Jump to content
https://www.Reservdelar24.SE


https://www.AUTOdoc.SE
www.anglavakter.com


 • Similar Content

  • Loppis
   By Loppis
   Igår togs fullständig jägarexamen och det är ju nu dags att köpa mig en bössa. Men det är ju en riktigt djungel. Jag letar efter ett ”snällt” vapen. Jag är 175 cm lång men ganska petite, upplever ofta att bössorna blir tunga. Har också en skada som gör att rekylen upplevs jobbigare. Sen undrar jag om någon kan dela med sig av hur man går till väga nu? Vad är nästa steg? Måste jag ansöka om en vapenlicens för att få låna vapen tillexempel? Och ansöker man om vapenlicens innan man köper ett? Och vad, förutom att bössan ska passa skytten är viktigast att tänka på vid köp av bössa? Begagnad eller ny? Alla svar, tricks och tips uppskattas! 
    
   Tack på förhand alla fina jägare! 
  • INHWAN-Wannabe
   By INHWAN-Wannabe
   Hej!
   Jag har just köpt en kikare och vill nu skaffa en bra sele till kikaren.
   Någon som provat den här? http://www.racerback.se/s4-gear-lockdown-x-kikarsele
   Eller om ni har andra bra förslag. Kikaren den skall passa är en zeiss hensoldt 10x50.
   Tacksam för tips, råd, varningar, erfarenheter, etc.
   /Martin
  • Björnstigen
   By Björnstigen
   God morgon alla eller kanske god middag för er mer morgonpigga.
   Själv är jag extremt trött då jag spenderade merparten av dagen på skjutbanan igår och lyckades till slut ta examen i alla praktiska delmoment för Jägarexamen.
   Nästa steg antar jag är att fylla vapensåpet med vapen för framtida jakt som jag inte har en aning om vad det kommer att bli.
   Så med en nybakad Jägarexamen som inte är äldre än ca 14h blir ju såklart min nästa fråga, som passar i den här delen av forumet, vilket kulvapen skall jag införskaffa?
   Det bör ju vara ganska allround med anledning av att jag, som jag skrev ovan, inte har en susning om var eller vad jag kan tänkas hitta för jakt för tillfället.
   Nu är det som så att jag faktiskt läst det mesta här på forat och ställer man en öppen fråga så får man ganska snabbt 30 olika svar och ställer man en för snäv fråga så ja, då haglar inte svaren in direkt, vilket ju också är lite synd.
   MEN efter vad jag har förstått så finns det en del bra nybörjarbössor, tänker klass 1 nu, och framförallt två av dem har av någon anledning fastnat mer på hjärnan än andra, nämligen:
   Husqvarna 1900 i .308w Tikka m65 i .308w Anledningen till varför jag fått för mig att jag vill ha .308w är att 6.5x55 känns som den ligger på gränsen och grövre kalibrar känns lite för "tunga" för mig som ny.
   Ni får gärna argumentera ner den tanken eller hålla med
   Och ja, jag vet att klassen inte dirket beror på kalibern utan på ammunition osv men vill att bössan ska klara klass 1 kraven utan bekymmer.

   Till bössan kommer jag absolut vilja ha ljuddämpare på grund av de två enkla anledningarna att den dämpar rekylen och den dämpar ljudet.
   Dock så har jag ingen kunskap alls om hur det påverkar balansen i bössorna jag listat eller vilken av de två som är mer/mindre lämpad för det av andra för mig okända eventuella orsaker.

   Jag vet heller inte vad som kan tänkas vara ett skäligt pris för de båda, har sett lite olika på nätet och man verkar kunna få dem för mellan 4.000 - 6000, antar att det är OK för mig om det nu inte anses vara för högt rent generellt, med vetskapen om att skicket såklart också spelar stor roll här.
   Tips för hur man kan avgöra en bra från en dåligt begagnad mottages tacksamt.

   Vad gäller jakt så har jag, just nu i alla fall, inget sug efter älgjakten men ganska stort sug efter framförallt vildsvin, vad gäller klass ett.
   Annat vilt jag som jag känner att jag skulle uppskatta är räv, rådjur, hare, gäss, änder, duva, toppfågel, mufflon, men vi kan ju bortse från de självklara hagelalternativen här.
   Framförallt tror jag att jag skulle uppskatta pyrschjakt men vildsvin på åtel är ju såklart helt OK för mig det med

   Nåväl, för mycket ordbajseri gör det jobbigt att läsa så jag slutar här och beger mig till jobbet.
   Ser fram emot era tankar.

   Vänligen
   Magnus Gustafsson - 43 år ung och helt grön inom detta
  • INHWAN-Wannabe
   By INHWAN-Wannabe
   Vilken kikare ska med på vilken jakt?
   Rekommendationer, varningar, erfarenheter, heliga stunder.
   - Ja, berätta något. Jag behöver tips. Ska själv med som observatör nu på jakt och kom på att barnen har haft söner min kikare från expert som kostade 200 kr för 15 år sedan. Kanske värt att investera i en ny nu när jag närmar mig jägarexamen.
    
   Hur mycket pengar är det värt med en bra kikare?
   Kan man köpa begagnat?
    
   Här kan ni ju passa på att skryta lite om era kikare också eller hur bra ni klarar er utan kikare för den delen om det är så ni känner.
    
   Om tråden här ger frukt kanske jag hinner prata med tomten om saken.
    
   Med vänlig hälsning/ Martin
  • Emma Haapamäki-Hazard
   By Emma Haapamäki-Hazard
   Ny här. Tog precis jägarexamen och jagar nu efter mitt första vapenskåp. Vad tycker ni jag ska fylla det med? Vildsvin och rådjur kommer vara det vanliga, men man kanske får vara med i älglag i höst... 
   Sako Finnbear och Finnclassic har jag kikat på efter rekommendationer, men är nog partisk, då jag är finska... Precision är viktigt och gärna ett behagligt vapen att bära o sikta med, inte för "klumpigt" mao....
   Hjälp?
Sign in to follow this  
m.olsson.1986

Vapenval, Kaliberval och diverse utrustningsval.

Recommended Posts

m.olsson.1986

Hej,

Då jag just tagit jägarexamen och ska så småningom börja jaga främst älg, gris & rådjur så står jag i en sanslös beslutsångest över utrustningsval.

Det jag själv har kommit fram till är följande;

Studsare:

Blaser R8 - Fördel: Löstagbart magasin & straight-pull. Nackdel: Syntet (Ogillas skarpt, dock endast pga att det inte är snyggt)

Sako 85 Classic - Fördel: Bra precision och god kvalitet (Inte syntet). Nackdel: Ej straight-pull

Tikka T3 Hunter - Fördel: Billig! (Vet inte mycket om denna variant)

Samtliga tänkta med kaliber .308 Win.

Åsikter om ovanstående ? Vilken skjuter bäst precision?

Sen kommer vi till optik. Här verkar åsikterna gå isär ganska häftigt gällande zoom.

Vissa menar att vid älgjakt så räcker det med 1,6 - 6 X 42 då skotthållen sällan blir mer än 150 meter, ofta får man pass på en väg och då kan älgen passera förbi bara 35-40 meter förbi dig, har du då ex 3 - 12 x 56 så kan det bli jobbigt.

Samtidigt så måste man tänka på att om man jagar vildsvin så vill man ha ett ljusstarkt kikarsikte vilket dock inte går ihop med den jag fått rekomenderad till älg (1,6 - 6).

Länkar till ett sikte som jag tycker verkar vettigt:

http://www.xxl.se/jakt-vapen/optik/kikarsikte/classic-diavari-1-5-6x42-t-rm-04-kikarsikte-1057820

Och sedan till slutfrågan.

All utrustning tillsammans med jaktradio, hörselskydd, kläder och annat blir väldigt dyrt. Ska man satsa på nytt (Dyrare) eller ska man leta begagnat ?

Och som jag förstår så övningsskjuter dem flesta med ett billigare vapen, varför? Då måste man köpa ännu ett vapen eller vad då?

Uppskattar svar & åsikter enormt då jag känner mig aningen förvirrad :wallbash:

Mvh

Marcus

Share this post


Link to post
Share on other sites
sidelock

Av studsarna kan du ta vilken som, alla är bra och skjuter likvärdigt, endast smak och plånbok avgör.

Den kikaren skäms inte för sig varken på drev eller vak, det finns mer specialiserade alternativ i båda klasserna men den som påstår att en 1,5-6x42 från Tyskland inte funkar i dåligt ljus kan ta emot det siktet i stolgången så han får känna på hur bra det är i mörker...;-)

Allt åldras med tiden. Nytt i samma kvalitetsklass är givetvis bättre men du får mer för pengarna begagnat.

Jag mängdtränar med 22lr pga billig ammo, men jag övar med alla vapen. Vissa har en 6,5x55 till övning och jagar med något annat. Varför begriper inte jag, undantaget elektronälg då det är svårt att hitta helmantel i vissa kalibrar.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kias Husse

Straight pull.... Det är mycket mycket sällan som du faktiskt har behovet av den hundradels sekund som du blir snabbare vid omladdning, än med traditionell repeter. Det är möjligtvis vid björnjakt där du skjuter på kortare avstånd än 25 m som behovet kan motiveras. Sen kan man tycka det är häftigt osv så att det ger en "vill ha" känsla.

När jag valde bössa så var det på dom premisserna att den ska vara oöm och tåla att jag "hugger" mig fram genom sly. Då blev det rostfritt och komposit. Komposit är utmärkt då det är ett oömt mtr som tål regn och rejäla smällar. Dock verkar komposit kunna ha rätt mjuka förstockar som sviktar. Kanske en nackdel om du vill ha bipod eller söka stöd långt fram på kolven vid skytte. Kanske det finns bättre eftermarknads kolvar i komposit?

Visst trä är vackert men kräver mer omvårdnad och viss försiktighet i sly och i grusgropen för att hålla sig vacker och funktionell.

Jag har en 3-9 x 40 på min bössa nu. Har skjutit älg från 10 m och ut på 350 m. Förstorningen funkar ua. Har även gryning/skymningpassat bäver och siktat då det varit skumt, utan större bekymmer att se.

Jag skjuter även toppfågel på ca 200 m och då önskar jag att jag hade haft större förstorning.

En "drömkikare" för mig är 2,5-12 x 42 av god optik för allroundjakt.

Kläder och övrig utr... Beg radio funkar säkert ua om den är riktig. Samma med hörselskydd, men det känns ju onekligen bättre med egna nya...

Kläder är det eg inte så jättenoga med. Bara dom är varma och funkar för att röra sig i och inte är grälla. Så använd vad du har i garderoben och köp renodlade jaktkläder när du inte behöver försaka något annat för att köpa de kläder du verkligen vill ha.

Bra stövlar/kängor är betydligt viktigare än kläderna. Du kan jaga i mörka jeans och murrig jacka. Men knappast hålla fötterna varma och torra i sneekers. Kanske ett underställ som är varmt och leder bort fukt, är viktigare än vad ytterplaggen är.

De första 8-10 åren jag jagade, var det med lånad bössa,(Min fars 6,5x55 Voere med en fast 4x) jeans, hellyhansen tröja och tretorn stövlar från macken. Sen har jag köpt på mig det jag vill ha och känner behov av, undan för undan genom åren. Tror inte jag frös mer eller jagade sämre dom första åren, än vad jag gör nu.

Det är kanske hellre så att jag var mer uppmärksam på skogen och viltet och var mer rörlig då än nu och . Med radio, pejl, telefon, kåpor, sladdar, extrabatterier och allt annat jag släpar med mig i skogen.....

Share this post


Link to post
Share on other sites
Douglas Hogyn

Ta den bössa som känns bäst. att tänka på är att om du väljer Tikkan så har du mer pengar till optiken. Blaser montage drar iväg i pris en del.

Zwarowski en kikare 1,7-10x42 har jag för mig. jag skulle nog tycka att den passar bättre om när man

smygjagar.

Vad gäller kläder så tycker jag att ITAB i Surahammar har prisvärda jaktkläder, det är ju inget flashigt märke men helt ok,

Är pengar inget begränsning så kan du ju självklart köpa ett jaktställ från Härkila för 7000:-

//D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hipshot

Välj Tikkan och lägg pengarna på optiken, fästen och plugg i stället!!

Mvh!

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
pmt

.........

Studsare:

Blaser R8 - Fördel: Löstagbart magasin & straight-pull. Nackdel: Syntet (Ogillas skarpt, dock endast pga att det inte är snyggt)

Sako 85 Classic - Fördel: Bra precision och god kvalitet (Inte syntet). Nackdel: Ej straight-pull

Tikka T3 Hunter - Fördel: Billig! (Vet inte mycket om denna variant)

Samtliga tänkta med kaliber .308 Win.

Åsikter om ovanstående ? Vilken skjuter bäst precision?

Varför en Blaser som är ett system vapen med pipbyte om du bara ska ha en pipa? Och om du ska ha en pipa till varför då ha en 308 som är varken eller.....

Sako 85 - trevlig, traditionell sak men lite dyr sett till vad du får

T3 - billig och gör jobbet för ganska mycket bra för sitt pris. Faktiskt det vettgaste valet om du är ny i det här.

Sett till precisionen lirar alla i samma liga om du kan hålla i dem.

Sen kommer vi till optik. Här verkar åsikterna gå isär ganska häftigt gällande zoom.

Vissa menar att vid älgjakt så räcker det med 1,6 - 6 X 42 då skotthållen sällan blir mer än 150 meter, ofta får man pass på en väg och då kan älgen passera förbi bara 35-40 meter förbi dig, har du då ex 3 - 12 x 56 så kan det bli jobbigt.

Samtidigt så måste man tänka på att om man jagar vildsvin så vill man ha ett ljusstarkt kikarsikte vilket dock inte går ihop med den jag fått rekomenderad till älg (1,6 - 6).

Länkar till ett sikte som jag tycker verkar vettigt:

http://www.xxl.se/ja...arsikte-1057820

En bra europe med 42mm lins gör inte bort sig i mörker, mörkerkapacitet är inte en fråga om linsens storlek - det handlar om kvaliteten på linserna med.... Så om siktet tycker jag - men onödigt dyrt. Man kan hitta bra optik billigt på begagnatmarknaden till betydligt mindre pengar.

Och sedan till slutfrågan.

All utrustning tillsammans med jaktradio, hörselskydd, kläder och annat blir väldigt dyrt. Ska man satsa på nytt (Dyrare) eller ska man leta begagnat ?

Jag skulle nog köpa ny radio och nya kåpor - det händer en hel del med tekniken där. Optik och vapen däremot är knappast något nytt under solen.... Så ta T3:an eller kolla i begagnatstället, beggad optik kan man hitta på blocket. Kläder - tja du har väl ett par stövlar? Märka kläder funkar hur bra som helst. Jaktkläder är det som man behöver allra minst.

Och som jag förstår så övningsskjuter dem flesta med ett billigare vapen, varför? Då måste man köpa ännu ett vapen eller vad då?

Har sina randiga och rutiga orsaker. Om du ska skjuta en del och kör med köpeskott så kostar en ask jaktmatch 6,5 350 kr, en ask med 308 450kr. Sett till pipans livslängd så ger det en skillnad på kanske 20 000kr..... Så en extra pipa till Blasern kan betala sig ganska fort. Skillnaden blir större för grövre kalibrar....

/T

Share this post


Link to post
Share on other sites
m.olsson.1986

Otroligt tacksam för svar!

Jag har nu vart i butik och fått känna och klämma lite på olika bössor.

Det blir troligen en Sako 85 Classic (kaliber 308 win) med Zeiss Victory HT 2,5-10X50.

Vad tror ni om det som allroundbössa, dock framför allt till gris och älg ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
BigJim

Det var inte dåligt vad du öser på... :ohmy::wink: Jag skulle nog mjukstarta lite granna och kolla efter begagnat i motsvarade kvalitetsklass. Då har du en hög med cash över till både hagel och en 22:a.

/Må

Share this post


Link to post
Share on other sites
m.olsson.1986

Haha ja iofs, funderade på en tikka också då många säger att den kvalitets och precisionsmässigt likvärdigt men mycket billigare...

Jag tänkte faktiskt gå på vapenauktionen på armemuset 12 November i Stockholm, någon som har erfarenheter av det ?

Brukar man kunna hitta något eller säls det mestadels rariteter där ?

/Marcus

Share this post


Link to post
Share on other sites
hunter96

Browning x-bolt eller a-bolt? :) mycket fina!

Share this post


Link to post
Share on other sites
kalleanka70

Otroligt tacksam för svar!

Jag har nu vart i butik och fått känna och klämma lite på olika bössor.

Det blir troligen en Sako 85 Classic (kaliber 308 win) med Zeiss Victory HT 2,5-10X50.

Vad tror ni om det som allroundbössa, dock framför allt till gris och älg ?

Mycket bra val! Jag har nästan samma men med syntet kolv och SS pipa. Jag saknar lite större objektiv och ytterligare lite zoom. Din lösning är den mest optimala. Ett tips är att prova Sakos ammunition också. Super Hammerhead 11,7 gr kör jag med och den är kanon. Bra pris också.

Share this post


Link to post
Share on other sites
kalleanka70

Förutom vapen tycker jag du ska satsa på:

1) Riktigt bra kåpor

2) Handkikare

3) Enkelt skjutstöd

4) Ett billigt men vattentätt jaktställ. Du kommer köpa fler när du sonderat terrängen.

5) En jaktradio - om du inte kan låna en i början. Pyrschar du bara är den ju tämligen onödig än så länge.

6) En jaktkniv ex Eka Swingblade

Share this post


Link to post
Share on other sites
calle fille

Min första studsare köpte jag för 4.5 medan jag la 14 på kikaren, och jag kan lugnt säga att det var det bästa jag kunnat göra eftersom i början är det oftast inte bössans precision som påverkar skytteresultatet. Mer vana och träning som får skotten att sitta där de ska!

Tyvärr är det ju ingen billig värld du stigit in i, men du kanske är tillräckligt tät för den kombinationen du tittat på! :happy:

Share this post


Link to post
Share on other sites
m.olsson.1986

Nu har jag äntligen köpt studsare och kikarsikte ! :biggrin:

Det blev en Sako 85 Hunter i kaliber 30-06. Till det en Zeiss 3-12x50 Duralyt Belyst.

Sako´n känns helrätt men är lite tveksam till att jag köpte det "billiga" siktet.

Några åsikter på ovanstående kombo?

Några tips på ammunition till ovanstående bössa? Vissa menar på att i en Sako använder man helst Sakos ammunition, sanning i det ?

Tack för alla tidigare goda tips!

Det hjälper verkligen i detta hav av prylar.

Mvh Marcus

Share this post


Link to post
Share on other sites
sidelock

Det kommer bli bra det där, kikaren är inte bäst men fortfarande bra.

Nja ammo får du testa dig fram till.:-)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Beatless

Att ha sako bör äta sakos ammunition kan du nog lugnt ta med en grävmaskinskopa salt. Vilken ammunition som skjuter bra i ett visst vapen är rätt individuellt. Alltså, vissa bössor skjuter ju bättre än andra, men inte nödvändigtvis dåöigt, med en kula från Nosler och en del med en kula från Norma etc. Du får helt enkelt testa lite ammunition och se. Eftersom du nu har en sådan kvalitetsbössa tror jag att den kommer skjuta tillräckligt bra med det mesta du stoppar i den, dock.

Ett tips från mig när det gäller fabriksammo från Norma, som ju är lätt att få tag i, är med kulan Nosler Partition 11,7 gr.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Svartfot

Några åsikter på ovanstående kombo?

Några tips på ammunition till ovanstående bössa? Vissa menar på att i en Sako använder man helst Sakos ammunition, sanning i det ?

Bössan -

 1. Sako är aldrig ett felval. Framförallt gillar jag inte Blaser slutstycket som är ett åbäke när det är uttaget. Dessutom är det sällan eller aldrig som stight-pull är en nödvändighet.
 2. Vissa har klagat på Sako bakkappan, och 30-06 har trots allt lite skjuts, så en uppgradering där kan vara en billig att beakta
 3. Ljudet verkar ha minst lika stor inverkan på skotträdsla som rekylen. Därför är det ganska vettigt att ha både plugg och kåpor när man är och träna på banan
 4. Träna som du vill skjuta på jakt, dvs om du vill bli duktig på uppföljningslott så ska du alltid snabbrepetera och ta upp målet i siktet igen så snabbt som möjligt etc.

Kikaren -

 1. Zeiss 3-12x50 Duralyt är nog ett riktigt bra val för vakjakt. Jag har själv ett Classic (obelyst som kunde köpas för en spotstyver på blocket). Om jag inte har fel så har Duralyt åtminstone en lins mindre än de mer påkostade modellerna från Zeiss. Så även om linserna är mer påkostade i toppmodellerna tror jag inte att de kan hämta igen ljustransmissionsförlusten från den/de extra linserna. Detta tror jag också har bekräftats i de kikartest som gjorts av bla Vapentidningen, där Duralyt hade bättre ljustransmission än toppmodellerna.
 2. (Dock förstår jag inte riktigt majoritetens överförtjusning i belysta riktmedel. Ett belyst riktmedel kräver alltid en reflexyta i kikaren som i större eller mindre omfattning har negativ påverkan på ljustransmissionen. Dessutom har jag hittills ALDRIG varit i jaktsituation där jag skulle ha sett djuret men inte hårkorset eller vise versa. Antingen ser jag båda eller ingetdera!)
 3. Duralyts enklare linskonfigurering och 3-12 förstoring kommer dock kräva lite vid drevjakt. En skenande älg kan komma upp till 50-60km/h. Det betyder att den passerar Duralyts 11 meters uppsiktssträcka (vid 100 meter) på mindre än en sekund. Vid 50 meter är det mindre än en halv sekund så då gäller det att hänga med i svängarna om man ska få in den i kikaren.

Ammunition -

Här råder jag dig att testa och kombinera dig fram till ett bra resultat. Jag föll för grupptrycket och sköt mycket Norma Oryx i min .308 eftersom ALLA ANDRA gör det. Det var nära att jag pensionerade den gamla Remington 788 helt eftersom jag aldrig fick den att skjuta stabilt än mindre samskjuta med helmantlat. Sedan testade jag Lapua Mega och det var som att byta vapen. Plötsligt började det gå maskera en hel dags skjutande med en cykelslangs bot ;-)

Efter ytterligare lite laborerande så upptäckte jag att Megan samsköt med Remingtons helmantlade (dock inte med Lapuas egna). Man får en helt annan säkerhet i sitt jagande när man vet att kulan går dit man siktar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...