Hoppa till innehåll

ni som jagar mård.


jameson116

Recommended Posts

ni som jagar mård med era spetsar. hur funkar dem? hur gamla spår tar dem? hur länge stannar dem på spåret? mina erfarenheter från mårdjakt utan hund är att man skidrar långt som satan och sen så slutar det ofta med att man är osäker om mården verkligen är i ringen eller i grytet man bökar i. och då slår det då alltid mig att fan nu skulle man ha haft en hund. så över lag är min fråga hur ser en normal jakt ut med era hundar?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

ja absolut men dem stövare jag har träffat har helt enkelt varit på tok för dåliga på att markera träd bra för att funka som mårdhund men det finns ju såklart undantag. hur funkar stövare och terrier då? jag antar att det måste vara bättre med en stövare under spårarbetet men en stor nackdel om den har gått upp i trädet?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Kör med både och,tycker dom kompletterar varandras brister väldigt bra, eller så har jag två halvkassa hundar ;) stövarn har absolut en stor fördel vid spårarbetet men är inte i närheten av spetsen i täta partier när Mården sitter högt(iaf inte min stövare) då kommer spetsens egenskaper då markeringen oftast är klockren. Jagar dock nästan uteslutande mård på natten.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

men vad kan man förvänta sig om man jagar på spårsnö utav en hund (stövare eller spets) kan man förvänta sig att en laika eller liknande att ta sig an ett morgon spår och följa det 4-7 km och stå och skälla vid någon gran eller stenröse? kan man förvänta sig att en stövare gör samma sak? hur många stövare tror ni fattar att det sitter en mård uppe i en 10 meters gran?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig då mina hundar gjorde sin första säsong. Laikan jag har tar inte så gamla spår ännu men det blev en klar förbättring under säsongen. Från att varit totalt ointresserad av allt vad spår heter och nästan bara gå på vind, till att ta spår som var 2-3timmar gamla. Hon blir året i början av juli.

Stövarn tog från början riktigt kassa spår och verkar vara riktigt galen i mård. Han är nu drygt ett år. I början blev det bara som ett tappt när den gått upp och han började ringa och sprang runt och skällde väckskall, dom gångerna hittade laikan igen den omgående. Sista dagen det var förhållanden fick jag skjuta en mård för honom då jag lyckades få han att förstå att den var i trädet, då ståndade han bra. Har inte släppt han på mård sen dess så jag har höga förhoppningar inför vintern. Har släppt han på annat vilt som träat efter jag fick skjuta mården och då har han ståndat bra.

Så mina förväntningar på stövarn i vinter kommer vara att jag bara kommer kunna släppa på kallspåret och vänta på att det blir stånd. Laikan hoppas jag att hon utvecklas när det gäller kallspår. Fördelen med att jaga på natten tycker jag är att mårdarna blir lätta att hitta i träden då deras ögon reflekterar ljuset från pannlampan.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

fördelen att jaga på natten med hund blir ju att mården är ute och går så den blir ju uppjagad i ett träd och blir nog betydligt lättare att träa för en hund så det är nog inget dumt sätt att jag in en hund på.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Exakt. Sen är det den enda jakten man kan ägna sig åt på vinternätterna, så den inkräktar inte på rävjakten heller;)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Finns en i Orsa Bo Svedin vilken specialist på att jaga mård med sina laikor. http://www.jaktojagare.se/jakt/laikan-tassen-ar-mardarnas-skrack

Hör gärna med honom han ger säkert en del tips om hur man jagar in sin hund på mård.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Min laikahane har jag skjutit en del mård för (10 st bara i höst och släppte 5-10 st också) men det har nästan alltid varit barmark. Det är därför lite svårt att avgöra hur gamla spåren är. Jag ser dock ganska tydligt på pejlen när det är mård på gång då det blir mycket rotande och han försöker reda ut spåren antar jag. När det är älg på gång går allt mycket fortare. Hans favoritdjur är just mård och han kan lägga ner väldigt mycket tid på dessa rackare.

Jag har gjort några försök vintertid också men det har aldrig lyckats. Bör tilläggas att jag har väl själv inte det intresset heller vintertid att pulsa runt i djupsnön. Jag tycker oftast att det går ner under någon stubbe som man håller på att slita ihjäl sig för att få bort.

Jag har även en ungtik som verkar ha samma intresse för åtminstone små rovdjur som mård och räv så vi får väl se vad det blir av henne.

Laikor är väl inte direkt specialister på kalla spår men de går att träna upp men jag tror att stövare alltid kommer att vara överlägsna där.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 1 month later...

Jag har en jämt/grå som skulle jaga älg men jagar nu månd. Har Skjutit 2 mådar i höstas efter som hon inte skäller älg längre. Hon har säkert 20 förra hösten men jag gick bara i från stånden effter som jag trodde de va en ekorre eller nåt ( jag har aldrig jagat månd med hund för ut). Jag provade också på vintern utan resultat.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.








×
×
  • Skapa ny...