Jump to content
https://www.Reservdelar24.SE


https://www.AUTOdoc.SE
www.anglavakter.com


Henrik

Det blev en blaser K95

Recommended Posts

Henrik

"Kinderäggsprojektet", eller möjligen "Baron von Richthofen goes MÖP" .

Vad är nu detta frågar sig "vän av ordning"? Det var inte mer en någon vecka sedan jag funderade i delvis andra projektbanor men nu är jag trots allt beredd att starta ett helt annat "projekt" än det som jag från början funderade på.

Efter långhållskyttehelgen för några veckor sedan fick jag blodad tand och började inse att jag behöver ett nytt projekt för att må bra. Initialt funderade jag då på att sätta ihop ytterligare en långhållsbössa men rätt snart insåg jag att det behovet inte är så stort samtidigt som min T3 varmint i 6.5x55 klarar av att fylla det behovet på ett alldeles utmärkt sätt och är den bössan som får tjänstgöra om det blir lite längre håll, d v s +600m.

Tankarna då gick emot att jag skulle sätta ihop en jaktbössa för medellångt håll, vilket för mig är 3-600m och det var då jag började fundera över lämpligt lås och kaliber som skulle läggas i en McMillan Lazzeroni tumhålskolv. En sådan hade det förmodligen också blivit om jag inte blivit tipsad om en liten begagnad kipplauf som jag nu slagit till på, den här gången så var det rätt bössa, i rätt kalibrar till rätt pris.

Jag har nämligen köpt mig en Blaser K95 i 22 Hornet, anledningen till att jag denna gången inte kunde motstå frestelsen med kipplaf var att jag fick möjligheten att samtidigt köpa två lätt begagnade pipor i 6.5x55 och 8x57 IRS till den lilla kipplaufen. Som en del av er känner till har jag rätt länge funderat över att skaffa mig Kipplauf och jag har varit spekulant på både K77:or och K95:or genom åren.

Som jag ser det är 22 hornet en rätt optimal rävpatron (i vart fall med rätt handladdning) i en liten smidig kipplauf så blir det också ett klockrent paket för den lock- och vakjakt på räv som jag har stor förkärlek till.

8x57 IRS är en riktigt lagom klass 1 patron för brytvapen och med en vettig laddning och en vettig kula så klarar den utan tvekan av allt klass 1 vilt på de avstånd som kan bli aktuella. Denna kaliber ser jag som rätt allround för all jakt på avstånd ut till 300m eller så vilket i de allra flesta sammanhang nog är att betrakta som ett långt håll.

Att jag den här gången dessutom fick ytterligare en 6.5x55 på köpet ser jag bara som bonus, tanken runt den pipan är att se om jag inte kan få till en liten långhållsracer av k95:an och eftersom 6.5x55 i sig självt är ett brott mot konventionerna i en kipplauf så är det lika bra att ta ut svängarna ordentligt och fortsätta "customiseringen" för att se vart man kan nå om man låter fantasin flöda..

Det kommer alltså i någon mån att blir tre olika "Miniprojekt" som kommer att rapporteras i tre olika areor.

Delprojekt 1: Handlar egentligen om vapentypen som sådan, hur upplever jag det egentligen att jaga och skjuta med en liten lätt kipplauf? Hur bra skjuter vapnet med avseende på egenprecisionen och vad klarar jag och vapnet tillsammans av att leverera? Det finns vissa oomkullrunkeliga fördelar med kipplauf bössor som det smidiga formatet och möjligheten att enkelt ta isär dem, samtidigt så har jag ibland upplevt dem som rätt viftiga och därmed ganska svårskjutna. Grundkonstruktionen på Blasers kipplaufs (och för den delen även Merkels) som omfattar Frans Jaegers kippblocks konstruktion från anno 1906 är dock mycket stark och egenprecisionen på dessa bössor brukar vara strålande. Nu är de dock begåvade med en klassisk svinryggskolv med alla klassiska germanska attribut vilket väl får sägas vara en "mixed blessing". Å andra sidan så gäller det att pröva sig fram här i livet och den här gången tänkte jag rent praktiskt undersöka hur väl jag kan skjuta med denna bössa och när det gäller 6.5x55 pipan kommer jag också att se vilka förändringar man kan göra för att öka skjutbarheten och möjligen uppdatera kipplaufkonceptet till det 21:a århundradet.

Delprojekt 2: Handladdning av 22 Hornet är lite speciellt av flera anledningar, dels är det en liten och tunn hylsa vilket innebär en del särskilda utmaningar. Sedan kan många hornet bössor vara lite kinkiga med vilken sorts ammunition de trivs med och precisionen kan variera rätt kraftigt. Med "rätt" laddning kan dock de allra flesta 22 hornet prestera riktigt bra träffbilder. Här kommer jag att behöva experimentera en hel del med "necktension", "crimpning", tändhattar och annat. En annan sak som kan vara rätt begränsande är magasinslängden som rätt kraftigt begränsar vilka kulor som ger en vettig friflykt. Den traditionella laddningen till 22 Hornet är 46 grains kulor som är väldigt trubbnosiga vilket innebär att de är korta men som samtidigt ger kulan rätt usla ballistiska egenskaper. Idag finns det betydligt mer strömlinjeformade kulor i 40 grains klassen som t ex 40 grains Vmax eller Ballistic tip, dessa möjliggör både högre hastigheter och en avsevärt bättre ballistik men de är för långa för att passa i de för kalibern normala magasinen. I och med att jag kommer att köra med en enkelskottare så behöver jag inte kompromissa med patronlängden. Konsekvensen blir att jag räknar med att kunna skjuta 40 grains kulorna i drygt 900m/s vilket dels ger en bra ballistik men också gör att jag får bra effekt i rävar och skräpfågel ut till i vart fall 200m, det är också det användningsområdet som jag ser för bössan, sedan kommer det helt säkert att bli en och annan hare med bössan också.

Här har ni en snabb bild av hur ballistiken ser ut med en 40 grains BT i 915 m/s inskjuten med 4 cm överslag på 100m, eftersom jag brukar säga att en räv har ett träffområde med 10 cm diameter så innebär tabellen nedan att jag kan hålla "rätt i" ut till 200m vilket är rätt skapligt. För att få några referenser så har jag dels lagt med kulbanan för en "standardladdning" i 22 hornet med en 46 grains hålspets, och även vad som kan sägas vara karakteristiska kulbanar för 22 WM och 17 HMR.

Hornetkulbana.png

Kanske än mer intressant är det att se hur vindavdriften för laddningarna ovan ser ut, förutsättningen är 2 m/s i rak sidovind vilket inte är någon överdriven vind utan faktiskt en vind där vilt exponerar sig rätt skapligt fortfarande.

HornetVind.png

Delprojekt 3: Här kommer jag att ta ut svängarna ordentligt och syftet är att se om jag inte kan skapa en praktisk och högst okonventionell långhållsbössa med hjälp av 6.5x55 pipan. Eftersom 6.5x55 är en vederstygglighet i en kipplauf så kan jag lika bryta mot alla konventioner och ge kipplaufen en "långhållskostym" på riktigt. Jag tänker mig då att utrusta pipan med en ljuddämpare och inte minst en extra syntetkolv som kommer att vara hårt modifierad med avseende på långhållskytte men mer om detta senare. Hur smakar tanken på en kipplauf med ljuddämpare och syntetkolv i Flectarn?

Vänligen,

Henrik

Share this post


Link to post
Share on other sites
crowfear

Var det den som fanns på Delsbo Vapen du köpte ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Henrik

Jäpp,

har du någon inside information om den?

Henrik

Share this post


Link to post
Share on other sites
Christian N

Henrik- otroligt passande pang,

grattis, jag är avundsjuk för det är ett vapen som även jag skall ha en dag, iofs samma dag som jag jag blir med fru typ

"Hur smakar tanken på en kipplauf med ljuddämpare och syntetkolv i Flectarn?"

Som ett Frankenstiens monster men förmodligen så otroligt användbar.

/Christian

Share this post


Link to post
Share on other sites
exabit
Hur smakar tanken på en kipplauf med ljuddämpare och syntetkolv i Flectarn?

Ungefär lika bra som Norbergs slika pang med en ful pipvikt monterad? ;)

Skumt, för jag har dreglat över K95:an senaste dagarna och så sent som idag faktiskt.

Men om den är så pipvispig som Norberg hävdar (vilket tvingade honom att montera en vederstygglig pipvikt) så börjar ju såna som jag som gillar tyngre bössor att undra.

Grymt trevlig pang dock, och antagligen "bärbar" som tusan. Sjukt läcker, helt enkelt :D

Ser fram emot kommande rapporter från herrn :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites
crowfear
Jäpp,

har du någon inside information om den?

Henrik

Nej tyvärr, jag har inte ens sett den i verkligheten, var iofs dit häromveckan, men då visste jag inte om att de hade den, för i vapenstället stod den inte vad jag såg, utan jag upptäckte den på deras hemsida nån dag senare.. :D

Men jag är dig evigt tacksam för att du köpte den, för nu behöver jag inte ligga sömnlös längre, och fundera ut hur sjutton jag ska lägga fram det för hustrun, att jag helt enkelt måste ha den.. :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lars

Trevligt vändning inte direkt den enklaste vägen du väljer för skytte på längre avstånd, men ack så mysig jaktbössa :D Ska bli riktigt skoj att följa även detta jag gissar att det blir en ny flygande humla :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mr Fiberclass

Kul och grattis! Jag har själv fått hem min nya kipplauf nyligen och hoppas komma ut på skjutbvanan inom kort. Det blev dock en mer traditionell Krieghoff i 7x65R. Helst hade jag velat haft en 7x57R kompletterat med en .22 Hornet också, samt gärna en 8x57IRS för grisvaken!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Henrik

För egen del ser jag egentligen detta vapen som en ren jaktbössa och ur det perspektivet är det 22 Hornet och 8x57 IRS som är de piporna som jag framförallt kommer att använda. De är också de piporna som gjorde att jag slog till på denna kipplauf. För jakten så ser jag inget större behov att byta ut kolven utan på pass är det nog originalkolven som kommer att användas flitigast.

Nu följde det så att säga med en 6.5x55 pipa på köpet och då kände jag att det vore kul att exprimentera lite mer med just den pipan, därav tanken på ljuddämpare. Syftet med att skaffa en extrakolv är snarast att dels undersöka hur stor skillnad en kolv som optimerats för lite mer statiskt skytte gör på resultatet och inte minst för att jag kämde för att tänka utanför boxen lite grann och utmana konventionerna. Blir det inte som jag har tänkt mig är det ingen skada skedd utan det går då fint att byta tillbaka till originalkolven, jag har då bytt lite pengar mot ytterligare erfarenheter och förhoppningsvis lite mer kunskap vilket i min värld känns som en "fair trade".

Ola,

du vet väl att det i princip är straffbart att bara nämna att man skaffat en kipplauf så där i förbifarten utan att gå in på detaljer, tankar och inte minst bilder :angry:

Vänligen,

Henrik

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jensa121

Trevliga bössor de där enkelpickorna. :D synd att man inte pürsar så mycket att behovet uppgår till en anskaffning :D Jag har skjutit en del med en 7x57R som en kompis hade och den var riktigt mysig. Han var djävel på att skjuta med den för övrigt, han sköt flera dubblér på älg med den, patronerna mellan fingrarna och snabb på att ladda :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
BigJim

Hur går tänket runt optik till jaktpiporna? Jag antar att det är viktigt med en smidig glugg på denna typ av vapen.

/Må

Share this post


Link to post
Share on other sites
Henrik

Dags för lite uppdatering, jag har idag pratat med P-O på Delsbo vapen. Eftersom 6.5x55 pipan är lite klen i mynningen behöver dämparen ha en M13 gänga vilket innebär att det tar lite tid att få fram den och trolig leverans ligger i juni. De behåller därför 6.5x55 pipan för att montera dämparen när den dyker upp och sedan skicka ned hela klabbet på en gång. Nu var det ju inte denna pipa som var den intressantaste pipan för min del så jag kan leva med att den kommer lite senare. Det framkom också att den tidigare ägaren till K-95:an även var den tidigare ägaren av vapenbutiken och att 8x57 IRS pipan var oskjuten, 6.5x55 pipan var inskjuten men inte så mycket mer och att 22 hornet pipan används till trädskällarjakt under 2 säsonger. Passar på att klistra in en bild på bössan för den som är intresserad:

k95prestige.jpg

Jag har också börjat lägga beställningar på lite lull-lull som kulor, kompletterande laddverktyg. Jag har ett RCBS set liggande till hornet men jag överdriver kraftigt om jag skulle påstå att jag varit nöjd med RCBS verktyg som producerats de senaste 10 åren. Det finns faktiskt bara två kalibrar som jag fortfarande har kvar RCBS verktyg i nämligen 22 hornet och 8x57 IRS, ryggradsreflexen är givetvis att skaffa sig Redding verktyg men i vart fall när det gäller 22 hornet är det Lee som anbefalls och då speciellt deras collet die set i kombination med Lee’s factory crimp verktyg men mer om det senare. Eftersom dessa verktyg är billiga (i vart fall jämfört med Redding competition) så passade jag på att köpa ett motsvarande verktyg till 8x57 IRS.

Måns,

Den här gången var jag nästan lika snabb som Exabit (nåja, inte riktigt kanske det tog mig faktiskt ett par dagar att bestämma mig :lol: ), varför jag inte riktigt har hunnit fundera på optikvalet fullt ut. Det som jag idag har liggande i garderoben och som omedelbart kan monteras på en K95 eftersom de sitter i blaserfästen är:

1. Conquest 6.5-20x50 med mildot, funkar till att prova laddningar med och eventuellt till visst långhållskytte.

2. Zeiss Victory 3-12x56 belyst, som är för tungt för normal användning på en så pass lätt bössa som en K95 men till vakjakt på gris funkar det rätt skapligt, då givetvis i kombination med 8x57 pipan.

3. Zeiss variopoint 1.5-6x42 som skulle kunna tjänstgöra som normalsikte på 8x57 pipan.

Jag behöver med andra ord inga mer belysta riktmedel utan kommer att satsa på skapligt lätta kikare, vilket företrädelsevis innebär 1” tuber. Jag har börjat titta på några olika varianter och just nu känns Swarovskis Z5 3.5.-18x44 med deras BRX riktmedel som den vassaste kandidaten men vi får väl se vad jag fastnar för i slutändan. Helt klart är att jag den här gången egentligen inte vill ha några targetrattar utan att det är dags att fullt ut pröva ett ballistiskt riktmedel. Säkert finns det fler vettiga alternativ därute men än så länge har jag inte prioriterat att leta efter dem, högst prioritet just nu är att hitta Hogdons Lil’Gun krut till horneten och att säkra tillräckligt med RWS hylsor till densamma (TACK Christian <_< ).

Gokväll,

Henrik

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lars

Du har inte funderat runt Swarovski AV serien går att hitta till bra pris nu och jag har två som jag gillar skarpt.

AV serien har ganska kort mellan tub och längre objektiv det bord passa bra i ett blaser fäste som är ganska kort om jag minns rätt :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Henrik

Lars,

visst skulle ett 6-18x50 med TDS eller BR riktmedel kunna fungera alldeles utmärkt. Om det är någon som vet var jag kan få tag i ett dylikt så mottages alla tips med tacksamhet :ph34r:

Annars är Z3 4-12x50 möjligen ett alternativ även om jag gärna sett lite större maxförstoring än 12x.

Ett alternativ skulle också kunna vara ett conquest 4-14x44 med något av Zeiss Rapid Z riktmedel, men då blir det till att "fulimportera" vilket jag inte är jättesugen på.

Egentligen är jag mest sugen på ett BRX riktmedel alternativt ett Rapid Z, det förstnämnda finns såvitt jag förstår det bara att få på nya Swarovski och då blir alternativen antingen Z3 4-12x50 eller Z5 3.5-18x44. Zeiss Rapid Z riktmedel kan som sagt också vara ett vettigt alternativ men då blir nackdelen att det antingen är Conquest med något sämre optik och importstrul eller betydligt tyngre 30mm sikten som gäller vilket inte är optimalt.

Sedan har i och för sig både leupold och Nightforce lämpliga riktmedel men de faller av andra anledningar.

Henrik

Share this post


Link to post
Share on other sites
Håkan H

Henrik,

Jag får erkänna att jag känner en skräckblandad förtjusning vid tanken på en syntetkolv på din K95 :ph34r: jag har själv lekt lite med tanken att en drilling med syntetkolv skulle kunna vara det optimala hundförarvapnet men jag har aldrig kommit längre ur boxen än att leka med tanken.

Jag kommer och följa ditt projekt med stort intresse och vem vet kanske får jag inspitation till att bygga det optimala hundförarvapnet...

/Håkan H

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mr Fiberclass

Henrik - jag skall återkomma med lite bilder på min kipplauf efter skjutbanebesöket, sannolikt i tråden "träffbilder" där jag tycker det är kul att skriva. Lustigt att vi nästan samtidigt lyckades göra slag i saken på våra funderingar på en dylik som vi såvitt jag kommer ihåg båda två haft i ett antal år vardera. Mitt problem har varit att Krieghoff Hubertus är såväl dyr som väldigt ovanlig i Sverige, så efter att ha hittat en oanvänd Hubertus på egun till bra pris så slog jag till. Den har stått och samlat damm några år och hade trevligt trä men ingen gravyr, vilket jag inte har ngt emot. Att jag sedan hade en Zeiss Victory 5-15x42 liggande, med entumstub och rm 4, som jag sparat till den dag jag hittade min bössa gjorde inte saken sämre. Lätt och smidig med stor förstoring vilket passar för smygjakt på den lätta bössan (2,7 kg) med möjlighet till skott på lite längre håll. Varför krieghoff? Jo jag har ju redan en drilling och en ds och jag vill inte blanda fabrikat. Hantverkskänslan är större men visst saknar jag jäger-blocket. Dock inte riktmedlen på en K95 som har ett annat materialval än vad jag föredrar... Det enda som är tråkigt är att jag nu säljer min enda kvarvarande Sako Fiberclass!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Henrik

Lars, lite skumt är det att priset för en AV 4-12x50 ligger i paritet med en Z3 4-12x50. I det läget väljer jag tveklöst en Z3 med BRX riktmedel. Just nu känns det som att det lutar åt en swarovski av något slag men jag letar nog vidare ett tag för att se om jag hittar något annat av intresse.

Ola, vi har ju diskuterat kipplaufs från och till i flera års tid nu och det känns utan tvekan som att våra vägar varit parallella. Baserat på våra tidigare diskussioner så är jag såklart inte speciellt överraskad över att du valt en Krieghoff Hubertus som utan tvekan är en mycket trevlig bössa och lite mer traditionell i både materialval och utformning. Hur funkar det att byta pipor till hubertusen, att de inte är så vanligt med extrapipor till den bössan vet jag men kan man själv montera en extrapipa eller behövs det en kvalificerad smed?

För min del var det kaliberkombinationen och priset som avgjorde valet, hade det varit enkelt att hitta 22 hornet pipor till K77:orna så hade det utan tvekan stått en sådan i vapenskåpet sedan länge. jag misstänker att både du och jag har kännt på och skjutit med den K77:a i 30R blaser som innehas av en oss närstående snedseglare? Spontant tycker jag att den bössan är väldigt nära idealet när det gäller känsla och balans även om 30r Blaser är lite "too much gun" för mig. Dock är den ju bestyckad med en likadan 5-15x42 som den du skall sätta på din hubertus, vad blir det förresten för montage på din bössa?

Vänligen,

Henrik

Share this post


Link to post
Share on other sites
lars m. l.

Kan inte mycket själv om enkeltstudsare, men som vanligt är det jätteintressant att följa dine trådar, Henrik!

Dina trådar om (långholds-)skytte har numera status av farvorittar, som läsas med jämna mellamrum.

vh Lars

Share this post


Link to post
Share on other sites
Henrik

Hej Lars,

det är alltid kul att höra att det finns ett intresse för det man skriver och funderar kring. Det är såklart min förhoppning att mina skiverier skall kunna ge upphov till en och annan tanke hos de eventuella läsarna.

Som du skriver har jag tidigare postat en del inlägg om långhållskytte i olika former och då försökt varva teori med lite praktiska tips, detta har varit inriktat mot vad man skulle kunna kalla "best practice" det vill säga tips om hur man skall optimera sina chanser att träffa sitt mål med det första och kanske enda skottet på långa håll. Denna typ av skytte finns det en del själar som blir bitna av och viljan att då pröva gränserna dyker snabbt upp, det finns en massa olika parametrar som krävs för att man skall bli en framgångsrik långhållskytt men i grunden handlar det om att skaffa sig relevanta kunskaper, öva upp sina färdigheter och att skaffa sg en lämplig utrustning. Vi har här på sidan några stycken som valt att verkligen satsa på långhållskyttet och som också nått riktigt bra resultat. Vi pratar om skyttar för vilka 300m inte längre är särskilt intressant och som eftersträvar och klarar av att leverera träff med första skottet på avstånd över 800m. Jag tycker givetvis att det är en fantastiskt trevlig utveckling som jag i några fall haft förmånen att följa på nära håll :)

MEN, det skyttet är på en "onödigt" hög nivå och för att kunna nå dessa resultaten så har man blivit tvungen att kompromissa bort andra saker. Vi pratar alltså om bössor som väger över 5-6 kg med jättelika kikare och kolvar som är rätt opraktiska för ett lite mer praktiskt jaktskytte. Det är alltså rätt specialiserade vapen som kräver att man snarast anpassar jakten till vapenvalet istället för att anpassa vapenvalet till jakten.

För majoriteten av jägarkåren är kanske detta lite intressant att läsa om men avståndet till den verklighet som man själv upplever blir så stor att det inte känns relevant mer än kanske i vissa delar. Man kan också få intrycket att det krävs en massa dyr och speciell utrustning för att kunna träffa på lite längre håll, det är ju helt riktigt när vi pratar om att träffa med ett skott på 1000-1100m men om vi pratar om att träffa på 3-400m så är det väldigt långt från sanningen. Inte heller fältskyttets kikarklass med avstånd på upp till 600m kräver någon dyr specialutrustning.

Den här gången tänkte jag alltså välja en uppenbart olämplig bössa, d v s en lite viftig kipplauf på 2.5 kg och förse den med ett någorlunda vanligt sikte utan vare sig Mildot eller targetrattar och se vilket resultat man kan förvänta sig och kanske också tipsa om lite enkla tekniker för att öka träffsannolikheten.Som steg två tänkte jag också skaffa en extrakolv som är bättre anpassad till ett stationärt skytte för att se hur mycket det påverkar (och som en ren bonus får jag då en chans att utmana konventionerna om hur en kipplauf skall se ut :D ).

Vänligen,

Henrik

Share this post


Link to post
Share on other sites
marcus.söderlund

man kan inte bli annat än imponerad av dina kunskaper o spec att få ner dom på papper/skärmen!

väldigt imponerande o jag kommer följa den här tråden lika mkt som dina andra trådar.

jag sj har en sauer 200str som jag tycker mkt om. dock är de som du säger att de är lite begränsande! har varit sugen på en ruger nr1 men pga vad jag har förstått att byta pipa på dom är svårt så har jag skippat de då jag skjuter väldigt mkt!

nu pga ändrade förhållande i plånboken så har jag fått gå ner i siktesklassen o skaffat mig en tysk med 2,5-10x56 egenskaper vilket jag ser som lite till den bössan. spec med tyska 4:an i så :) men hoppas de blir något så nära som bra.

aja ska sluta pladra på om min bössa som inte är i närheten så fin som din nya ^_^ följer iaf tråden med spänning o än en gång är jag häpnad över dina erfarenheter o att få ner dom på skärmen!

mvh//ödmjuka marcus

Share this post


Link to post
Share on other sites
felix

Mycket intressant läsning och roliga tankar.

Köpte själv en Kipplauf S&S Tell i 25-35 och inser att den med 100 grains kulor i 780 m/s faktiskt kommer fungera antändigt ut till 300 m.

Jag har som målsättning att låta den bekänna färg under sommaren och det kommer bli mycket intressant att se hur jag och vapnet kan prestera på 300 meter.

Kipplaufs är mycket charmiga och jag har själv klämt på en och annan K95 och K77:a under årens lopp!

Lederhosen tactical ^_^

Share this post


Link to post
Share on other sites
Henrik

Markus,

kul att höra att svamlet uppskattas :ph34r:

Är du sugen på en Ruger#1 så skall du givetvis skaffa dig en sådan, det finns helt säkert en massa människor som tycker att de bössorna är "finare" en vad K95:orna är. Jag kan lova dig att jag med spänning skall följa ett eventuellt ruger#1 projekt. Det som roar mig mest är snarast de lärdomar och erfarenheter som jag gör i mina olika "projekt" och då spelar vapnets prislapp mindre roll, ett ruger #1 projekt skulle därför vara mycket intressant att följa. Visst blir det lite krångligare att byta pipa på en ruger#1 än vad det är på en K95 men samtidigt så kan du fixa till ett switchbarrel system till din ruger#1 och ha i princip hur många olika pipor som du vill. Prislappen blir helt klart rätt attraktiv med den lösningen....

Felix,

att du känner för kipplaufs visste jag ju redan och din Tell i 25-35 måste nog betraktas som ett riktigt kap. Jag har själv funderat över en bygga en tell i 22 Hornet men hade jag haft lyckan att snubbla över en dylik i 25-35 så hade jag aldrig byggt om den. Förmodligen är det en riktigt optimal kaliber för både räv och rådjur. En snabb QL körning ger för handen att du faktiskt kommer upp i över 800 m/s med 100 grains kulor utan att gå över tryckgränsen och att du med den laddningen kommer att få en vettig kulbana ut till 300m är alldeleles uppenbart. Har du funderat på kikare till bössan?

Idag när jag kom hem hade jag fått ett litet paket med otroligt vackra RWS hylsor till horneten,TACK CHRISTIAN <_< Dessutom hade licensansökan kommit från Delsbo Vapen så på fredag bär det av till farbror blå, Felix har du någon känsla för handläggningstiderna i alingsås för närvarande?

Efter lite efterforskningar när det gäller optiken så känns Swarovski Z5 3.5-18x44 med BRX riktmedel som ett allt tydligare förstahandsval, nu gäller det bara att hitta ett dylikt till ett vettigt pris, några tips?

Vänligen,

Henrik

Share this post


Link to post
Share on other sites
Christian N

Henrik- bra att de kom fram,

visst har du rätt, de är i särklass de snyggaste/sötaste små hylsor jag har sett,

superfina helt enkelt..

/Christian

Share this post


Link to post
Share on other sites
felix

Hej Henrik,

Vilket krut räknade du med? Själv tänkte jag att N135 vore ett rätt vettigt alternativ med bra förbränning.

Numera hanteras våra licenser av kringliggande stationer och du får nog räkna med 4-5 veckor dessvärre...

/Felix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...