Jump to content
https://www.Reservdelar24.SE


https://www.AUTOdoc.SE
www.anglavakter.com


 • Similar Content

  • Pimmen
   By Pimmen
   God fortsättning, jag undrar hur det ser ut med ration av folk som gång på gång lyckas locka och vaka framgångsrikt på räv med hagel? 
   Det är en kompis yngre syskon som har en liten gård där räven är framme och tar både höns och änder.
   På vår/sommar bedriver dom även liten verksamhet och odlar och säljer frukt och grönt så framöver vill dom även ha hjälp med ren skyddsjakt. 
   Fälla är inte aktuellt då det är lite att åka så kommer inte kunna titta till tillräckligt ofta, har bara hagel för tillfället då jag helt enkelt inte bestämt mig för vilket kulvapen jag ska ha. 
    
   Lyckas ni locka räven inom hagelhåll om ni sitter i koja/gömsle? 
  • Kevin från finland
   By Kevin från finland
   Jag är en ny jägare som inte vet ngt om kalljakt (lockjakt). Jag vill ha lite tips tack!
  • Bovie
   By Bovie
   Tjena! Tänkte höra om någon har nå bra tips, till att hjälpa hunden att ringa vid tapp? Finns det nå man ska (kan) göra eller ska man bara låta unghunden lära sig själv? Har en Hamiltonstövare som är snart 10 månader, Drivit hare 5-10ggr (lite dåligt sök fortfarande) och han visar bra med lust när han får hardoft i nosen. Men varje gång han får tapp (5-20min drev) så far han väldigt snabbt tillbaka i drevlöpan och skäller, kan bli upp till 5 svängar fram och tillbaka från slaget till där han tappar haren. Några tips? Tack på förhand för svar😊
  • predatorjegern
   By predatorjegern
   Hej! Undrar på era erfarenheter och synpunkter på vilken stövarras som lämpar sig bäst till räv om den helst ska jaga räv och inget annat. (Eventuellt mård och lo) gärna få bra tryck på räven så att den grytar relativt snabbt.. vad tycker ni och vad har ni för erfarenheter här? Vet att individen och jobbet är avgörande men vissa raser borde väll vara mer eller mindre lämpade? Mvh Johan
  • 19Henke94
   By 19Henke94
   var på jakt efter ett sikte med hög förstoring till min 22 hornet och fick som råd att köpa ett begagnat kvalitets sikte typ schmidt & bender, zeiss.
   Men ivrig som jag är så struntade jag helt i de kloka människor som rådde mig till det och köpte ett styck modell billigt högförstorande kikarsikte. tänkte att det värsta som kan hända är att man förlorar ett par tusenlappar och lär sig en läxa.
    
   jag köpte ett  hawke endurance 30 sf 4-16x50. för 4000kr var och tittade på det i en vapenaffär och det kändes ganska robust.
   (sf) står för side focus och det sitter en ratt på vänster sidan av kikarsiktet som man kan justera fokus så man får en klar bild oavsett avstånd, ratten är markerad från 10 yards upp till 600 yards men skulle gissa att det går att justera bra ända ut till 1000. belysningen är röd och justeras med en ratt ovanpå kikarsiktet, dock tycker jag att belysningen är lite för stark men kanske löser sig när batteriet blir lite mer urladdat rattarna för inskjuningen/flytta träffbilden är bra och har distinkta klick kikarsiktet levereras med 2 flippskydd i aluminium och dessa fäst i gängade spår, fram och bak på siktet dessa känns riktigt bra/rejäla och bättre än de man köper som är i plast. man fick även med ett solskydd, extra batteri och lite annat smått och gott. riktmedlet heter LR dott och är ett kors med 3 grova stolpar som blir tunna mot mitten och 2 små sträck under mitten som hjälpmedel om man skall "hålla upp" jag satt ute en kväll på en stubb åker med detta kikarsiktet och min schmidt & bender zentih 3-12x50.
   jag blev jäv..igt förvånad över hur liten skillnad det var mellan dom för upp till ca 90 meter såg hade jag skjutljus nästan exakt lika länge med bägge siktena, sen var det bättre ljus i schmidten på lite längre håll typ 100-120 meter men det kanske rörde sig om 2-4 minuter längre än med hawke siktet.
   inskjutningen gick smidigt och den svarade på alla klick.
   Minus: belysningen kunde varit lite svagare på de första stegen, och riktmedlet lite tunnare,
   Plus: Priset, robust, klar bild, ljusinsläppet, och tydliga markeringar på alla justeringsrattar, rejäla flippskydd.
   sen får man väl se hur det funkar i framtiden, det kanske går sönder totalt efter lite hårdare bruk men än så länge känns det riktigt bra faktiskt!
    
    


Sign in to follow this  
FinHunter

Konsten att spåra och ringa in djur under snöföre

Recommended Posts

FinHunter

Hittade inget liknande ämne, så tyckte det va lämpligt att starta ett sådant.

En välutfärdad planering eller grund säger man ju är halva jobbet. Skulle vilja påstå att vid jakt på vissa djur så är det viktigaste att man har ett bra spår att utgå ifrån. Att få hunden på det som man bedömmer är det bästa möjliga kan vara skillnaden på en lyckad eller misslyckad jakt. Främst snackar vi nu om räv- och lojakt. Men inte att glömma mården eller mårdhunden för den delen heller..

Är intresserad att höra tips och tricks av er som har erfarenheter inom ämnet. Hur gör ni? Hur åldersbestämmer ni spår?

post-86-0-69393800-1327610923_thumb.jpg

Lospår i snö

Gjorde ett fynd på Ebay och beställde hem denna bok. Vet inte sen men kanske där finns nåt man kan ha nytta av...

http://www.amazon.co...ader_0811722406

Ordet är fritt. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Grund

Akta sig för stora öppna ytor typ hyggen, myrar, åkrar då det lätt driver igen eller att spårsnön drivit bort och djuret smitit ut på den hårda skaren. Granar intill tex skoterled är också luriga, så jag åker alltid på sidan av leden när jag gör ringen.

Sen be alla passkyttar hålla ögonen öppna på väg ut till passen så inte kissemissen smitit ut i "dötiden" mellan slutförandet av ringen och placering av passkyttar.

Det har blivit några gånger man åkt på otäta ringar, riktigt frustrerande.

Share this post


Link to post
Share on other sites
MartinJ1

Är mest räv jag ringar men förberedelse är som sagt A och O och särskilt när man har en hund som nästan hellre driver hare.

Helst bestämmer man dagen innan vilka linjer som skall spåras av så man täcker de sträckor där man brukar se spår av erfarenhet. Mao man behöver ju inte börja med att slå en ring så går snabbt att hitta spår om man är några stycken. Oftast hittas ett par spår och man kan bedöma vilket område som är mest intressant och ringa in det.

Vilket spår som är färskast är ju en smaksak och väldigt svårbedömt då det kan vara olika förhållande för de olika spåren som skall jämföras.

Lo bedömer jag vara lurigare att ringa än räv. Har iof inte jagat jättemycket lo men har iaf varit med om att vi missade ett utspår trots att 3 spårare gått förbi platsen där det gått ur ringen. Den gången hade lodjuret tagit sats från precis jämte ett träd som det vid mildväder droppat från och blivit fruset under och hoppat ett antal meter över där spårarna gått och landat på en plogad väg där man inte kunde se några spår. Sen hade det antagligen följt vägen några hundra meter och tagit höger i en T korsning och fortsatt ytterligare ett antal hundra meter och sen gjort ett rejält avhopp in i skogen som var svårt att se. Lätt att missa men efter omställning blev det iaf jakt även om det lodjuret klarade sig ändå efter att ha gått ur marken och länet där ingen skytt stod.

Share this post


Link to post
Share on other sites
first_clas

Hemma håller man kolla på alla djur som rör sig vid snöfall som är väldigt enkelt och hålla reda på hur många rävar tex

man har,djupsnö är svårast att skilja djuren tycker jag.Skare osv är inte med då,

Eftersom människan är så kass jägare behöver vi snö eller sand för urskilja spår,man ska se till att ha förutsättningarna på sin sida.

Sedan finns hundar som klarar uppgiften är nog mer en lathet och slippa långa sök..man letar avhopp och för många spår brukar ställa till sig,

Största fel man ofta är med om är folk hänger upp sig på ett tassavtryck,inte hela spåret ett exempel

En räv ska över en väg,stannar och lyssnar och smyger sakta över=ofta trippande steg över vägen och vet inte hur många gånger folk trott det är en mårdhund som gått där men klockrena rävspår på varsin sida av vägen..

Tror svenska jägar kåren är ganska dålig generellt på spår,inkl mig själv vet inte hur många gånger man släppt stövarn på det är lo fast visat sig vara järv ;)

Bild 1-vanligt för lodjur

Bild 2-vilket djur är på bena?

bild 3-Mårdhund i Norrbotten

post-1234-0-95782600-1327659880_thumb.jp

post-1234-0-32282000-1327659904_thumb.jp

post-1234-0-77281300-1327659943_thumb.jp

Share this post


Link to post
Share on other sites
MKJ

Bild 2 är väl en järv då, stora spår men tätt mellan skutten?

Verkar bara var jag som vågar göra bort mig, säger du att det är fel får du bo i hundhuset hursom... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
fredrikl

Jag tycker 2:an liknar ett rävspår

Share this post


Link to post
Share on other sites
first_clas

Det är en lokatt som mött fel kille på vägen kan man säga :wub: 5,5meter mellan hoppen som syns längre bort..13kg vägde den ;)

1Bilden är en mamman som gick 6 timmar efter 2 älgar,så 2 älgar 1katt och 2 stövare.Avslöjande mitt i spåren så att säga..

Share this post


Link to post
Share on other sites
FinHunter

Tackar för inläggen och era erfarenheter hittills. Var inte blyga att berätta mera om olika situationer ni råkat utför.

Skillnaderna kan ju vara mycket beroende på de lokala omständigheterna oxå . Själv bor man i ett område med ställvis mycke hjort, så snackar vi lo så finns de ju där som maten finns. Nu med de senaste vintrarna med mycket snö så gick lo-spårningen till att följa hjortspångarna och försöka lista ut loons nattspår som det hade gått hjort på i olika riktningar :wacko: Inte så lätt alltid.

Sen verkar det som olika looar har olika rörelsemönster under natten. Ensamma hanar/djur vs. grupper med hona och ungar? Hur är det med räven? Skillnaden på hanar/tikar. Någon skillnad som ni upplevt?

post-86-0-45624400-1328083814_thumb.jpg

Mitt favorit vilt rört sig under natten i ca 10 cm snö

Ps. Verkar falla nysnö nu som bäst här :wub:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Foxkiller

Jag för min egen del så tycker att allt beror på hur bra hund du har att tillgå. Jag släpper i princip min tik på första nattslag man hittar och prövar om hon vill gå på det och sen är det bara å vänta på upptag...är det ett dåligt spår så brukar jag åka hem och dricka en kopp kaffe medans stövarn söker. ;) Det gäller ju bara räv eller mårdhund.

Men pratar vi mink eller mård så kan man spara mycket tid med å ringa området i först en stor ring för att sen försöka minska ringen och först då försöka sig på själva djuret.

Tidigare då man inte hade en rävsäker stövare så var det nog inringning det viktiga för att få upp räven...så har man bara en riktigt bra hund så brukar då aldrig jag ringa in ett djur om man har tillgång till ett nattspår.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...