Hoppa till innehåll

Wachtel bra lr dåligt


Jörn Mathisen

Recommended Posts

Har en referens mark på ca 400ha där det är gott om gris!jagas med spetsar ena gången och wachtlar nästa!Skjuts aldrig mer gris för spetsarna..många fler upptag givetvis med wachtlarna och ett o annat rådrev..spetsar är inte jätte-effektivt på marker under 500ha!pass-skyttarna föredrar nog drivande hundar

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hej! jag undrar om det är någon som har ett lr flera bra svar.

Jag har jagat o haft hundar i 24år! stövare o drever samt tax men varit utan hund ca 2år o funderar nu på att skaffa en kortdrivande hund! Med alla viltarter som börjar komma här i trakterna funderar jag på en Wachtel! de lutar mot en Wachtel iaf. jag undrar lite om den rasen va drev tiden ligger på i snitt på en Wachtel o om de är mycket sjukdommar så som alargi mm??? lr har någon tips om andra raser som e kortdrivande??? har läst lite om Wachtel o ofta står de typ 5 till 10 min vilket är i kortaste laget för mina trakter! men hundenrasen är ju bra eftersom man kan typ jaga dom flesta vilt efter va jag fatta det som.. mvh JM

Hej.

Har ingen jätteerfarenhet själv av Wachtel, men lite kan jag bidra med. Har en hane själv på 2 år. Inget vidare bra på rådjur även fast han endast driver i spår och inte i vind, han brukar hålla på max 5 minuter sedan släpper han. Buktar sällan eller aldrig trots moderat drevhastighet. Väldigt sällan jag själv ser ett rådjur i skogen när jag går med hunden på jakt.

Älgar tycker han är roligare och så även dov. Dem kan han köra allt från 10-40 min. Grisarna tycker han bäst om. Han har bara haft ett fåtal griskontakter i sitt liv, tyvärr har merparten av dessa kontakter slutat med att han åkt på rejält med stryk. Detta hejdar honom ingenting som det verkar, han har fortfarande alldeles för lite respekt för dem. Står mellan 0,5m till 3m och skäller på dem, flyttar de inte på sig går han på dem och slåss med dem. Har blivit skjutet en gris för honom, en Galt på 120 kg. Senast förra veckan jobbade han med en 100 + kg galt under ca. 45 minuter. Tyvärr slogs han med grisen totalt 5 ggr innan grisen la benen på ryggen.

Sedan tror jag en wachtel skall ha en del vilt på markerna för att göra sig bra. Min egna har ett sök i snitt på 400m oftast mer och trots detta så kan man få ganska tråkiga dagar i viltfattiga marker.

Så för att sammanfatta mina egna erfarenheter.

Min hund jagar allt som finns i skogen. Vissa vilt dåligt, andra bättre.

Om han inte får mer respekt för grisarna kommer jag inte kunna jaga med honom på mina nuvarande marker och det skulle inte vara idé och söka rena rådjursmarker för de är han kass på. Då återstår bara rena eftersök uppdrag och jakt på grisrena marker vilket kommer bli svårt i framtiden i min landsända.

Trots allt ovan sitter jag och kollar efter ny wachtelvalp till nästa säsong i hopp om att få en likadan galning minus orespekten för grisarna.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 1 month later...

Har min första wachtel tillsammans med pappa som har haft tre st innan denna. Alla vi har haft har fungerat bra där vi jagat. Söket har legat mellan 100-400 beroende på individ och drevtider mellan 10-20 minuter. Men det är viktigt att man väljer rätt uppfödare! En fick vi dock avliva för han blev för agressiv. Annars väldigt mentalt bra hundar. Men sen vet jag också många som har helt kass Wachtlar. Så där har du hur våra fungerat! :)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hej, för det förta finns det bra och dåliga uppfödare men tänk på att det inte är uppfödaren som skall betäckas utan den individuella hunden. Rasmässigt finns det långt fler ickefungerande wachtlar än fungerande. Dock är detta på grund, som tidigare skrivits, att vissa avlar på vilket mög som helst!

Kollar man dogbase visar det att helsvenska parningar är sämst, halvtyska i mitten och att de heltyska parningarna levererar mycket bättre. De exakta siffrorna kan du få av rasklubben, relativt nytt system för svenska wachtelhundklubben, men oerhört rättvisande. För de som haft wachtelhund under lång tid är det dock inte ett oväntat resultat.

Att importera en valp från Tyskland kostar inte mycket mer än en svensk valp. En kompis tog hem en från trakterna Berlin förra året, funkar redan bra.

Min nuvarande har lite snabba drev men driver länge...20-30 minuter. Skjuter ofta vilt på buktande. Man ska också känna till att wachtelhunden i Tyskland jagar förhållandevis självständigt och ihållande. Alltså det är den svensks anpassningen som gett " kortdrivande" och alltför kontaktbenägna hundar.

Mvh

RG

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Har haft två wachtlar, ingen uppnådde full livslängd då den ena fick cancer och den andra flippade ut så jag fick avliva den.

 

Dock var bägge hundarna dugliga för sin ras jaktligt. Den första var en "småviltswachtel" men förbannat bra på det med fint sök och bra drevtider uppåt 20 minuter.

Den andra var en alldrivare, låg typiskt mellan 5 och 15 minuters drev, var skaplig grisståndare, spårhund och apportör dessutom. Bägge har haft klockrena återgångar.

 

Tiderna förändras och också floran av vilt, idag behöver jag längre drevtider/ståndtider och en wachtel lämpar sig inte längre. Men helt klart är att om jag jagade under tätare viltstammar så skulle defnitivt en wachtel finnas i stallet.

 

Har jagat en hel del med bra wachtlar i Tyskland, ingen garant att köpa hund därifrån men där jagar rasen som en gång tänkt.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 8 months later...

Inte en kull så långt ögat kan nå? Det måste ju finnas ett behov nu? Letar själv wachtelvalp till våren.....

iPad Tapatalk HD

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.








×
×
  • Skapa ny...