Hoppa till innehåll

Baka bröd och kakor


shamani

Recommended Posts

4 minutes ago, shamani said:

Jag var just i kylen och hämtade min surdeg för att mata den, MEN.. Vad har hänt? Det är blyertsgrå och luktar skarpt! ?

 

IMG_20200324_184214.jpg

Hembränning?

  • Haha 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

1 hour ago Galne sa:

Blanda ihop den och mata den, den har gått i dvala!! 

Oki! Tack!

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Omrörd och matad!

Undrar hur många procent alkohol det är i den surdegen..? ? Jag blev nästan dragen av ångorna.. ?

Nu får den stå framme och gotta sig till imorgon. ?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Så, ja... Igår satte jag en deg igen.. Gjorde bara en halv sats denna gången..

Det är så tråkigt när man man ser hur fint det ser ut när man stjälpt upp degen på plåten och sen hur den sjunker ihop efter en stund.. Och bara jäser upp lite i ugnen.. ?

Men den ser ju rätt fin ut i övrigt..?

Tar nya bilder till kvällsmaten senare. ?

 

IMG_20200326_162727.jpg

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Lite för lös eller inte helt färdig jäst deg... Se till och snitta bra, kan hjälpa..

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

52 minutes ago Galne sa:

Lite för lös eller inte helt färdig jäst deg... Se till och snitta bra, kan hjälpa..

Den stod i kylen ca 20-22 h... På plåten ca 30-40 min innan ugnen.. Och för lös var den inte. Fast och fin. Gott blev det i af och i o m att det var en halv sats så behövde den ca 35-40 min i ugnen. Började på 240° och sänkte till ca 225° när jag satte in plåten..

Det var inte så mycket bubblor i surdegen som jag önskade så jag hade i 2 krm torrjäst i mjölet medan vattnet jag kokat svalnade..

 

IMG_20200326_222747.jpg

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

1 hour ago shamani sa:

Jag längtar till kvällsmaten.. Då ska, jag avsmaka dagens bröd.. Börjar bli roligt med surdegsbröd.. ?

 

IMG_20200401_124900.jpg

Uhhh hungrig 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Just now killer_mouse sa:

Uhhh hungrig 

Jag också... Snart smaka av brödet.. ?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

45 minutes ago shamani sa:

Det är himmelriket på jorden... Nybakat surdegsbröd... ❤️

IMG_20200401_211229.jpg

Titta vad fint det blev, lagom bubbligt initiativ i med!! 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Har kommit fram till att det behövs en gnutta mer vatten med det rågmjölet, tar 12 g salt istället för 10 g ( halv sats) och har i 2 krm torrjäst i mjölet medans vattnet svalnar.. Sen kan man ta i rätt bra med kniven när man snittar det. La lite mer energi och tid på det idag. Kanske kan det bli lite konstverk med tiden.. ?

Och då vansinnigt gott!! Får nog ha en burk till med starter.. ?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag satte en ny starter igår - på vetemjöl och den började komma igång redan igår.. ?

Matade den för ett par timmar den..

 

IMG_20200404_152607.jpg

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Nu står degen och vilar.. Tänkte göra lite frallor av vetesurdegen..

Bilder kommer med tiden...

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

37 minutes ago tecno sa:

1 plåt kommer lastat med hamburger bröd  
It´s Burger time

 

DSC_0366.thumb.JPG.17d0dd65bd0f9158672e09b6b354d777.JPG

Vanliga eller på surdeg? Ser ut som en "vanlig" deg..?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag tog just ut andra plåten ur ugnen.. Jag mixtrade denna lite på egen hand.. Med lite tjuvkik på nätet..

Det blev 2 dl surdegsstart på vetemjöl

500 ml ljummet vatten (kokt och av svalnat)

750 g vetemjöl special (går inte att få tag i Manitoba Cream eller eko..)

2 tsk havssalt

3 krm torrjäst

Drog ihop allt ett par minuter i assistenten, lät den vila en stund och drog 5-10 min till med maskinen.

Den fick jäsa bunkern tre timmar under plast och duk på bänken. Sen tippade jag ut degen på väl mjölad bänk och tyckte ut degen lätt med fingrarna. Rullade ihop den och skar upp 16 bitar, lösa och bedrövligt ojämna bitar. På plåtar där dom fick jäsa ca 30 min medans ugnen blev varm. En form i botten med ca 4-5 dl vatten i för ånga. Ugnen var 250° när jag ställde in 1:a plåten och sänkte till 225° direkt. De stod inne i 10 min innan jag tog ut dom. Men de var ljusa under och lät inte klara så det fick bli 5-7 min till..

Om ca 30 min blir det kvällsmat.. Då stryker två av de minsta med.. ?

Jag döper dessa till "det-blir-som-det-blir-bröd"... ?

 

IMG_20200407_204406.jpg

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hädar numer till vardags med 1988 års julklapp. Första tiden var jag rätt frustrerad över att en bakmaskin kunde baka lika bra och ofta mer välsmakande bröd än mig..

  • Haha 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

13 minutes ago killer_mouse sa:

Inte riktigt rätt tråd men dagens misslyckande IMG_20200409_202934.thumb.jpg.246add193a6cff4c2c61976055366520.jpg

 

Kavla ut för fasan ,kavla ut?

 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.
×
×
  • Skapa ny...