shamani Publicerat Januari 7, 2011 Share Publicerat Januari 7, 2011 Vi har en massa trådar om recept på mat, men inte så mycket med bakning av olika slag. Här kan vi dela med oss av bakningens konster och experiment. När jag bakar matbröd använder jag inte recept... Men till kakor gör jag det även om jag kanske ändrar lite ibland... Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Älgflugornas Herre Publicerat Januari 7, 2011 Share Publicerat Januari 7, 2011 Vid bakning brukar jag alltid: -använda kall degvätska -minska mängden jäst -undvika lågbudgetmjöl och prioritera mjöl med hög proteinhalt (ofta bagerimjöl säckavis via en mjölnare jag känner) -knåda länge (10-15 minuter) och tillföra saltet mot slutet (3-5 min kvar) -låta jäsa länge och helst kallare än rumstemperatur Varför? Brödet blir saftigare och mindre smuligt! Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Älgflugornas Herre Publicerat Januari 7, 2011 Share Publicerat Januari 7, 2011 Just det ja, jag har en stor glassbytta med torkad smulad surdeg. Den kan man lätt aktivera med lite vatten + mjöl placerad på kökspannan. Eller bara smula i lite i degen för att få den syrligare. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
shamani Publicerat Januari 7, 2011 Författare Share Publicerat Januari 7, 2011 Vid bakning brukar jag alltid: -använda kall degvätska -minska mängden jäst -undvika lågbudgetmjöl och prioritera mjöl med hög proteinhalt (ofta bagerimjöl säckavis via en mjölnare jag känner) -knåda länge (10-15 minuter) och tillföra saltet mot slutet (3-5 min kvar) -låta jäsa länge och helst kallare än rumstemperatur Varför? Brödet blir saftigare och mindre smuligt! Hur hög halt proteinhalt pratar vi om? Du använder dig enbart av färsk jäst antar jag i och med att du använder kall degvätska? Jag brukar använda torrjäst (då gör det inget om jag inte använder den inom det snaraste), funkar det att använda kall degvätska till torrjäst? Gör du likadant vid bullbak? Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
shamani Publicerat Januari 30, 2011 Författare Share Publicerat Januari 30, 2011 Idag bakar jag fyllda sockerbullar (ca40st) Enligt receptet ska det vara: 1 pk jäst (använde jäst för söta degar) 150g smör 5 dl mjölk 1 tsk salt 1,5 dl socker 1 tsk mald kardemumma 1 ägg 15 dl vetemjöl Man gör degen som en vanlig vetedeg... Låt jäsa - dela sedan degen i två delar och varje del sen i 20 delar. Kavla ut til rundlar, lägg på en klick äppelmos och vik in degen mot mitten. Lägg på plåt med skarven ner. låt jäst ca 30 min. Grädda mitt i ugnen 8-10 min i 225-250 grader (vanlig över -& undervärme). Pensla med smält smör och doppa i socker. Låt svalna på galler. Funkar fint att frysa - hoppa över smör och socker, då. Vem kan äta mest utan att slicka sig om läpparna? Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Älgflugornas Herre Publicerat Januari 30, 2011 Share Publicerat Januari 30, 2011 Just det ja, bloggade om just det här igår: http://lipoptena.blogspot.com/2011/01/brod.html @Shamani: nej jag bakar inte bullar. Hög proteinhalt, tja det är väl typ 11,5% eller mer. Köttermometern är för övrigt brödbagarens bäste vän! (Ljust bröd klart vid 95-97 grader) Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
shamani Publicerat Januari 30, 2011 Författare Share Publicerat Januari 30, 2011 Just det ja, bloggade om just det här igår: http://lipoptena.blogspot.com/2011/01/brod.html @Shamani: nej jag bakar inte bullar. Hög proteinhalt, tja det är väl typ 11,5% eller mer. Köttermometern är för övrigt brödbagarens bäste vän! (Ljust bröd klart vid 95-97 grader) Jag skrev ut den. Vad har du för temperatur vid mörkt bröd? Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Älgflugornas Herre Publicerat Januari 30, 2011 Share Publicerat Januari 30, 2011 Jag skrev ut den. Vad har du för temperatur vid mörkt bröd? 96-98 enligt husguden Jan Hedh Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
shamani Publicerat September 21, 2014 Författare Share Publicerat September 21, 2014 Hittade ett enkelt recept på nätet som jag testade. Det är ett bröd bakt i springform. Endast en jäsning. 1/2 pk jäst 1 tsk salt 2 dl mjölk 5-6 dl rågsikt 1-2 msk messmör(enligt mig..) 1 msk olivolja Tryck ner ett bakplåtspapper i en springform (ca24 cm). Smula jästen i en bunke, häll på den fingervarma mjölken med messmöret i och oljan. Tillsätt saltet och mjölet i omgångar. Knåda i några minuter (jag använder maskin). Ta ut på bakbordet. Gör en rund boll. Tryck ut och lägg i formen. Tryck ut till kanterna, nagga med en gaffel, mjöla lätt. Lägg på en bakduk och låt jäsa ca 1 timme. Sätt på ugnen på 250°, sänk till 225° när du ställer in den (mitt i ugnen). 12-15 minuter i ugnen. Lyft brödet ur formen med hjälp av papperet. Låt svalna på galler, under duk. Mums! Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
shamani Publicerat September 21, 2014 Författare Share Publicerat September 21, 2014 Bilder till ovannämnda recept. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
shamani Publicerat Oktober 15, 2016 Författare Share Publicerat Oktober 15, 2016 Någon som har något lätt, snabbt och smidigt recept på mjukt tunnbröd? Inte sött och utan kryddor. Gärna att grädda i gjutjärnspanna... Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
tecno Publicerat Mars 31, 2018 Share Publicerat Mars 31, 2018 Hoppsan, här en tråd som jag helt har missat. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
shamani Publicerat Mars 31, 2018 Författare Share Publicerat Mars 31, 2018 5 hours ago tecno sa: Hoppsan, här en tråd som jag helt har missat. Inte bra, inte bra... Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
tecno Publicerat April 8, 2018 Share Publicerat April 8, 2018 Dagens första bakning http://www.saltakvarn.se/recept/citronbullar-med-kardemumma/ men mina utan kardemumma (har svårt med kryddan) och citronskal ersattes med grape Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
tecno Publicerat April 8, 2018 Share Publicerat April 8, 2018 En pavé på mitt sätt 1 Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Detta är en populär post. hobbe Publicerat April 8, 2018 Detta är en populär post. Share Publicerat April 8, 2018 Eftersom jag har lite koll på bakning så kan ni alltid fråga om saker ang bakning så skall jag nog kunna svara... 1 4 Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
strävhår Publicerat April 8, 2018 Share Publicerat April 8, 2018 6 minutes ago hobbe sa: Eftersom jag har lite koll på bakning så kan ni alltid fråga om saker ang bakning så skall jag nog kunna svara... Bättre du bakar och vi hämtar 1 1 Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Galne Publicerat April 8, 2018 Share Publicerat April 8, 2018 3 minutes ago hobbe sa: Eftersom jag har lite koll på bakning så kan ni alltid fråga om saker ang bakning så skall jag nog kunna svara... Lite koll?? Tror du har lite mer än så, men det är är ju bara en ren spekulation från mig.. 1 Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
shamani Publicerat April 9, 2018 Författare Share Publicerat April 9, 2018 På 2018-04-08 at 16:09 tecno sa: Dagens första bakning http://www.saltakvarn.se/recept/citronbullar-med-kardemumma/ men mina utan kardemumma (har svårt med kryddan) och citronskal ersattes med grape Nyfiken fråga.. Varför bytte du ut citronen mot grape? Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
tecno Publicerat April 11, 2018 Share Publicerat April 11, 2018 Man tager vad man haver, lite skal och lite ur en plast citron Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
shamani Publicerat April 11, 2018 Författare Share Publicerat April 11, 2018 4 hours ago tecno sa: Man tager vad man haver, lite skal och lite ur en plast citron Ah! ? Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
tecno Publicerat April 24, 2018 Share Publicerat April 24, 2018 Rykande färskt från ugnen. Surdegsbröd som smakar gott. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Galne Publicerat April 24, 2018 Share Publicerat April 24, 2018 32 minutes ago tecno sa: Rykande färskt från ugnen. Surdegsbröd som smakar gott. Hur vet du det? Brödet är ju oskårat... Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
tecno Publicerat April 24, 2018 Share Publicerat April 24, 2018 Oskårat = näedu 'Skalp Ellen' har allt gjort sitt Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
shamani Publicerat April 26, 2018 Författare Share Publicerat April 26, 2018 På 2018-04-24 at 11:00 tecno sa: Oskårat = näedu 'Skalp Ellen' har allt gjort sitt Jag brukar använda brödkniven... Men en skalpell har jag inte tänkt på... ? Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.