Jump to content

Recommended Posts

Hassepatte

Hej,

Kanske kan någon i detta trevliga forum hjälpa mig med lite funderingar och tankar kring att skaffa hund - igen.

En av mina gamla trotjänare gick ur tiden på nyårsafton och skapade ett stort hålrum i mitt liv. Julle, som var något så ovanligt som en spårdrivande borderterrier(med tätt och bra skall) var en suverän jaktkamrat utan en nära vän. Han blev tretton år och drev dovhjort för fullt dagen innan sin bortgång. En attack från en annan jakthund under detta sista drev blev början till slutet. Han somnade för gott hemma bredvid sin "syster" Filly (jaktlabbe, 12 år) på natten till nyårsafton. Nu vilar han under ekarna hemma vid huset i Åtvidaberg.

Julle är förstås inte möjlig att ersätta som vän eller individ, däremot som jakthund. Som borderterrier var han också ganska avvikande från sin ras då han faktiskt drev allt klövvilt med näsan i backen och med bra skall i 10-20 minuter. Han var också en jäkel på att hitta vilt och anpassade söket efter vilttillgången. Jag har haft border i 20 år och jagat med många andra än mina egna och de bordrar som varit duktiga kortdrivare är tyvärr lätträknade.

Därför är jag tveksam till att skaffa en border till utan vill med nästa hund maximera möjligheterna att få en bra kortdrivare - dessutom en hund som kan bli en bra grishund. Jag är inne på en korsning av något slag och läser med intresse om gråwachtel, korsningsterrier och andra. Vad jag inte vill ha är en ren tjt eller ren wachtel och som sagt är jag lite tveksam till border. Jag är ute efter en hund som driver allt klövvilt 10-20 minuter och tydligt intresserad av gris. Sannolikt finns då även älgintresse men det får inte vara någon idiot som förföljer gris och älg genom tre socknar.

Vad jag skulle vilja ha hjälp med till att börja med på detta forum är synpunkter på hundval med förväntningar som mina och/eller om någon kan vbf kontakter som underlättar mitt val. När jag väl förstått vilken ras/korsning som jag söker så måste ju de bästa föräldrarna hittas och valpar vara på gång etc.

Med jakthälsningar / PL

Link to post
Share on other sites

Hej. Låter som en Wachtel av bra härstamning vore något för dig. Jag har inga namn men vet att det finns bra kennlar iSkåne.

Lycka till.

Stefan

Link to post
Share on other sites
boarhunter123

Har en kull Wachtel/laika efter mycket bra föräldrar, slå mig en signal om du vill veta mer. Levklara i mitten på Februari

Telnr: 0730-829724

Mvh Jerry

Link to post
Share on other sites
Uteiskogen

Äh är du sugen på en korsning så prova!

Jag har en nu drygt tvåårig korsning vit älghund/wachtel (50/50) som är lovande. Skjutits 1 älg, 3 vildsvin samt stötts fasan. Har även drivit dovhjort och rådjur vid några jakter, men avbrutit efter ca 300 meter ur såten.

Med älg och gris vet jag inte riktigt hur han jobbar ännu då han är så ung, men han driver och försöker ställa. En av grisarna som blev skjuten i höstas var på ett rent stånd.

Jag vill ha en "allroundhund" med allt vad det innebär. Jag kommer att skjuta allt klövvilt utom rådjur för honom, samt även på en del fasanjakter och som apportör på sjöfågel.

Han kommer förmodligen aldrig att bli ett ess på något, men så som han funkar redan nu så har vi skitroligt i skogen tillsammans!

Jag förväntar mig inga timmalånga drev/ståndarbete eller milsvida sök eller för den delen kadaverdisciplinerat apportarbete. Kommer inte heller att kunna få det med denna hunden.

Men med rätt träning beroende på vilket material du har att jobba med så kan man kristallisera ut i stort sett vad fan som helst ur vilken hund som helst.

Lycka till med valet av hund!

/Skogis

Link to post
Share on other sites
 • 5 months later...

vill du ha en bra hund till gris så rekomderar jag griffon fauve de bretange :)

Link to post
Share on other sites

Finns ju även Fellterriers, blandning mellan border och tysk + några till. Har jagat med ett par sådana, alla har jagat bra men det har varit lite skillnad i söket men det tror jag beror på injagningen.

Om du är intresserad av detta så skicka ett PM så ska jag förmedla kontakten.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

https://www.Reservdelar24.SE

https://www.AUTOdoc.SE


 • Similar Content

  • LinaLanderby
   By LinaLanderby
   Vi har stått på kö en tid till flera kullar men fått besked från samtliga att valparna inte räckte till för att bli tilldelad. Jag gör därför ett försök här i gruppen på vinst och förlust. 
   Planen är att arbeta mycket med hunden så som att gå jaktprov, lydnad, bruks och praktiskt jakt i säsong. Hunden skulle få en aktiv familj som gillar friluftsliv, man som jagar, lantställe i Jämtland med långa och många fjällturer. Både jag och min man är uppväxta med hundar och är väl insatta i vilket jobb som krävs för en välmående hund. Vi har mycket tid och kärlek att ge!
   Alla tips mottages tacksamt. Om valp inte finns just nu kanske någon vet om en planerad kull till hösten? Vi kan även tänka oss en unghund/omplaceringshund. 
   Stort tack på förhand! ??
  • Richard Jonsson
   By Richard Jonsson
   Haloj på er!

   Sitter o kikar runt för ett allround sikte till min första klass 1'a som har kommit hem (nykär),
   Jag kollade förut på 2-10x50 och 2.5-15x50 sikten och de som är där omkring, då jag ej är den med tätast plånbok och tänkte skaffa ett sikte som jag kan ha till lite allt möjligt.
   Mitt första vilt lär garanterat vara gris eller rådjur, så vak eller pyrsch är det som står högst upp på sannolikhetstabellen.

   Min fråga är dels denna, vad har ni andra för erfarenhet om 10x zoom växling? för jag har tittat på ett nikkon stirling c-more 2-20x44, och det borde väl funka på dels korta som redigt långa håll?
   Samt, är x44 tillräckligt för att kunna se väl i skymning och när solen ej ligger på ? (är 25 med perfekt syn) eller borde man ha minst x50 i ockular ?
   Tack på förhand:
   Richard
  • JaktOscar
   By JaktOscar
   Hej!
   Har en hund som jag tänkt använda till bl.a. eftersök. Han jagar bra och spårar noga. Vad krävs för att jag ska få använda honom vid trafikolyckor? Vad krävs för att polisen ska anlita mig med hund för eftersök på rådjur, räv eller hjortar?
   Tack för svar och skitjakt!
   /O
×
×
 • Create New...