lsjonsson Publicerat April 9, 2013 Författare Share Publicerat April 9, 2013 Ok! Salongsberusad? Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
don corleone Publicerat April 11, 2013 Share Publicerat April 11, 2013 Ok,Jonsson,MVG för torrköttet,lent,saftigt och perfekt sälta! Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
lsjonsson Publicerat April 11, 2013 Författare Share Publicerat April 11, 2013 Ok,Jonsson,MVG för torrköttet,lent,saftigt och perfekt sälta! Tack för dc! Det var ord som värmde. Även bättre än din samekompis??? Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
marcus.söderlund Publicerat April 14, 2013 Share Publicerat April 14, 2013 MVG självfallet för tjuvskjuten ren farsan köpte sådant mkt när vi va mindre på marknader så smakat de förut. Delikat sak dedär utan tvekan!!! Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
don corleone Publicerat April 14, 2013 Share Publicerat April 14, 2013 Nu vill han nog komma upp till dig å jaga! Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
lsjonsson Publicerat April 14, 2013 Författare Share Publicerat April 14, 2013 MVG självfallet för tjuvskjuten ren farsan köpte sådant mkt när vi va mindre på marknader så smakat de förut. Delikat sak dedär utan tvekan!!! Tack för det Turbo-Hunter. Det där gillar jag när folk uppskattar det man har gjort och lyckats hitta den perfekta sältan. Nu vill han nog komma upp till dig å jaga! Ja, det tror jag säkert och helst vill han frossa i min frys där allt torkat ligger. Jag får nog skaffa en sådan där frys med rejält hänglås på och koppla till alarm. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Korpen Publicerat Maj 2, 2013 Share Publicerat Maj 2, 2013 Köttet färdigt och provätet.! :-) Både björn och älg blev riktigt bra. :-) Av någon anledning tog björn åt sej mer salt än älg fast det saltades precis lika, så nästa gång får älgen en extra dag i saltet. Torrsaltade med grovt havssalt, pga att min samiske rådgivare i frågan hävdade att d inte gick att få FÖR salt med den metoden vilket verkar stämma, har käkat hans kött som legat i flera veckor och d e gött... :-) Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
lsjonsson Publicerat Maj 3, 2013 Författare Share Publicerat Maj 3, 2013 Kul att det gick bra med björnköttet också. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Tornedalskan Publicerat Februari 14, 2014 Share Publicerat Februari 14, 2014 Så intressant och fascinerande att läsa denna tråd för en Tornedalska som fyllt på magen med torrkött i 45 års tid Det jag är van vid är att människor överlag redan från södra Norrbotten och vidare söderut i landet inte är uppväxta med torrkött bortsett från en strimma efter fjällkedjan så därför är det lika spännande varenda gång en oerfaren får en smakbit. Bland nybörjarna så är det oftast männen som gillar det. Kvinnor och barn är svårare även om det händer att även dom kan bli helt såld om än inte lika ofta. Men mitt i allt så har den största idolen bland dom oinvigda sen barndomen varit en kvinna och dessutom kommer hon från Tjeckien, Prag. Nästan 50 år gammal. Fascinerande! Hon trycker i sig så pass att jag bleknar Jag har också hört att det går inte att torka kött med samma resultat längre söderut men det borde inte bero på luftfuktigheten när vi pratar vinter/vårvintern (vårvintern är den femte årstiden som kanske bara finns i norra Norrbotten och fjällkedjan när vi pratar om Sverige). Låga temperaturer kan inte hålla mycket fuktighet. Vid minusgrader är fuktigheten i luften minimal. Men det är klart, går vi till plusgrader så blir det kanske genast skillnad på luftfuktighet mellan norra norrland och övriga Sverige. Den kunskapen har jag inte även om jag är intresserad av meteorologi. Men en tanke ang. torkning beroende på vars man bor är att om det endast handlar om temperatur så bör det funka i tex Västernorrland, Småland osv men man måste göra det tidigare.I Tornedalen brukar man oftast göra det mot slutet av mars och det hänger kring 2-3 veckor men om det är i början eller slutet av mars, eller rent av i april, avgör temperaturen som råder det året. I tex Sundsvall bör man kanske göra det redan nu, i mitten av februari. Samtidigt kan temperaturen skilja från år till år men minus nattetid och inte alltför många plusgrader dagtid är nog att föredra så vore jag sörlänning så skulle jag nog prova att hänga ut köttet under första halvan av februari under förutsättning att ni som bor där inte har en ovanligt kall vinter.Sedan var det både spännande och intressant att läsa om alla olika metoder och smaker. Jag själv vill att mitt torrkött ska vara saltat och sen torkat och inget annat. Dvs. inte rökt varken före eller efter eller kryddat med annat. Jag är säkerligen starkt påverkad av min uppväxt då jag lärde mig hur torrkött ska smaka så för mig finns det inga alternativ just i denna fråga. Andra saker kan jag däremot känna en experimentlusta med.Det ska smaka på ett visst sätt och allt annat går bort för mig om man ska benämna det som torrkött. När det gäller förvaring så är ju våra moderniteter fantastiska så självklart ska man använda frysen. Förr var det annat. Att linda in torrköttsbitar i tygstycken eller tidningspapper och sen in i tex klädgarderoben gick hur bra som helst men har man det som dom flesta av oss har idag så väljer man frysen. Torkningsprocessen fortsätter ju men i frysen går den än mer sakta jämfört med tex linneskåpet.Sen tänkte jag på det där med att skicka torrkött med post. Det är ju skamligt att det finns mottagare som slänger köttet. Det finns säkert någon i deras närhet som skulle älska det. MEN, om man inte tycker om det så är mitt råd att slänga in det i kylen så det får bli kallt igen och därefter ge det en till chans. Jag själv älskar torrköttet som bäst när jag tagit ner det från taket, Då är smaken som mest sval och godast.Sen är det ju tycke och smak om hur hårt det är torkat. Vissa, vill ha det torrt som fnöske. gissningsvis få medans andra vill ha det riktigt löst, rött och köttigt. Jag vill ha det hårt till hälfte och sen lösare ju närmare kärnan man kommer men det får bara vara riktigt löst längst in i kärnan om det ska vara exakt efter mitt tycke och smak Angående hållbarhet så brukar man inte behöva fundera på det då åtgången är tillräckligt stor men vid ett tillfälle gömdes två bitar i frysboxen utan min vetskap så jag fann dom 2 år efter torkningen och det gick hur bra som helst att äta dom men dom hade ju hunnit torka ännu mer och lite för mycket för min smak men ätligt var det, helt klart. Ja! Det går att torka bitar med ben även om jag föredrar benfria bitar då det är lättare sen när man ska skära ut sin munsbitar.Gillar man torrkött så gissar jag att man gillar saltkött. Det är så gott!! Saltkött är något som går att köpa som tunnskivat pålägg i tex vissa ICA butiker i Tornedalen och Italien har nåt som motsvarar saltköttet ganska bra, Breasola. Dock en helt annan prisbild från Italien som kanske är lite mer märkvärdig och stolt än oss från fläcken där uppe i norr.Eget saltkött kan du göra året om och då gör du det i ditt kylskåp. Så gott och likaså mitt substitut under dom månaderna jag är utan saltkött. Så härligt att vår gamla matkonst i norr sprider sig i landet 2 Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
lsjonsson Publicerat Februari 14, 2014 Författare Share Publicerat Februari 14, 2014 Tack! Även en smålänning har lyckats lära sig detta ädla konst. Det är väl bara 2 som inte har gillat det ordentligt. Han som kastade det o en annan som köpte förra året av mig men hos alla andra har det gått hem med MVG o MVG+ i betyg- o smaksättning. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
lsjonsson Publicerat Februari 28, 2014 Författare Share Publicerat Februari 28, 2014 Nu är processen igång, men jag måste ta det i flera omg. p g a brist av rostfria kärl. 1 Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
lsjonsson Publicerat Mars 3, 2014 Författare Share Publicerat Mars 3, 2014 Första omg. uppe. Jag hoppas att vädret blir bättre. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
lsjonsson Publicerat Mars 4, 2014 Författare Share Publicerat Mars 4, 2014 Nu har resterande kött hamnat i saltlagen. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
lsjonsson Publicerat Mars 7, 2014 Författare Share Publicerat Mars 7, 2014 När 17 ska man få något bra torkväder ist för runt 0-gradigt + - 1 o mulet??? http://www.yr.no/sted/Sverige/Norrbotten/Grytn%C3%A4s/langtidsvarsel.html Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
lsjonsson Publicerat Mars 8, 2014 Författare Share Publicerat Mars 8, 2014 Nu är allt kött hängt o äntligen blev det lite bättre väder. Sol o storm hela dagen så att den råa luften blåst bort. 2 Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
lsjonsson Publicerat Mars 10, 2014 Författare Share Publicerat Mars 10, 2014 Nu har det tagit fart i torkprocessen o köttet har mörknat rejält sedan jag hängde upp resten i lördags. Fotot är taget nyss. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
lsjonsson Publicerat Mars 15, 2014 Författare Share Publicerat Mars 15, 2014 Köttet har torkat bra den gångna veckan o det blir bra med minus den kommande tiden.Det har mörknat bra nu. 1 Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
lsjonsson Publicerat Mars 21, 2014 Författare Share Publicerat Mars 21, 2014 Idag har jag plockat ner 3 kg för det har torkat snabbt o bra i det fina vädret som vi har haft den senaste tiden. Ni som har beställt av mig får hålla till godo tills allt är nere så att jag ser hur mycket det blir. Det är 2 av er här o på grannforat som har beställt 2 kg vardera. Är det någon som är lusten??? Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Humlegaard Publicerat Mars 21, 2014 Share Publicerat Mars 21, 2014 Jag tror jag beställde 1 kilo bara... Det räcker en bra stund endå. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
lsjonsson Publicerat Mars 21, 2014 Författare Share Publicerat Mars 21, 2014 Jag tror jag beställde 1 kilo bara... Det räcker en bra stund endå. Ja visst gjorde du det! Det är ett begär när du väl har börjat att äta av det. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Humlegaard Publicerat Mars 21, 2014 Share Publicerat Mars 21, 2014 Ja visst gjorde du det! Det är ett begär när du väl har börjat att äta av det. Tror du man kan kallröka det? Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
lsjonsson Publicerat Mars 21, 2014 Författare Share Publicerat Mars 21, 2014 Det vet jag. Jag har aldrig provat det. Du får göra det på eget ansvar i så fall. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Humlegaard Publicerat Mars 21, 2014 Share Publicerat Mars 21, 2014 Såklart, jag återkommer med resultat. Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
lsjonsson Publicerat Mars 21, 2014 Författare Share Publicerat Mars 21, 2014 Bra! Ja tack! Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Lecha Publicerat Mars 21, 2014 Share Publicerat Mars 21, 2014 Idag har jag plockat ner 3 kg för det har torkat snabbt o bra i det fina vädret som vi har haft den senaste tiden. Ni som har beställt av mig får hålla till godo tills allt är nere så att jag ser hur mycket det blir. Det är 2 av er här o på grannforat som har beställt 2 kg vardera. WP_20140321_09_55_49_Pro.jpg Är det någon som är lusten??? Du Jonsson, det ser ut som fladdermöss Citat Länk till kommentera Dela på andra webbplatser More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.