,

det där med att flytta till Norrland och skaffa en bra finne känns understundom riktigt lockande även om jag för tillfället sitter rätt fast rotad i den västsvenska myllan. Däremot så kommer jag gärna och besöker dig med den lilla k95:an för att på plats få prova vad jakt med en bra finne egentligen innebär :)

Jag har ju utlovat en uppdatering med avseende på gårdagens skjutbanebesök, vilket det nu blivit hög tid att infria. Jag har funderat på att låta jakten på precision med den lilla lätta K95:an och den ibland lite lynninga patronen 22 hornet bli ämne för en egen tråd framöver men någonstans skall vi väl börja.

Tanken var som sagt att hitta en optimal "varmintladdning" till horneten och eftersom jag inte behöver tänka på någon magasinsbegränsning valde jag två kulor som lämpliga kandidater nämligen 40 grains Hornady Vmax och Nosler Ballistic Tip. De har bägge två rätt skaplig b.c. (i vart fall för kalibern) och målet är att skicka iväg dem i +900m/s vilket ger en kulbana som med rätt inskjutning (eller för den delen ett riktmedel som t. ex. TDS) möjliggör skott på räv upp till 200-250m så länge som jag och bössan klarar av att placera de små kulorna inom snusdosan på det aktuella avståndet.

Baserat på egna erfarenheter men även andras så införskaffade jag en tillräcklig mängd RWS hylsor i kalibern för att klara mig under överskådlig framtid. Här skall det nämnas att de amerikanska hylsorna har tolkat standarden lite annorlunda och utformat framför allt randen på ett annat sätt en deras europeiska motsvarigheter varför det helt klart är så att europeiska hylsor är att föredra ur ett handladdningsperspektiv.

Krutvalet var enkelt, åtminstone i teorin eftersom Hogdons Lil'Gun krut är utan motstycke i Hornethylsan. Trots att det är så långsamt att du normalt inte kan få i tillräckligt mycket krut i hylsan så att du riskerar för höga tryck så ger det högre hastigheter än något annat krut som jag känner till, svårigheten ligger istället i att överhuvudtaget få tag på detta krut :P . Standardladdningen med detta krut är 13.0 grains vilket kräver lite teknik för att få ned i hylsan. Eftersom det är rätt små krutmängder som skall antändas så valde jag att sätta i en CCI 500 tändhatt vilket är en liten pistoltändhatt men det är en god regel att inte sätta en kraftigare tändhatt än vad som behövs om man är ute efter god precision så kändes det som en bra utgångspunkt. Man kan också tilläggas att den lilla hornetpatronen svarar ganska tydligt på även små variationer varför man bör vara noggrann när man laddar den.

Jag laddade upp en liten laddstege från 12.6- 13.0 grains Lil*Gun och 40 grains BT med 1.0 mm friflykt, dessutom kompletterade jag med en laddning med Vmaxkulan och en laddning med 2.0 mm friflykt. Sedan bar det av till skjutbanan. Syftet var framför allt att lära känna bössan samt att kontrollera hastigheterna, däremot räknade jag inte med några vidare träffbilder innan jag justerat laddningarna. Till detta kommer att jag aldrig varit någon riktig bänkskytt, jag läser såklart dagligen om alla dessa bössor som regelmässigt "sätter skotten inom klisterlappen" på både 100 och ibland 200m men det har jag aldrig klarat av. Numera börjar man ju dessutom bli att betrakta som ett gammalt kronvrak med bäst före datumet bakom sig men några skott inom snusdosan skulle väl ändå vara möjligt? Beväpningen med en 3 kilos lite piplätt bössa med ett sikte med högsta förstoring på 10 gånger var väl kanske inte heller optimal. Däremot hade jag en termos fylld med nybryggt kaffe och solen sken samtidigt som vinden var väldigt måttlig så förutsättningarna fanns onekligen där för en trevlig skyttestund.

Framme på skjutbanan packade jag upp mina gamla skjutstöd och kronografen och började skjuta in siktet och slogs genast av att jag hade glömt bort vilken supermysig patron 22 hornet är att skjuta. Med inskjutet sikte var det nu dags att se om det gick att träffa något samt att kontrollera hastigheterna. Om vi börjar med hastigheterna var de helt klart i paritet med målsättningen och 13.0 grains laddningarna låg på ca 915 m/s vilket känns rätt OK. Däremot var såväl ES som SD värdena lite för höga för min smak men här tror jag att krympning av patronerna skulle kunna påverka positivt. Hur sköt då bössan fågar sig måhända vän av ordning och enligt parollen "en bild säger mer än tusen ord" klistrar jag här in en bild på måltavlan på 100m med samtliga fem femskottare:

100m27juni.jpg

Efter dessa resultat kändes det som en bra idé att flytta ut måltavlorna till 150m istället för att se hur det funkar på ett avstånd som enligt en del är för långt för horneten:

150m27juni.jpg

Inte några hål i hål träffbilder men jag blev trots uppmuntrad att tro att en och annan Mickel skall man nog kunna vingla in en träff i :blush:

Nu sköt jag i och för sig bara 10 femskottare (eller rättare sagt 9 eftersom en av träffbilderna på 150m vallen bara består av 4 skott) men det känns ända tryggt att säga att med lite träning och efter att jag lärt känna kulbanan och TDS riktmedlet så ser jag fram efter den 1 augusti när rävarna brjar leva farligt hemmavid.

Så här ser det ut i riktmedlet enligt Swarovski när jag är inskjuten på 100m med siktet:

TDS40vmax915.jpg

Eftersom jag är en gammal konservativ stofil kunde jag inte hoppa över att också göra ett "range card" i sin allra enklaste tappning.

40VmaxRangecard.jpg

Det som återstår nu är såklart att med fortsatta tester verifiera resultatet och att sedan börja träna för att lära känna bössan och laddningen men det känns faktiskt som att en del av incitamentet för ett fullödigt handladdningsprojekt runt 22 hornet gått förlorat efter dessa initiala resultaten..

Värt att tänka på kanske... hmm...

//Henrik

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Kompisen knökade i 14 gr lil´gun i en Remingtonhylsa och fick upp den i 960 m/s med v-max 35 gr. Men hylsan gick av på mitten så det var nog ingen hälsosam laddning :lol:

Blir ännu mer sugen på en enpetare då jag läser det här. Fast jag är fast i fallblocksträsket. Får nog köpa mig en Ruger 1:a tills vidare ^_^

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Trevlig och fyllig text samt extremt fina bilder som vanligt från dig Henrik!

Mycket bra skjutet måste jag säga.

Har vissa reflektioner, men låt mig vänta med dessa tills jag samlat på mig lite fler om ditt projekt :lol:

Hur som helst ett mycket underhållande och intressant projekt du startat.

MVH/Jocke

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Oförskämt bra skjutet jag sökte en tid förbrilt en hornet och lånade hem ett ganska stort antal utan att hitta någon som sköt dugligt, visserligen testades bara köpes helmantel.

Som du nämner var detta lite för bra ganska meningslöst att testa olika verktyg,laddningar,tändhattar mm. när du redan har denna precision.

Givetvis är du välkommen att testa jakt med finnen som du säkert läst i Svensk Jakt är det en av dem 10 jakter man bara måste prova och kanske det skulle ge mening till fortsatt labbande för att finna en helmantel som skjuter :lol:

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Tolma,

om vi börjar med din högst motiverade fråga om hur man får ner 13 grains krut i en liten hornet hylsa så är svaret att man använder en droptube som den nedan. "Fallhöjden" gör att krutet packas lite tätare i hylsan och det ger en väldigt skonsam komprimering av krutet. Vill man ha ned ännu mer krut i en RWS hylsa så får man nog helt sonika öka fallhöjden med hjälp av McDonaldssugrör eller något annat.

powder_funnel.jpg

Nu skall man i och för sig ha klart för sig att olika hylsfabrikat har rätt olika invändiga hylsvolymer och att RWShylsorna har för kalibern rätt tjockt gods vilket innebär att den invändiga volymen blir rätt begränsad. Remington hylsorna däremot är tunna som papper och ger en betydligt större volym samtidigt som de har en väldigt begränsad livslängd. Jag har på känn att Maddog har en hel del egna erfarenheter att bidraga med när det gäller hylsor och laddning av 22 hornet, han har en betydligt större egen erfarenhet av denna skapelse än vad jag har. Konsensus är nog att av de hylsfabrikat som vi idag har tillgång till så håller RWShylsorna en hög kvalité samtidigt som de är hyfsat lätttillgängliga. För egen del köpte jag +600 engångsskjutna RWS hylsor på Egun för summa 480 kr vilket torde ge mig tillräckligt med hylsor för överskådlig framtid. Jag har ambitionen att så småningom göra ett jämförande test av 22 hornethylsor om tid och motivationen infinner sig. Det skall kanske tilläggas att all inledande laddning av ammunitionen skett med hjälp av Forster/Bonananza Benchrest verktyg som jag även tidigare haft goda erfarenheter av.

Det känns som att 13.0 grains Lil'Gun under antingen BT eller Vmax kommer att funka klockrent, jag laddad upp 50 st av Vmaxladdningen igår kväll och hoppas få tid att ladda motsvarande mängd Ballistic Tip i närtid så att jag förhoppningsvis hinner göra lite mer omfattande tester av dessa två laddningar innan jag bestämmer mig. Som vanligt ser schemat lite pressat ut för närvarande eftersom det är en massa som skall fixas till på jobbet innan det är dags att ta semester, dessutom befinner jag mig på sjukhuset i skrivande stund för att genomgå den sista planerade operationen som innebär en "efterstädning" i syfte att bli av med de sista metastaserna och därmed bli kvitt cancern för gott. Jag hoppas dock kunna smita iväg till skjutbanan i nästa vecka för att mer entydigt kunna verifiera resultatet på 150m och kanske komplettera med 200m skjutning innan det är dags att flytta från bänken och börja skjuta "på riktigt" ^_^

Det enda som jag inte riktigt gillar med laddningen än så länge är att hastigheterna varierar lite för mycket för min smak. Jag är rätt övertygad om att orsaken till detta står att finna i den mycket begränsade "necktension" som du kan få med de tunna hornethylsorna. Detta fenomen är rätt välkänt och det finns en del anhängare till krympning av 22 hornet ammunitionen av just denna anledning. För att undersöka saken har jag skaffat mig ett Lee Factory Crimp verktyg till kalibern, normalt ser jag ingen större vinst i att krympa mina laddningar kanske för att jag sällan skjuter kalibrar som kräver krympning men den här gången har jag tänkt prova.

De läsare som följt denna tråd börjar kanske undra vad som hände med 8x57 IRS pipan? En synnerligen berättigad fråga som tarvar ett svar. Det enkla svaret är att jag inte hunnit fixa till laddningarna till den ännu och att eftersom vi inte för skjuta något annat än "Kal .22" på min ordinarie skjutbana under juli månad på grund av alla sommarstuge ägare så får den nog vänta till början av augusti med att bekänna färg.

Dessutom har jag stött på ett litet "problem" när jag skulle ladda den. Om man frågar diverse "internetexperter" om vilket laddverktyg man skall använda till 8x57 IRS så svarar de som regel unisont "Det fungerar utmärkt med ett 8x57 IS verktyg" vilket förmodligen beror på att de inte förstår bättre :) I normalfallet funkar det rätt bra eftersom det finns en gammal tradition att kamra brytvapen med rätt generösa patronlägen men om man vill ha en mer välskjutande bössa så vill man gärna ha patronlägen som ligger rätt nära minimitoleransen. Det är just det som Blaser uppenbarligen gjort på i vart fall de två pipor som jag än så länge sett till min K95:a, tittar vi då på en CIP ritning för 8x57 IRS så ser den ut på följande vis:

8x57IRS.jpg

De måtten som är mest intressanta för oss är måtten L1 och L2 som talar om var hylshalsen börjar respektive slutar samt alfa som ger oss vinkeln på hylsbröstet. För 8x57IRS så är minimimåtten för L1=46.0mm, L2=48.85mm och vnkeln alfa=36 grader. För 8x57 IS är samma mått L1=46.16, L2=48.85 och vinkeln alfa är 38 grader. Konsekvensen är den uppenbara nämligen att ett riktigt utformat laddverktyg för 8x57 IS eller på amerikanska 8x57 Mauser inte kommer att kalibrera hylsorna tillräckligt mycket för att de skall passa i ett lite tightare patronläge i en 8x57 IRS. Oftast går dett ändå bra eftersom låsmåttet på en randpatron inte mäts mot hylsans bröst utan mot dess rand och patronlägena i övrigt gärna tillåts vara lite generösare. Givetvis finns det lösningar även på detta problem men dekräver lite pyssel. "Quick and Dirty" lösningen är att ta bort 0.16mm från hylshållaren vilket "bara" kräver tillgång till en fräs eller i värsta fall en slipmaskin. På det sättet kommer hylsorna att gå att få in i patronläget men vinkeln blir fortfarande fel, om man efter detta skjuter patronen kommer hylsan att "fireformas" i patronläget vilket funkar rätt skapligt. Väljer man sedan att bara halskalibrera kommer allt att fungera ända till dess att hylsan börjar kärva i patronläget men då har man nog ändå skjutit hylsan såpass många gånger att det är dags att kassera hylsan. Den bästa lösningen är såklart att skaffa sig verktyg som verkligen passar till 8x57 IRS men dessa växer inte på träd, Tribel har passande verktyg men de är inte speciellt billiga. Det bästa är förmodligen att vända sig till de "vanliga" laddverktygstillverkarnas "customavdelningar", det enklaste brukar då vara att skicka 3-5 hylsor skjutna i vapnet och låta dem tillverka laddverktyg med dessa som mall. För tillfället kommer jag nog trots allt att gå på "Quick and Dirty"lösningen och ta ned hylshållaren med 0.2 mm för att på lite sikt beställa riktiga verktyg, ledtiden på dessa mäts säkerligen i månader.

Nu är det dags att inställa sig hos fältskären men jag får helt säkert anledning att återkomma i ämnet,

Henrik

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Wow!

Med risk att förgripa mej på den kommande processen med ladderiet..

Konstaterar med ett leende att V-maxen sköt bäst.. lite kär i den kulan nämligen ^_^

Dock en fråga med anledning av postade bilder ovan. På 100 m ligger gruppen lite försiktigt åt vänster i förhållande till mitten. På 150 m (GRYM GRUPP!!) så har träffläget förflyttat sig åt höger.. hänt rätt mycket där på 50 meter, hade du vind från vänster? Eller är detta något som hör laddningen till?

Såna här trådar är jobbiga, orka skaffa ytterligare ett verktyg???

Mvh!

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hippen,

efter att ha skjutit serierna på 100m justerade jag två-tre klick för det högerträffläge som jag upplevde. Samtidigt är det precis som du misstänkte så att de första 100m är vinden rätt beskedlig på "min" bana men på längre håll så märks den på ett helt annat sätt.

Visst ser det ljust ut med Vmaxen men egentligen är det bara en 5 skottare som ger underlag för att tro att den skjuter bättre en BT. Vidare tester får utvisa hur det ser ut...

Henrik

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Tjenare Henrik!

Har en stilla undran som jag tänkte höra lite snabbt.

Blir det bara lil gun rakt över till Horneten eller ska du prova några mer krut, typ N-110?

MVH/Jocke

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jösses vad din bössa skjuter! Bara att gratulera.

Som en liten parentes kan jag nämna att en kanadagås föll för en 35g V-max ur min hornet förra veckan,avstånd 45m,skottplacering precis ovanför vingknogarna=inget genomskott :huh:

Den dog på ett väldigt övertygande sätt!

/Mike

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Mmm ska jag sticka ut hakan lite så har faktiskt V-maxen i varje läge varit lättare att få att skjuta än BST.. om det sen har att göra med att jag inte givit bst tillräckligt engagemang eller ej ska jag låta vara osagt. Kärleken är ju blind -_-

Mvh!

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jocke,

som jag ser det finns det egentligen inga andra krut som fullt ut funkar lika bra som Lil'Gun i 22 hornet. Jag har tidigare använt bland annat N110 men det är bara att konstatera att den ger hastigheter som är nästan 100 m/s lägre än vad som är fallet med Lil'Gun och dessutom så blir faktiskt trycket högre med N110. Samtidigt så är det givetvis betydligt enklare att få tag på N110 så för det fall att jag inte lyckas hitta något mer Lil'Gun så får det bli N110 som alternativ men det innebär att jag rent praktiskt tappar 50-60 meter i "räckvidd" vilket jag så klart inte är jättesugen på.

Mike,

jag är inte förvånad över att du får så bra resultat med 35 grains Vmax och det är ingen tvekan om att det är den "bästa" fabriksladdningen som finns att tillgå i dagsläget om vi pratar varmintladdningar. Nackdelen är väl i princip bara att det dels är en klass 4 laddning samt att den på grund av den lite sämre b.c. tappar kraft runt 150m. Min tanke bakom valet av 40 grains kulor och maxladdning av Lil'Gun är givetvis att få till en bra rävladdning ut till +200m, eftersom det verkar som att precisionen finns där så har jag nog snarast blivit stärkt i den förhoppningen.Eftersom du förmodligen är den jag känner med störst praktisk erfarenhet av 22 hornet i olika bössor så är din uppfattning givetvis lite extra intressant.

Hippen,

jag har alldeles för liten erfarenhet av Vmaxen för att ha någon uppfattning om hur bra den brukar skjuta. Att den har en väldigt god effekt i viltet är nog däremot ställt bortom all tvivel, jämfört med 40 grains BT så har den en liten nackdel i form av en något sämre b.c. men det kan jag utan tvekan leva med.

Henrik

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Kul läsning. :unsure:

Angående krutvalet, så håller jag med om att Lil´gun "is da shit" när det gäller 22 hornet.

Men det är ju fasen så osäkert med tillgången på det, så jag kör med N 110 numera, och tar fartförlusten istället.

Jag kör ju med Lil´gun till det som det egentligen är framtaget för, kal .410, och den halvfulla burk jag har kvar, håller jag hårt i.

Det är ju skit att Hodgdons krut ska vara så märkvärdigt att komma över, speciellt som jag upptäckt vad Varget kan göra med en 30-30W... :unsure:

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Crowfear,

visst har du rätt i att problemet med Lil'gun ligger i att det är svårt att få tag i, man skulle kanske passa på att bunkra upp? Jag har inte kollat om det om det går att få tag på större förpackningar en de normala 1 lb (454 gram) burkarna? Å andra sidan ger en sådan burk ca 540 färdigladdade patroner vilket väl är rätt skapligt :wacko:

Henrik

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Crowfear,

visst har du rätt i att problemet med Lil'gun ligger i att det är svårt att få tag i, man skulle kanske passa på att bunkra upp? Jag har inte kollat om det om det går att få tag på större förpackningar en de normala 1 lb (454 gram) burkarna? Å andra sidan ger en sådan burk ca 540 färdigladdade patroner vilket väl är rätt skapligt :wacko:

Henrik

Ja om man får tag på burkar, så är det nog bara att handla det man har råd med för tillfället.

Det är ju knappast något problem att sälja det sen om man ev skulle vilja.. :lol:

Jag tror inte det finns större förpackningar av det krutet dock.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Ja om man får tag på burkar, så är det nog bara att handla det man har råd med för tillfället.

Det är ju knappast något problem att sälja det sen om man ev skulle vilja.. :lol:

Jag tror inte det finns större förpackningar av det krutet dock.

Starta en importfirma för Hogdonkrut, och glädj oss andra med! :huh:

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Starta en importfirma för Hogdonkrut, och glädj oss andra med! ^_^

Hmm...jag har ju funderat på att utveckla gården med nått annat än bonderiet, och jag har ju en stensatt jordkällare som är torr och sval...hmm.... B)

Sorry OT Henrik.. :mellow:

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Dags för en liten uppdatering igen. Sist jag var på skjutbanan konstaterade jag att både BT och Vmax utan tvekan sköt "good enough" så när jag nu lyckades smita iväg till skjutbanan igen hade jag laddat upp bägge varianterna för att se om någon klar vinnare skulle utkristallisera sig. Samtidigt vet jag med mig att jag inte är någon bänkskytt, jag har vare sig utrustning, intresse eller kunskap för att skjuta några minimala serier utan när jag hittat en laddning som presterar vettigt i bänk så går jaga så snart som möjligt över till "riktigt skytte". Idag innebar det att jag sköt två femskottare med respektive laddning på 150m innan jag tröttnade och sköt de följande serierna liggande samtidigt som jag exprimenterade med skjutställningen en del.

Nåväl, så här såg tavlan med Vmaxladdningen ut:

2juli150m.jpg

Den första serien på 31mm är egentligen den mest imponerande eftersom det var den första serien för dagen och efter förra skyttesejouren har bössan plockats isär fullständigt och pipan blivit ordentligt rengjord. det känns alltså som att jag utan problem kan plocka isär bössan, plocka av montage och sedan montera ihop allt igen utan att tänka på ny inskjutning. Jag skulle tro att om jag varit lite mer fokuserad och en bättre bänkskytt hade jag kunnat få ned den träffbilden lite till. De två sista träffbilderna är som sagt skjutna i liggande skjutställning med ett improviserat stöd i form av en ihoprullad matta under förstocken.

Nedan ser ni samma skjutövningar men med ballistic tip laddningen och utan några läsk- eller sättskott. Jag har växelvis skjutit 5 st Vmax på den övre tavlan och 5 st BT på den undre tavlan under hela skjutningen.

2juli150mBT.jpg

För att ytterligare späda på det praktiska i mina övningar så bestämde jag mig för att kontrollera om inskjutningen stämde med avseende på streck nummer 2 i TDS riktmedlet. För denna övning flyttades tavlan ut till 189m (skulle igentligen varit 185m men de sista 4 metrarna spelar ingen större roll).

Jag satte upp en övningstavla som jag brukar använda med diverse asymmetriska olikfärgade träffområden och lade mig tillrätta på backen. det ni ser på bilden är en tioskottsträffbild som faktiskt håller snusdosan på 189m vilket innebär att jag redan nu skulle våga mig på ett skott mot en räv på 200m i liggande skjutställning. Nu kommer därför fokus att ligga på att krympa träffbilden lite till i liggande men framför allt att träna på det sittande skyttet eftersom det är det skytte som jag oftast använder när jag lockar räv. Målsättningen är utan tvekan att kunna hålla snusdosan på 200m vilket kommer att kräva en hel del träning .

2juli190m.jpg

Med en bättre kolv och ökad träningsdos borde jag nog kunna få till det här på ett bra sätt :D

Fridens Liljor,

Henrik

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Vackert skytte och det jag ser kräver ingen våldsamt ökad träningsmängd :D

Ännu ett skolexempel hur man bör gå tillväga för att testa praktisk räckvidd på ekipaget en tavla och en låda skott slår alltid spaltmeter av text och tabeller.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

bra skjutet, gissar att följande övningar handlar mycket om vind. har själv stora svårigheter att ställa om mig mellan denna kaliber och dom mer vanliga jag använder då känsla är en jäkla färskvara.

jag tränade upp mig väl inför en ripjakt med kalibern ett år och hade inga problem att hålla 100% träffprocent men sen på hösten tog jag fram bössan ur skåpet (sköt in såklart) och började säsongen med en praktskadeskjutning på tjäder otränad på ej ett för långt avstånd.

med flackskjutarna kan man träffa mer otränad.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.
×
×
  • Skapa ny...