Hoppa till innehåll

Dagens rätt


qvarnhill

Recommended Posts

1 hour ago Dansken sa:

Jag brukar titta in på Lithell's fabriksförsäljning på vägen förbi när jag ska ut och se till vildsvinsåteln. För ett tag sen "hittade" jag en hel entrecote i kyldisken som hamnade med hem. Jag lät den ligga kvar i vacuumpåsen och möra, och när det närmade sig "bäst före" datumet skar jag den i skivor och frös in i påsar- två och två.

Tips, ta i lite limejuice (riktig limejuice och inte något fake på flaska) på köttet när det skall möras inför tillagning typ en dag eller två innan. Jag fick lära mig det av en gammal styckmästare som jag hade som lärare.

Man kan låta nöt- och får, hjortkött ligga i vacumpackat en bra stund efter att "bäst före" passerat. Mörkrött och lite mörkare, så länge det luktar ok. Många människor fattar inte mört kött = nedbrytningsprocessen jobbar på. Svensson köper helst lätt rosarött kött i butiken som ser färskt ut.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

17 hours ago Dansken sa:

Jag brukar titta in på Lithell's fabriksförsäljning på vägen förbi när jag ska ut och se till vildsvinsåteln. För ett tag sen "hittade" jag en hel entrecote i kyldisken som hamnade med hem. Jag lät den ligga kvar i vacuumpåsen och möra, och när det närmade sig "bäst före" datumet skar jag den i skivor och frös in i påsar- två och två.

I dag tinade jag upp en påse kött (sakta) och stekte bitarna. Till detta kokade jag potäter och redde av stekpannan med vispgrädde med fond, rödtjut och lite gele'.

Förutsättningarna för en god middag fanns, och sen började jag äta- och köttbitarna var sega så in i helvete. Vilken antiklimax.

Det vart "sås och potatis" som man fick äta som liten när man inte gillade maten.

Som det kan bli.....

Om du inte sitter på en såvidd så kan du fattigmanssåvidda i diskhon. Spola upp fullt med 50gradigt vatten och låt köttet ligga där 3-5 timmar (kött att vettig kvalitet ska ligga ett par timmar). Fyll på med nytt vatten då och då för att hålla uppe värmen. Ju mer vatten desto längre gäller det sig varmt. Lägger du folie över så håller det sig lite till.

Jag brukar låta minutbitar svalna till rumstemp innan jag steker dem för att inte översteka.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

1 hour ago tecno sa:

Försvinnande gott så att kameran inte hann med   Stekt fläsk och gudomlig löksås.

DSC_0341.thumb.JPG.61ad5d4bb68bd1c3450197db83fe6404.JPG

Jag tror att om man gjorde en undersökning sv MÄNS favoritmat så hamnar nog stekt fläsk med löksås på första plats..

På andra plats någon annan rätt med stekt fläsk... ?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

9 minutes ago shamani sa:

Jag tror att om man gjorde en undersökning sv MÄNS favoritmat så hamnar nog stekt fläsk med löksås på första plats..

På andra plats någon annan rätt med stekt fläsk... ?

Och på tredje,fjärde och femte också:woot:

/Mike

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

43 minutes ago shamani sa:

Jag tror att om man gjorde en undersökning sv MÄNS favoritmat så hamnar nog stekt fläsk med löksås på första plats..

På andra plats någon annan rätt med stekt fläsk... ?

Näpp. Inte med på topp 10. Men Raggmunk med stekt fläsk och hemkokt lingonsylt. kvalar in på topp tio.

  • Like 1
  • Thanks 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

2 minutes ago, Mulle mek said:

Näpp. Inte med på topp 10. Men Raggmunk med stekt fläsk och hemkokt lingonsylt. kvalar in på topp tio.

Byter helst ut mot Rårörda då platsar det högt upp i listan.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

1 minute ago tecno sa:

Byter helst ut mot Rårörda då platsar det högt upp i listan.

Huvudet på spiken. Jag är dock dålig på att göra rårörda. Jag tänkte mest på fabriksfabricerad lingonsylt som till 80% består av äppelmos och är söt så den inte ens duger till att bota hicka.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

1 minute ago, Mulle mek said:

Huvudet på spiken. Jag är dock dålig på att göra rårörda. Jag tänkte mest på fabriksfabricerad lingonsylt som till 80% består av äppelmos och är söt så den inte ens duger till att bota hicka.

Lagom portion är mindre glasburk typ ½ liter med ett par matskedar socker, stäng och skaka lätt = KLART

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

1 minute ago tecno sa:

Lagom portion är mindre glasburk typ ½ liter med ett par matskedar socker, stäng och skaka lätt = KLART

Jo. Men det har liksom inte riktigt kommit i på repertoaren än?? 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

6 minutes ago tecno sa:

Bara att ta f_n i hornen

Japp, men det måste in i skallen. När det som behöver lingon som komplement är klart för tallriken är det försent (frysta lingon i frysen) och då kommer dom hemkokta fram? 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

13 minutes ago, Mulle mek said:

Japp, men det måste in i skallen. När det som behöver lingon som komplement är klart för tallriken är det försent (frysta lingon i frysen) och då kommer dom hemkokta fram? 

Framförhållning heter det ;)

  • Thanks 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

5 hours ago Mad Mike sa:

Och på tredje,fjärde och femte också

/Mike

Mycket troligt.... Mycket troligt..

Stekt fläsk ÄR gott! Särskilt rimmat, extrasaltat Och välstekt.. ?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.
×
×
  • Skapa ny...