revper Publicerat April 22, 2011 Share Publicerat April 22, 2011 Ja så är man på det igen med att göra egen grillkol istället för de ynkliga skärvor man får i de påsarna man köper. I år fyllde jag ett oljefat med lock med endast asp och al och har nu eldat under det liggande oljefatet i 6 timmar. Jag tror att det blir lagom att sluta till 18 tiden och låta tunnan svalna till imorgon. Fick kanon grillkol förra året som var helt underbar att grilla med. 2 Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
crowfear Publicerat April 22, 2011 Share Publicerat April 22, 2011 Kul ! Jag gjorde samma sak för några år sen, fast med björk, vart kanonbra kol, och det räckte nästan hela sommaren. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
killer_mouse Publicerat April 22, 2011 Share Publicerat April 22, 2011 tycker en mer utförlig manual skulle vara passande Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Pertan Publicerat April 22, 2011 Share Publicerat April 22, 2011 tycker en mer utförlig manual skulle vara passande +2 Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Detta är en populär post. revper Publicerat April 22, 2011 Författare Detta är en populär post. Share Publicerat April 22, 2011 Ja man börjar med att tanka motorsågen och så tar man ett lagom vedskifte och sliter som fn med att fälla all ved, näe vi hoppar lite i handlingen här:) Jag har ett oljefat med ett löst lock som det varit vaselin i . Det packar jag tätt med lövved helst inte björk eftersom nävern kan ge en besk smak. Sedan när oljefatet är fullt lägger man det som på bilden , tror jag har ca 35 cm mellan backen och fatet . Sedan öppnar man en öl och går ett varv runt tunnan och har man grannar som ser en då ska man nicka sakkunnigt och gärna rätta till lite här och där.... Allt för att de tro att man vet vad man gör. Sedan med allvarlig min tänder man elden under tunnan och ser hur lågorna tar sig , här är det viktigt att man ifnormerar grannen om att det ska brinna under hela oljefatet i 7-8 tim , då blir han djupt imponerad och bjuder på en rejäl sup. Här är det viktigt att just den grannen vilken bjuder på supen, inte har röken från elden och oljefatet över sin tomt, då kan man få en tryckt stämning och kanske bli utan sup i framtiden. Bättre att den röken drar över en granne man inte får sprit av och vilken man anser är lite dunkel i tanken.För röken luktar fränt... Efter en hel dags eldande under tunnan och en och annan öl så avlutar man eldandet och väntar till morgondagen när tunnan svalnat. Då öppnar man locket på tunnan och ser hur riktig grillkol ser ut. Har man då fått stora fina kolbitar av veden man stoppat in i tunnan så ringer man mig och säger att nu ska vi grilla och då kommer jag med en dunk fylld av ekologisk hemmagjord sprit. 5 Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
MKJ Publicerat April 22, 2011 Share Publicerat April 22, 2011 Schysst recept, inget för nykterister Hur mycket brinner upp, dvs vad blir utbytet i kilo sett till vad du stoppar in? Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Älgflugornas Herre Publicerat April 22, 2011 Share Publicerat April 22, 2011 Ibland har jag sett att folk svetsat på ett ventilrör nedåt för att få ut gaser ur tunnan. Ibland också en avtappningspip för det flytande, tjäran. Inga problem med sådant (gaser/tjära)? Eller locket kanske inte sitter 100% tätt? Jag har iofs inte testat men om man saknar lock så lär det gå bra att fylla tunnan, och sedan ställa den upp och ner. Därefter elda mot sidorna. Kan tänka mig att man dels riskerar att mer brinner upp inne i tunnan då det kan komma syre underifrån alternativt att det i mitten längst ner inte kolas ordentligt. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Herr Mattsson Publicerat April 22, 2011 Share Publicerat April 22, 2011 eller så testar ni webers briketter brinntid 4h jämn temperatur. varning dock: efter att man testat dom så grillar man aldrig med nåt annat igen. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Fitzenstrahl Publicerat April 22, 2011 Share Publicerat April 22, 2011 Coolt. Som en liten kolmila i miniatyr juh. //F Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
shamani Publicerat April 22, 2011 Share Publicerat April 22, 2011 Min pappa tog alltid tillvara på kolen som blev i kaminen...Det silade han igenom hönsnät i en zink-hink. Det blev några stora säckar per år. Kolen var klar att använda på några minuter jämfört med "köpekol". Och helt gratis då det var rester. Perfekt! Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Coach Publicerat Oktober 10, 2016 Share Publicerat Oktober 10, 2016 Måste pröva det här. Gäller bara hitta en tunna med lock först. Mitt första jobb förutom skogsplantering, var ett jobb med min farbrors kolmila. Sorteringen av industrikol och grillkol var ett "svart" jobb. Kolmilan rymde ca 20 kubik, och var tillverkad av en uttjänt kulsinter trumma från LKAB Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
zeke Publicerat Mars 13, 2021 Share Publicerat Mars 13, 2021 Var tusan hittar man en tunna med lock om man inte vill slanta 1400 spänn för en ny? Antar att det behövs en skorsten också, eller...? Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.